Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 06:32

Στέφανος Κορκολής: "Η εξερεύνηση είναι στο αίμα μου"

Γράφτηκε από την
Στέφανος Κορκολής: "Η εξερεύνηση είναι στο αίμα μου"

"Η εξερεύνηση είναι στο αίμα μου" είναι η απάντηση του Στέφανου Κορκολή, στην ερώτηση τι τον οδήγησε στο να ψάχνει ομοιότητες και διαφορές μεταξύ σπουδαίων συνθετών όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, αλλά και ο Πιατσόλα, ο Ρότα, ή ο Μορικόνε. Τα αποτελέσματα αυτής της εξερεύνησης θα τα παρουσιάσει σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο, προσκεκλημένος του συλλόγου "Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας" σε μια παράσταση υπό τον τίτλο "Μουσικές σχέσεις".

-Πώς προέκυψε αυτή η μουσική εξερεύνηση;

«Από τεσσάρων ετών, που ξεκίνησα την περιπέτειά μου με την μουσική, και έχοντας από το σπίτι μου τα ακούσματα διαφόρων ειδών μουσικής, αμέσως κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μουσικές ετικέτες. Ετσι για παράδειγμα, με την ίδια συγκίνηση που άκουγα Χατζιδάκι, με την ίδια συγκίνηση άκουγα και Rachmaninoff. Μεγαλώνοντας και μπαίνοντας πια στον κόσμο της κλασικής μουσικής, εννοώντας το χώρο των σπουδών, ποτέ δεν έκλεισα τ’ αφτιά μου σε άλλα μουσικά ρεύματα. Παραδείγματος χάριν, πάντα προσπαθούσα να βρω στοιχεία κλασικής μουσικής σε ροκ συγκροτήματα. Οι μουσικές συγκροτημάτων όπως αυτές των Genesis, Queen  κτλ μου έδιναν απλόχερα αυτό το άλλοθι. Αλλωστε η δεύτερη φύση μου είναι να είμαι ναυτικός, άρα η εξερεύνηση είναι μέσα στο αίμα μου».

 

- Η εξερεύνηση αυτή, δείχνει περισσότερο τις ομοιότητες ή τις διαφορές μεταξύ των συνθετών που περιλαμβάνει; Τελικά η μουσική είναι μία, όπως υποστηρίζουν κάποιοι;

«Δείχνει και τα δύο, αλλά ουσιαστικά την ομοιογένεια μεταξύ τους, αποδεικνύοντας ότι η μουσική είναι μία, αρκεί να είναι εμπνευσμένη κι όχι κατασκευασμένη. Αυτό θεωρώ ότι σας καλύπτει και την ερώτηση για το αν η μουσική είναι μία. Η μουσική λοιπόν, είναι σίγουρα μία».

 

-Είσαι από τους δημιουργούς που έχεις συνθέσει διαφορετικά είδη μουσικής. Είναι κάποιο που το προτιμάς πιο πολύ;

«Σαφώς και όχι, είναι καθαρά θέμα στιγμής. Αλλες φορές έχω τη διάθεση να γράψω ένα συμφωνικό έργο, άλλες φορές ένα τραγούδι, χωρίς να σημαίνει ότι το τραγούδι, όπως κάποιοι νομίζουν, είναι υποδεέστερο είδος. Το αντίθετο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκφράσεις αυτό που νιώθεις μέσα σε πολύ λίγα λεπτά».

 

- Η ενασχόληση με τη σύνθεση και οι ώρες της δημιουργίας είναι πιο σημαντικές για σένα ή οι εμφανίσεις που έχεις κοντά σου το κοινό;

«Είναι δύο διαφορετικά συναισθήματα. Σαφώς και η στιγμή της δημιουργίας είναι τρομερά σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι κι η επαφή με τον κόσμο, γιατί εκεί μοιράζεσαι την ψυχή σου με άλλες ψυχές. Γι’ αυτό και πάντα, για να μπορώ κατά κάποιο τρόπο να συνδυάσω και τα δύο, το αυτοσχεδιαστικό μέρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συναυλιών μου».

 

- Προτιμάς τους χώρους που είναι πιο "κονσερτικοί" ή το κλίμα μιας μουσικής σκηνής όπου ο κόσμος είναι πιο άμεσος;

«Την αμεσότητα την δημιουργείς άσχετα με το χώρο. Με την ίδια συγκίνηση που μπορώ να παίξω στο σαλόνι του σπιτιού μου, με την ίδια συγκίνηση παίζω σε μια μεγάλη μουσική σκηνή ή σε αίθουσα μεγάλων συναυλιών. Αλλωστε όταν παίζω είμαι υπηρέτης της μουσικής και δεν προβάλλω τον εαυτό μου μέσα από αυτήν, κάτι που μου έμαθαν οι σπουδαίοι δάσκαλοι μου».

 

- Καλλιτεχνικά για τη συνέχεια τι ετοιμάζεις;

«Ενα διεθνές project με τίτλο "Bloody Faeries", που σημαίνει «Ματωμένα Ξωτικά» με παραγωγό τον διεθνούς φήμης Ηaydn Bendall. Θα χαρώ πολύ σε μια μελλοντική μας κουβέντα να αναφερθώ στο θέμα αυτό με λεπτομέρειες. Πάντως σίγουρα, πρώτα ο Θεός, οι αγαπημένοι μου φίλοι στην Καλαμάτα θα πάρουν ένα μικρό δείγμα από αυτή την καινούρια μου δουλειά».


NEWSLETTER