Παρασκευή, 10 Μαϊος 2013 07:06

Ο Αρης Μαλανδράκης στην "Ε": "Ο ερωτισμός έχει και ταυτότητα, και φύλο και καταγωγή"

Γράφτηκε από την

Το βιβλίο ''Sex'' του Αρη Μαλανδράκη παρουσιάζουν τα βιβλιοπωλεία ''Παπασωτηρίου'' Καλαμάτας και οι εκδόσεις ''Ποταμός'' αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στο καφέ - μπαρ ''Μr. Brown'' (Υπαπαντής 9). Για το βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάννη και ο γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης. Συντονίζει ο Πέτρος Τσώνης. Επιμέλεια εκδήλωσης Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.


Συνέντευξη
 
στη Γιούλα Σαρδέλη

 

Λίγο πριν την παρουσίαση, ο συγγραφέας μίλησε στην "Ε":

- Επιτέλους ένα βιβλίο με ένα θέμα που κανείς δε μπορεί να χαρακτηρίσει βαρετό, τετριμμένο. Ηταν όμως εύκολο να φτάσει και ως την έκδοση;

"Η αλήθεια είναι ότι για να το ολοκληρώσω (να ένα ρήμα με ερωτική σήμανση!) χρειάστηκε αρκετός χρόνος και οργάνωση ενός πολυποίκιλου υλικού. Το σεξ έχει τις ρίζες του στην ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. Χάρη σε αυτό υπάρχουμε, παρόλο που πολλοί, σε διάφορες ιστορικές περιόδους, το θεώρησαν πολύ "σκοτεινό" για να του επιτρέψουν το φως της δημοσιότητας. Το βιβλίο αυτό χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, προσπαθώντας να καταγράψει τη μακρά πορεία και τις διάφορες εκδοχές του σεξ στο πέρασμα των αιώνων. Ξεκινώντας από τις αρχαίες μαγικοθρησκευτιικές τελετές του έρωτα και φθάνοντας μέχρι το σύγχρονο και... χάι-τεκ "κυβερνοσέξ". Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η εικονογράφηση των 304 σελίδων. Οχι τόσο στην ανεύρεση των - δεκάδων - εικόνων, των σκίτσων ή των φωτογραφιών που συνοδεύουν τις 16 μεγάλες ενότητες και τα 71, συνολικά, κεφάλαια του βιβλίου. Οσο στην τελική επιλογή ενός αρχειακού υλικού που υπερκάλυπτε τις ανάγκες μιας "χορταστικής" εικονογράφησης. Το πόσο εύκολο, ή δύσκολο, ήταν να φτάσουμε σε αυτό το βιβλίο, νομίζω ότι πιο αρμόδια να απαντήσει  είναι η Αναστασία Λαμπρία και οι εκδόσεις "Ποταμός" που ανέλαβαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη φροντίδα την έκδοσή του".  

 

- Ο ερωτισμός έχει ταυτότητα; Φύλο; Καταγωγή; Εχουν στη σημερινή κοινωνία όλοι ίσα δικαιώματα στην πραγματικότητα, σε αυτό το κομμάτι;

"Ο ερωτισμός έχει και ταυτότητα, και φύλο και καταγωγή. Αυτή ακριβώς η ετερότητα είναι και η πιο γοητευτική ιδιαιτερότητά του. Το να ψάχνεις μια "ρέπλικα" του βαθύτερου εαυτού μας στο χαρακτήρα και την ερωτική συμπεριφορά του/της ερωτικού/κής συντρόφου είναι, νομίζω, άτολμο -εκτός από βαρετό. Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακάλυψη μιας "άγνωστης ηπείρου" στη γεωγραφία των ανθρωπίνων σχέσεων. Οσο για την ισότητα, σας παραπέμπω στην ενότητα του βιβλίου με γενικό τίτλο "Το δικαίωμα της επιλογής". Τα ίσα δικαιώματα, ωστόσο, έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν πριν φθάσουν στην επίτευξή τους".  

 

- Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σας ρώτησε ποτέ αναγνώστης σας, σχετικά με το συγκεκριμένο βιβλίο;

"Η ερώτηση προήλθε από μια αναγνώστρια και αφορούσε κάποιους... αλλόκοτους νόμους που ισχύουν σε διάφορες χώρες του κόσμου και περιέχουν διάφορες απαγορεύσεις σχετικά με το σεξ. Οπως εκείνος που απαγορεύει στην πολιτεία της Ουάσινγκτον να κάνεις έρωτα με παρθένα, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Η - αυτονόητη - απορία της αναγνώστριας ήταν πώς αντιμετωπίζει αυτός ο νομικός παραλογισμός την πρώτη νύχτα του γάμου".

 

- Και μετά το "Sex"; Τι ακολουθεί; Τσιγάρο ή κάτι πιο... πνευματικό;

"Σύμφωνα με τη βιοχημεία, μετά το σεξ ακολουθεί η χαλάρωση που προκαλείται από την έκλυση φυσικών αμφεταμινών του εγκεφάλου. Οταν συνέλθω θα ασχοληθώ πιο συστηματικά με ένα επόμενο βιβλίο που έχω στα σκαριά. Για αυτό όμως ελπίζω να τα ξαναπούμε όταν θα είναι έτοιμο και θα έχω τη χαρά να το παρουσιάσω στην αγαπημένη Καλαμάτα".       



Για το βιβλίο: «''Το διάβασμα είναι σαν τη σεξουαλική πράξη - γίνεται κατ' ιδίαν και συχνά στο κρεβάτι'' έχει πει ο Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας Daniel J. Boorstin. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να ενώσει το σεξ με το διάβασμα ''εις σάρκαν μίαν''. Ξεκινά από το ανθρώπινο σώμα και τη σεξουαλική λειτουργία του, χωρίς να παραλείπει τα ερωτικά ζευγαρώματα διάφορων ζώων. Παραθέτει τα πιο αφροδισιακά φαγητά, ποτά και επιδόρπια, ''οσμίζεται'' τα ανάλογα αρώματα και παρουσιάζει τα πιο πονηρά ερωτικά τρικ και γκάτζετ. Εξετάζει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο, καταγράφει τους δαιδάλους της ερωτικής επιθυμίας, απαριθμεί τις επώνυμες περιπτώσεις των υπερδραστήριων στο κρεβάτι και μιλά για τα δικαιώματα των «μειονοτικών» ομάδων. Ανθολογεί τα καλύτερα αναγνώσματα του είδους, περιπλανάται στο βασίλειο της ερωτικής εικονογραφίας, παρακολουθεί την εξέλιξη του γυμνού και της ερωτικής πράξης γενικότερα - στον κινηματογράφο και στα κόμικς - ''αφουγκράζεται'' τις φωνές των τοίχων με γκράφιτι γύρω από το σεξ και δε διστάζει να φορέσει ακόμα και κράνος προκειμένου να εξετάσει τη σεξουαλική προπαγάνδα στη διάρκεια των μεγάλων πολέμων. Μπούσουλας και οδηγός τα λόγια του μεγάλου Χιλιανού ποιητή Roberto Bolano. ''Τα βιβλία είναι πεπερασμένα, οι σεξουαλικές συνευρέσεις είναι πεπερασμένες, αλλά η επιθυμία να διαβάσεις και να κάνεις έρωτα είναι απέραντη''».
Ο Αρης Μαλανδράκης σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία, αλλά ακολούθησε τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και έντυπα. Επιμελήθηκε και παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή ''Κλακ'' στο κανάλι ''Seven-x'', τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ-2 ''Ντουμπλ-φας'', ''Το πίσω μέρος των εικόνων'', ''Η ερώτηση της χθεσινής μέρας'', ''Τα μουντιάλ της γειτονιάς'' και την τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ ''Ελληνες γελοιογράφοι''. Είναι συγγραφέας του λευκώματος ''Το αλφαβητάρι του παλιού ελληνικού κινηματογράφου'' (εκδ. Bell).