Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 19:07

Eνα βιβλίο αφιερωμένο στα μυστικά που «κρύβει» ο βυθός (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

«Ο κόσμος της θάλασσας» είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στα μυστικά που «κρύβει» ο βυθός. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις bookstars και το συνέγραψαν ο Δημήτρης και η Αγγελική Πάφρα, αδέλφια και φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μιλώντας στην «Ε» οι συγγραφείς του βιβλίου λένε ότι σε αυτό θα ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες των πιο γνωστών θαλάσσιων οργανισμών και θα γνωρίσουμε την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Περιέχει, περισσότερες από 450 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση και παρουσιάζει πόσο εκπληκτικός είναι ο κόσμος της θάλασσας. Κι όπως λένε ο Δημήτρης και η Αγγελική Πάφρα, η θάλασσα καταλαμβάνει περισσότερο από τα 7/10 της γης· αυτό και μόνο σε κάνει να θέλεις να την εξερευνήσεις. Αλλά, και οι μικροί αναγνώστες του βιβλίου, μέσα από τα έντονα χρώματα που βλέπουν, θα αισθανθούν ότι βρίσκονται «μέσα» στον θαλάσσιο κόσμο και θα θέλουν να τον γνωρίσουν και να μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν.

«Ο κόσμος της θάλασσας» αν και εκδόθηκε πρόσφατα έχει κερδίσει ήδη πολύ κόσμο και, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του: «Το περιεχόμενό του μπορεί να αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα για τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου και την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής».

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Ποιος είναι ο σκοπός του βιβλίου σας;

«Σκοπός μας είναι ο αναγνώστης να γνωρίσει την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών (οστεϊχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, ασκίδια, δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγοι, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες) της Μεσογείου με πραγματικές εικόνες. Υπάρχουν περισσότερες από 450 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση. Αυτό το πολύτιμο υλικό προήλθε από φωτογράφους που μας στήριξαν και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Είναι έμπειροι επαγγελματίες που έχουν μεγάλη αγάπη για τον θαλάσσιο κόσμο και αυτό αποδεικνύεται μέσα από την άριστη δουλειά που έχουν κάνει. Το περιεχόμενό του μπορεί να αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα για τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου και την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής».

 

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν και τα παιδιά;

«Το φωτογραφικό υλικό που περιέχει το βιβλίο είναι πραγματικές φωτογραφίες από τον βυθό της θάλασσας. Τα παιδιά μέσα από τα έντονα χρώματα που βλέπουν, θα αισθανθούν ότι βρίσκονται μέσα στον θαλάσσιο κόσμο και θα θέλουν να τον εξερευνήσουν και να μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν- γιατί στην παιδική ηλικία όλα αυτά καταγράφονται σαν ερεθίσματα».

 

"Ο κόσμος της θάλασσας" προάγει και την έρευνα. Πόσο εύκολο είναι κάποιος να έρθει σε επαφή με το υλικό που βρίσκεται εντός των σελίδων του βιβλίου;

«Το βιβλίο μας περιέχει και φωτογραφικό υλικό από ελεύθερη κατάδυση, γεγονός που δείχνει πόσο προσιτός είναι αυτός ο εκπληκτικός κόσμος της θάλασσας. Ακόμη ένα παιδί με μια μάσκα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα μπορεί να γίνει εξερευνητής αυτού του κόσμου».

 

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο; Ποιος σας ενθάρρυνε να προχωρήσετε;

«Το 2016 πέρασε η Αγγελική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και με διαφορά ενός χρόνου -το 2017- μπήκα και εγώ (Δημήτρης). Η αγάπη μας για την θάλασσα προερχόταν από μικρή ηλικία αφού ο πατέρας -Νίκος Πάφρας- και ο παππούς ήταν ναυτικοί και μας μύησαν από μικρούς στην θάλασσα. Η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωνε συνεχώς κατά την διάρκεια των σπουδών μας και γι΄αυτό θέλαμε να εντρυφήσουμε ακόμα περισσότερο.

Η θάλασσα καταλαμβάνει περισσότερο από τα 7/10 της γης και μόνο αυτό σε κάνει να θέλεις να την εξερευνήσεις. Την ίδια χρονιά (2017) ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αυτόνομη κατάδυση. Σήμερα κατέχω τον τίτλο Master Scuba Diver».

 

Έχετε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.  Θα ενθαρρύνατε άλλα παιδιά να ακολουθήσουν τις ίδιες σπουδές με εσάς;

«Θα προτείναμε σε πολλά παιδιά να ακολουθήσουν αυτόν τον κλάδο. Η υδατοκαλλιέργεια είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος, μεταξύ των μεγαλύτερων κλάδων παραγωγής τροφίμων».

 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασίζεται πολύ στον τουρισμό. Εσείς τι πιστεύετε; Μπορεί το μέλλον του τουρισμού να βρίσκεται στο βυθό;

«Ο καταδυτικός τουρισμός είναι από τους πιο σημαντικούς στην Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Τα καταδυτικά πάρκα αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες».

 

Ο ίδιος είστε master scuba diver, αρχηγός καταδύσεων. Πώς επικοινωνείτε κάτω στην επιφάνεια της θάλασσας;

«Στην αυτόνομη κατάδυση μαθαίνουμε ότι πρέπει πάντα να καταδυόμαστε με ζευγάρι. Η αποτελεσματικότητα της καταδυτικής ομάδας στην διάρκεια της κατάδυσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποβρύχια επικοινωνία. Όταν βρισκόμαστε κάτω από το νερό δεν μπορούμε να μιλήσουμε, γι΄αυτό έχουν δημιουργηθεί σήματα χειρός, ώστε μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν και -το σημαντικότερο- να μας κρατήσουν ασφαλείς. Είναι μια πολύ σημαντική "δεύτερη γλώσσα" για όσους καταδύονται».

 

Αγγελική συνεχίζεις τις σπουδές σου σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τι επιλογές υπάρχουν;

«Στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα, χρειάζεται να έχεις όρεξη, μεράκι, αγάπη γι' αυτό που θα κάνεις και να ενημερώνεσαι διότι είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτός ο κλάδος -αν και θεωρείται ανδροκρατούμενος- δεν εμποδίζει τις γυναίκες να στραφούν στο επάγγελμα αυτό ή να ασχοληθούν με την ιχθυοκαλλιέργεια και να έχουν μια πετυχημένη πορεία. Με τον όρο “ιχθυοκαλλιέργεια” δεν πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό μόνο η εργασία στην θάλασσα αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορείς να ασχοληθείς, για παράδειγμα το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις, η διασφάλιση της ποιότητας κ.ά.».

 

 

Πείτε μας μερικά πράγματα για τα ξενικά είδη στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως στα ελληνικά νερά.

«Τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 300 ξενικά είδη. Η εισβολή των ξένων ειδών στα ελληνικά θαλάσσια νερά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλές δεκαετίες».

 

Ποια είδη ψαριών είναι ενδεδειγμένα για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα; Παρέχονται σχετικές πληροφορίες στον οδηγό;

«Η υδατοκαλλιέργεια και κυρίως η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί στην Ελλάδα έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα ζωικής παραγωγής λόγω της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Στις ελληνικές θάλασσες εκτρέφονται μεσογειακά είδη κυρίως τσιπούρα και λαβράκι και σε ένα μικρότερο ποσοστό νέα είδη όπως μυτάκι, κρανιός και συναγρίδα. Ο κλάδος δημιουργεί περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας. Τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα αποτελούν τον πρώτο εξαγωγικό κλάδο ζωικής παραγωγής της χώρας μας. Τα περισσότερα είδη αναγράφονται μέσα στο βιβλίο “Ο κόσμος της θάλασσας”».

 

 

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να ακολουθήσετε μια άλλη κατεύθυνση από αυτή που έχετε διαλέξει, θα το κάνατε;

Αγγελική: «Σίγουρα όχι. Είναι ένας τομέας που συνδυάζει και το θεωρητικό και το πρακτικό κομμάτι (π.χ. καταδύσεις, έρευνα). Όπως αναφέρουν και πολλοί δάσκαλοι της κατάδυσης «πολλοί έρχονται λίγοι φεύγουν» διότι είναι τόσο μαγευτικό και τόσο εθιστικό το τοπίο, που δύσκολα κάποιος θα διαλέξει κάτι διαφορετικό».

Δημήτρης: «Φυσικά και όχι. Το νερό για μας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ενεργειακό πεδίο ανατροφοδότησης και έμπνευσης σε ό,τι και να κάνουμε στην ζωή μας καθώς μας ταξιδεύει και σωματικά και ψυχικά. Η γοητεία του ανεξερεύνητου της γης, η μαγεία της σιωπής κάτω από το νερό, οι πολύχρωμες εικόνες και η επαφή με το υδάτινο στοιχείο μάς οδήγησε στο να μην θέλουμε να το αλλάξουμε!».

 

Τι είναι το  θαλάσσιο περιβάλλον;

«Ο υποβρύχιος κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ζούμε. Ο άνθρωπος με τη χρήση καταδυτικού εξοπλισμού απαλλάσσεται από τη βαρύτητα. Οι συνθήκες, οι κάτοικοι και το περιβάλλον του είναι άγνωστα σε μεγάλο τους μέρος ακόμη και σήμερα. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εικόνα της υδρομορφολογίας του βυθού και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κατοίκων του αποτελούν το θαλάσσιο περιβάλλον, από το οποίο επηρεάζονται οι αυτοδύτες. Οι διάφορες δυνάμεις που κινούν τον κόσμο αυτό, αποτελούνται από τους ανέμους, τα κύματα, τα ρεύματα, τις παλίρροιες και τις αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού. Ακόμα και όταν ο θαλάσσιος βυθός μοιάζει ακίνητος, σφύζει από ζωή».

 

Αν και το βιβλίο σας εκδόθηκε πρόσφατα, έχει κερδίσει πολύ κόσμο. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για όλη τους την εμπιστοσύνη και την στήριξη».