Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 08:33

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 47ο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 47ο)

Το παιδικό καρναβάλι σημειώνει επιτυχία (439): «Στους τρελούς ρυθμούς της Αποκριάς παρήλασαν και χόρεψαν, χθες, στη Μεσσήνη πολλά παιδιά από την περιοχή και διάφορα άλλα μέρη της Μεσσηνίας.

 

Ηταν τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πνευματικού Κέντρου Μεσσήνης και συμμετείχαν στο καρναβάλι που οργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παιδιά, που μετείχαν σε γκρουπ και είτε είχαν ντυθεί ομοιόμορφα είτε είχαν αφήσει ελεύθερη τη φαντασία τους μεταμφιεζόμενα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Την παρέλαση άνοιξε το παιδικό τμήμα των μαζορετών των "Φίλων της Μεσσήνης" και μετείχαν: Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μεσσήνης, με τα παιδάκια να φορούν μετάλλια στο στήθος, στεφάνι από κλαδί ελιάς στο κεφάλι με θέμα το Φοίβο και την Αθηνά, την Ολυμπιάδα "Αθήνα 2004".

Το 16ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας με διάφορες ξεχωριστές φορεσιές. Τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Μεσσήνης, με τα παιδάκια ντυμένα "Σούπερ αθλητές". Το φροντιστήριο Αγγλικών "Η Γνώση" με τα παιδιά μεταμφιεσμένα μάγισσες. Παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Σπερχογείας ντυμένα πειρατές. Παιδιά από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Χαρακοπιού μαζί με το Δημοτικό Κορώνης, που χόρεψαν το "Γκούτσι φόρεμα" και έστειλαν το μήνυμα "Φόρεμα Γκούτσι και μυαλό κουκούτσι". Μαθητές από τα Δημοτικά Αβραμιού και Λευκοχώρας που παρουσίασαν το αποκριάτικο πάρτι. Παιδιά από τα Δημοτικά Καρτερολίου και Σταυροπηγίου ντυμένα σκιάχτρα. Μαθητές από το 1ο Δημοτικό Μεσσήνης που με το ντύσιμό τους, παρουσίασαν την άνοιξη, ενώ δεν έλειψαν και άλλες ξεχωριστές φορεσιές. Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών "Αγγουρά", με κορίτσια που φορούσαν τις παλιές μπλε σχολικές ποδιές και με άλλα αποκριάτικα θέματα. Παιδιά από το 3ο Δημοτικό Μεσσήνης, ντυμένα παλιάτσοι και ψαράδες. Μαθητές από το Δημοτικό Εύας, που παρουσίασαν τη φάρσα κέρασμα και παιδιά από τα 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Μεσσήνης, με θέμα φρούτα και πουλιά.

Το καρναβάλι παρακολούθησε αρκετός κόσμος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής το δήμαρχο Χρίστο Χριστόπουλο. Το Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης (συνδιοργανωτής ήταν ο Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων) απένειμε σε καθένα από τα σχολεία που μετείχε, μια πλακέτα. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Ρούτσης και η Αννα Παναγιωτοπούλου».

Ολα είναι έτοιμα για το καρναβάλι (440): «Σήμερα 11 π.μ. Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, στο αμφιθέατρο του Πάρκου (τελική φάση). 8 μ.μ. Διονυσιακές φωτιές στις συνοικίες της πόλης. Μεταμφιεσμένοι, κρασί, χορός, διασκέδαση και ολονύχτιο ξεφάντωμα.

Καθαρή Δευτέρα: 11 π.μ. Εκφώνηση σατιρικού λόγου από το Βασιλιά Καρνάβαλο. 11.20 π.μ. Εμφάνιση τσολιάδων. 11.45 π.μ. Κρέμασμα καρνάβαλου στην πλατεία της Κρεμάλας. 12 μ. Αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στην πλατεία της Κρεμάλας, από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης". Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα σερβίρεται παραδοσιακή φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών. 4 μ.μ. Εναρξη καρναβαλικών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία με την εμφάνιση μαζορετών, παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων. "Γάμος αλά παλαιά" (Παλιόγαμος)».

Στο παιχνίδι του "Κρυμμένου θησαυρού παίρνουν μέρος 8 ομάδες (441): «Γέμισε χθες το πρωί το αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, από κόσμο, κυρίως από νεαρούς καρναβαλιστές που χωρισμένοι σε ομάδες, μετείχαν στην τελική φάση του παιχνιδιού του "κρυμμένου θησαυρού".

Οι 8 ομάδες διαγωνίστηκαν στο χτένισμα, στο παιχνίδι με το πουλόβερ, στο χορό (τσα-τσα), στην παντομίμα και στο τυφλό βάδισμα.

Στο χτένισμα, τα παιδιά άφησαν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους να δουλέψει και παρουσίασαν πρωτότυπους τρόπους, χρησιμοποιώντας σπρέι με διάφορα χρώματα, γιαούρτι και διάφορα φυτά.

Οι "Μπέμπηδες" παρουσίασαν το χτένισμα "μπέμπα", τα "Ξαδελφάκια του τοίχου", την "καρναβαλική πανδαισία", οι "Τζουτζούκες", το "πράσινο δάσος", τα "Στρουμφάκια", το "έριξε πάγο στις πατάτες της Μεσσήνης", οι "Αντε γεια", την "Μπίμπι μπο", οι "Μπόμπιρες", την "τούρτα με γιαούρτι", οι "Ενας Θεός ξέρει", την "όαση" και "Οι γάτες οι κοντοί με τις γραβάτες", το "μαύρο χάλι".

Στο παιχνίδι με τα πουλόβερ ένα παιδί από κάθε ομάδα προσπάθησε να φορέσει όσο το δυνατόν περισσότερα (κάποιοι έφθασαν μέχρι 10) και να τα βγάλει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Το Σάββατο, πρώτη φάση του "κρυμμένου θησαυρού" (το παιχνίδι διοργανώνει το Ράδιο Μεσσήνη), οι ομάδες απάντησαν σε 30 ερωτήσεις και οι διαγωνιζόμενοι τους ζήτησαν να φέρουν την πιο μεγάλη τσιγαρίδα, το μεγαλύτερο σκιάχτρο, τη μεγαλύτερη κρέπα και τη μασέλα του παππού».

Προεκλογικός ο λόγος του καρνάβαλου καθώς στις 7 Μαρτίου πρόκειται να γίνουν βουλευτικές εκλογές (442): «Με κέφι, πειράγματα και ξεφάντωμα γιόρτασε και φέτος το καρναβάλι η πόλη της Μεσσήνης. Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας άνοιξε με την ομιλία του Βασιλιά Καρνάβαλου, η οποία, λόγω προεκλογικής περιόδου, είχε πολιτικό σχολιασμό και καυστική σάτιρα. Οπως κάθε χρόνο, στην πλατεία της Κρεμάλας έγινε και αυτή τη φορά η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά. Από την κρεμάλα δεν ξέφυγε ούτε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Χρίστος Χριστόπουλος.

Στις 4.00 το απόγευμα ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία η φημισμένη παρέλαση του καρναβαλιού με τα σατιρικά άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα των μεταμφιεσμένων. Η συμμετοχή του κόσμου στα γκρουπ ήταν μεγάλη, ενώ το κέφι και η ζωντάνια περίσσευαν. Ο Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων αναβίωσε και φέτος τον "Παλιόγαμο", ενώ ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πέτρος Αλεξόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις, οι οποίες, όπως υποσχέθηκε, του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερες».

Προεκλογικές ζυμώσεις αλλά ο "Φούρνος" πέταγε λαγάνες και… φιλιά, ενώ από το καρναβάλι δεν… απουσίασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (443): «Μουσική, τραγούδι και χορός, πανδαισία χρωμάτων και προκλητικό χιούμορ "συνόδευσαν" τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στη Μεσσήνη.

Την Κυριακή το βράδυ, ο κόσμος περπάτησε στις διονυσιακές φωτιές που άναψαν στις συνοικίες της πόλης, ενώ δύο άρματα προκαλούσαν γέλιο, και μασκαρεμένοι κυκλοφορούσαν κατά παρέες στους δρόμους.

Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί ο Βασιλιάς Καρνάβαλος εκφώνησε τον σατιρικό του λόγο και μετά κρεμάστηκε στην "Κρεμάλα". Ακολούθησε η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς-Συκούς, από τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης".

Η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων τμημάτων έγινε το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με το "Γάμο αλά παλαιά" που αναβίωσαν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν άρματα, όπως το "Φούρνο" από τον οποίο εκτοξεύονταν λαγάνες και μάκια, τον Καρνάβαλο με την Ολυμπιακή Φλόγα, τις "Προεκλογικές ζυμώσεις" και άρματα χωρίς… λόγια και σχόλια που απεικόνιζαν τον Κώστα Καραμανλή και τον Κώστα Σημίτη.

Με την ολοκλήρωση της παρέλασης ανακοινώθηκαν και οι νικητές του παιχνιδιού του "Κρυμμένου Θησαυρού" - που ήταν τα μέλη της ομάδας "Ενας Θεός ξέρει"».

Στην παρέλαση πήραν μέρος 14 άρματα και ο καρνάβαλος στόλισε για τα καλά τους τοπικούς παράγοντες (444): «Κορυφώθηκαν προχθές το απόγευμα στη Μεσσήνη οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με την αποκριάτικη παρέλαση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η παρέλαση ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει από νωρίς την πλατεία και τους γύρω δρόμους. Τα 14 άρματα που είχαν ετοιμαστεί για την παρέλαση -τα θέματα των οποίων ήταν εμπνευσμένα από τις εκλογές και τους Ολυμπιακούς Αγώνες- περιστοιχίζονταν από 700 περίπου καρναβαλιστές, ενώ συμμετείχαν και γκρουπ καρναβαλιστών από άλλους δήμους του νομού.

Το καρναβάλι παρακολούθησαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά και υποψήφιοι βουλευτές. Μάλιστα με τους τελευταίους οι καρναβαλιστές πολλές φορές δε δίστασαν να παίξουν και να αστειευτούν.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με το "γάμο αλά παλαιά" από το Σύλλογο Γυναικών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί με την εκφώνηση του σατιρικού λόγου του βασιλιά Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο οποίος καρνάβαλος καυτηρίασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ο δήμαρχος Χρίστος Χριστόπουλος και οι τοπικοί άρχοντες της Μεσσήνης, τους οποίους "στόλισε" κανονικά, όπως απαιτεί το έθιμο.

Μετά την ομιλία του βασιλιά Καρνάβαλου εμφανίστηκαν τσολιάδες και ακολούθησε η αναπαράσταση του απαγχονισμού της γρια-Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά, από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης". Στην κρεμάλα οδηγήθηκε και ο δήμαρχος τιμώντας το έθιμο της γρια-Συκούς».

 

ΤΟ 2005

Το 2005 οι εκδηλώσεις αρχίζουν πάλι με παιδικό καρναβάλι (445): «Τα παιδιά της Μεσσήνης παρουσίασαν χθες το πρωί το δικό τους καρναβάλι, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ηταν μια γιορτή, ένα ξεφάντωμα για τους μικρούς καρναβαλιστές που έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στο θεσμό. Στους ρυθμούς της Αποκριάς γιόρτασαν και παιδιά από την Καλαμάτα και την Κορώνη. Στην εκδήλωση μετείχαν παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Μεσσήνης, από το 16ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το Δημοτικό της Κορώνης και το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης". Την παρέλαση άνοιξε άρμα με τον Μίκι Μάους, μαζί με ξυλοπόδαρους και ακολούθησαν τα γκρουπ των παιδιών που ήταν ντυμένα φρούτα, γατάκια, φαντάσματα, ταλέντα του Fame Story και διάφορες άλλες φορεσιές φτιαγμένες με μεράκι και φαντασία. Την παρέλαση έκλεισαν οι μαζορέτες από τους "Φίλους της Μεσσήνης". Το παιδικό καρναβάλι παρακολούθησαν ο δήμαρχος Χρίστος Χριστόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Συκιώτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου και αρκετός κόσμος. Την παρουσίαση έκανε ο δημοτικός υπάλληλος Νίκος Ρούτσης».

Οι Νησιώτες μιλούν για το καρναβάλι τους (446): «Με ανυπομονησία περιμένουν και φέτος το καρναβάλι στη Μεσσήνη μικροί και μεγάλοι, που το βλέπουν ως μια ευκαιρία για ξεφάντωμα και διασκέδαση. Ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν πως καλό θα ήταν να συμμετέχει ακόμα περισσότερος κόσμος στις εκδηλώσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη τους θα έπρεπε και αυτές να είναι περισσότερες, πλουσιότερες και πιο ευρηματικές, ώστε το καρναβάλι και γενικά η Αποκριά να αποτελεί για τη Μεσσήνη πόλο έλξης κόσμου από διάφορες περιοχές και εκτός Μεσσηνίας.

Οσο για τους αρκετά μεγαλύτερους σε ηλικία, αναπολούν τις εποχές που οι τσολιάδες και οι αμαλίες ετοιμάζονταν για το καρναβάλι 40 ημέρες πριν, ενώ όλες οι γειτονιές το γλένταγαν με κάθε τρόπο χορεύοντας σε ρυθμούς παραδοσιακούς και όχι απαραίτητα… καρναβαλικούς.

Μασκαράδες με ευρηματικές φορεσιές, κλαρίνα και χοροί στις γειτονιές, αυθόρμητες εκδηλώσεις παρέας, πειράγματα και γέλια φαίνεται να λείπουν στο βαθμό που γίνονταν κάποτε.

Πάντως, ο Παναγιώτης Ξενογιάννης μας είπε πως στην πόλη έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται κίνηση καρναβαλιού, πράγμα που δείχνει κατά τη γνώμη του ότι και φέτος αρκετοί θα φτάσουν μέχρι τη Μεσσήνη για να διασκεδάσουν με τους καρναβαλιστές. Οσο για τις ημέρες αυτές, αποτελούν μια τονωτική ένεση και στην αγορά της πόλης, ενώ και το παιδικό καρναβάλι την περασμένη Κυριακή τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου. Ωστόσο, θεωρεί ότι καλό θα ήταν να καθιερωθεί ένα τετραήμερο με πλούσιες εκδηλώσεις, από την Παρασκευή μέχρι την Καθαρή Δευτέρα για να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες διασκέδασης σε ντόπιους και ξένους.

Ο Νίκος Βιδάκης μας είπε πως αν και γενικά το καρναβάλι είναι καλό για όλο τον κόσμο και ειδικά για τους επαγγελματίες της πόλης, πιστεύει ότι χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο, πιο εντυπωσιακό, που θα τραβάει το ενδιαφέρον περισσότερου κόσμου από διάφορες περιοχές. Οσο για φέτος, φοβάται ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα από άλλες χρονιές αφού χρόνο με το χρόνο θεωρεί ότι η διοργάνωση παραμένει στάσιμη και λείπει η ευρηματικότητα αλλά και η συμπαράσταση από το δήμο προς τους πολίτες, καθώς και από τους πολίτες προς τις εκδηλώσεις. Ο Παναγιώτης Τσαμπούκος είναι από τους ανθρώπους που εδώ και 40 χρόνια συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις. Ο ίδιος, με το κλαρίνο του τα τελευταία 40 χρόνια συμμετείχε σε ορχήστρες στις γειτονιές που άναβαν φωτιές το βράδυ της Κυριακής. Φέτος όμως φοβάται ότι ούτε γλέντια ούτε χοροί θα διασκεδάσουν τον κόσμο στις φωτιές, αφού δεν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη κίνηση, απ' όσο ξέρει, από τη μεριά του δήμου. Ακόμα, θυμάται τις παλιές καλές εποχές του καρναβαλιού, που οι τσολιάδες και οι αμαλίες ετοιμάζονταν 40 μέρες πριν για να ετοιμαστούν για τη μεγάλη διασκέδαση, την αυθόρμητη, τη ζεστή, την παραδοσιακή. Κι έτσι, παραδοσιακό θα ήθελε να είναι ακόμα το καρναβάλι, που κατά τη γνώμη του χρόνο με το χρόνο γίνεται και πιο υποτονικό. Ο Γιώργος Σταθόπουλος δεν έχει βρεθεί ποτέ στο καρναβάλι της Μεσσήνης, αφού μικρός δεν είχε τη δυνατότητα από το χωριό του να φτάσει στη Μεσσήνη και εδώ και 40 χρόνια λείπει στην Αυστραλία. Ετσι, φέτος περιμένει πώς και πώς να βρεθεί στο καρναβάλι της Μεσσήνης, αφού στην Αυστραλία αφενός δε ζουν τίποτα ανάλογο, αφετέρου όλοι οι συμπατριώτες εκεί μιλάνε για το καρναβάλι της Πάτρας και το καρναβάλι της Μεσσήνης. Ελπίζει λοιπόν αυτό που θα δει την Καθαρή Δευτέρα να αποζημιώσει την πολύχρονη υπομονή και αναμονή του, ενώ θυμάται πως μικρός στο χωριό του μασκαρευόνταν οι πιτσιρικάδες, γύρναγαν από πόρτα σε πόρτα, έπαιζαν φλογέρα και το γλεντούσαν. Ο Γιώργος Αντωνάκος θεωρεί ότι το καρναβάλι είναι καλό, όμως πιστεύει πως θα πρέπει να παρακινηθούν για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Αποκριάς ακόμα περισσότεροι δημότες και οι εκδηλώσεις να είναι πιο πολλές. Ο Νίκος Πλιός περιμένει πώς και πώς το καρναβάλι της Καθαρής Δευτέρα για το… χαβαλέ και τη διασκέδαση, όμως θα ήθελε να συμμετέχει πολύς κόσμος σε αρκετές εκδηλώσεις, γιατί διαπιστώνει πως τελικά δεν είναι πολλοί όσοι συμμετέχουν ενεργά και ακόμα λιγότερες είναι οι εκδηλώσεις που μπορούν να χαρίσουν διασκέδαση και αποκριάτικη ξεγνοιασιά στον κόσμο. Ο ίδιος πάντως θα μασκαρευτεί απλά, χωρίς κάτι συγκεκριμένο, για να βγει και στις φωτιές της Κυριακής και στο καρναβάλι. Η Ελένη Κροντήρη αν και πιστεύει ότι σε γενικές γραμμές είναι καλό, θα το ήθελε πιο πλούσιο, με περισσότερες εκπλήξεις και πολύ περισσότερο κόσμο. Ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος είναι γενικά ικανοποιημένος από τις εκδηλώσεις της Αποκριάς στην πόλη του και περιμένει το καρναβάλι όπως και οι περισσότεροι ντόπιοι. Θα προτιμούσε όμως οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερες και να ξεκινούσαν από Παρασκευή ή Σάββατο με τη συμμετοχή πολύ περισσότερου κόσμου, κυρίως μικρών ηλικιών».

Το παιχνίδι του "Κρυμμένου θησαυρού" ξεκινά το Σάββατο (447): «Συνεχίζονται σήμερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσσήνη, όπου ξεκινάει ένα τριήμερο με ποικιλία, χορό και διασκέδαση. Σήμερα στις 9 π.μ. ξεκινά το παιχνίδι του "Κρυμμένου Θησαυρού" που παρουσιάζει, διοργανώνει και συντονίζει το Ράδιο Μεσσήνη. Η έναρξη θα γίνει στο χώρο του σταθμού, ενώ ανά μισή ώρα θα δίδονται 5 νέες ερωτήσεις -κουίζ οι οποίες θα είναι ο οδηγός για τις συμμετέχουσες ομάδες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 5 μ.μ. ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας προσκαλεί στην αίθουσα "Κουζή" σε ένα παιδικό πάρτι γεμάτο χορό αλλά και ταχυδακτυλουργικά κόλπα από τον Σαργκάν. Η νύχτα κλείνει με τον χορό της Δημοτικής Φιλαρμονικής, στην αίθουσα "Ρόδον", με έναρξη στις 9 μ.μ. ενώ ταυτόχρονα το Δημοτικό Διαμέρισμα Μάδενας και το Δρακονέρι του Δ.Δ. Αβραμιού θα συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο, ανάβοντας τις δικές τους φωτιές.

Αύριο στις 11 το πρωί, συνεχίζει η δεύτερη φάση του "Κρυμμένου Θησαυρού" στο αμφιθέατρο του πάρκου αλλά αυτή τη φορά με παντομίμα, παιχνίδια και δοκιμασίες για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους της πόλης.

Το ίδιο βράδυ στις 8 θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές, οι οποίες για φέτος είναι επτά μέσα στην πόλη και οκτώ στα Δημοτικά Διαμερίσματα (Τρίοδος, Πιλαλίστρα, Σπιτάλι, Βελίκα, Μαυρομάτι, Καρτερόλι, Λυκότραφο, Πιπερίτσα).

Η νύχτα φαίνεται να είναι μεγάλη καθώς στις 10 θα πέσουν πυροτεχνήματα για να ακολουθήσει στις 11 το πάρτι του Γυμναστικού Συλλόγου, στο Αναψυκτήριο του πάρκου. Φτάνοντας στην Καθαρά Δευτέρα το πρόγραμμα μας οδηγεί στο δημοτικό διαμέρισμα της Τριόδου, όπου στις 10.30 π.μ. Κούλουμα και πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων από τη Μοντελιστική Ενωση Μεσσηνίας θα συνοδεύουν το πέταγμα των χαρταετών. Μας οδηγεί όμως και στην πλατεία της Μεσσήνης αφού στις 11 π.μ. ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα εκφωνήσει το σατιρικό λόγο, για να ακολουθήσει το κρέμασμά του στην πλατεία της Κρεμάλας, όπου θα τον έχουν συνοδεύσει οι τσολιάδες.

Στις 12 στο ίδιο σημείο (Κρεμάλα) ξεκινά η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς, από τον Ιμπραήμ πασά, μια αναπαράσταση που γίνεται από τους "Φίλους της Μεσσήνης" ενώ το Σωματείο των Φορτοεκφορτωτών έχει αναλάβει τα κεράσματα και ο Σύλλογος Γυναικών την παραδοσιακή φασολάδα, που θα προσφέρονται. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει στην κεντρική πλατεία στις 4 μ.μ. όπου την παρέλαση θα ανοίξουν οι μαζορέτες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", για να ακολουθήσει η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων τμημάτων. Και φυσικά το κλείσιμο με τον "Παλιόγαμο", τα κεράσματα και το γλέντι με την τοπική ορχήστρα».

Στο καρναβάλι κάνουν παρέλαση η επικαιρότητα και η σάτιρα (448): «Θέματα της επικαιρότητας με ξεχωριστό τρόπο σατίρισε το καρναβάλι της Μεσσήνης, στην καθιερωμένη παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας, που για μια ακόμα χρονιά συγκέντρωσε αρκετό κόσμο. Ηταν άρματα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το ΛΑΦΚΑ, με τους παπάδες και τον Τριανταφυλλόπουλο, με τη Χρυσοπηγή, με το Πειραματικό Καυλοτράχτερο (το EURO 2004) και το μεταλλαγμένο είδος Βουρκόλων, με τον Γκέλερ, το Μουρατίδη και το Χατζηστεφάνου, τη Γιάννα Αγγελοπούλου που τα θέλει όλα, το Ντατσούνι και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα που συνεχίζεται "ακόμα και στη Μεσσήνη", και τον παραδοσιακό γάμο με τα προικιά της νύφης της Παρθένας, που δεν την είχε αγγίξει χέρι, δεν ήταν… χαλασμένη, και με το Μήτρο το γαμπρό, που τον πήγαν στις τσουτσούδες για να λύσει το σεξουαλικό του πρόβλημα. Την παρέλαση άνοιξαν οι μαζορέτες των "Φίλων της Μεσσήνης", διαφόρων ηλικιών. Επειτα, στα γκρουπ  που έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στο καρναβάλι μετείχαν, παιδιά από το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο της πόλης (είχαν ντυθεί Ινδιάνοι, Καουμπόιδες, Ποπάυ και Ολιβ), μασκαρεμένοι "Φίλοι της Μεσσήνης" (ήταν ντυμένοι Αρχαίοι Ελληνες και Ελληνίδες) και από το Σύλλογο Γυναικών (είχαν ντυθεί τσιγγάνες). Αρματα παρουσίασαν ο Εμπορικός Σύλλογος με παρότρυνση για στήριξη των καταστημάτων της πόλης και η ΔΕΥΑΜ που… πάει νερό ακόμα και στην έρημο με αγωγούς αμιάντου - ενώ ο Σύλλογος Αλιέων είχε ντύσει παιδιά της πόλης ναυτάκια. Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Σοφία Καλαντζάκου, Δημήτρης Κουσελάς και Πέτρος Κατσιλιέρης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, οι αντινομάρχες Παναγιώτης Νίκας και Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παναγιώτης Αδαμόπουλος, σύσσωμη η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, με επικεφαλής το δήμαρχο Χρίστο Χριστόπουλο και τον πρόεδρο του Σώματος Νίκο Συκιώτη, εκπρόσωποι αρχών και φορέων κ.ά».

 


 

(439) "Ελευθερία της Δευτέρας" 16/2/2004

(440) "Θάρρος" 22/2/2004

(441) "Ελευθερία Δευτέρας" 23/2/2004

(442) "Θάρρος" 25/2/2004

(443) "Σημαία" 25/2/2004

(444) "Ελευθερία" 25/2/2004

(445) "Ελευθερία" 7/3/2005

(446) "Ελευθερία" 9/3/2005

(447) "Ελευθερία" 12/3/2005 - Πανομοιότυπα ρεπορτάζ δημοσιεύονται την ίδια ημέρα σε "Θάρρος" και "Σημαία"

(448) "Ελευθερία" 16/3/2005