Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 09:35

Εικονική ξενάγηση στην πόλη από το Kalamata.in

Γράφτηκε από την
Εικονική ξενάγηση στην πόλη από το Kalamata.in

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

 

Συνέντευξη

στη Γιούλα Σαρδέλη

 

Μία εικονική ξενάγηση στην Καλαμάτα μέσα από …τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό τους μπορούν πλέον να δουν οι χρήστες της τεχνολογίας, με τη βοήθεια της πρωτοποριακής εφαρμογής InCity° και της σελίδας Kalamata.in. Δημιουργοί του, δύο νέοι άνθρωποι που θέλησαν να αναδείξουν την καθημερινότητα και τα όσα έχει να προσφέρει η Μεσσηνία, σε όλο τον κόσμο! Περισσότερα εξηγούν αναλυτικά στην "Ε" οι εμπνευστές της, Παύλος Παύλου και Μάριος Παρθένιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα, μετά την ανανέωσή της, χρήστες από 60 διαφορετικές χώρες...

 

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Κalamatain.gr και τι περιλαμβάνει ακριβώς;

"Η ιστοσελίδα Kalamatain.gr ή Kalamata.in δημιουργήθηκε το 2009 σαν μία ερασιτεχνική προσπάθεια τουριστικής προβολής της πόλης. Λέμε ερασιτεχνική, διότι συντηρούσαμε το site παράλληλα με σπουδές και άλλες υποχρεώσεις, χωρίς να έχουμε το χρόνο να αφοσιωθούμε σε αυτό και να αναπτύξουμε κάτι δημιουργικό και καινοτόμο για την προβολή της πόλης μας. Μία πρώτη προσπάθεια για συστηματική ενασχόληση με αυτό έγινε τον Απρίλιο του 2012, όπου πέραν της τουριστικής προβολής προστέθηκε περαιτέρω περιεχόμενο, όπως άρθρα, τοπικές εκδηλώσεις, πληροφορίες για επιχειρήσεις, προτάσεις για διασκέδαση και άλλα, τα οποία θεωρούμε ενδιαφέροντα για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Θέλαμε όμως να προσφέρουμε κάτι παραπάνω, κάτι πρωτοποριακό, το οποίο θα προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Καλαμάτα. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι για την επίτευξη αυτού του σκοπού πρέπει να δημιουργηθεί ένας εικονικός χάρτης, μέσω του οποίου ο χρήστης θα μπορεί να εξερευνήσει την Καλαμάτα και να περιηγηθεί μέσα σε αυτήν από την οθόνη του υπολογιστή του".

 

- Πείτε μας λίγα λόγια για τον εικονικό χάρτη της Καλαμάτας InCity°.

"Μετά από πολλή έρευνα, μελέτη και προσωπική εργασία καταφέραμε να δημιουργήσουμε την εφαρμογή InCity°, έναν χάρτη εικονικής περιήγησης της Καλαμάτας. Ο εικονικός αυτός χάρτης, ο οποίος βρίσκεται στην ιστοσελίδα kalamatain.gr και είναι προσβάσιμος απ' τον καθένα, στηρίζεται στην εικονική περιήγηση μέσω πανοραμικών φωτογραφιών (360°) και έχει δημιουργηθεί με προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην προσβάλονται πρόσωπα και προσωπικά δεδομένα. Προς το παρόν αποτυπώνονται ορισμένα σημεία της πόλης, με την προοπτική να προστεθεί ολόκληρη η Καλαμάτα, καθώς και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Ανάλογα εγχειρήματα δεν έχουν υλοποιηθεί στην Καλαμάτα, ενώ ελάχιστα έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ελληνικές πόλεις. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πρωτοποριακό, για τα τοπικά δεδομένα, project το οποίο εάν εξελιχθεί όπως οραματιζόμαστε, θα προβάλλει την περιοχή όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό".

 

- Τι απήχηση είχε η ανανέωση της ιστοσελίδας και η προσθήκη του εικονικού χάρτη;

"Από την τελευταία ανανέωση και την προσθήκη της εφαρμογής InCity°, η επισκεψιμότητα του site κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, φτάνοντας στις δύο εβδομάδες λειτουργίας του τις 8.000 επισκέψεις, με 4.000 μοναδικούς επισκέπτες από 60 χώρες, κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, διότι βασικός μας στόχος είναι η τουριστική προβολή της Καλαμάτας στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτα ίσως φανούν στους γνώστες του Διαδικτύου κάποια από τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας μας. Το ποσοστό εγκαταλείψεων  (δηλαδή όταν ο επισκέπτης εγκαταλείπει το site από την πρώτη σελίδα) αγγίζει μόλις το 1,86 %, ενώ οι σελίδες ανά επίσκεψη φτάνουν τις 13. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα διότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, προσφέροντάς τους παράλληλα μεγάλο αριθμό πληροφοριών για την περιοχή μας".

 

- Σε λίγες μόνο μέρες η σελίδα κατάφερε και έχει αποκτήσει αρκετούς φίλους που την ακολουθούν. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος των σχεδιαστών της;

"Φυσικά το να αποκτήσεις κάποιο κοινό είναι πολύ σημαντικό και δικαιώνει στο έπακρο τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για τη δημιουργία αυτού του site και του εικονικού χάρτη της πόλης. Στόχος μας όμως είναι να κάνουμε γνωστή την ιστοσελίδα σε ακόμα περισσότερους χρήστες, εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν, με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο τρόπο, τις ομορφιές της πόλης μέσω της εφαρμογής InCity°. Ετσι, θα επιτύχουμε έναν από τους πρωταρχικούς στόχους μας, που είναι η τουριστική προβολή της περιοχής σε όλο τον κόσμο. Το τελευταίο αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, γιατί όπως αναφέραμε και παραπάνω, ήδη έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας, μετά την ανανέωσή της, χρήστες από 60 διαφορετικές χώρες. Η πρώτη σελίδα είναι ήδη διατεθειμένη στην αγγλική γλώσσα, αλλά η σταδιακή ενημέρωση και του υπόλοιπου περιεχομένου του site στα αγγλικά αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Το kalamatain.gr αποτελεί έναν τουριστικό και ενημερωτικό οδηγό της πόλης. Φυσικά και στόχος μας πάντα θα είναι ο εμπλουτισμός του περιεχομένου και η πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών της. Απώτερος στόχος μας όμως, αποτελεί αυτή τη στιγμή η απεικόνιση στο χάρτη InCity° περισσότερων σημείων της Καλαμάτας, καθώς και κλειστών χώρων όπως μουσεία, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις και άλλα κτήρια της πόλης. Βέβαια, για να το επιτύχουμε αυτό με τον καλύτερο τρόπο, θα μας βοηθούσε η αρωγή του δήμου ή άλλων τοπικών φορέων. Aλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την προβολή του τόπου μας και μάλιστα σε περίοδο όπου οι συγκυρίες ευνοούν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής".

 

 

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Παύλος Παύλου, Μάριος Παρθένιος. Με σπουδές και πείρα, ο ένας στον τουριστικό κλάδο και ο άλλος στον χώρο της πληροφορικής και τον προγραμματισμό, αποφάσισαν να συνδυάσουν τις γνώσεις τους, ώστε να προβάλουν τον τόπο τους, αρχικά ερασιτεχνικά και σαν χόμπι και τώρα πιο σοβαρά και αφοσιωμένα, δημιουργώντας κάτι που θα προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών της.

 


NEWSLETTER