Κυριακή, 22 Απριλίου 2012 13:23

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΔΕΡΕΣΚΟΥ Α.Ε. Από το φημισμένο κρασί, στο λάδι και τις ελιές

Γράφτηκε από την

Με στόχο την ποιότητα αλλά και την προσιτή τιμή πορεύεται η επιχείρηση «Οινοποιία Δερέσκου Α.Ε.» στους Γαργαλιάνους από το 1995 που έκανε τα πρώτα της βήματα, κερδίζοντας τους καταναλωτές με τα εξαιρετικά της κρασιά.

Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από την Φλόκα με ένα μικρό οινοποιείο και κατάφερε να αναπτυχθεί σημαντικά αποκτώντας μια σύγχρονη μονάδα μέσα στους ιδιόκτητους αμπελώνες που διαθέτει. Τα κρασιά της πέρα από την τοπική και εγχώρια αγορά έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, αποσπώντας μάλιστα αρκετές διακρίσεις που πιστοποιούν την εξαιρετική τους ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, με την προώθηση και άλλων μεσσηνιακών προϊόντων, όπως οι ελιές Καλαμών, το πατέ ελιάς, το πράσινο πατέ ελιάς και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1994 από τον Θεόδωρο Δερέσκο. Είχε προηγηθεί το 1992 η φύτευση των αμπελώνων στην περιοχή Αγριλιά των Γαργαλιάνων, όπου σήμερα βρίσκεται και το σύγχρονο οινοποιείο.

Οπως εξηγεί ο κ. Δερέσκος η επιχείρηση ξεκίνησε πρώτα από την αγάπη της οικογένειας για τον τόπο της και την μεσσηνιακή γη, ενώ πάντα υπήρχε και μια τάση δημιουργίας κι έτσι ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια με πολύ μεράκι και κόπο.

Στην αρχή η φύτευση των αμπελώνων γίνεται με τις ποικιλίες που επιτρέπονταν για να βγάλουν τους τοπικούς οίνους, μέσα από μια περίεργη νομοθεσία -αφού για να βγάλει κάποιος τοπικούς οίνους ήθελε μια οινοποίηση 2-3 ποικιλιών μαζί. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα το οποίο όμως με την συνεργασία των οινοποιών της περιοχής ξεπεράστηκε και η οινοποίηση άρχισε να γίνεται μέσα από μια ποικιλία -παρόλο που δυστυχώς η περιοχή, όπως λέει ο κ. Δερέσκος, δεν έχει κάποια δυνατή τοπική ποικιλία.

Οι αμπελώνες της επιχείρησης καλύπτουν 60 στρ. σε μια ιδιόκτητη έκταση συνολικά 100 στρεμμάτων.

Το πρώτο βήμα στην εμφιάλωση γίνεται το 1995, με ένα πειραματικό κρασί καμπερνέ και αγιωργίτικο από τη Νεμέα όπου και έγινε η εμφιάλωση. Την επόμενη χρονιά  η επιχείρηση ακολουθεί το δικό της δρόμο και γίνονται οι πρώτες εμφιαλώσεις στο μικρό τυποποιητήριό της στη Φλόκα, με 2.000  μπουκάλια περίπου σαρντονέ και 4.000 καμπερνέ. Χρόνο με το χρόνο οι ποσότητες αυτές αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η απόδοση των αμπελώνων, ενώ τα πρώτα κρασιά ονομάζονται Αγριλιά λευκή και κόκκινη παίρνοντας το όνομα από την τοποθεσία που βρίσκεται το κτήμα -κάτι το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το 2000.

Αρχικά τα κρασιά προωθούνται σε κάποιες κάβες αλλά και σε γνωστούς τους σε νησιά που είχαν δικά τους εστιατόρια και ακολουθεί η αγορά της Αθήνας. Τα επόμενα χρόνια αυξάνεται η ποσότητα από τα αρχικά φυτεμένα αμπέλια ενώ φυτεύονται και καινούργια, με αποτέλεσμα η αύξηση του όγκου παραγωγής να οδηγήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα. Το 2001 κατασκευάζεται ένα σύγχρονο οινοποιείο μέσα στο κτήμα, το οποίο όπως εξηγεί ο κ. Δερέσκος δίνει μια νέα ώθηση στην επιχείρηση και αρχίζουν οι εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Αμερική, Αγγλία και αργότερα στον Καναδά, με μια σταθερή ετήσια παραγωγή 50-60.000 φιαλών. Προκειμένου να καλυφθεί η πρώτη ύλη αναπτύσσεται συνεργασία με 2-3 παραγωγούς της περιοχής, ενώ πρόθεση, όπως εξηγεί ο κ. Δερέσκος, είναι να βγουν και κάποιες νέες ετικέτες ώστε να επεκταθεί αυτή η συνεργασία, αφού πιστεύουν πολύ στο δυναμικό της περιοχής.

Οι ετικέτες που προωθεί στην αγορά σήμερα η επιχείρηση είναι ο Αυγερινός με ποικιλία ροδίτη, η Πούλια με ποικιλία γκρενά ρουζ  -που ανήκουν στην πιο φτηνή γκάμα- και ακολουθούν τα Κτήμα Δερέσκου Καμπερνέ Σεβιγιόν, Κτήμα Δερέσκου Μερλό και Κτήμα Δερέσκου Σαρντονέ. Πρόθεση είναι να γίνει και συνοινοποίηση διαφορετικών ποικιλιών, με στόχο πάντα το ποιοτικό κρασί αλλά και την καλυτέρευση των τιμών, ενώ μεγάλη σημασία στην προώθηση των προϊόντων -επισημαίνει ο κ. Δερέσκος- έχει παίξει η αποκλειστική συνεργασία τους με το Νικόλαο Βρυώνη.

Παράλληλα, από την επιχείρηση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να υποστηρίξουν και άλλα μεσσηνιακά προϊόντα της περιοχής, όπως οι πάστες ελιάς και οι ελιές Καλαμών και θα συνεχίσουν με λάδι ελιάς σε μικρή συσκευασία, αλλά και με ό,τι άλλο μπορέσουν να βρουν προκειμένου να το προωθήσουν μαζί με το κρασί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο κ. Δερέσκος υπογραμμίζει ότι τα μεσσηνιακά προϊόντα είναι εκπληκτικά, έχουν φοβερή ποιότητα και δυναμική αν και πάσχουν στην πώληση, σε έναν τομέα που όμως πάσχει όλη η Ελλάδα και εκεί χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων. Σημειώνει ότι το κρασί είναι η ατμομηχανή που μπορεί με την υψηλή του ποιότητα να τραβήξει και άλλα προϊόντα και να τα ανεβάσει ψηλά, ενώ τονίζει ότι παρά την οικονομική κρίση παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων, κάτι που ο ίδιος αποδίδει στην πολύ καλή ποιότητα σε συνδυασμό με τις πολύ καλές τιμές -αναγκαίο στις μέρες μας ώστε να ανταγωνιστούν μεγάλες χώρες. Η περιοχή της Τριφυλίας, προσθέτει, παράγει αξιόλογα κρασιά και η συνεργασία των οινοποιείων που υπάρχουν μπορούν να κάνουν την Μεσσηνία τουριστικό προορισμό με άξονα το κρασί, ενώ στις βλέψεις της εταιρείας είναι το οινοποιείο να είναι επισκέψιμο σε καθημερινή βάση.

 

 

Στοιχεία επιχείρησης:

 

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΔΕΡΕΣΚΟΥ Α.Ε

Φλόκα Μεσσηνίας

Τηλ. 6977 - 474484

E-mail: info@domainedereskos.gr

www.domainedereskos.gr