Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 08:16

Η Μαρία Μπαλτουμά στην «Ε»: «Aρχιτεκτονική και σχέδιο μόδας έχουν κάποια κοινά ως προς το ότι βρίσκεις μια ιδέα»

Γράφτηκε από την

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Πολυμορφικά ρούχα με αέρινα κοψίματα και αισιόδοξα χρώματα σχεδιάζει η Καλαματιανή Μαρία Μπαλτουμά και μας τα συστήνει πλέον με την επωνυμία “Μairis” μέσα από το Διαδίκτυο. Τα περισσότερα από τα κομμάτια μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους (ως ίσια φούστα, φούστα με άνοιγμα και ως φόρεμα), γεγονός που τα κάνει μοναδικά και γοητευτικά. Η ίδια ξεκίνησε από την Αρχιτεκτονική, μέχρι που αποφάσισε να κάνει αυτή τη στροφή στην πορεία της, η οποία μόλις ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με αποδοχή από τις πελάτισσές της. 

 

Επιλέξατε την Αρχιτεκτονική ως εκκίνηση των σπουδών σας. Σε ποια στιγμή καταλάβετε ότι σας τραβάει περισσότερο το σχέδιο μόδας;

Η πρώτη μου επιλογή όσο πήγαινα σχολείο ήταν η Αρχιτεκτονική, πάντα μου άρεσε. Ομως πάντα σχεδίαζα και ρούχα. Στο 4ο έτος των σπουδών μου στην Πάτρα, αποφάσισα ότι θέλω να πάω να κάνω μαθήματα ραπτικής, έτσι ώστε να μπορώ να ράβω τα δικά μου ρούχα ή αυτά που ήθελα. Καθώς έκανα ένα σεμινάριο της “Burda”, στην Πάτρα, πέρα από το κομμάτι του ραψίματος μου άρεσε πάρα πολύ και το πατρόν, ο σχεδιασμός των ρούχων. Επειδή δουλεύαμε με έτοιμα πατρόν, καθόμουν και τα …μπέρδευα! Οπότε κάποια στιγμή στο 5ο έτος αποφάσισα ότι αφού τελειώσω την Αρχιτεκτονική, θέλω να ασχοληθώ παραπάνω με τον σχεδιασμό ρούχων και το πατρόν. Πηγαίνοντας στην Αθήνα για να δουλέψω πήρα την απόφαση να πάω ταυτόχρονα και σε δεύτερη σχολή για σχέδιο μόδας. Ετσι πήγα και σπούδασα για 2 χρόνια σε ιδιωτική σχολή, στην “Pansic”.

 

Βρίσκετε ότι υπάρχουν κοινά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χώρους έρευνας και εργασίας;

Οι δύο χώροι, η Αρχιτεκτονική και το σχέδιο μόδας, μπορούμε να πούμε ότι έχουν κάποια κοινά ως προς το ότι βρίσκεις μια ιδέα, την αναπτύσσεις ως κεντρική ιδέα και μετά προσπαθείς να την υλοποιήσεις. Παρόλα αυτά, είναι δύο τελείως διαφορετικοί κλάδοι. Ούτε το ένα σχέδιο εμπλέκεται με το άλλο, μόνο στο ελεύθερο κομμάτι. Σίγουρα στη σύλληψη μιας ιδέας και στο πώς αυτήν μπορείς να την υλοποιήσεις, με βοήθησε πάρα πολύ η Αρχιτεκτονική. Στο να μπορέσω να εξελίξω αυτό που θέλω μετά στο σχέδιο μόδας.

 

Από πού προέρχεται η επωνυμία των ρούχων σας;

Το “Mairis” προέρχεται ουσιαστικά από τον αναγραμματισμό του “Μαρία”, προφανώς υπάρχει και το “s” που είναι έξτρα, αλλά πιο πολύ είναι από το “Iris”, από την ίριδα. Τα χρώματα της ίριδας είναι αυτά που κυρίως χρησιμοποιώ ως παλέτα στις συλλογές μου.

 

Αν δεν κάνω λάθος, επιλέξατε να σχεδιάσετε η ίδια και τα υφάσματα, τα πανιά τα οποία χρησιμοποιείτε για τα ρούχα σας. Αυτό έγινε γιατί δεν νιώθατε να σας εκφράζουν αυτά που είχατε δει ως τώρα ή γιατί θέλατε να είναι εντελώς signature τα ρούχα σας;

Ολα μου τα υφάσματα τα σχεδιάζω εγώ και τα εκτυπώνω. Είναι ένα τρόπος που με βοηθάει να εμπνέομαι καλύτερα, γιατί μια συλλογή την νιώθω περισσότερο “δική μου” όταν όλα τα κομμάτια τα έχω σχεδιάσει εγώ και δεν έχω πάρει κάποιο έτοιμο. Ετοιμο ύφασμα θα έπαιρνα μόνο κάποιο μονόχρωμο. Παρόλα αυτά νιώθω ότι έχουν περισσότερο την ταυτότητα και αυτόν τον αέρα που θέλω να βγάλω. Αυτά είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που μπορώ να πω ότι υπάρχουν στις συλλογές μου: το πολυμορφικό στυλ, όπου ουσιαστικά μπορείς να το προσαρμόσεις στα ρούχα με πολλούς τρόπους όλη την ημέρα (από το πρωί στη δουλειά μέχρι το βράδυ για ένα ποτό) και τα έντονα χρώματα - έντονα print. Ολα είναι σχεδιασμένα από εμένα.

 

Παρότι βρισκόμαστε σε φάση μετά την καραντίνα όπου πολύς κόσμος δεν έχει οικονομική άνεση επειδή δεν εργαζόταν, πώς είδατε την ανταπόκριση στο σάιτ;

Γενικά στη φάση της καραντίνας απομονωθήκαμε. Εγώ το βρήκα ως μια αφορμή για να ξεκινήσω και να στηρίξω το e-shop και τη συλλογή μου. Βρήκα αρκετές δυσκολίες από την άποψη ότι πολλές επιχειρήσεις ήταν κλειστές. Ομως βρήκα τη λύση. Πιστεύω ότι ο κόσμος επειδή ήταν πολύ κλεισμένος, έκανε οικονομίες και νιώθει έντονα την ανάγκη να ψωνίσει νέα προϊόντα έτσι ώστε να αλλάξει την ψυχολογία του. Σίγουρα αυτό οδήγησε και στην ανάπτυξη των e-shops, γιατί όλοι πλέον μπαίνουμε στο Ιντερνετ για τις παραγγελίες, είτε από τον φόβο να πάμε σε ένα φυσικό κατάστημα είτε για την ευκολία ότι είσαι από το σπίτι. Είναι σαν μια έξοδος, δυστυχώς, ο υπολογιστής πλέον.

 

Το κοινό έχει εξοικειωθεί με τις online αγορές; Σας ρωτάει και αν θα βρει τα ρούχα σας σε κάποιο φυσικό κατάστημα κάποια στιγμή στο μέλλον; Υπάρχει σκέψη τα ρούχα σας να μπουν σε κάποιο σημείο στην Καλαμάτα;

Αυτή τη στιγμή δεν έχω κατάστημα, δηλαδή τη συλλογή μου μπορεί να την βρει online κανείς από το e-shop, το “Mairis.gr” ή από το Instagram στο “Mairis clothing”. Εχω κάποιες προτάσεις από μπουτίκ στην Καλαμάτα, στην Αθήνα και στη Μύκονο. Επειδή η συλλογή βγήκε λίγο αργά σχετικά με την καλοκαιρινή σεζόν, το συζητάμε πλέον για τη χειμερινή. Σίγουρα θα ήθελα να υπάρχει και σε μαγαζιά, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί πολύ πιο άμεσα να δει τα ρούχα, να πιάσει το ύφασμα, να δει τις ραφές, έτσι ώστε να μπορέσει να τα αξιολογήσει καλύτερα πέρα από μια φωτογραφία.

 

Αυτή τη στιγμή παρουσιάσατε τα πρώτα σας κομμάτια για το καλοκαίρι. Η επόμενη σειρά είναι έτοιμη για τον χειμώνα και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει; Θα υπάρχουν αντρικά κομμάτια, παιδικά; Σε τι στυλ και ύφος θα κινηθούν οι γραμμές που έχετε επιλέξει;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, τώρα δουλεύω τη χειμερινή συλλογή. Αυτή τη στιγμή είναι μόνο γυναικεία. Σίγουρα μελλοντικά θα ήθελα να προσθέσω κάποια αντρικά κομμάτια (όχι ολόκληρη συλλογή). Γενικά το στυλ που μου αρέσει και αυτό που έχω υιοθετήσει είναι ο πολυμορφικός χαρακτήρας, αέρινα ρούχα με απλά γεωμετρικά πατρόν, με έντονα μοτίβα. Η χειμερινή συλλογή δεν θα έχει τόσο έντονα χρώματα, αλλά σίγουρα θα κρύβει λεπτομέρειες είτε στις φόδρες είτε και αλλού.

 

Πιστεύετε ότι θα ασχοληθείτε ξανά με την Αρχιτεκτονική ή από εδώ και πέρα μέλημά σας θα είναι το ρούχο και η σχεδίασή του;

Δεν κλείνω κάποια πόρτα, δεν ξέρουμε πώς θα έρθουν τα πράγματα στο μέλλον. Η Αρχιτεκτονική είναι ένα κομμάτι το οποίο με ενδιαφέρει και σίγουρα θέλω να ασχοληθώ. Αυτή τη στιγμή έχω επικεντρωθεί στο σχέδιο μόδας και στο site μου γιατί δεν γίνεται δυστυχώς να τα συνδυάσω και τα δύο.

 

Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα της ελληνικής μόδας;

Δυστυχώς στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο κομμάτι της παραγωγής αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Τόσο όσον αφορά την πρώτη ύλη όσο και στα μηχανήματα. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί, βρίσκει τρόπους και σίγουρα κρύβονται πάρα πολλά μεγάλα ταλέντα στην Ελλάδα. Αυτό το παρατήρησα και στη σχολή που ήμουν, από τους συμφοιτητές μου και τώρα στην αγορά. Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα μπορείς να εξελιχθείς μόνο μέχρι ενός σημείου, από εκεί και πέρα σίγουρα πρέπει να στρέψεις το βλέμμα στο εξωτερικό, είτε με συνεργάτες είτε με παραγωγούς.

 

Για περισσότερα: www.mairis.gr, @mairisclothing στο Instagram.