Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 08:30

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 41ο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 41ο)

ΤΟ 1993

Ευθυγραμμισμένο με την επικαιρότητα το καρναβάλι του 1993, περιλαμβάνει τις αντιδράσεις για τα Σκόπια και τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία", αλλά και τις χρηματοδοτήσεις του Κοινοτικού προγράμματος γνωστού ως "πακέτο Ντελόρ" (386): 

«Στο ρυθμό της Αποκριάς θα γλεντήσει και θα ξεφαντώσει σήμερα και αύριο και η Μεσσηνία. Επίκεντρο του ξεχωριστού και ανέμελου Αποκριάτικου πανηγυριού πρόκειται να είναι το καρναβάλι της Μεσσήνης, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλους Δήμους και Κοινότητες. Στη Μεσσήνη, που φέτος φιλοδοξεί να παρουσιάσει το καλύτερο καρναβάλι όλων των ετών από την καθιέρωσή του, ο χορός ξεκίνησε από χθες και σήμερα θα συνεχιστεί με ολονύκτιο ξεφάντωμα στις πέντε φωτιές των συνοικιών της πόλης. Μεταμφιεσμένοι και μη θα χορέψουν, θα πιουν πολύ κρασί και θα διασκεδάσουν μέχρι το πρωί.

Αύριο Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30 το πρωί, θα γίνει η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στο χώρο της πλατείας της κρεμάλας. Στις 3.30 το μεσημέρι θα εμφανιστεί το συγκρότημα μαζορετών της πόλης στην κεντρική πλατεία με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής και θα ξεκινήσει το μεγάλο γλέντι. Μισή ώρα αργότερα θα κάνει την είσοδό του ο καρνάβαλος και θα αρχίσει η εντυπωσιακή παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων, στην οποία υπολογίζεται να συμμετάσχουν 600 περίπου άτομα.

Το καρναβάλι θα σατυρίσει και φέτος την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Το πρόβλημα με τα Σκόπια, με τον τσολιά που νικάει τον Γκλιγκόροφ, την οικονομία στο νερό, με τη χρήση εμφιαλωμένου νερού για μπάνιο και την ελπίδα της χώρας μας και της Αρχαίας Μεσσήνης για την ανάδειξή της μέσα από το "2ο πακέτο Ντελόρ".

Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με την εκφώνηση του σατυρικού λόγου από το Βασιλιά Καρνάβαλο και το ξεφάντωμα όλου του κόσμου στην κεντρική πλατεία».

Οπως γίνεται γνωστό την Κυριακή το βράδυ ανάβουν φωτιές σε 6 σημεία και η αναπαράσταση της διαμάχης τυριού και ταραμά επιστρέφει στα Γαρδέλια από όπου ξεκίνησε (387): 

«Αρχισαν χθες και θα συνεχισθούν σήμερα και αύριο οι τριήμερες Καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη.

Σήμερα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τις φωτιές που θ’ ανάψουν στις 9 το βράδυ σε διάφορες συνοικίες της Μεσσήνης με χορούς και φαγοπότια.

Ειδικότερα φωτιές θ’ ανάψουν:

- Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

- Ο Σύλλογος Πολυτέκνων στα Γαρδέλια (εκεί θα γίνει και η αναπαράσταση του εθίμου του Τυριού και του Ταραμά).

- Το Λύκειο δίπλα στο Α.Τ. Μεσσήνης.

- Στα Καρντασέικα.

- Στον Νέο Κόσμο.

- Στα Περιβολαρέικα.

Αύριο Καθαρή Δευτέρα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

- Στις 11.30 το πρωί την αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γρηάς Συκούς από τον Ιμπραήμ, στην ιστορική "Κρεμάλα".

- Στις 3.30 το απόγευμα την παρέλαση αρμάτων-πεζοπόρων, εμφάνιση μαζορετών και το σατυρικό, όπως πάντα, λόγο του βασιληά Καρνάβαλου.

Λόγω της πληθώρας αρμάτων και της μεγάλης συμμετοχής μεταμφιεσμένων πεζοπόρων, η παρέλασή τους θα γίνει από τις οδούς Μπούκας - Πολυτεχνείου - Κουμουνδούρου - ανατολικό τμήμα Σταδίου - νότιο τμήμα Λοχαγού Πετρουλάκη - Λοχαγού Νικολοπούλου και Μουλαβασίλη με κατάληξη την κεντρική πλατεία».

Η Μεσσήνη συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και στο καρναβάλι σατιρίζεται η επικαιρότητα (388): «Επίκεντρο του καρναβαλιού ήταν για άλλη μια χρονιά η Μεσσήνη, όπου χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων και στο τέλος συμμετείχαν ενεργά στο γλέντι και τη διασκέδαση. Ο βασιλιάς καρνάβαλος "κάρφωσε" με το λόγο του τους υπεύθυνους και τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, ενώ τα άρματα σατίρισαν το "2ο πακέτο Ντελόρ", τα μέτρα για την οικονομία του νερού, την πολύτεκνη οικογένεια και την εφορεία-δράκουλα».

 

ΤΟ 1994

 

Με το χορό της Φιλαρμονικής αρχίζουν το 1994 οι εκδηλώσεις (389): 

«Τριήμερο ξεχωριστού γλεντιού και τρελλού ξεφαντώματος υπόσχεται η Μεσσήνη το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, με το παραδοσιακό της καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο το βράδυ, με τον καθιερωμένο Αποκριάτικο χορό της Φιλαρμονικής, στην αίθουσα Παναγιώτη Κουζή.

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού.

Το βράδυ θα ξεκινήσει το ξεφάντωμα, που θα κρατήσει όλη τη νύχτα, στις φωτιές των συνοικιών της πόλης.

Μεταμφιεσμένοι και μη θα χορέψουν, θα πιουν πολύ κρασί και θα διασκεδάσουν μέχρι το πρωί.

Την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν.

Στις 11.30 το πρωί, θα γίνει η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στο χώρο της πλατείας της Κρεμάλας, από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης".

Στις 3.30 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι μαζορέτες των "Φίλων της Μεσσήνης", στην κεντρική πλατεία με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Μισή ώρα αργότερα θα αρχίσει η παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων, με την είσοδο του Καρνάβαλου.

Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με την εκφώνηση του σατυρικού λόγου από το βασιλιά Καρνάβαλο, ενώ το ξεφάντωμα θα συνεχιστεί μέχρι αργά, στην κεντρική πλατεία».

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιείται το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού (390): «Σήμερα στις 11 το πρωί, πραγματοποιείται το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και στις 9 το βράδυ αρχίζει το ολονύκτιο ξεφάντωμα στις φωτιές των συνοικιών της πόλης. Αύριο, στις 11.30 το πρωί, γίνεται η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ, στο χώρο της κρεμάλας. Στις 4 το απόγευμα ξεκινάει η παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων μεταμφιεσμένων τμημάτων με την είσοδο του Καρνάβαλου.

Στις 6.30 περίπου ολοκληρώνεται η παρέλαση με τον σατυρικό λόγο του Καρνάβαλου και το γλέντι συνεχίζεται στην κεντρική πλατεία».

Στο καρναβάλι και αυτή τη χρονιά βρίσκονται στο κέντρο της σάτιρας τα ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας (391): 

«Με γλέντι, που ξεκίνησε την Κυριακή και κορυφώθηκε με την παρέλαση, η οποία οργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η Μεσσήνη γιόρτασε τα 134 χρόνια του καρναβαλιού της.

Το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και άλλες πρωτότυπες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το βράδυ η διασκέδαση απλώθηκε σε όλες τις γειτονιές της πόλης, από το κέντρο μέχρι την πιο απόμερη γειτονιά, στις φωτιές, όπου μασκαρεμένοι και μη χόρεψαν, ήπιαν και γλέντησαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας έγινε η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στο χώρο της πλατείας της Κρεμάλας, από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης".

Οι μαζορέτες των "Φίλων της Μεσσήνης", με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου ξεκίνησαν τις απογευματινές εκδηλώσεις, ενώ την παρέλαση άνοιξε ο βασιλιάς Καρνάβαλος.

Τον ξεχωριστό τόνο της παρέλασης έδωσαν άρματα, που σατύριζαν τα μέτρα Παπαθεμελή για τη νυχτερινή διασκέδαση, την εκλογική ήττα Μητσοτάκη, το πάχος και την αδυναμία του Εβερτ στη μακαρονάδα, τη μαύρη τρύπα της οικονομίας, που προσπαθεί να κλείσει ο Α. Παπανδρέου και επέκριναν το θράσος των Σκοπιανών και την αδιαφορία των διεθνών οργάνων για την Κύπρο.

Πεζοπόρα τμήματα μεταμφιεσμένων από παιδιά των Γυμνασίων, του Λυκείου, το Σύλλογο Πολυτέκνων και τους "Φίλους της Μεσσήνης" έστελναν το δικό τους μήνυμα για τα 134 χρόνια του καρναβαλιού της Μεσσήνης.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με το σατυρικό λόγο του βασιλιά Καρνάβαλου, που τα έσουρε σ’ όλους, με πρώτους τους πολιτικούς».

Και το ρεπορτάζ στο "Θάρρος" (392): 

«Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Στη Μεσσήνη οι εκδηλώσεις άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου με τον αποκριάτικο χορό της Φιλαρμονικής. Την Κυριακή στις 11 το πρωί ξεκίνησε το παιχνίδι του "χαμένου θησαυρού", ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε ολονύχτιο γλέντι στις συνοικίες της πόλης γύρω από τις φωτιές.

Οι εκδηλώσεις στη Μεσσήνη, που κορυφώθηκαν την Καθαρή Δευτέρα, περιελάμβαναν:

- Αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ στην «Κρεμάλα» (11.30 π.μ.).

- Εμφάνιση μαζορετών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» (3.30 μ.μ.).

- Από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα έγιναν διάφορες εκδηλώσεις στην πλατεία (άφιξη του Καρνάβαλου), παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων μεταμφιεσμένων).

- Στις 6 το απόγευμα ο βασιλιάς Καρνάβαλος εκφώνησε «βαρυσήμαντο» σατυρικό λόγο.

- Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ξεφάντωμα μεταμφιεσμένων και μη στην κεντρική πλατεία».

 

ΤΟ 1995

 

Τον Οκτώβριο του 1994 γίνονται δημοτικές εκλογές τις οποίες κερδίζει πάλι ο Παύλος Πτωχός με ποσοστό 56,7% έναντι 39,5% του Θοδ. Αβιζιώτη και 3,8% του Μιχ. Γεωργιόπουλου.

Η πρόσκληση του Πνευματικού Κέντρου για το καρναβάλι του 1995 υπόσχεται ξεφάντωμα (393): 

«"Ολοι οι δρόμοι την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα οδηγούν στη Μεσσήνη, οδηγούν σ’ ένα ξεφάντωμα ζαλάδας, μεθύσι χαράς, γέλιου, κεφιού, χορού και διασκέδασης", σημειώνει στην πρόσκλησή του το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης.

Σήμερα, στις 1 το πρωί, ολοκληρώνεται το κυνήγι του χαμένου θησαυρού και το βράδυ στήνεται τρελό γλέντι μέχρι το πρωί γύρω από τις φωτιές, που ανάβουν σ’ όλες τις γειτονιές της πόλης (Χαβούζι, Καρντασέικα, Ν. Κόσμος, Παλιό στέκι-Ρουτσέικα, Κρεμάλα, κεντρική πλατεία, λαϊκή αγορά, Πανηγυρίστρα, Βρύση Μέλια), ενώ προσφέρονται δωρεάν κρασί, μεζέδες και γουρνοπούλα.

Την Καθαρή Δευτέρα στις 11.30 το πρωί γίνεται η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς, στο χώρο της Κρεμάλας.

Στις 3.30 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι μαζορέτες συνοδεία της Φιλαρμονικής και στις 4 θα αρχίσει η παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων μεταμφιεσμένων τμημάτων.

Στις 6 θα εκφωνήσει τον σατυρικό του λόγο ο Καρνάβαλος και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με χορό και ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία».

Και η αναγγελία των εκδηλώσεων από τη "Σημαία" (394): 

«Πλούσιες και ενδιαφέρουσες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην περιοχή μας, με επίκεντρο, όπως πάντοτε, τη Μεσσήνη.

Οι εκδηλώσεις σήμερα στη Μεσσήνη περιλαμβάνουν:

Στις 11 το πρωί το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού.

Στις 9 το βράδυ θα αρχίσει γλέντι με πολύ κρασί και χορό στις φωτιές των συνοικιών που θα διαρκέσει όλη τη νύχτα. Η καλύτερη φωτιά θα βραβευθεί με 50.000 δρχ. από την Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης.

ΑΥΡΙΟ Δευτέρα στις 11.30 το πρωί θα γίνει αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ, στην πλατεία της Κρεμάλας, από το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης».

Στις 3.30 μ.μ. οι Μαζορέτες των «Φίλων της Μεσσήνης» θα εμφανισθούν στην κεντρική πλατεία με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Στις 4-6 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, μοναδικές για το ύφος και το χρώμα τους (είσοδος Καρνάβαλου, παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων, εκφώνηση σατιρικού λόγου κ.λπ.).

Ο υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις αντιδήμαρχος κ. Παν. Δασκαρόλης δήλωσε τα εξής:

Το καρναβάλι στη Μεσσήνη αποτελεί παράδοση και ξεφάντωμα. Οι Ελληνικές Αποκριές, γιορτάζονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και τοπικό χρώμα στη Μεσσήνη.

Σας δίνουμε λοιπόν σήμερα μερικές ιδέες - προτάσεις να εκδράμετε για ξεφάντωμα στην Μεσσήνη, το Σάββατο, την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα.

Στο καρναβάλι της Μεσσήνης επικρατούν στοιχεία παραδοσιακά, που κρατάνε από την Τουρκοκρατία, όταν οι άντρες μεταμφιεζόντουσαν σε γυναίκες και γυρνούσαν στους πλούσιους για να μαζέψουν λεφτά και να ενισχύσουν τον αγώνα κατά των Τούρκων.

Και εδώ γίνονται φοβερά γλέντια με γνήσιο Νησιώτικο χρώμα, το βράδυ της Κυριακής γίνεται ολονύκτιο ξεφάντωμα σε όλες τις ρούγες της Μεσσήνης και στήνεται γλέντι τρικούβερτο, με ντόπιους οργανοπαίκτες που παίζουν ασταμάτητα μουσική γύρω από τις παραδοσιακές φωτιές με πολύ κρασί, χορό και παραδοσιακούς μεζέδες.

Εύχομαι λοιπόν οι καιρικές συνθήκες να σας επιτρέψουν να έλθετε στη Μεσσήνη για ένα Διονυσιακό ξέφρενο γλέντι το τριήμερο της Αποκριάς».

Στο "Θάρρος" δημοσιεύεται ένα εκτενές κείμενο για το Νησιώτικο καρναβάλι που περιλαμβάνει αποσπάσματα από το βιβλίο του Θοδ. Τσερπέ, το δημοσίευμα του Ηλ. Παρασκευόπουλου για το κρέμασμα της γριάς Συκούς και ένα μικρό κείμενο του Γιάννη Αναπλιώτη από την έκδοση "Μεσσήνη 1970" (395).

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις ενώ δίνονται βραβεία σε άρματα και φωτιές (396): 

«Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη, άρχισαν το Σάββατο το βράδυ με τον αποκριάτικο χορό της Φιλαρμονικής, στο ξενοδοχείο Κουζή.

Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν την Κυριακή στις 11 το πρωί με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, ενώ στις 9 το βράδυ, στις "ρούγες" της Μεσσήνης άναψαν παραδοσιακές φωτιές. Ο καιρός όμως τα "μούσκεψε" στην κυριολεξία αφού νωρίς με το άναμμα της φωτιάς άρχισε να βρέχει. Η βροχή σταμάτησε για μερικές ώρες και τότε γύρω από τις φωτιές ο κόσμος (επισκέπτες και ντόπιοι) άρχισε να χορεύει. Στις 11 το βράδυ όμως άρχισε να βρέχει πάλι και σταμάτησαν άδοξα οι χοροί και η διασκέδαση.

Την Καθαρή Δευτέρα στις 11.30 το πρωί έγινε αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της "Γριάς Συκούς" από τον Ιμπραήμ Πασά στο χώρο της πλατείας της κρεμάλας, από το Σύλλογο «Οι φίλοι της Μεσσήνης».

Στις 3.30 μετά το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης παρουσίασαν το πρόγραμμά τους οι μαζορέτες του Συλλόγου "Οι φίλοι της Μεσσήνης" με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα στο χώρο πάλι της κεντρικής πλατείας έγινε η παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ οι καρναβαλικές εκδηλώσεις έκλεισαν με την εκφώνηση του σατιρικού λόγου, από το βασιλιά Καρνάβαλο.

Ο Δήμος βράβευσε τα εξής πεζοπόρα τμήματα: 1ο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" με 50.000 δρχ. Το 2ο Λύκειο της πόλης με 30.000 δρχ. και 3ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης με 20.000 δρχ.

Από την Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης βραβεύθηκε με το ποσό των 50.000 δρχ. ως καλύτερη φωτιά, αυτή που είχε ανάψει στην περιοχή "Καρντασέικα".

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης αναφέρονται τα εξής:

«Ο Δήμος Μεσσήνης ευχαριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου Μεσσήνης και όλους όσοι βοήθησαν επώνυμα ή ανώνυμα με κάθε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση, στην παρουσίαση του φετεινού πανέμορφου, κατά γενική ομολογία καρναβαλιού. Βεβαίως κι όλους τους επισκέπτες, θιασώτες του, που ήρθαν στη Μεσσήνη από κοντά ή μακριά για να το τιμήσουν.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί τη νεολαία της Μεσσήνης που αγκάλιασε με πάθος και ενθουσιασμό το καρναβάλι και το έκανε κυριολεκτικά δικό της βίωμα.

Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης και όλους όσοι ενίσχυσαν οικονομικά τις εκδηλώσεις.

Ευχαριστεί ακόμη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Αστυνομικά όργανα για τη συνδρομή τους καθ'όλο το τριήμερο στην επιτυχία των εκδηλώσεων».

Τα θέματα της τοπικής και πανελλαδικής επικαιρότητας που σατιρίστηκαν παρουσιάζει η "Ελευθερία" (397): 

«Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Μεσσήνη με την καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων κατά την οποία σατιρίστηκαν "Τα τρωκτικά του Μπέη με τη γραβιέρα Ντελόρ", ο Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης σαν "Παιδιά για νοικοκύρεμα" ή "Ειδικό δικαστήριο Αθώες Περιστερές", η ελλιπής σήμανση για την Αρχαία Μεσσήνη και η "Μεθυσμένη Πολιτεία" - "Ταβέρνα Το Νησί"».


 

(386) "Ελευθερία" 28/2/1993

(387) "Σημαία" 28/2/1993

(388) "Ελευθερία" 3/3/1993

(389) "Ελευθερία" 9/3/1994

(390) "Ελευθερία" 13/3/1994

(391) "Ελευθερία" 16/3/1994

(392) "Θάρρος" 16/3/1994

(393) "Ελευθερία" 5/3/1995

(394) "Σημαία" 5/3/1995

(395) "Θάρρος" 5/3/1995

(396) "Θάρρος" 8/3/1995

(397) "Ελευθερία" 8/3/1995

 

Αύριο η συνέχεια