Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 08:01

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 25ο)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από λάθος των τεχνικών αναρτήθηκε κείμενο για μεταγενέστερες εκδηλώσεις, ακολουθεί το ορθό

1962

Το καρναβάλι έχει πάρει πλέον διαφορετική μορφή και αποτελεί μεγάλη διοργάνωση, γεγονός που αποτυπώνεται στα συνεχή ρεπορτάζ των εφημερίδων το 1962.


Η ενημέρωση για τις προετοιμασίες ξεκινά νωρίς με προβολή της κρεμάλας ως βασικού εθίμου (228): «Οι Νησιώτες ετοιμάζονται πυρετωδώς κι οργανώνουν το αποκρηάτικο γλέντι της Καθαροδευτέρας, που αποτελεί παράδοσι για τη Μεσσήνη και κάτι ξεχωριστό για τη Μεσσηνία. Κατά την ημέρα αυτή του γενικού ξεφαντώματος θα λειτουργήση η πατροπαράδοτη Νησιώτικη κρεμάλα από την οποία θα περάσουν όλοι οι... ένοχοι της κακοδαιμονίας της συμπαθούς γείτονος».
Οργανωτής είναι και πάλι η Περιηγητική Λέσχη σε συνεργασία με το δήμο (229): «Η Μεσσήνη από τώρα άρχισε να προετοιμάζεται για την Καθαρά Δευτέρα και τις γιορτές του Καρναβάλου που κάθε χρόνο οργανώνει και διαρκώς γίνονται καλλίτερες από απόψεως οργανώσεως και συγκεντρώσεως κόσμου. Το τμήμα της Περιηγητικής Λέσχης σε συνεργασία με το δήμο και τις οργανώσεις της πόλεως φιλοδοξούν να παρουσιάσουν εφέτος κάτι που θα μείνη αξέχαστο για πολλά χρόνια».
Η αλλαγή στο χαρακτήρα του καρναβαλιού αποτυπώνεται στην εκτίμηση ότι «αρχίζει να προσλαμβάνη παμμεσσηνιακό χαρακτήρα» (230): «Η οργανωτική επιτροπή του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας στη Μεσσήνη συνεχίζει τις ενέργειές της για την καλλίτερη οργάνωσι και μεγαλύτερη επιτυχία του φετεινού Καρναβαλιού στη γείτονα. Γενική είναι η πεποίθησις ότι με βάση την πείρα των προηγούμενων ετών ο φετεινός εορτασμός θα υπερβή κάθε προηγούμενο τόσον από την πλευρά της οργανώσεως όσον και της συγκεντρώσεως κόσμου αφού το Νησιώτικο Καρναβάλι αρχίζει να προσλαμβάνη παμμεσσηνιακό χαρακτήρα».
Η κατασκευή των αρμάτων για το Νησιώτικο καρναβάλι έχει πάρει πλέον επαγγελματικό χαρακτήρα (231): «Το Νησιώτικο Καρναβάλι που θα αποκορυφωθή με το πανηγύρι της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι εφέτος οργανωμένο στην εντέλεια και θα παρουσιάση πραγματικές εκπλήξεις, ιδίως στην παρέλασι των αποκρηάτικων αρμάτων που φιλοτεχνούνται από ειδικούς και είναι σχεδιασμένα με πολύ γούστο και χιούμορ. Εν τω μεταξύ ετοιμάζεται και η πατροπαράδοτη Νησιώτικη κρεμάλα, που προβλέπεται ότι εφέτος θα... θαυματουργήση. Το όνομα του πρώτου κρεμασμένου που θα την εγκαινιάση θα γραφή στη Χρυσή Βίβλο του Καρναβάλου προς... απαθανατισμόν. Ιδωμεν ποιος θα είναι ο τυχερός».
Η διαφήμιση στη "Σημαία" (232): «Ελάτε όλοι. Πού αλλού παρά στη Μεσσήνη, την Καθαρά Δευτέρα. Θα διασκεδάσετε όσο ποτέ στη ζωή σας. Παρέλασις αρμάτων όλων των βιομηχανιών, απονομή βραβείων, σοκολατοπόλεμος-παστελοπόλεμος κ.λπ. Χοροί-ξεφάντωμα, διασκέδασις και η ιστορική κρεμάλα. Ολοι στη Μεσσήνη».
Και στο "Θάρρος" (233):
«- Τι; Δεν το έμαθες; Θα γίνει τρικούβερτο γλέντι.
- Πού; 
- Ούτε αυτό το ξέρεις; Στην Μεσσήνη καϋμένε.
- Πότε; 
- Ε!! μα δεν υποφέρεσαι. Πού ζης;
- Την Καθαρά Δευτέρα!α!α!α!
Μην χάσετε τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στη Μεσσήνη. Γιατί θα χάσετε!ε!ε!ε!».
Οπως αναγγέλλεται φέτος την τιμητική τους έχουν τα. απορρυπαντικά που έχουν εισβάλει στην αγορά αντικαθιστώντας το σαπούνι, ενώ διαφημιστικά θα ρίχνει. αεροπλάνο (234): «Μεσσήνη. - Η οργανωτική επιτροπή εορτασμού του καρναβάλου ως πληροφορούμαι θα εμφανίση εφέτος ένα εκλεκτό πρόγραμμα που θα κάμη όσους επισκεφθούν τη γείτονα να ξεκαρδισθούν στα γέλια. Απλώς... για την όρεξη αναφέρουμε ότι εξόχως επιβλητικό θα είναι το θέαμα του Καρναβάλου εκ του ελικοπτέρου, το οποίον θα τον μεταφέρη εις την κεντρικήν πλατείαν εξ αγνώστου μέχρι τούδε... κυβερνείου. Εξ άλλου αεροπλάνου μισθωθέν υπό της εταιρείας "Κλιν" θα υπερίπταται της πόλεως και θα ρίπτη προς τους "καρναβαλιστάς" πρωτότυπα και  πλούσια δώρα. Τέλος εγνώσθη ότι η εταιρεία "Ρολ" θα συμμετάσχη εις τον πόλεμον του Καρναβάλου με πλήθος κυτία... μάλλον διά να ξεπλύνουν τους... λεκέδες που θ' αφήσουν στα ρούχα οι σοκολάτες».
Αυτή τη χρονιά οργανώνεται διπλή παρέλαση αρμάτων πρωί και απόγευμα (235): «Οσοι αρέσκονται στο θέαμα και το πανηγυριώτικο ξεφάντωμα θα προτιμήσουν τη Μεσσήνη που θα τους το προσφέρη πλουσιότατα, κι όπου όπως προβλέπεται, θα καή το πελεκούδι. Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα αποχαιρετισμού της Αποκρηάς, που έχει καταρτίσει η οργανωτική επιτροπή του Νησιώτικου Καρναβαλιού, το πρωί της Καθαροδευτέρας θα γίνει στη γείτονα μεγάλη παρέλασις αποκρηάτικων αρμάτων, φουστανελλοφόρων, μανδολινάτας, Αμαλιών και... μασκαράδων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διεξάγεται και πόλεμος με σοκολάτες, παστέλια, σιγαρέττα και... οδοντόπαστες! Θα επακολουθήση δε στην κεντρική πλατεία της πόλεως η εκφώνησις του... πανηγυρικού της ημέρας από την Α. Μ. τον Καρνάβαλο, ο οποίος θα σατιρίζη τους πάντας και τα πάντα. Η παρέλασις θα επαναληφθή και το απόγευμα, οπότε θα χορευθούν και διάφοροι χοροί στην πλατεία και θα λειτουργήση και η γνωστή Νησιώτικη κρεμάλα που δεν πρόκειται να φεισθή ουδενός».
Το  πρόγραμμα των εκδηλώσεων οριστικοποιείται και διαφημίζεται (236):
«Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσσήνη
Κυριακή 11 Μαρτίου 1962
Ομάδες φουστανελλοφόρων, Ντομινοφόρων, Αμαλιών, Μανδολινάτα, Φιλαρμονική κ.λπ. Και εύθυμοι χοροί σε όλες τις φωτιές της πόλεως μέχρι πρωίας.
Καθαρά Δευτέρα
Ωρα 10.30 π. μ. Η πρώτη παρέλασις του καρνάβαλου προπορευομένης της Φιλαρμονικής και πλαισιουμένου από το πλήθος των διαφημιστικών αρμάτων, των Φουστανελλοφόρων, της Μανδολινάτας, των Αμαλιών, των διαφόρων μασκαρατών κ.λπ. Εκφώνησις του Μεγάλου Σατιρικού λόγου της ημέρας από εξώστην της Κεντρικής πλατείας. Τα διαφημιστικά άρματα κατά την διάρκεια της παρελάσεως θα διεξαγάγουν πόλεμον σοκολάτας, παστελιών, σιγαρέττων, οδοντοπαστών κ.λπ.
Ωρα 4 μ.μ. Η μεγάλη παρέλασις του καρνάβαλου προπορευομένης της Φιλαρμονικής. Ακολουθούν ο κεντρικός Ηρως της ημέρας, τα διαφημιστικά άρματα, οι ομάδες των Ντομινοφόρων, Μανδολινάτας, Φουστανελλοφόρων, Αμαλιών, διαφόρων σατιρικών ομάδων ενώπιον της Ελλανοδίκου Επιτροπής. Μετά το πέρας της παρελάσεως χοροί εις την κεντρικήν πλατείαν.
Ωρα 7.30 μ. μ. Καύσις φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων εις την Κεντρικήν πλατείαν.
Ωρα 8.30 μ. μ. Η Φιλαρμονική επί τη λήξει των εορταστικών εκδηλώσεων παιανίζουσα θα πραγματοποιήσει τουρ ανά τας οδούς της πόλεως. Και εν συνεχεία χοροί εις τα διάφορα κέντρα της πόλεως.
Μην ξεχάσετε και την ιστορική κρεμάλα.
Ολοι λοιπόν στην κρεμάλα.
Οσοι εκ των ιδιωτών επιθυμούν να συμμετάσχουν εις την παρέλασιν δέον όπως δηλώσουν τούτο εις τα Γραφεία της Περιηγητικής. Απαγορεύεται η συμμετοχή οιουδήποτε ιδιώτου χωρίς να έχη δηλώσει τούτο.
Ολοι στη Μεσσήνη. Για λίγες ώρες Ξεφάντωμα, Ξεγνοιασιά, Γλέντι, Κέφι, Χαρτοπόλεμο, Μουσική, Γέλιο και προ πάντων Κρεμάλα.
Οργάνωσις Ελληνική Περιηγητική Λέσχη
Τμήμα Μεσσήνης».
Αυτό που παρατηρούμε στην ανακοίνωση του προγράμματος είναι ότι σε συνέχεια της πρακτικής που ξεκίνησε, το 1962 τα πράγματα γίνονται ακόμη αυστηρότερα και απαγορεύεται η. αυθόρμητη συμμετοχή.
Η περιγραφή των εκδηλώσεων είναι λεπτομερειακή και με πολλά ονόματα συντελεστών. Ενώ στο επίκεντρο της σάτιρας είναι η ματαίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη (237): «Πλήθος κόσμου  παρηκολούθησε χθες στη Μεσσήνη τις καθιερωμένες καθαροδευτεριάτικες εκδηλώσεις. Απαντες οι κάτοικοι της γείτονος, μερικές χιλιάδες Καλαματιανοί όπως και εξ όλων των χωρίων της Μεσσηνίας συνέρρευσαν εκεί διά παντός μέσου διά να παρακολουθήσουν την παρέλασι του Καρνάβαλου, ν' ακούσουν τον σατιρικό  λόγο του και ν' απολαύσουν τον ιδιότυπο πηδηχτό Νησιώτικο χορό.
Ο δήμαρχος κ. Κούτσικας εν συνεργασία μετά του εκεί τμήματος της Περιηγητικής Λέσχης επέτυχον εφέτος να παρουσιάσουν μίαν απολύτως βελτιωμένην έκδοσιν του περυσινού Καρναβάλου δημιουργούντες ούτω την βάσιμον ελπίδα ότι το πατροπαράδοτο Νησιώτικο καρναβάλι της Καθαροδευτέρας δεν πρόκειται να σβήση αλλά αντιθέτως εξελισσόμενον κατ' έτος θα φθάση εκεί που η Μεσσήνη δεν θά'χη τίποτε να ζηλέψη από τον Καρνάβαλο της Πάτρας.
Αξίζει εδώ να αναφερθούν τα ονόματα της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία ιδιαιτέρως εμόχθησε διά την επιτυχίαν της εορτής: Δημ. Κούτσικας δήμαρχος Μεσσήνης, Ιωάν. Πλεμμένος πρόεδρος της Περιηγητικής, Χούλιαρης μαέστρος της Φιλαρμονικής, Μ. Γεωργιόπουλος, Στασινάκης, Μούρτος αγρονόμος Μεσσήνης, Μανιατογιάννης, Αθ. Κανελλόπουλος, Δημητρόπουλος, Β. Μπλάνας. Εξ άλλου είναι αξία παντός επαίνου η Χωροφυλακή Μεσσήνης και ο διοικητής της Υποδιοικήσεως μοίραρχος κ. Παπανικολόπουλος διά την υποδειγματικήν πράγματι τάξιν η οποία ετηρήθη παρά τον συνωστισμό.
Την 11.30 π.μ. ήρχισεν η πρώτη παρέλασις των αρμάτων με επικεφαλής την Φιλαρμονική και έληξε με τον από εξώστου λόγον του Καρναβάλου.
Την 4 μ.μ. ακριβώς ήρχισεν η δευτέρα φάσις των εκδηλώσεων. Ομάς φουστανελλοφόρων με επικεφαλής τον Ν. Φωτεινάκην διέσχισε χορεύουσα τον ιδιότυπο πηδηχτό χορό την πλήρη κόσμου πλατεία και έφθασε εις τον προ της εξέδρας των επισήμων χώρον όπου συνοδεία λαϊκών οργάνων εχόρευσε ελληνικούς χορούς καταχειροκροτηθείσα. Ιδιαιτέραν εντύπωσιν προεκάλεσε η χορευτική δεινότης του μικρού Πέτρου Αλεξόπουλου.
Εν συνεχεία ήρχισεν η παρέλασις των αρμάτων με επικεφαλής την Φιλαρμονικήν κατά την εξής τάξιν: Ο Καρνάβαλος επί επιβλητικού άρματος, άρμα της αντιπροσωπείας "Γάλα Βλάχας" που διένειμε διαφημιστικά κυτία, άρμα παριστάνον το φέρρυ μπωτ Καλαμάτα-Κρήτη πολύ επιτυχές, το οποίο όπως έγραφε... όνειρο ήταν και πάει, διαφημιστικό άρμα της βιομηχανίας κακάο-σοκολάτα "Ιον" με δύο κοπέλλες... σοκολατένιες που μοίραζαν αφειδώς σοκολάτες αλλά και παστέλι Παπαδοπούλου. Η ηκολούθη το άρμα της βιομηχανίας Λουμίδη (καφές-κακάο-σοκολάτα), της βιομηχανίας παιδικών τροφών Γιώτη, της "Αστορ" και άρμα με την Βουλήν συνεδριάζουσαν! Μετά ηκολούθη σατιρική αναπαράστασις χωριάτικου γάμου της παλιάς εποχής με το ζεύγος των νεονύμφων εφ' αμάξης στολισμένης με κλώνους αμυγδαλιάς, ενώ ηκολούθη το συμπεθεριό πεζή και... ντουφεκορίχνον! Η νύφη μοίραζε φιλιά και ο κουμπάρος μπομπονιέρες. Μετά το "συμπεθεριό" ηκολούθουν οι ντομινοφόροι της Μανδολινάτας και η παρέλασις έκλεινε με ομάδα γυναικών μασκοφορεμένων.
Τα βραβεία
Εν συνεχεία τα άρματα και οι ομάδες χορευτών προσήλθον προ της ελλανοδίκου επιτροπής αποτελούμενης εκ του δημάρχου κ. Δημ. Κούτσικα, του διοικητού Χωροφυλακής Μεσσηνίας αντισυνταγματάρχου κ. Δεμέστιχα, του αναπληρούντος τον διοικητήν του ΚΕΝΚ ταγματάρχου κ. Σπ. Θεοδώρου, του ειρηνοδίκου Μεσσήνης κ. Μαζαγριώτη, του προέδρου της Ενώσεως Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας Δικηγόρου κ. Β. Παπαγεωργίου, του δικηγόρου κ. Κ. Ασημακόπουλου και έλαβον τα βραβεία των οι κάτωθι:
1) Ομάς φουστανελλοφόρων χορευτών, χρηματικόν βραβείον 2.000 δρχ.
2) Φιλαρμονική χρηματικόν βραβείον 2.000 δρχ.
3) Ομάς χορευτριών με τοπικάς ενδυμασίας 1.200 δρχ.
4) Μανδολινάτα 900 δρχ.
5) Παράστασις παλιού χωριάτικου γάμου 800 δρχ.
6) Καρνάβαλος 600 δρχ.
7) Βουλή συνεδριάζουσα 300 δρχ. (βραβείον αθλοθετηθέν υπό του αντιπροσώπου της "Χλώριο-Λευκό" κ. Αν. Καραγιάννη).
8) Ο θαυμάσιος χορευτής μικρός Πέτρος Αλεξόπουλος έλαβε χρηματικόν βραβείον 100 δρχ.
Εξ άλλου η πατροπαράδοτος καθαροδευτεριάτικη κρεμάλα, κρεμούσε από πρωίας μέχρι δύσεως του ηλίου. Μεταξύ των άλλων εκρέμασε ένα δήμαρχο και έναν συμπολίτη δικηγόρο, ενώ αξιωματούχος της Χωροφυλακής την γλύτωσε φθηνά μάλλον γιατί... "έταξε" πριν κρεμασθή.
Τέλος ο δήμαρχος Μεσσήνης και ο υιός του κ. Φοίβος Κούτσικας εδεξιώθησαν τους προσκεκλημένους εις την πολιτισμένην αίθουσαν του μπαρ Παναγόπουλου.
Ζ.».
Ακατάστατος ο καιρός, αλλά οι εκδηλώσεις σημειώνουν επιτυχία κατά τη "Σημαία" (238): «Παρά την ακαταστασία του καιρού την Καθαρά Δευτέρα οι Καλαματιανοί ξεχύθηκαν προς τα διάφορα κέντρα του δρόμου της Αλαγονίας και της Παραλίας μας για τα κούλουμα σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο και ολόκληρο το πλήθος το απόγευμα κατηυθύνθη προς την Μεσσήνη για την καθιερωθείσα πια παρέλασι του Καρναβάλου. Βεβαίως δεν παρετηρήθη η κοσμοπλημμύρα των άλλων ετών αλλά και εφέτος η ωραία αυτή εκδήλωσις εσημείωσε εξαιρετική επιτυχία και αφήκε τις καλλίτερες των εντυπώσεων σε ντόπιους και ξένους».
Το "Θάρρος" μας πληροφορεί ότι είχε γίνει μεγάλη προετοιμασία για τη μετάβαση των Καλαματιανών στο καρναβάλι, αλλά τα χάλασε ο καιρός. Η σάτιρα  για πρώτη φορά ήταν καυστική για την κυβέρνηση αλλά και για τη Βουλή. Ενώ η εφημερίδα ασκεί αυστηρή κριτική για την απουσία τοπικών βιομηχανιών από την εκδήλωση (239): «Παρ' όλον ότι οι διάφοροι παράγοντες είχαν αναπτύξει μεγάλην δραστηριότητα για την επιτυχίαν των αποκρηάτικων εκδηλώσεων στην πόλιν και στην Μεσσήνην, εν τούτοις η Καθαρά Δευτέρα επέρασεν... ινκόγνιτο. Αλλοιώς δηλαδή εσκέφθησαν ο σταθμάρχης των ΣΠΑΠ κ. Κώστας Τσιριβάκος, χάρις στην ωραία πρωτοβουλία του οποίου ανά μισήν ώραν από της 13.30 εκινείτο προς Μεσσήνην αμαξοστοιχία και ο πρόεδρος του 4ου ΚΤΕΛ κ. Ιω. Μπακολιάς, ο οποίος επίσης είχε δρομολογήσει αρκετά έκτακτα καινουργή πούλμαν για να εξυπηρετηθή το κοινόν κι αλλοιώς εσκέφθη ο... ουρανός που, κατά συχνά διαστήματα, εράντιζε την γην με ψιλή βροχή, εις τρόπον ώστε πολύς κόσμος να αναχαιτισθεί στην επιθυμία του να ξεφαντώση στις γύρω της πόλεως εξοχές (Αγιος Κωνσταντίνος, οδός Αλαγονίας, Αγία Σιών, Αλμυρός κ.λπ.) και να αναγκασθή να παραμείνη οίκοι, διά το ουκ ην... άλλως γενέσθαι.
*
Παρά ταύτα, πολύς κόσμος εξέδραμε στην γείτονα για να παρακολουθήση τις αποκριατικές εκδηλώσεις, οι οποίες, αν και ήσαν πενιχρές οι οικονομικές δυνατότητες των οργανωτών των, άφησαν καλές εντυπώσεις. Σ' αυτό συνετέλεσαν οι τοπικοί παράγοντες του τμήματος της Περιηγητικής Μεσσήνης και κυρίως ο δήμαρχος κ. Δημ. Κούτσικας.
Πραγματικά την καθωρισμένην ώραν (4 μ. μ.) άρχισεν η παρέλασις του Καρναβάλου και των άλλων διαφημιστικών αρμάτων εν μέσω χιλιάδων κόσμου που επευφημούσε και χειροκροτούσε ζωηρά. Ούτε το παραμικρόν επεισόδιον, ούτε η παραμικρή παρεξήγησις καθ' όλην την διάρκεια των εκδηλώσεων. Τούτο δε χάρις στα πολιτισμένα μέτρα που είχε λάβει η χωροφυλακή, εν συνδυασμών με εκείνα της δημοτικής αρχής και των άλλων τοπικών φορέων.
*
Εν αρχή έκαμε την εμφάνισίν του ο Καρνάβαλος προηγουμένης και παιανιζούσης της Φιλαρμονικής. Επρόκειτο περί ενός ευμεγέθους αυτοκινήτου, θαυμάσια διακοσμημένου και επί του οποίου εδέσποζαν τεράστιες πολυπρόσωπες μάσκες, υπό τις οποίες εκινούντο οι υπ' αυτές καμουφλαρισμένοι νέοι, με προεξάρχοντα έναν ανατολίτην δερβίσην, καπνίζοντα ναργιλέ. Ηκολούθη άλλο όχημα, επί των δύο πλευρών του οποίου ανεγράφετο "Φέρυ μπωτ-Καλαμάτα-Κρήτη". Το όχημα και η επιγραφή εσυμβόλιζαν το πικρόν παράπονον της Μεσσηνίας για την απώλειαν του ζητήματος της δρομολογήσεως φέρυ-μπωτ διά του λιμένος της πόλεώς μας, γεγονός, για το οποίο, ως γνωστόν, είχεν εγερθή πέρυσι μέγας δημόσιος θόρυβος. Του οχήματος τούτο είποντο άλλα, επίσης διακοσμημένα, διαφημιστικά οχήματα της σοκολατοποιίας "Ιον", της "Λευκίνης-Χλώριο", της σοκολατοποιίας-καφέδων Λουμίδη, των προϊόντων της Αστορ (ξυριστικές λεπίδες κ.λπ.), των "Παιδικών τροφών" Γιώτη, της εταιρείας Ρολ, για τη διαφήμιση της οποίας είχε αόκνως εργασθή ο ρέκτης συμπολίτης εμπορομεσίτης κ. Γιώργος Νικητέας και ένα εξαιρετικά καλοπισμένο όχημα επί του οποίου επωχούντο μια νύφη πλαισιωμένη από το άμεσο συγγενικό περιβάλλον και παριστάνετο γάμος. Το όλον θέμα επεγράφετο "Η νύφη".
*
Εκείνο, όμως το οποίον ενεθουσίασε το κοινόν περισσότερον και έκαμε να χειροκροτήση ιδιαιτέρως ήταν ένα άρμα επί του οποίου, γύρω από μίαν τράπεζαν, εκάθηντο οι... αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Παριστάνετο η Βουλή εν συνεδριάσει και με θέμα ημερήσιας διατάξεως: "Ο ξαφρισμός", υπό την προεδρίαν του κ. Ροδόπουλου. Στο πίσω μέρος του οχήματος εκάθητο άτομον ρικνόν και οστεώδες που παρίστανε τον λαόν, κρατούντα ένα ξεροκόμματο ψωμί και μια ταινία όπου υπεγραμμίζετο: "Δεν υπάρχουν περισσότερες βιταμίνες". Στην μια πλευρά ανεγράφετο στιχουργικά:
"Η Βουλή συνεδριάζει
κι ο λαός αναστενάζει".
Επίσης στο ίδιον όχημα μια άλλη χάρτινη ταινία, στην άλλη πλευρά, παρίστανε το έργον της κυβερνήσεως με τα εξής χαρακτηριστικά λόγια:
"Μέσα εις τα βιλαέτια,
φάτε... κλέφτε μωρ' αδέρφια".
*
Η πατροπαράδοτος "κρεμάλα"... κρεμούσε πάντα υποψήφιον και μη αυτοκτόνον που θα την επλησίαζε και δεν θα "έταζε" κάτι...
Τέλος η επιτροπή απένειμε χρηματικά βραβεία, ως ακολούθως:
1) Δρχ. 2.000 εις ομάδα φουστανελλοφόρων, 2) 2.000 εις την Φιλαρμονικήν, 3) 1.200 εις ομάδα χορευτριών με τοπικές ενδυμασίες, 4) 900 εις την Μανδολινάτα, 5) 800 εις την ομάδα παραστάσεως παληού χωρικού γάμου, 6) 300 εις τον Καρνάβαλον, 7) 300 εις το άρμα "Η Βουλή συνεδριάζει", 8) 100 εις τον μικρόν χορευτήν Πέτρον Αλεξόπουλον.
*
Γενικόν θέμα σχολίων η απουσία του τοπικού χρώματος. Ούτε μια βιομηχανία, ούτε ένα εργοστάσιο, ούτε μια επιχείρησις δεν εθεώρησε καθήκον της να διαφημίση τα προϊόντα της και να συμβάλη έτσι στην περαιτέρω τουριστικήν και πολιτιστικήν ανάπτυξι της Μεσσηνίας. Ολο ξένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις διεφημίζοντο με τα άρματα, τα φέιγ βολάν και με τα διάφορα προϊόντα των που ερρίπτοντο στον κόσμον. Και άκουες ουκ ολίγα άτομα να διατυπώνουν το παράπονον: "Πώς γίνεται να διαφημίζωμε τους ξένους και να απουσιάζουν οι μεσσηνιακές βιομηχανίες, ταυτοχρόνως δε να συνιστούμε στο κοινό να προτιμά τα εγχώρια προϊόντα;". Παράπονον, ομολογουμένως, λογικόν και, σαν τέτοιο, συζητήσιμο... για το μέλλον».
Στο ίδιο φύλλο της η εφημερίδα κάνει γνωστό ότι και το 1962 οι φουστανελοφόροι επισκέφθηκαν νωρίτερα για τα "καλέσματα" την Καλαμάτα, ενθουσιάζοντας τους κατοίκους (239): «Εναν εύθυμον τόνον, ο οποίος ενθουσίασε τους Καλαματιανούς, έδωσαν οι ομάδες φουστανελλοφόρων της Μεσσήνης, οι οποίοι περιήλθον κεντρικά σημεία της πόλεώς μας και εσκόρπισαν την χαράν με την σωματική λεβεντιά τους και το κέφι τους».

(228) "Σημαία" 25/2/1962
(229) "Σημαία" 27/2/1962
(230) "Σημαία" 2/3/1962
(231) "Σημαία" 7/3/1962
(232) "Σημαία" 8/3/1962
(233) "Θάρρος" 9/3/1962
(234) "Τα Νέα" 10/3/1962
(235) "Σημαία" 10/3/1962
(236) "Θάρρος" 10/3/1962
(237) "Τα Νέα" 13/3/1962
(238) "Σημαία" 14/3/1962
(239) "Θάρρος" 14/3/1962