Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 09:08

Ο πρόεδρος του ΜΕΣΕΝΑ Δ. Βεργόπουλος στην «Ε»: «Σύντομα το κέντρο φιλοξενίας για άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ»

Γράφτηκε από την
Ο πρόεδρος του ΜΕΣΕΝΑ Δ. Βεργόπουλος στην «Ε»: «Σύντομα το κέντρο φιλοξενίας για άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ»

 

Η καθοδήγηση προς τους φροντιστές των πασχόντων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη νόσο Alzheimer παραμένει ένας σημαντικός στόχος για το ΜΕΣΕΝΑ.

Ο νέος πρόεδρος του Μεσσηνιακού Σωματείου Επαφής με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την Άνοια και πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Βεργόπουλος μιλώντας στην “Ε” την χαρακτηρίζει ως την μεγαλύτερη ίσως ασθένεια του σύγχρονου κόσμου, που πρέπει να γίνει γνωστή και να μην αντιμετωπίζεται λανθασμένα ως ένα ταμπού ανικανότητας ή ψυχοσωματικής κακοδαιμονίας.

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

Βέβαια, οι δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας που οφείλουμε όλοι να τηρούμε, δυσκολεύουν τις δραστηριότητες που είχαν σχεδιάσει. Οι περιορισμοί και οι δυσκολίες που έχουν επιβάλει οι έκτακτες συνθήκες του κορονοϊού, έχουν δημιουργήσει μία σχετική καθυστέρηση και στην εξέλιξη του Κέντρου Ημέρας και του ξενώνα για ανοϊκούς ασθενείς που τόσο πολύ περιμένουμε στη Μεσσηνία.

 

Πριν μερικούς μήνες άλλαξε το ΔΣ του ΜΕΣΕΝΑ. Είσαστε από τα ιδρυτικά μέλη και πλέον πρόεδρος του συλλόγου. Ποιο είναι το όραμά σας για το σύλλογο;

Το δικό μου όραμα ως πρόεδρος αλλά και όλων των μελών του σωματείου MΕΣΕΝΑ, σχετίζεται αποκλειστικά με τη προσφορά βοήθειας σε ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ, από τα πρώτα στάδια εμφάνισης της νόσου μέχρι και τους ασθενείς τελικού σταδίου μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων δομών εξυπηρέτησης. Σημαντικός επίσης στόχος για όλους εμάς είναι η βοήθεια και η καθοδήγηση προς τους φροντιστές των πασχόντων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο σύνολό τους, ούτως ώστε η μεγαλύτερη ίσως ασθένεια του σύγχρονου κόσμου να γίνει γνωστή και να μην αντιμετωπίζεται λανθασμένα ως ένα ταμπού ανικανότητας ή ψυχοσωματικής κακοδαιμονίας. Επιπλέον, ένας ακόμη στόχος των μελών του σωματείου, είναι η δημιουργία μίας μεγάλης και ενεργής κοινότητας ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο ο ένας από τον άλλο και να ενημερώνονται σχετικά με τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται, την ισχύουσα νομοθεσία και όλες τις τρέχουσες σχετικές εξελίξεις.

 

Εκτός από το σύλλογό σας δεν υπάρχει κανένας άλλος φορέας σε επίπεδο Μεσσηνίας και Νοτίου Πελοποννήσου που να εκπροσωπεί τα άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ και τους φροντιστές τους. Τι έχει λοιπόν αλλάξει η λειτουργία του ΜΕΣΕΝΑ στην καθημερινότητα και τις διεκδικήσεις αυτών των ανθρώπων;

Πράγματι δεν υπάρχει κάποια άλλη συλλογικότητα σχετικά με την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Η παρουσία του ΜΕΣΕΝΑ ήρθε να καλύψει αυτό το κενό στη Μεσσηνία και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέσα στα δύο αυτά έτη λειτουργίας μας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών καθιερώνοντας τον θεσμό των μηνιαίων συναντήσεων με τίτλο «Καφέ της Άνοιας», έχουν πραγματοποιηθεί δύο ετήσιες ημερίδες με εξέχοντες προσκεκλημένους γιατρούς, συνεργαστήκαμε με το υπουργείο, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς και επιτροπές, ώστε να δημιουργηθούν στην Καλαμάτα ένα Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια και ένα κέντρο τελικού σταδίου για ασθενείς Αλτσχάιμερ, έχουμε προσφέρει εθελοντικά τη συνδρομή μας σε αρκετά άτομα πάσχοντες αλλά και φροντιστές, προκειμένου να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν παροχές που δικαιούνται, και θεωρούμε ότι αποτελούμε σημείο αναφοράς για τη Μεσσηνία ίσως και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας που οφείλουμε όλοι να τηρούμε, δυσκολεύουν τις δραστηριότητες τις οποίες είχαμε σχεδιάσει.

 

Υπάρχει κάτι νεότερο για το Κέντρο Ημέρας το οποίο θα λειτουργούσε αποκλειστικά για ανοϊκούς ασθενείς; Και ο ξενώνας που επίσης θα εντασσόταν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για τα άτομα σε προχωρημένο στάδιο;

Οι νεότερες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι άμεσα θα ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας για άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ, που χρηματοδοτείται απευθείας από το υπουργείο Υγείας, καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες επιλογές ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από τον ανάδοχο, ενώ σύντομα φαίνεται πως θα ξεκινήσει και η δομή του τελικού σταδίου. Ωστόσο οι περιορισμοί και οι δυσκολίες που έχουν επιβάλει οι έκτακτες συνθήκες του κορονοϊού, έχουν δημιουργήσει μία σχετική καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων αυτών, που τόσο πολύ περιμένουμε στη Μεσσηνία. Αντίστοιχη καθυστέρηση παρατηρείται και στο έργο της δημιουργίας Κέντρου Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς (και για άτομα με άνοια) που αρχικά είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) του Δήμου Καλαμάτας.

 

Μία πρόσφατη εμπειρία με φροντίστρια ανοϊκού ασθενή με έκανε να αναρωτηθώ πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που έχει τη φροντίδα ασθενούς με άνοια ή Αλτσχάιμερ, όταν αυτός χρειαστεί ιατρική βοήθεια για ένα ατύχημα, έναν πυρετό ή μια επέμβαση; Υπάρχει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο ή αλλού, εντός νομού;

Εκτός από τη δωρεάν συμβουλευτική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Σωματείο ΜΕΣΕΝΑ, οπωσδήποτε ένας φροντιστής ατόμου με άνοια μπορεί να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου εκεί λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα, στελεχωμένο με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε τους ιδιώτες ιατρούς με εξειδίκευση στην άνοια που διατηρούν ιατρείο στην πόλη της Καλαμάτας και στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι είναι απολύτως ικανοί να προσφέρουν τη βοήθειά τους με τον καλύτερο τρόπο όταν και όπου χρειαστεί.

 

Πέρα από τη φροντίδα των ασθενών, είναι και οι φροντιστές τους, μάλλον οι φροντίστριές τους, που χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια. Μπορεί ο σύλλογος να προσφέρει και σε αυτούς, και με ποιον τρόπο;

Εκτός από τους πάσχοντες, σημαντικό ζήτημα βοήθειας εγείρεται σχετικά με τους φροντιστές, οι οποίοι είναι οι άνθρωποι που ολόκληρο το 24ωρο βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους με άνοια και τους φροντίζουν σαν να έχουν τη φροντίδα ενός μικρού παιδιού. Το ψυχολογικό φορτίο που τους βαραίνει και η σωματική καταπόνηση είναι δύο ιατρικοί παράγοντες πολύ σημαντικοί, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Στο Σωματείο ΜΕΣΕΝΑ πραγματοποιούμε δωρεάν προγράμματα αντιμετώπισης της ψυχολογικής επιβάρυνσης με τη συνδρομή ειδικών, κάνουμε σεμινάρια ενημέρωσης των φροντιστών για τον καλύτερο τρόπο φροντίδας των δικών τους ανθρώπων και πάντοτε βρισκόμαστε δίπλα τους ώστε να τους ενημερώσουμε για οποιοδήποτε νομικό ή ιατρικό θέμα τούς απασχολεί.


NEWSLETTER