Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 08:13

“Η Πολιανή είναι καλή με όλα τα καλά της”: Η νέα ταινία μικρού μήκους του Κωνσταντίνου Γουρνά σύντομα στο κανάλι της Βουλής

Γράφτηκε από την

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Τη νέα ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Η Πολιανή είναι καλή με όλα τα καλά της” θα δει σύντομα το κοινό όλης της χώρας για πρώτη φορά στο Κανάλι της Βουλής. Το θέμα του φιλμ είναι η χαμένη κατοικία του Παπαφλέσσα και η ταινία κάνει μια ιστορική αναδρομή μέσα από τα μάτια των σημερινών κατοίκων της. Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Κωνσταντίνο Γουρνά, τον Καλαματιανό φοιτητή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έλαβε μέρος στο Πρόγραμμα της Βουλής “Διάπλασις ‘21”.

 

- Εχεις γεννηθεί και μεγαλώσει στην Καλαμάτα. Υπάρχει κάποια καταγωγή από τα χωριά του Παπαφλέσσα;

Οχι. Απλά συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα για το Κανάλι της Βουλής και ήταν η θεματική του να ασχοληθούμε με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον, αφού είναι για τη Μεσσηνία και γενικά σχετίζεται με όλη την Επανάσταση. Είχε παίξει μεγάλο ρόλο η συμμετοχή της Καλαμάτας στον Αγώνα του ’21. Γενικά σκεφτόμουν να κάνω κάτι με την 23η Μαρτίου, αλλά ψάχνοντας είδα το χωριό του Παπαφλέσσα. Ηθελα να το προσεγγίσω αρχιτεκτονικά, γιατί είναι το κομμάτι των σπουδών μου αυτό. Θα το δείτε και στην ταινία, δεν είναι τόσο “ιστορικό” γενικά το ντοκιμαντέρ. Εχει και κοινωνικό χαρακτήρα κι έχουν μπει και σχέδια και σκίτσα μέσα στην ταινία.

Ψάχνοντας την οικία του Παπαφλέσσα, όταν πήγα εκεί υπήρχε μια σύγχυση, μου έλεγαν διαφορετικές τοποθεσίες ο καθένας. Επειτα διαπίστωσα και εγώ ότι βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση το σπίτι και ότι δεν το έχουν συντηρήσει καθόλου. Στην ταινία θα δούμε αυτή την αγωνία για το πού πραγματικά βρίσκεται η κατοικία. Για παράδειγμα θα δούμε τον π. Ευστάθιο να περιπλανιέται μέσα στο χωριό και να μας “χαράζει” νοητά τη διαδρομή προς την κατοικία του Παπαφλέσσα. Στην ουσία κάνω μια αποτύπωση μέσα από την περιγραφή που μας έδωσε ο ιερέας του χωριού της Πολιανής. Είναι ένας άνθρωπος με πολλά βιώματα, που από τότε που γεννήθηκε δεν έχει φύγει καθόλου από το χωριό. Επίσης αναφέρομαι στις σύγχρονες φιγούρες, την κ. Ελένη, τον κ. Στασινό και τον π. Ευστάθιο τον ιερέα. Δείχνω μια σύγχρονη εκδοχή για το πώς βιώνουν αυτοί τις βαθιές ρίζες που έχουν.

 

- Τι ομάδα είχες στήσει για να γυρίσεις το ντοκιμαντέρ;

Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ και ήχο στο μοντάζ έχω κάνει εγώ. Προσπάθησα να βάλω ηχοτοπία, δηλαδή ηχογραφήσαμε ήχους από το χωριό και προσπάθησα να εντάξω και να συνδυάσω την εικόνα με τον ήχο. Οι συντελεστές είναι οι εξής: βοηθός σκηνοθέτη, γραφικά: Παναγιώτα Μούσα, διεύθυνση φωτογραφίας: Κ. Γουρνάς και Μαρία - Ειρήνη Λάμπρου, εικονοληψία: Μαρία - Ευθυμία Γκούμα, Παναγιώτα Μούσα, Μαρία - Ειρήνη Λάμπρου, ηχοληψία: Μαρία - Ευθυμία Γκούμα, σκίτσα: Κ. Γουρνάς, Θανάσης Πετσίνης, επίβλεψη παραγωγής: Γιάννης Γρηγοριάδης (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας 3).

 

- Επόμενο βήμα; Αυτή η ταινία θα πάει σε κάποιο διαγωνισμό;

Μου το πρότειναν και από το Κανάλι της Βουλής και θα τη στείλω και σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και φυσικά στης Καλαμάτας.

 

- Τι σου αφήσει όλη αυτή η εμπειρία; Συναισθήματα και εμπειρίες;

Ηταν όλο ένα πολύ πρωτόγνωρο κομμάτι και μου άρεσε πάρα πολύ η συνεργασία και το κλίμα που είχαμε μέσα στο πρόγραμμα. Ηταν ωραίο γιατί γνώρισα αρκετά άτομα από διαφορετικές σχολές που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Επίσης οι διαλέξεις που έγιναν βοήθησαν για την διεξαγωγή της ταινίας. Οι καθηγητές και το προσωπικό της Βουλής μας έδειξαν πώς λειτουργεί μια παραγωγή για την δημιουργία μιας ταινίας, τον εξοπλισμό που χρειάζεται έτσι ώστε να υλοποιήσουμε και εμείς τις δικές μας ταινίες. Ηταν μια ωραία και δημιουργική διαδικασία.

 

- Οι ντόπιοι σε βοήθησαν; Εμεινες ευχαριστημένος;

Ηταν πάρα πολύ προσιτοί, να μου δείξουν το χωριό, να μου μάθουν ό,τι μπορούσαν.


Βιογραφικά στοιχεία: Ο Κωνσταντίνος Γουρνάς έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Καλαμάτα. Το 2017 μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών όπου φοιτά μέχρι και σήμερα στο 5ο έτος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει συμμετάσχει σε αρκετές οργανώσεις που αφορούν την Αρχιτεκτονική όπως στο “NTUA reasearcher ‘s night” 2018-19, “MEDS” Spetses 2019 και “Ecoweek 2021” in Aegina. Το 2020 συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με την ερευνητική εργασία με θέμα “Μία πρόταση και ένα σχόλιο εν καιρώ πανδημίας”, η οποία δημοσιεύθηκε στο αρχιτεκτονικό περιοδικό “Archisearch”. Το 2021 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Κανάλι της Βουλής στο Πρόγραμμα “Διάπλασις  ‘21”. Εκεί εργάστηκε 6 μήνες για την δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το Σεπτέμβριο του 2021 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus, παρακολουθώντας το χειμερινό εξάμηνο των σπουδών του στο Instituto Superior Técnico de Lisboa στην Πορτογαλία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη ζωγραφική και την κατασκευή επίπλων και μικρών αντικειμένων.

 

Για την ταινία συντέλεσε η κοινότητα της Πολιανής και ειδικότερα οι: Στασινός Δημόπουλος, Ευστάθιος Δικαίος, Ελένη Κανελλοπούλου. Πρόκειται για τους κύριους αφηγητές, κατοίκους του χωριού. "Μετάφραση ταινίας: Μαριλένα Καρδαρά".