Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 09:07

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην «Ε»: Η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» συνθήκη επιβίωσης για την τοπική οικονομία

Γράφτηκε από τον
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην «Ε»: Η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» συνθήκη  επιβίωσης για την τοπική οικονομία

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγόπουλο

Η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» αποτελεί συνθήκη επιβίωσης για την τοπική οικονομία, ενώ η ενίσχυση της σταφίδας έχει επείγοντα χαρακτήρα, μας τόνισε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης λίγο μετά από τις συναντήσεις του με τοπικούς παράγοντες στη Μεσσηνία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Μεσσηνία και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων σε Βελίκα, Πύλο και Καλαμάτα στο πλαίσιο των εσωκομματικών διεργασιών του κόμματος και της πρόθεσής του να διεκδικήσει την αρχηγία. Μιλώντας για το Κίνημα Αλλαγής  υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να ανανεώσουμε το πολιτικό μας προσωπικό, να αποκεντρώσουμε την κομματική δομή και να σφυρηλατήσουμε ένα νέο ήθος και ύφος εξουσίας», τονίζοντας ότι «οι αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, είτε μιλάμε για το κοινωνικό κράτος είτε για τη φορολόγηση του παγκόσμιου κεφαλαίου». Απορρίπτει τη μετεκλογική συνεργασία με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «οι συνεχείς αποτυχίες της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέχουν την ευκαιρία να ξαναδώσουμε ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο, μέσα από την ανανέωση και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης». Αναφερόμενος τέλος στην κλιματική αλλαγή επισημαίνει ότι χρειάζεται «να προχωρήσουμε στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας είτε σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων».

 

 - Από την επίσκεψή σας στη Μεσσηνία και τις συζητήσεις που προφανώς κάνατε με τους φίλους που σας υποδέχτηκαν, θα ακούσατε φυσικά και τα προβλήματα της περιοχής. Θα θέλαμε να σχολιάσετε κάποια από αυτά.

Θα σταθώ σε τρία βασικά προβλήματα. Το πιο πρόσφατο αφορά τις καταστροφές, λόγω των φετινών πυρκαγιών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι καταγραφές των ζημιών που έχει υποστεί το φυτικό κεφάλαιο θα γίνουν μετά το πέρας της χειμερινής περιόδου, πράγμα όμως που συνεπάγεται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου, οικονομικά, φθινοπώρου. Ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα για τη Μεσσηνία αλλά και για την Πελοπόννησο γενικότερα, είναι η τιμή της σταφίδας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να λάβει μέτρα απόσυρσης των πλεονασμάτων στην παραγωγή που έχει μείνει αδιάθετη λόγω της πανδημίας, ώστε να μπορεί να σταθεροποιηθεί η τιμή. Με δεδομένο ότι το 95% της σταφιδοπαραγωγής πηγαίνει για εξαγωγή, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό ζήτημα είναι για την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα αγρότη. Τέλος, η πάση θυσία διαφύλαξη της προστιθέμενης αξία της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» που κατοχυρώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 1996 και αφορά τις ελιές που παράγονται μόνο εντός Μεσσηνίας, είναι συνθήκη επιβίωσης για την οικονομία της Μεσσηνίας. Είναι αδιανόητο η ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» να χρησιμοποιείται στη σήμανση του τελικού προϊόντος από οποιονδήποτε παράγει ελιές του συγκεκριμένου τύπου, ακόμη και εκτός Ελλάδας (Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο κ.λπ.).

 

 - Οι φωτιές του καλοκαιριού και ο ανασχηματισμός που ακολούθησε, θεωρείτε ότι αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα;

Η μεγάλη εικόνα της πολιτικής συγκυρίας είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί αλλεπάλληλα Βατερλό, από τον ανασχηματισμό, τις πανελλαδικές εξετάσεις έως τις πυρκαγιές. Ειδικά για το ζήτημα των πυρκαγιών, καταδείχτηκε ότι ενώ είχαμε τα περισσότερα διαθέσιμα μέσα λόγω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εισηγητής του οποίου ήμουν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν καταφέραμε να υπερασπιστούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας λόγω της απουσίας ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόσληψης. Αυτές οι αδυναμίες δεν αντισταθμίζονται από επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς, όπως είναι ο ανασχηματισμός. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί εναγωνίως να μας πείσει για τον «κεντρώο» προσανατολισμό του, ενώ την ίδια στιγμή τοποθέτησε στην κυβέρνησή του όλα τα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ, σε κρίσιμα μάλιστα υπουργεία. Από την άλλη πλευρά βέβαια, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι απαξιωμένος στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών, λόγω των τόσο κακών κυβερνητικών του πεπραγμένων, δεν μπορεί να καρπωθεί τα λάθη της ΝΔ. Σε αυτό το περιβάλλον, πιστεύω ότι υπάρχει η ευκαιρία για την παράταξή μας να καταθέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα αγκαλιάσει ξανά τις αγωνίες του ελληνικού λαού.

 

 - Ποια είναι η πρότασή σας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της;

Ο σχεδιασμός μιας μακροπρόθεσμης κλιματικής πολιτικής χρειάζεται όραμα και όχι λογιστική ή επικοινωνιακή αντιμετώπιση. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανασυγκρότησης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ενέργειας και την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητάς του, ώστε να προχωρήσουμε στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας είτε σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός μετάβασης σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές πρέπει να γίνει με τον πολίτη στο επίκεντρο, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αφήνει κανέναν πίσω.

 

 - Τι αποκομίσατε από τη συνάντησή σας σχετικά με την υποψηφιότητά σας στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής; Τι σας ζητάει η βάση, όσοι δηλαδή θα κληθούν να ψηφίσουν για πρόεδρο;

Οι αγωνίες των προοδευτικών ψηφοφόρων τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι κοινές. Απαιτούν ένα κόμμα υγιές, ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί θεσμικά. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που είναι μεν πολιτικοποιημένοι και προοδευτικοί, αλλά δυσπιστούν να ενταχθούν κομματικά. Για να κάνουμε ένα βήμα περισσότερο και να αποκτήσει ξανά η χώρα μια ισχυρή προοδευτική φωνή, χρειάζεται να ανανεώσουμε το πολιτικό μας προσωπικό, να αποκεντρώσουμε την κομματική δομή και να σφυρηλατήσουμε ένα νέο ήθος και ύφος εξουσίας. Αυτό θα το πετύχουμε αφενός με έναν σοβαρό προγραμματικό λόγο που θα αγκαλιάζει τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, αφετέρου με την απομάκρυνση από παλαιοκομματικές συμπεριφορές και τις πάσης φύσεως καθεστωτικές νοοτροπίες.

 

 - Την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας. Ποια θα είναι η στάση σας;

Προτεραιότητά μου είναι η ανάκαμψη της παράταξής μας ώστε να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός ο αγώνας δεν περνά μέσα από συνεργασίες, αλλά μέσα από την αλλαγή της εκλογικής και πολιτικής δυναμικής του προοδευτικού χώρου. Η παρούσα συγκυρία, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και εγχώριο, είναι ευνοϊκή για να ξαναποκτήσουν αίγλη και δυναμική οι ιδέες μας. Λόγω της πολλαπλής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, οι αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, είτε μιλάμε για το κοινωνικό κράτος είτε για τη φορολόγηση του παγκόσμιου κεφαλαίου. Στην Ελλάδα επίσης, οι συνεχείς αποτυχίες της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, μας παρέχουν την ευκαιρία να ξαναδώσουμε ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο, μέσα από την ανανέωση και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».

Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.

Τον Μάρτιο του 2013 εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Τον Μάιο του 2014 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της “Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης”. Έκτοτε συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία, συμμετείχε στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Παράλληλα διετέλεσε αναπληρωτής στις Επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (σκάνδαλο Volkswagen). Στη νέα του θητεία (Μάιος 2019) ανέλαβε αντιπρόεδρος των Επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και της αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα συμμετέχει ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).


NEWSLETTER