Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 11:12

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής στην "Ε": "Η μουσική είναι οικουμενική. Δε γνωρίζει σύνορα. Γι' αυτό είμαι μουσικός"

 

"Η μουσική είναι οικουμενική. Δε γνωρίζει σύνορα. Γι' αυτό είμαι μουσικός" λέει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, που μέσα σε μια δεκαετία περίπου αν και νεότατος, έχει  κάνει σπουδαία πράγματα όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή  μουσική σκηνή. Μας μίλησε για την πορεία του, τις εμπνεύσεις του αλλά και για την επιθυμία του να δώσει μια συναυλία στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο  Καλαμάτας!

 

 


- Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή σας, ως ανάγκη, επιλογή, έκφραση;


"Και τα τρία. Πρώτα ως ανάγκη, γιατί με βγάζει από τη συνηθισμένη ζωή. Επειτα ως επιλογή από όλα τα άλλα τα οποία θα μπορούσα να κάνω ως δραστηριότητες ή ως επαγγέλματα. Και τρίτον, ως έκφραση κι επικοινωνία με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής, με στόχο την απόδραση από την πεζότητα και την καθημερινότητα".

 

- Κάνατε κλασικές μουσικές σπουδές στη Βρετανία. Γιατί όχι στην Ελλάδα;

"Ολοκλήρωσα τις ωδειακές μου σπουδές στο πιάνο στην Ελλάδα και μετά έφυγα για πέντε χρόνια στη Βρετανία. Για όποιον μουσικό έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Είναι σημαντικό στη μουσική να έχεις επαφή με το εξωτερικό. Φυσικά και δεν επαρκούν οι ωδειακές σπουδές σε σύγκριση με μία ακαδημία μουσικής η οποία διαθέτει καθηγητές από όλο τον κόσμο. Είχα Ρώσο, Εβραίο και Αγγλο καθηγητή, σπουδαία εμπειρία".

 

- Από την κλασική μουσική, πώς μπαίνει το θέατρο στην καλλιτεχνική σας δημιουργία;

"Η μουσική μου ακούστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, μέσω του θεάτρου. Εγραψα μουσική για την πρώτη μου θεατρική παράσταση στη Βρετανία, το 1996, ενώ ήμουν δευτεροετής σπουδαστής. Ηρθε γιατί αναζητούσα απεγνωσμένα να γράψω μουσική και να παιχτεί και η τύχη μου έδωσε την ευκαιρία".

 

- Αγαπάτε νομίζω ιδιαίτερα το Λόρκα. Τι αναγνωρίζετε σ' αυτόν πιο πολύ;

"Δυνατό αίσθημα, σύμβολα πάθους, αίμα που βράζει, λυρισμό, μυστήριο και μαγεία".

 

- Η έμπνευσή σας έρχεται από καθημερινά πράγματα ή από μια "ανεξήγητη" προέλευση;

"Η στιγμή της έμπνευσης είναι ηδονή. Η έμπνευση και το όνειρο είναι τα στοιχεία που θα έπρεπε να καθορίζουν τη ζωή μας και τις στιγμές μας κι όχι υπολογισμοί της λογικής. Εμπνέομαι από τα πάντα που έχουν να κάνουν με τη ζωή. Λέξεις, πρόσωπα, σκηνές καθημερινότητας, ακατανόητες ατμόσφαιρες, στιγμές ακίνητες μες στο χρόνο".

 

- Αν και πολύ νέος μετράτε σημαντικές συνεργασίες και διεθνή καριέρα. Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ή και λίγο τύχης;

"Είμαι τυχερός, γιατί κάνω αυτό που θέλω με πάθος και τρέλα κι έτσι αρπάζω την τύχη, όχι από τα μαλλιά αλλά από το σβέρκο. Φυσικά και θέλει προσήλωση και δουλειά. Να βλέπεις συνεχώς το στόχο σου, να ξεχνάς τα υπόλοιπα και να έχεις άπειρη υπομονή".

 

- Καλλιτεχνικά τι υπάρχει για το άμεσο μέλλον;

"Ακόμα τρέχει το βιβλίο-cd "Ταγκό για τρεις" σε στίχους Μιχάλη Γκανά κι ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη, το οποίο βαδίζει προς εξάντληση, ενώ ετοιμάζεται εδώ κι ένα χρόνο ο έκτος μου προσωπικός δίσκος, το "Ay Amor", το οποίο είναι ισπανόφωνη ποίηση, με την Ελληνοαμερικανίδα σοπράνο Lina Orfanos και με συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη. Το "Ay Amor" θα κυκλοφορήσει σε Αμερική κι Ελλάδα".

 

- Στην Καλαμάτα προγραμματίζετε κάποια εμφάνιση ή είναι ...μακριά ο Νότος;

"Είναι κάτι που το θέλω πάρα πολύ. Ξέρω ότι στο Ωδείο σας ο Διονύσης Μαλλούχος είχε παρουσιάσει τραγούδια μου σε ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη. Μακάρι να δοθεί η ευκαιρία να έρθω ο ίδιος να παίξω με τους ερμηνευτές μου. Ο Νότος είναι πολύ κοντά. Για μένα όλες οι άκρες της γης κι όλες οι φυλές του κόσμου είναι πολύ κοντά. Για αυτό είμαι μουσικός, γιατί η μουσική είναι οικουμενική. Δε γνωρίζει σύνορα".