Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 22:11

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου στην “Ε” πριν την παράσταση του Σαββάτου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου στην “Ε” πριν την παράσταση του Σαββάτου στην Καλαμάτα

Την αγαπημένη - κοινού και κριτικών - stand up comedy παράστασή του με τίτλο «Τάιμινγκ» παρουσιάζει ο Γιώργος Χατζηπαύλου για ένα και μόνο βράδυ στην Καλαμάτα, το Σάββατο 2 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στις 9 μ.μ..

Είναι έτσι η ευκαιρία να δει κανείς για τελευταία φορά, την 4η σόλο παράσταση του κορυφαίου κωμικού. Ο Γ. Χατζηπαύλου είναι ο εμπνευστής και διοργανωτής του “Stand up for U”, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού θεσμού κωμωδίας και ο δημιουργός του “Comedy Club για παιδιά”, της πρώτης stand-up comedy παράστασης ειδικά σχεδιασμένης για παιδιά και τους γονείς τους και ο κωμικός, ο οποίος έκανε τη μεγαλύτερη περιοδεία ελληνόφωνου stand up εκτός Ελλάδας που έγινε ποτέ, με sold out παραστάσεις σε 22 πόλεις.

-Ο τίτλος της προηγούμενης solo παράστασής σας «Σχεδόν σαράντα» συμβάδιζε με την ηλικία σας. Το «Τάιμινγκ» πώς προέκυψε;
“Μια παράσταση stand up μπορεί να αποτελείται από 20-30 διαφορετικά θέματα οπότε μου αρέσει να χρησιμοποιώ μια κεντρική ιδέα που ενώνει νοηματικά όλα αυτά. Μέχρι τώρα, σε όλες τις σόλο μου παραστάσεις, η ιδέα αυτή ήταν απόρροια των θεμάτων. Αφού είχα όλα τα κείμενα προσπαθούσα να δω ποια ιδέα μπορεί να τα διατρέξει όλα. Εδώ, στο “Τάιμινγκ”, έγινε το αντίστροφο. Είχα την ιδέα η οποία είχε να κάνει με τις σημαντικές στιγμές που έχει καθένας από εμάς και μας καθορίζουν οπότε επέλεξα κείμενα και θέματα που ήταν συμβατά με αυτή. Σε γενικές γραμμές η ιδέα του τίτλου είναι πώς βρίσκεις αυτές τις στιγμές και πώς «βλέπεις» σε αυτές την κωμική τους πλευρά αλλά και το περιβάλλον που τις συναντάς, που είναι η καθημερινότητα η οποία είναι γεμάτη κωμωδία”.

- Υπάρχουν κάποιες θεματικές που θίγετε σε όλες σας τις παραστάσεις;
“Πάντα η τρέχουσα κατάσταση της ζωής του κωμικού είναι ένα σταθερό θέμα, οπότε πολλά από τα κείμενα στις παραστάσεις μου βασίζονται σε όσα συμβαίνουν γύρω μου αλλά και στον τρόπο που βλέπω εγώ τα πράγματα. Ομως υπάρχει κι ένα σύνολο από θέματα που προκύπτουν μέσα από την παρατήρηση, το λεγόμενο observational humor, που αφορά στην καθημερινότητα, μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που ζούμε όλοι”.

- Αν επιστρέφατε στις πρώτες παραστάσεις σας, θα αλλάζατε πράγματα;
“Συνήθως ξεκινάς με 5λεπτα κείμενα και δοκιμάζεις το υλικό αυτό μέχρι να φτιάξεις το πρώτο σου set  τo οποίο δουλεύει 100%. Οπότε ενώ βλέποντάς τα τώρα σκέφτομαι ότι θα άλλαζα τα πάντα, από την άλλη όλα όσα δεν δουλεύουν όπως πρέπει είναι χρήσιμο υλικό που βελτιώνοντάς το εξελίσσεσαι, άρα απαραίτητο. Γενικά όμως από ένα σημείο και μετά δεν έχει σημασία να βλέπεις πίσω γιατί το stand up έχει τη λογική της «εξέλιξης» και του «επόμενου βήματος». Προχωράει σαν είδος πολύ γρήγορα και πολλά πράγματα που στο παρελθόν λειτούργησαν πλέον είναι ξεπερασμένα είτε ως θέματα είτε ως προσεγγίσεις”.

- Αρχίσατε τις παραστάσεις του «Τάιμινγκ» πριν τον κορονοϊό, κάνατε μοιραία μια παύση και πλέον συνεχίζετε για έναν τελευταίο κύκλο. Παρατηρείτε διαφορές στο προ-Covid κοινό και στους σημερινούς θεατές;
“Προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει κάποια διαφορά. Νομίζω ότι επειδή η ψυχαγωγία έχει πάντα ξεκάθαρη θέση και ρόλο στη ζωή μας, βρίσκεται αμέσως ο ρυθμός που χρειάζεται ανάμεσα στους θεατές και το θέαμα ακόμη και μετά από σημαντικές αλλαγές ή δυσκολίες”.

- Πίσω στο 2001 και στις “Νύχτες κωμωδίας”. Τι σας έκανε να δηλώσετε συμμετοχή και πώς η αγάπη σας για το stand up έγινε τελικά το επάγγελμά σας;
“Από ενδιαφέρον για το είδος αυτό, με κύριο σημείο ότι το κείμενο είναι το πιο βασικό συστατικό του. Περισσότερο όμως είχα στο μυαλό μου τότε ότι θα είναι ένα πολύ δημιουργικό χόμπι. Απλά στην πορεία, όταν αυτό το ενδιαφέρον μεγάλωσε πολύ, αποφάσισα να κάνω μόνο αυτό”.

- Κάνοντας μια αναδρομή στην καριέρα σας στο stand up, ποιες ήταν οι 3 πιο σημαντικές στιγμές στην μέχρι τώρα πορεία σας;
“Οταν έπαιξα για πρώτη φορά stand up σε θέατρο. Η περιοδεία εκτός Ελλάδας σε 22 πόλεις. Η πρώτη φορά που βιντεοσκόπησα παράστασή μου για την τηλεόραση”.

- Θα στείλετε ένα μήνυμα στο κοινό της Καλαμάτας που περιμένει πώς και πώς την έλευσή σας;
“Ερχομαι μετά από 3 χρόνια και το περιμένω κι εγώ πώς και πώς”!

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (γενική είσοδος) και 10 ευρώ (προπώληση). Προπώληση: viva.gr, βιβλιοπωλείο «Μακρής» (Αριστομένους 6, 27210 22412). Για πληροφορίες: 6976-793202, διάρκεια παράστασης: 90’.

 


NEWSLETTER