Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 16:55

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΜΗΣ ΣΚΑΝΑΒΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ "Ε": Μήνυμα ελπίδας από την Πανελλήνια Αντικωφωτική και Λογοθεραπευτική Οργάνωση

Γράφτηκε από την
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΜΗΣ ΣΚΑΝΑΒΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ "Ε": Μήνυμα ελπίδας από την Πανελλήνια Αντικωφωτική και Λογοθεραπευτική Οργάνωση

Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη

Ενα νέο και πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα φέρνει πλέον η Πανελλήνια Αντικωφωτική και Λογοθεραπευτική Οργάνωση (ΠΑΛΟ) και στην Καλαμάτα και βοηθά στο εξής τους βαρήκοους και τους κωφάλαλους συμπολίτες μας να αποκτήσουν τη δική τους "φωνή". Ο πρόεδρος της ΠΑΛΟ Μίμης Σκαναβής, ο οποίος μετέχει ενεργά στα μαθήματα νοηματικής και στις δραστηριότητες του παραρτήματος, απαντά αποκλειστικά στην "Ε" για τα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για τις προσπάθειες της οργάνωσης.

- Πόσα χρόνια υπάρχει η ΠΑΛΟ και πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή;
"Ηταν μία εποχή που η τότε κοινωνία (1980) είχε άγνοια στα υψίστης σημασίας αίτια των διαταραχών ακοής, λόγου, ομιλίας και φωνής. Το πρόβλημα της βαρηκοΐας μου, οι επιβαρυντικοί παράγοντες περιβάλλοντος, οι γενετικοί, η έλλειψη κατάλληλης παιδείας και κυρίως η άγνοια ήταν μια αφορμή να πάρω μία πρωτοβουλία. Λόγω της πολύπλευρης κοινωνικής μου δράσης από τα εφηβικά μου χρόνια στην Πάτρα και σε όλη τη χώρα κάλεσα μία επιστημονική ομάδα ακουόντων και εθελοντών, με κοινό σημείο την ευαισθητοποίηση απέναντι στο συνάνθρωπο που βιώνει τα παραπάνω προβλήματα. Ετσι ιδρύθηκε το 1986 αφού εκυοφορείτο 5 χρόνια, η επιστημονική και εθελοντική Οργάνωση (Ν.Π.Ι.Δ.) Π.Α.Λ.Ο (Πανελλήνια Αντικωφωτική και Λογοθεραπευτική Οργάνωση). Ο κυριότερος σκοπός μας είναι η επιστημονική ενημέρωση και υλοποίηση της διαγνωστικής, θεραπευτικής ή βελτιωτικής υποστήριξης, οικονομικής ελάφρυνσης των ατόμων με διαταραχές ακοής, λόγου, φωνής και η εξέλιξή τους στην κοινωνία. Η Σχολή Εθελοντών Διερμηνέων Ολικής και Νοηματικής Επικοινωνίας με μονοετή ή διετή φοίτηση λειτουργεί από το 1994. Εχουν φοιτήσει 1.100 άτομα και έχουν ορκισθεί έως σήμερα 420 πτυχιούχοι εθελοντές".

- Στην Καλαμάτα υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την ίδρυση παραρτήματος; Πόσα άτομα εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή και με ποιους τρόπους;

"Για τη Νότια Πελοπόννησο, κυρίως στη Μεσσηνία προέκυψε η μεγάλη ανάγκη να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το παράρτημα της ΠΑΛΟ που ξεκίνησε από τον Μάιο με 3 υπηρεσίες οι οποίες αφορούν ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα σε παιδιά που έχουν διαταραχές προφορικού και γραπτού λόγου. Ετσι παρέχει οικονομική ελάφρυνση στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες, πολύπλευρη θεραπευτική αγωγή και συμβουλευτική γονέων, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις παρατηρούμενες ελλείψεις της περιοχής αυτής. Ακόμη, ξεκίνησε η Σχολή Εθελοντών Διερμηνέων Ολικής και Ελληνικής Νοηματικής Επικοινωνίας, ενώ υπάρχει και επιστημονικό τμήμα".

- Παρατηρείτε με βάση την εμπειρία σας, περιστατικά στην επαρχία όπου οι γονείς αρνούνται ενδεχομένως να παραδεχθούν το πρόβλημα των παιδιών τους και άρα δεν τα ωθούν προς τις σωστές θεραπείες;
"Στην επαρχία εξακολουθεί να υπάρχει η προκατάληψη των γονέων και του περιβάλλοντός τους εξαιτίας της άγνοιας, όπως είπαμε προηγουμένως. Υπάρχουν περιστατικά που δημιουργούν αμφισβητήσεις ή αμφιβολίες λόγω έλλειψης μίας υπεύθυνης και πειστικής ενημέρωσης με εμπειρίες και παραδείγματα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Γι’ αυτό ως ΝΠΙΔ αναγνωρισμένο και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας έχουμε την υποχρέωση και τη μέριμνα για ένα πρόγραμμα με τεκμηριωμένες θεραπευτικές μεθόδους. Πάνω από όλα, οφείλουμε να παρέχουμε οικονομική ελάφρυνση στις οικογένειες για μία σωστή και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή και για συμβουλευτική γονέων".

- Ποιοι διδάσκουν στο παράρτημα της Καλαμάτας και τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα μαθήματα;

"Η σχολή του παραρτήματος έχει εκπαιδευτές που έρχονται κατά περιόδους ανάλογα με το πρόγραμμα των σπουδών. Κυρίως διδάσκω εγώ τα 2/3 του προγράμματος της σχολής. Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να μάθει όχι μόνο μέσω της διδασκαλίας αλλά ακόμα και μέσα από ημερίδες, συνέδρια και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΠΑΛΟ και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής για απόκτηση πλούσιας ειδικής και επιστημονικής επιμόρφωσης και πτυχίου εθελοντή διερμηνέα. Μετά το τέλος της διετούς ή μονοετούς φοίτησης, ο σπουδαστής ανακηρύσσεται πτυχιούχος εθελοντής διερμηνέας και το πτυχίο του αναγνωρίζεται ως βασικό προσόν επιμόρφωσης από τα όργανα της Πολιτείας".

- Γιατί η νοηματική είναι διαφορετική σε κάθε ξένη γλώσσα; Γιατί δεν είναι ένας παγκόσμιος κώδικας;

"Είναι διαφορετική γλώσσα σε κάθε χώρα του κόσμου. Μόνο τα 25% των νοημάτων είναι παγκοσμίως κοινά. Είναι μία αυτόνομη και ανεξάρτητη γλώσσα με τη δική της γραμματική και συντακτική δομή. Εξαρτάται από την κουλτούρα κάθε έθνους, την πολιτισμική κοινωνία κλπ. Η νοηματική όπως οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου και πλουτίζεται. Υπάρχουν άλλες κοινότητες κωφών που είναι μόνο χρήστες της χειλεαναγνωστικής γλώσσας ή προφορικής ή ολικής επικοινωνίας. Υπάρχει διεθνής ή παγκόσμια νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται είτε σε διεθνείς συναντήσεις, είτε συνέδρια, είτε ολυμπιάδες κωφών, εκπαιδευτικές, ιατρικές συνεργασίες κλπ. Λειτουργεί με άλλα λόγια σε πολιτισμικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Χάρις στην εξέλιξη της τεχνολογίας λειτουργεί ως δίγλωσση επικοινωνία, δηλαδή νοηματική και προφορική".

- Είναι δύσκολο να μάθει κάποιος νοηματική;
"Οπως μαθαίνουμε μία ξένη γλώσσα, το ίδιο μαθαίνουμε την νοηματική γλώσσα με την διαφορά να έχουμε αρκετό γνωστικό επίπεδο της ομιλούμενης γλώσσας. Αρα δεν είναι δύσκολο να μάθει κανείς την μητρική και φυσική γλώσσα των κωφών. Ομως απαιτείται επαρκής εκπαίδευση για την εκμάθηση της νοηματικής που ανάφερα στην παραπάνω απάντηση".

- Γιατί θα συμβουλεύατε κάποιον ακούοντα να μάθει νοηματική;
"Σε όλες τις πτυχές της ζωής του κωφού ατόμου, οι ακούοντες οφείλουν να γίνουν χρήστες της νοηματικής ούτως ώστε να γκρεμισθεί το φράγμα της απομόνωσης, να διευκολυνθεί η άρση της προκατάληψης, η σταδιακή κοινωνική ένταξη και η αξιοπρεπής αντιμετώπιση των δυσκολιών όλων των μεθόδων της ολικής επικοινωνίας. Αυτό το γεγονός επιτυγχάνεται χάρις στην διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις νομοθεσίες που διέπουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ταν ατόμων με αναπηρία από κάθε Πολιτεία".


Για πληροφορίες σχετικά με την ΠΑΛΟ: (με sms) 6947-126942, totalcom@otenet.gr.


NEWSLETTER