Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 17:27

Ο Μεσσήνιος Παναγιώτης Βορριάς στη 16η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου

Γράφτηκε από την
Ο Μεσσήνιος Παναγιώτης Βορριάς στη 16η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου

 

Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Καλαμάτα παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο εικαστικός Παναγιώτης Βορριάς στο "Κέντρο Τέχνης" της Φάρις και τώρα ετοιμάζεται για τη 16η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου «Errors allowed» στην Ανκόνα της Ιταλίας, στην οποία θα λάβει μέρος με το εικαστικό δίδυμο "Per se". 

- "Δίκτυα καταστολής". Η 1η έκθεσή σου στην Καλαμάτα. Τι θέλουν να πουν τα "δίκτυά" σου σήμερα, δεδομένου ότι αποτελούν μια δουλειά που έγινε πριν από λίγα χρόνια; Πώς τοποθετούνται στο σήμερα;

"Η ενότητα των έργων «Δίκτυα καταστολής» που παρουσίασα στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας αφορά σε μία σειρά σχεδίων με μελάνι σε χαρτί, που η ερευνά τους ξεκίνησε από το 2007 και συνεχίστηκε το 2012, χωρίς ακόμα και τώρα να είμαι σίγουρος ότι έχει ολοκληρωθεί. Εκκινώντας το σκεπτικό μου από τις κοινωνικές δομές, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στο σήμερα, με τη χρήση του σχεδιαστικού μέσου, επιχειρώ να οπτικοποιήσω έναν εσωτερικό παλμό και τις αντίρροπες δυνάμεις που συνυπάρχουν στην ανθρώπινη ύπαρξη, έχοντας ως στόχο να κάνω λόγο για την έννοιας της «προσωπικής καταστολής» και την πειθαρχική πάλη που ασκούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό εντός του κοινωνικού πεδίου".

- Η επανάληψη του μοτίβου που είδαμε στα "δίκτυα" μας βγάζει κάτι από την "αυτιστική" τάση της εποχής. Την ομοιομορφία και την ομογενοποίηση. Ο,τι διαφέρει, επιβιώνει ή χάνεται μέσα στη μάζα;

"Είναι πιθανό να συμβαίνουν και τα δύο. Στη συγκεκριμένη δουλειά ζητώ από το θεατή να την αντικρίσει δίχως προκατάληψη και να «εισχωρήσει» μέσα σε αυτήν, να αφηγηθεί ο ίδιος τη δική του ιστορία. Σαφώς όμως, πέραν της όποιας "ανοιχτότητας" στην πρόσληψή του, το ίδιο το έργο θέτει κάποια ζητήματα που, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο, προσδιορίζουν στο θεατή ένα πλαίσιο. Η αγωνία της ατομικότητας μέσα στο κοινωνικό σύνολο, η εσωτερική διαμάχη του ατόμου πρώτιστος με τον ίδιο του τον εαυτό, υπήρξαν κυρίαρχα ζητήματα για την πραγμάτωση αυτής της δουλειάς"

- Μετά την 1η ατομική σου έκθεση, η Μπιενάλε της Ιταλίας, όπου εκπροσωπείς τη χώρα, ως μέλος του εικαστικού διδύμου "Per se". Μίλησε μας για το έργο σας.

"Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον εικαστικό Πάνο Κομπή, δημιουργώντας την ομάδα "Per se". To συγκεκριμένο προτζεκτ «Rift collection» αφορά σε μία οπτικοακουστική εγκατάσταση, όπου προέκυψε μέσα από την κινηματογράφηση της υπόγειας δεξαμενής που βρίσκεται στο κέντρο της Αθηναϊκής πόλης (Αδριάνειος δεξαμενή), κάτω ακριβώς από την πλατεία Κολωνακίου. To εικαστικό έργο «Rift collection» αναφέρεται στην ιδέα της μετατόπισης, της διαλεκτικής  ενός τόπου - χώρου «υπόσκαφου», που υφίσταται στο σκοτάδι σιωπηρά και εξέρχεται. Ενας χώρος αμφίσημος, ανενεργός, ως όχημα για το «εδώ και τώρα» της ύπαρξης. Η Αδριάνειος δεξαμενή αποτέλεσε για εμάς τη δίοδο στροφής του βλέμματος στο παρελθόν, προς μια επανάγνωση του παρόντος και μία θέαση του μέλλοντος". 

Ο Παναγιώτης Βορριάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1983. Το 2001 εισήχθη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με υποτροφία ΙΚΥ. Φοίτησε στο Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή το Χρόνη Μπότσογλου. Το 2011 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό των Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ). Από το 2013 είναι μέλος της εικαστικής ομάδας "Per se" (Π. Κομπής/Π. Βορριάς). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τον Ιούνιο θα λάβει μέρος στην 16η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου «Errors allowed» στην Ανκόνα της Ιταλίας με το έργο της εικαστικής ομάδας "Per se" για την Ελληνική εκπροσώπηση. Επικοινωνία: pan.vorrias@yahoo.gr. 

 


NEWSLETTER