Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012 05:36

Ο Γ. Αρμένης στην "Ε": Η συγκυρία τα 'φερε το "Μεγάλο μας τσίρκο" να είναι απολύτως επίκαιρο

Γράφτηκε από την
Ο Γ. Αρμένης στην "Ε": Η συγκυρία τα 'φερε το "Μεγάλο μας τσίρκο" να είναι απολύτως επίκαιρο

«Φταίνε οι πολιτικοί μας αλλά κι εμείς δεν προασπίσαμε αρκετά τη χώρα μας» είναι μια από τις πολλές αλήθειες που μας είπε ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Αρμένης που πρωταγωνιστεί στο "Μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη που ανεβάζει το φετινό καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ευκαιρία για την κουβέντα μας αποτέλεσε η παράσταση που θα δοθεί αύριο στην Τρίπολη (στο άλσος Αγίου Γεωργίου στις 9 μ.μ.) σε μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής του Σταύρου Ξαρχάκου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και με τον Τάσο Νούσια και Μαρίνα Ασλάνογλου να πρωταγωνιστούν μαζί με τον Γιώργο Αρμένη.


- Τελικά είναι τραγικά επίκαιρο "Το μεγάλο μας τσίρκο";

«Η συγκυρία τα 'φερε έτσι να είναι απολύτως επίκαιρη αυτή η παράσταση. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας άφησε ένα ντοκουμέντο, ένα χρονικό που ήταν για μια συγκεκριμένη περίοδο, τότε που ο εχθρός ήταν ορατός. Ξέραμε με ποιους είχαμε να κάνουμε, με κάποιους σχιζοφρενείς που ξέραμε ότι αν φύγουν και το παλέψουμε, κάτι καλό θα έρθει. Σήμερα η τραγικότητα είναι ότι δεν έχουμε εικόνα του εχθρού μας, του καταπιεστή, του δυνάστη μας. Ετσι το έργο γίνεται δυο φορές πιο τραγικό σήμερα».

- Δεν έχουμε εικόνα του εχθρού σήμερα, ή ο εχθρός δεν είναι μόνο ένας;

«Λέω ότι δεν έχουμε εικόνα από την άποψη ότι δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η Ευρώπη που έχει μπει πια κάτω από μια περίεργη μπότα. Ο πιο εμφανής εχθρός λέμε ότι είναι η Γερμανία που βαδίζει στους ίδιους δρόμους με το Χίτλερ που επιβλήθηκε με τα όπλα και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τώρα καταστρέφουν τον κόσμο οικονομικά, τον ταπεινώνουν, τον κάνουν να χάσει την αξιοπρέπειά του. Αυτός λοιπόν είναι ο μόνος εχθρός; Είναι στημένο, είναι φούσκα ή ξαφνικά χρεοκόπησε η ανθρωπότητα; Μήπως επειδή ανέβηκε οικονομικά η Κίνα μας βάζουν να πληρώσουμε τα σπασμένα εμείς; Μήπως προσπαθούν να κάνουν και το νότο Κίνα, να παίρνουμε όλοι χαμηλά μεροκάματα, να ξεπουλήσουμε τη γη μας και τη συνείδησή μας και να μην μιλάμε;».

- Οι πολίτες έχουμε ευθύνες;

«Προσωπικές ευθύνες σίγουρα υπάρχουν όπως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Σκεφτείτε με πόση ελαφρότητα πήγανε στο Καστελόριζο και μας ανακοίνωσαν με τις βαρκούλες πίσω να κουνιούνται, ότι μπαίνουμε στο Δ.Ν.Τ.
Και δεν ξέρω γιατί κυκλοφορούν ακόμα αυτοί οι άνθρωποι ελεύθεροι. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να δικαστούν για εσχάτη προδοσία, θα έπρεπε τουλάχιστον να λογοδοτήσουν. Από την άλλη οι πολίτες αυτή τη στιγμή τι να κάνουμε, να βγούμε στους δρόμους με όπλα; Νομίζω ότι παρήλθε αυτή η εποχή… τρομάζω όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να πάμε εκεί».

- Οταν οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους πριν έναν περίπου χρόνο;

«Κι εγώ μαζί τους ήμουν, με τους "Αγανακτισμένους" κατέβηκα κι εγώ, γιατί δεν θέλω να είμαι κάτω από τη σημαία κανενός επειδή πιστεύω ότι έχουν όλοι ευθύνη. Δρω σαν άτομο και συνεχίζω».

- Η πείρα σας τι λέει, η τέχνη επιβιώνει και εξελίσσεται στα δύσκολα;

«Οχι, η τέχνη μαραζώνει στα δύσκολα. Αυτό που βιώνουμε σήμερα θα αποτιμηθεί στην τέχνη μετά από μερικά χρόνια όταν κατακάτσει η σκόνη και μπορέσουμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει. Τότε θα μπορέσει ο καλλιτέχνης να γράψει στίχους ή θεατρικά. Τώρα ό,τι γίνεται είναι επίκαιρο και ευκαιριακό. Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε ένα κλασικό έργο, αυθεντικό με μια τεράστια παραγωγή και πραγματικά είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σ' αυτήν την παράσταση και που έχει τέτοια αποδοχή από τον κόσμο. Ξέρετε όταν ανέβηκε αυτό το έργο ήταν μια πράξη αντίστασης και κάπως έτσι λειτουργεί και τώρα. Ο κόσμος χειροκροτεί, έρχεται στα καμαρίνια, μας αγκαλιάζει».

- Σκηνοθετικά πώς έχει αποδώσει το έργο στο σήμερα ο Σωτήρης Χατζάκης;
«Ο Σωτήρης ξέρει πολύ καλά την ελληνική ιστορία, γι' αυτό και επέλεξε άλλωστε να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο που ανήκει στο πολιτικό θέατρο. Εχει στήσει λοιπόν μια πολύ ωραία παράσταση που δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την παράσταση του τότε γιατί τότε είχαν και μια "βιασύνη" να προλάβουν ν' ανεβάσουν την παράσταση γιατί υπήρχε είπαμε ο φόβος. Εμείς τώρα έχουμε μια ελευθερία στην παράσταση και είμαστε πιο τολμηροί χωρίς όμως να έχουμε πειράξει καθόλου το κείμενο που όπως είπαμε στην αρχή είναι τραγικά επίκαιρο. Και σκέφτεται κανείς: Μα καλά δεν προχωρήσαμε καθόλου, δεν βάλαμε μυαλό; Πρέπει όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί ναι, φταίνε οι πολιτικοί μας αλλά κι εμείς δεν προασπίσαμε αρκετά τη χώρα μας. Χλευάζεται ακόμα και σήμερα από συναδέλφους μου, από δημοσιογράφους, από πολιτικούς, ενώ θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι και να προασπίζουμε αυτήν την πατρίδα».Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο "Ακροπόλ", παρουσιάζει το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ενα έργο που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας: η τουρκοκρατία, η Επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Οθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.
Μετά τη μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, που είναι σε εξέλιξη, το έργο θα παρουσιαστεί στο  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στην Αθήνα, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, σκηνικά-κοστούμια: Ερση Δρίνη, τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μαρίνα Ασλάνογλου (Ρωμιάκι, Πυθία), Τάσος Νούσιας  (Ρωμιός, Καπετάνιος, Κλέφτης), Κική Μπάκα  (Πιερότος, Πιτσιρίκος, Κολλητήρι), Δημήτρης Μορφακίδης  (Α΄ Μακεδόνας, Ζητιάνος, Γραμματέας, Νεόκλητος, Τρελός, Βοηθός πωλητή), Γιάννης Καραμφίλης  (Β΄ Μακεδόνας, Οθωνας, Καπετάνιος, Αριστοκράτης, Χωρικός, Σταύρακας), Αλέξανδρος Τσακίρης   (Ιερέας, Ζητιάνος, Αγγλος Πρέσβης, Αυλικός, Χωρικός, Χατζηαβάτης, Ζωγράφος), Χρήστος Νίνης  (Αρχιερέας, Ρώσος Πρέσβης, Καπετάνιος, Χωρικός, Βεληγκέκας, Ηρωας του ’21),  Γιώργος Αρμένης (Ζητιάνος, Κολοκοτρώνης, Καραγκιόζης, Βενιζέλος), Μιχάλης Γούναρης (Μοναχός, Α΄ Καπετάνιος, Χωρικός, Ηρωας του ’21, Μπαρμπα-Γιώργος, Πλανόδιος Πωλητής), Νίκος Καπέλιος  (Μοναχός, Γάλλος Πρέσβης, Αυλικός, Ανδρίκος, Απεσταλμένος, Ράφτης), Γιάννης Χαρίσης (Μοναχός, Αυστριακός Πρέσβης, Αυλικός, Λέων, Απεσταλμένος), Νίκος Μαγδαληνός (Μοναχός, Βαυαρός, Πρόεδρος, Ασημάκης), Marlene Kaminsky  (Ιέρεια, Αριστοκράτισσα, Ερατώ, Χωρική), Χρύσα Ζαφειριάδου (Ιέρεια, Αριστοκράτισσα, Αριάδνη,Χωρική, Μοδίστρα, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού), Ευανθία Σωφρονίδου (Αριστοκράτισσα, Χωρική, Παιδί, Νιόνιος),  Αμαλία-Ελευθερία Ταταρέα  (Αριστοκράτισσα, Χωρική, Μορφονιός), Λίλιαν Παλάντζα (Χωρική, Αριστοκράτισσα, Αγλαΐα, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού), Πολυξένη Σπυροπούλου  (Μοναχός, Χωρική, Αριστοκράτισσα, Φρόσω), Στέλλα  Ράπτη (Μοναχός, Χωρική, Αριστοκράτισσα, Καπελού, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού).
Χορευτές: Παναγιώτα Αλεξίου, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Κώστας Καφαντάρης, Αλέξης Τσιάμογλου.
Στην ορχήστρα, την οποία διευθύνει επί σκηνής ο Σταύρος Ξαρχάκος, συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Διαμαντής Σιδερίδης (τζουράς), Γιάννης Χατζής (κρουστά), Νίνο Κιτάνι (φλάουτο, κλαρίνο, φλογέρα).
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ,  Α.Μ.Ε.Α.: 15 ευρώ, με επίδειξη κάρτας ανεργίας: 10 ευρώ. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.


NEWSLETTER