Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 10:30

Η Νεκταρία Βαρσάμη και η Γιώτα Καλαμαρά μιλούν για το βιβλίο: "Σχολικοί τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια"

Γράφτηκε από την
Η Νεκταρία Βαρσάμη και η Γιώτα Καλαμαρά μιλούν για το βιβλίο: "Σχολικοί τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια"

 

Tα παιδιά μαθαίνουν πως να κυκλοφορούν στο δρόμο.

Μια σχολική τροχονόμος, μια αξιωματικός της ΕΛΑΣ, μια δασκάλα εικαστικών και μια εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να γράψουν μαζί το ιδιαίτερο αυτό παραμύθι.

Το βιβλίο “Σχολικοί Τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Υδροπλάνο” και καταπιάνεται με το θέμα των μαθητών στον δρόμο και την συμβολή των σχολικών τροχονόμων και της αστυνομίας σε αυτό το σημαντικό έργο.

Στο τέλος της ιστορίας υπάρχουν διαδραστικά παιχνίδια. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Μια σχολική τροχονόμος, μια αξιωματικός της ΕΛΑΣ, μια δασκάλα εικαστικών και μια εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεργάζεστε και δημιουργείτε το βιβλίο “Σχολικοί Τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια”. Πώς βρεθήκατε όλες μαζί; Και ποια είχε την ιδέα;

Γ.Κ. Προσωπικά, γνώριζα την Νεκταρία με την οποία συνεργαζόμασταν στις προωθητικές ενέργειες του προσωπικού μου βιβλίου. Η ιδέα για τους σχολικούς τροχονόμους ήταν δική της. Είναι και η ίδια σχολικός τροχονόμος και ήθελε να υπάρχει ένα παιδικό βιβλίο που θα αναφερόταν στην ιδιαίτερη αυτή δουλειά. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γράψουμε μαζί το ιδιαίτερο αυτό παραμύθι. Η Ιωάννα (Αθανασοπούλου, εικαστικός) και η Παναγιώτα (Γκουτζουρέλα, εκπαιδευτικός) αγκάλιασαν την ιδέα και μας βοήθησαν η καθεμία με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε απόλυτα.

 

- Τι πρέπει οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους για τους αστυνομικούς; Φοβούνται τα παιδιά τους ένστολους;

Γ.Κ. Δυστυχώς, παρ’ ότι η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί αρκετά, υπάρχουν ακόμα γονείς που φοβίζουν τα παιδιά τους, σχετικά με τους αστυνομικούς. Η φράση «αν δεν είσαι καλό παιδί θα έρθει να σε πάρει ο αστυνομικός», χρησιμοποιείται συχνά. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να φοβούνται τους αστυνομικούς, κάτι πολύ κακό όχι μόνο για την ψυχολογία τους αλλά και για την ασφάλειά τους. Οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τους, όχι μόνο να μην μας φοβούνται, αλλά να απευθύνονται σε εμάς για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.

 

- Από την εμπειρία σας Νεκταρία και Γιώτα, τι θα λέγατε για τις κυκλοφοριακές συνήθειες των παιδιών; Γνωρίζουν πώς να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο;

Γ.Κ. Υπάρχουν ακόμα παιδιά που δεν γνωρίζουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια με τις διαλέξεις που γίνονται στα σχολεία περί κυκλοφοριακής αγωγής, έχει διορθωθεί αρκετά το πρόβλημα.

Ν.Π.  Τα τελευταία χρόνια όπως είπε και η Γιώτα έχει βελτιωθεί το πρόβλημα. Αυτό ισχύει μόνο για τα παιδιά. Γιατί αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά όπως το να περνούν πάντα από τις διαβάσεις κι όχι από την μέση του δρόμου. Ευτυχώς κάποια παιδιά τους τραβούν με το ζόρι ώστε να περνούν από τις διαβάσεις. Άρα με την κυκλοφοριακή αγωγή, που θα έπρεπε να είναι βασικό μάθημα.

 

- Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν πλέον εξοικειωθεί οι Έλληνες οδηγοί με την παρουσία σας στο δρόμο; Υπακούν στις υποδείξεις;

Ν.Π. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι οδηγοί  υπακούν στις  υποδείξεις μας. Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα ποσοστό που δεν συνεργάζεται, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν  άσχημα στους συναδέλφους. Κάποιες  φορές μάλιστα,  λόγω της ανυπακοής ή της απροσεξίας  μερικών οδηγών,  έχουν προκληθεί και ατυχήματα με θύματα σχολικούς τροχονόμους.

 

- Πώς είναι διαρθρωμένο το βιβλίο και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Είναι μόνο για διάβασμα στο κρεβάτι πριν τον ύπνο; 

Ν.Π. Τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό μας παραμύθι μαθαίνουν πώς να κυκλοφορούν στο δρόμο, τη βοήθεια που προσφέρει ο σχολικός τροχονόμος και την ασφάλεια που παρέχει η αστυνομία. Στο τέλος της ιστορίας υπάρχουν διαδραστικά παιχνίδια. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

Δείτε ακόμα: Γιώτα Καλαμαρά - "Τα βλέπω": Τα θύματα να μην φοβούνται να ομολογήσουν την κατάσταση που βιώνουν.


NEWSLETTER