Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 07:56

Ο παγκοσμίου φήμης σολίστ Μarco Tamayo στην «Ε»: «Η κιθάρα συνδέεται με την αγάπη, μέσα από την οποία πηγάζει η ευγένεια»

Γράφτηκε από τον
Ο παγκοσμίου φήμης σολίστ Μarco Tamayo στην «Ε»: «Η κιθάρα συνδέεται με την αγάπη, μέσα από την οποία πηγάζει η ευγένεια»

 

Συνέντευξη στον Τάσο Ανδρικόπουλο

Τον παγκοσμίου φήμης σολίστ Marco Tamayo θα φιλοξενήσει το Σάββατο στις 8.30 μ.μ. το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Ο Tamayo θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σολίστ κιθάρας της γενιάς του. Μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα La Stampa δικαίως του έδωσε τον τίτλο «o βασιλιάς της κιθάρας». Μουσικοί  όπως οι John Williams, Leo Brouwer και Eliot Fisk έχουν περιγράψει  με διθυραμβικά σχόλια την τεχνική, τη μουσική ευφυΐα και το αστείρευτο ταλέντο του κουβανού ερμηνευτή. Ο M.Tamayo έχει αγαπηθεί από το κοινό της κλασσικής κιθάρας δίνοντας ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο, έχοντας αποσπάσει περισσότερα από 25 πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Παράλληλα, έχει συμπράξει με διάσημες ορχήστρες ως σολίστ όπως οι Philarmonic of Turin (Ιταλία), Philarmonic of St. Petersburg (Ρωσία), Philarmonic of Culiacán (Μεξικό), Philarmonic of Havanna (Κούβα) κ.ά. Ο ίδιος λίγες μέρες πριν την εμφάνιση του στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα μίλησε στην «Ε» μεταξύ άλλων για την Ελλάδα, τη δημιουργικότητα του στα χρόνια της πανδημίας, αλλά και απ’ που αντλεί έμπνευση μέχρι σήμερα.

 

 - Ποιο είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό σας όταν ακούτε για την Ελλάδα;

Ακούγοντας για την Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι η υπέροχη κουλτούρα και φιλοσοφία της χώρας σας. Παράλληλα, το καλό γρήγορο φαγητό, όπως η τυρόπιτα και η σπανακόπιτα, καθώς και ο υπέροχος καιρός που ενδείκνυται για χαλάρωση. Όλα αυτά συνδέονται με ένα ποτό που κάνει άπαντες ευτυχισμένους, το τσίπουρο.

 

 - Υπάρχει κάποια μουσική του εξωτερικού που συνδέεται περισσότερο με την Ελλάδα;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά είδη. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το φλαμένκο, ένας ισπανικός χορός, αν σκεφτεί κανείς ότι το τετράχορδο κ.λπ... προέρχονται από την ελληνική κουλτούρα.

 

 - Στην μέχρι τώρα πορεία σας έχετε συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και ως κιθαρίστας έχετε παίξει σε διάφορες χώρες του κόσμου. Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιες γνωριμίες που συνδέθηκαν με την Ελλάδα;

Η γνωριμία μου με το μαέστρο Κώστα Κοτσιώλη σε μικρή ηλικία ήταν μια μεγάλη εμπειρία, αποτελώντας έμπνευση για μένα. Μεγαλώνοντας, επισκεπτόμουν κάθε χρόνο το Βόλο, μιας και ήταν το παγκόσμιο κέντρο για την κιθάρα. Θυμάμαι επίσης το Summer course Art Campus στους Δελφούς. Αυτά τα δύο γεγονότα με συνδέουν πολύ βαθιά με την Ελλάδα.

 

 - Η δύσκολη περίοδος που πέρασε λόγω της πανδημίας πόσο επηρέασε τους καλλιτέχνες ως προς τη δημιουργικότητά τους;

Όπως συνέβη σε πολλούς κλάδους, έτσι και οι καλλιτέχνες επηρεαστήκαμε από την πανδημία. Λόγω του εγκλεισμού πολλοί έχασαν τη δημιουργικότητα τους, συνηθίζοντας να ηχογραφούν πολλές φορές μέχρι να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, χάνοντας την πραγματική εμπειρία απόδοσης, ενώ κάποιοι άλλοι στράφηκαν σε άλλα ενδιαφέροντα. Από την άλλη, νομίζω ότι αυτές οι δυσκολίες στη ζωή, φέρνουν στο φως την ισχυρή μας πλευρά, βγαίνοντας εν τέλει πιο δυνατοί. Είναι προφανές ότι όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των ανθρώπων. Aν το έβλεπαν όλοι έτσι, η δημιουργικότητα θα μπορούσε να είχε αυξηθεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Στη δική μου περίπτωση, ίσως επειδή είμαι Κουβανός, έχω συνηθίσει να μεγαλώνω ως μαχητής, γι' αυτό και βγήκα αλώβητος τα τελευταία χρόνια.

 

 - Εκτός από τη μουσική, υπάρχει κάτι άλλο που θεωρείτε ότι αποτελεί μεγάλη επιρροή για εσάς;

Σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες έχουν πολλές επιρροές ώστε να δημιουργήσουν. Στη δική μου περίπτωση οι πολεμικές τέχνες είναι αυτές που με αναζωογονούν.

 

 - Τι συμβουλή θα δίνατε στους κιθαρίστες που ξεκινάνε τώρα την πορεία τους στη μουσική βιομηχανία;

Να πειθαρχούν στα μονοπάτια του πολιτισμού όσο το δυνατόν περισσότερο. Να μιλήσουν με ήδη καταξιωμένους και έμπειρους μουσικούς, ώστε να μάθουν από αυτούς και να αποκομίσουν ό,τι μπορούν, φιλτράροντας χρήσιμα πράγματα. Επίσης να διαβάσουν για εμπειρίες ατόμων που έχουν ήδη φύγει από τη ζωή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν μια γεύση από την παράδοση.

 

- Από που συνεχίζετε να αντλείτε έμπνευση μέχρι και σήμερα;

H έμπνευσή μου είναι μέσα μου. Είναι σαν ένα ατομικό ή πυρηνικό κέντρο που αναδημιουργεί ενέργεια. Αυτή η δύναμη είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να μην χάνουμε την έμπνευση μας. Αυτός είναι ο μόνος ισχυρός μοχλός που έχουμε μέσα μας. Προφανώς θα προκύψουν και αρνητικές καταστάσεις αλλά τίποτα δεν θα μας κατακεραυνώνει αν μέσα μας είμαστε δυνατοί.

 

 - Αν η κιθάρα συνδέεται με κάποιο συναίσθημα κατά τη γνώμη σας ποιο είναι αυτό; Συνδέεται ίσως με κάποιο μουσικό όρο;

Είναι η αγάπη μέσα από την οποία πηγάζει η ευγένεια. Τα… χάδια στη κιθάρα καθρεπτίζουν το μπελ κάντο, με έμφαση στην ομορφιά του ήχου και την αρτιότητα της ερμηνείας.

 

 - Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στο κοινό της Καλαμάτας πριν τη εμφάνιση σας;

Αυτή είναι η πρώτη μου συναυλία για το 2022, και είμαι τόσο χαρούμενος που θα γίνει στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Καλαμάτα. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό ώστε το κοινό να διασκεδάσει με την καρδιά του.


NEWSLETTER