Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 09:56

Ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς στην “Ε”: Επιστημονικό πρόγραμμα ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα το “CultTech”

Γράφτηκε από την
Ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς στην “Ε”: Επιστημονικό πρόγραμμα ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα το “CultTech”

 

“Είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα” λέει ο διευθυντής του “CultTech” καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς (ΠΑΠΕΛ), ο οποίος μίλησε στην “Ε” για αυτή τη μεγάλη σύμπραξη.

“Κάπου πριν 15 χρόνια, σχεδόν μαζί με την εμφάνιση των πρώτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη χώρα, ξεκίνησε και η ιδέα ενός προγράμματος με αντικείμενο κάτι που η χώρα το γνωρίζει πολύ καλά και που είναι στην παγκόσμια πρωτοπορία. Την μελέτη των αρχαίων υλικών και των ανθρώπινων καταλοίπων, απευθυνόμενη στην διεθνή κοινότητα. Δέκα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2015 έγινε πραγματικότητα με τον τίτλο “CultTech” (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογία) ως σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ηταν το πρώτο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό που ξεκίνησε να λειτουργεί στη χώρα για τον πολιτισμό και την τεχνολογία. Πέρασαν ήδη 4 χρόνια και σε λίγο ετοιμάζεται να υποδεχτεί την 5η φουρνιά των φοιτητών του. Φοιτητές από την Αμερική την Τουρκία, Γερμανία, Καναδά και Κύπρο έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα δίνοντας μια πολυπολισμική νότα στην πόλη της Καλαμάτας όπου υλοποιείται” εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα σπουδών του έχει καταρτιστεί με καινοτόμες θεματικές της αρχαιομετρίας, των αρχαιοϋλικών και της τεχνολογίας στον πολιτισμό, ενώ έχει και χαμηλά δίδακτρα σε σχέση με τα συναφή προγράμματα στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν αυτή την εξειδίκευση και που θα πρέπει να δουλεύουν ομαδικά 4-5 ημέρες την εβδομάδα και όχι απλά ένα πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Είναι ένα πρόγραμμα με μόλις 10 φοιτητές, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο ξεχωριστό.

Ο κ. Ζαχαριάς συνεχίζοντας, σχολιάζει και άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα: “Η χώρα σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει να υποδέχεται φοιτητές σε σημαντικούς αριθμούς, πλέον των φοιτητών που έρχονται με προγράμματα ERASMUS. Είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με τόση εσωστρέφεια και πιθανότατα τελευταία σε ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών. Από την άλλη επιτρέψτε μου να είμαι θιασώτης πρωτίστως της ποιότητας στην παιδεία και στην έρευνα. Οπως κατ’ αναλογία στον τουρισμό όπου πιστεύω δεν θα θέλαμε χιλιάδες επισκέπτες που απλά θα στρατοπεδεύσουν σε μια ελληνική παραλία ελληνικής κλίμακας, δηλαδή σε ένα περιβάλλον που μέτρο του θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος, έτσι και στην παιδεία θα πρέπει τόσο ο εγχώριος όσο και ο αλλοδαπός να γίνεται αποδέκτης υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όπως και στην εκπαίδευσή του. 

Κλείνοντας, παραθέτει τους λόγους που ο ίδιος θεωρεί πως το “CultTech” έχει ακόμα να προσφέρει πολλά: πίσω από το σχεδιασμό του υπάρχει εμπειρία των αγγλοσαξονικών πανεπιστημίων που έχουν πετύχει να είναι ταυτόχρονα ελκυστικά, αλλά και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Αποτελεί επίσης για τους φοιτητές μεγάλη εμπειρία να τους κάνει μάθημα για την αρχαία κεραμική ο Β. Κυλίκογλου από τον Δημόκριτο ή ο Ανδρέας Καρύδας για τις ακτίνες –Χ επίσης από τον ίδιο φορέα ή ο Βαγγέλης Γερασόπουλος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο - που θεωρούνται πρωτοπόροι σε παγκόσμιο επίπεδο στην μελέτη του περιβάλλοντος και στην επίδρασή τους στα μνημεία και τον πολιτισμό. Συνολικά οι φοιτητές έχουν κοντά τους 32 διδάσκοντες, ενώ γίνεται και επιτόπιο μάθημα του καθηγητή Π. Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη, ξεναγήσεις σε μνημεία της Πελοποννήσου, έρευνα πεδίου στο μοναδικό για την χώρα Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στην Πύλο.

Οι εγγραφές για τους ημεδαπούς είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.


NEWSLETTER