Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 09:25

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Βασ. Καπέλιος στην «Ε»: «Οι θέσεις εργασίας θα κρατήσουν τους νέους»

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Βασ. Καπέλιος στην «Ε»:  «Οι θέσεις εργασίας θα κρατήσουν τους νέους»

 

Συνέντευξη στον Θανάση Λαγό

Προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής αποτελούν η βελτίωση των βασικών υποδομών της Μεσσηνίας, η ενίσχυση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, αλλά και η αναβάθμιση των δομών υγείας, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε". Απαντώντας σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα, υποστηρίζει ότι επίλυσή του πρέπει να βασιστεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας – ενώ για την οικονομική ανάπτυξη του νομού παρατηρεί ότι «με τις κατάλληλες ενέργειες και την προσπάθεια τόσο του πολιτικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης, όσο και των πολιτών, μπορεί να επιτευχθεί μία οικονομική "υπέρβαση" για το νομό μας, κυρίως μέσω της ανάλογης προβολής του».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καπέλιου:

 

- Ποιες είναι οι προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής για τη Μεσσηνία; 

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η περιφερειακή μας αρχή εστιάζονται κυρίως στη βελτίωση βασικών υποδομών της Μεσσηνίας, όπως το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο που είχε αφεθεί παραμελημένο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σε νέα έργα όπως η παράκαμψη της Γιάλοβας και ο κόμβος των Αρφαρών για τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Μεσσήνη.

Βαρύνουσα σημασία για εμάς έχουν επίσης και έργα που ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, αναβαθμίζουν τις δομές δημόσιας υγείας και προωθούν τον τουρισμό – τον τελευταίο, μεταξύ άλλων, μέσα και από τη βελτίωση της προσβασιμότητας προς τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Δεν θα πρέπει να παραλείψω το εξαιρετικά σημαντικό έργο αναβάθμισης και ανακαίνισης του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, ώστε να δημιουργηθεί ένα κτήριο φιλικό προς το περιβάλλον, που θα παρέχει εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας στους εργαζόμενους σε αυτό, άμεση εξυπηρέτηση προς το κοινό, ενώ θα αποτελεί παράλληλα ένα κόσμημα για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

 

- Τα δημόσια έργα χρειάζονται πολλά χρόνια για να ωριμάσουν μελετητικά και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δεν θα ρωτήσω αν μπορεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, γιατί δεν είναι αρμόδια η αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως αν θα παραδοθεί κάποιος δρόμος στη Μεσσηνία, εντός της τρέχουσας περιφερειακής θητείας.

Παρότι είναι γνωστές οι δυσκολίες των δημόσιων έργων και ως προς το τεχνικό τους κομμάτι, αλλά και ως προς τις χρηματοδοτήσεις, εμείς ως περιφερειακή αρχή καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια ώστε οι προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες να διεκπεραιώνονται στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Με αυτό το δεδομένο, επομένως, θα μπορούσα να αναφέρω έργα που προωθούμε, όπως η κατασκευή της νέας γέφυρας στον Πάμισο που ενιαιοποιεί το παραλιακό μέτωπο των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, όπως και τον νέο οδικό άξονα Αρφαρά – Λάμπαινα, την ωρίμανση από την Περιφέρεια της μελέτης για τη βελτίωση της 38ης επαρχιακής οδού Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο έως την 9η εθνική οδό, όρια νομού Ηλείας – Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη. Διεκδικούμε χρηματοδότηση για την παράκαμψη της Γιάλοβας, όπως και για τις παρακάμψεις Κάμπου – Σταυροπηγίου, καθώς και του Χαρακοπιού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι «ξεκολλήσαμε» (και ήδη ξεκινά η εκτέλεσή τους) έργα που εξαγγέλλονταν για χρόνια χωρίς να υλοποιούνται, όπως η βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα και η βελτίωση στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη.

 

- Στη Μεσσηνία τα τελευταία 30 χρόνια, εκτός της επένδυσης της Costa Navarino, δεν έχει γίνει άλλη μεγάλη επένδυση. Μπορεί ο νομός -και με ποιους τρόπους- να προσελκύσει νέες μεγάλες επενδύσεις;

Είναι γεγονός ότι ανάλογου μεγέθους επένδυση δεν έχει γίνει, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι έχουν υπάρξει επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, μικρότερου βεληνεκούς ενδεχομένως, αλλά πάντως ο δρόμος εκτιμώ ότι έχει ανοίξει.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Μεσσηνία δεν μπορεί να προσελκύσει νέες μεγάλες επενδύσεις, κι αυτό εκτιμώ ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας που έχει επιτευχθεί τα δύο τελευταία χρόνια, με την αναβάθμιση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου στην Περιφερειακή μας Ενότητα, αλλά και μέσω της βελτίωσης των υποδομών στον πρωτογενή τομέα – καθώς υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο αξιοποίησης του αγροτουρισμού, μέσα από δράσεις που προωθεί η Περιφέρεια.

 

- Ο πληθυσμός των χωριών είναι γερασμένος και διαρκώς μειώνεται. Ταυτόχρονα πολλοί νέοι φεύγουν από τη Μεσσηνία επειδή δεν υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας. Υπάρχει δυνατότητα ανάσχεσης της δημογραφικής συρρίκνωσης; 

Υπάρχει δυνατότητα να κρατήσουμε τους νέους, την πιο παραγωγική ομάδα του τόπου μας, δημιουργώντας στην περιοχή μας θέσεις εργασίας σε τομείς όπως ο πρωτογενής – στην αναβάθμιση και ξαναζωντάνεμα του οποίου η περιφερειακή μας αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Κι αυτό το κάνει, τόσο μέσα από εγγειοβελτιωτικά έργα που προωθεί καθώς και με την ανακίνηση του για δεκαετίες «παγωμένου» ζητήματος των αναδασμών, όσο και με συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην κατεύθυνση της δημιουργίας Γεωργικού Σχολείου, αλλά και με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στην κατεύθυνση νέων μεθόδων καλλιέργειας, όπως και νέων καλλιεργειών και στην εκπαίδευση των αγροτών σε αυτές.

Εξίσου σημαντικές δράσεις, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, χρηματοδοτούνται μέσα από το πρόγραμμα LEADER. Εστιάζουμε επίσης στον τουρισμό, μέσα από δράσεις που μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας, όπως ο αλιευτικός τουρισμός.

 

- Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πολλές φορές έχω την αίσθηση πως δεν γνωρίζει η Μεσσηνία τι ποιεί η... Λακωνία. Γιατί η περιφερειακή συνείδηση παραμένει ζητούμενο; 

Πράγματι, η γνώση όσο το δυνατόν περισσοτέρων θεμάτων, αν όχι όλων, για τις Περιφερειακές Eνότητες, τα οποία συζητούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να αποτελεί μέλημά μας.

Εξάλλου, εφαρμόζονται προσυμβούλια στα οποία μπορεί να ενημερωθεί ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος για ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, εκτός της δικής του Περιφερειακής Ενότητας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αμεσότερη προώθηση των διαφόρων έργων και η επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων.

 

- Εχετε διατελέσει αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και γι’ αυτό διαθέτετε την εμπειρία και τις γνώσεις για να κρίνετε αν το πυροσβεστικό έργο πρέπει να περάσει στην αυτοδιοίκηση ή να παραμείνει υπό κυβερνητικό έλεγχο. Μπορεί να αποκεντρωθεί η πυρόσβεση; 

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, θεωρώ πως η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει να διατηρηθεί σε κρατικό επίπεδο. Ωστόσο, εκτιμώ ότι θα ήταν ωφέλιμος ένας ανασχεδιασμός στο πεδίο της πρόληψης σχετικά με τη δασοπροστασία, στον οποίο θα πρέπει να εμπλακούν και να συνεργαστούν τόσο η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό τη σκέπη της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι θα θεσμοθετηθούν εξαρχής και οι αναγκαίοι προς τούτο οικονομικοί πόροι.

 

- Δυο τρεις γενιές Μεσσήνιων ακούνε και διαβάζουν συνεχώς για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού, ενώ αυτός παραμένει μία από τις φτωχότερες Ενότητες της Ευρώπης. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό ένα «οικονομικό θαύμα» που θα αλλάξει την κατάσταση;

Με τις κατάλληλες ενέργειες και την προσπάθεια τόσο του πολιτικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης, όσο και των πολιτών, μπορεί να επιτευχθεί μία οικονομική «υπέρβαση» για το νομό μας, κυρίως μέσω της ανάλογης προβολής του. Η Μεσσηνία έχει δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης καθώς αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο με πολλές προοπτικές.