Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022 08:29

Ο Αλέκος Συσσοβίτης στην “Ε”: «Στα δικά μου μάτια αναδεικνύεται μέσα από τον “Προμηθέα Δεσμώτη” η αλαζονεία του ανθρώπου»

Γράφτηκε από τον

Τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, θα παρουσιάσουν σήμερα Κυριακή στις 9 μ.μ. στο Κάστρο Καλαμάτας το Θέατρο «Πορεία» και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Μετά από μία συναρπαστική περιοδεία με 33 παραστάσεις που είδαν περισσότεροι από 50.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και τρεις θριαμβευτικές sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η παράσταση παρουσιάζεται για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνας κατά της δύναμης της εξουσίας.

Σε μία εξαιρετική διανομή, το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης και τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης, ο οποίος μίλησε στην “E” για την παράσταση, για τη νέα σειρά στην οποία θα παίξει στην τηλεόραση, αλλά και για τον κινηματογράφο, όπου από τον Οκτώβριο ξεκινάει γυρίσματα για τον «Καπετάν Μιχάλη» του Καζαντζάκη. Επίσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις κρυφές αναφορές του Αισχύλου, στη “Στοργή” του ΣΚΑΪ που θα αναδείξει την ψυχανάλυση αλλά και για το “Είσαι το ταίρι μου”.

Συνέντευξη στον Τάσο Ανδρικόπουλο

- Μετά από μία σημαντική περσινή περιοδεία ο «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάζεται για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι περνώντας πολλά μηνύματα. Πώς βιώνετε αυτή την εμπειρία ενσαρκώνοντας έναν από τους βασικούς ρόλους;

Πρόκειται για μια πολύ καλή συγκυρία. Οπως σε όλες τις δουλειές, έτσι και στη δική μας δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων και να καταφέρνει κάτι αξιόλογο χωρίς να προκύπτουν διαφωνίες, αντιπαλότητες και οτιδήποτε άλλο δυσχεραίνει ένα κλίμα, οπότε στην περίπτωσή μας όλα κυλούν ομαλά. Με το έργο να έχει “καθίσει” πιο καλά μέσα μας ύστερα από την περσινή πρώτη περιοδεία, για δεύτερη χρονιά απολαμβάνω αυτή την εμπειρία, καθώς είναι ενδιαφέρον και ωραίο να γυρνάμε σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάναμε και ένα πέρασμα από την Κύπρο. Προσωπικά την εμπειρία τη ζω σαν μικρό παιδί που χαίρεται όταν βγαίνει να παίξει. Αλλωστε, η περιοδεία δεν είναι μόνο η στιγμή της παράστασης αλλά η συνύπαρξη με κάποιους ανθρώπους όλο το 24ωρο. Εργα τα οποία είναι διαχρονικά και ιστορικά άντεξαν, έχοντας μηνύματα που δεν εξαντλούνται σε μια χρονιά ούτε σε δύο, γι’ αυτό και κάποιες θεατρικές δουλειές παίζονται στο εξωτερικό ακόμα και για δέκα χρόνια. 

- Η φωτιά του Προμηθέα στη μυθολογία φάνταζε το στοιχείο που θα έδινε δύναμη στον άνθρωπο. Τη σήμερον ημέρα η φωτιά μοιάζει να έχει μεταφραστεί σε εξουσία. Εσείς προσωπικά πώς την εισπράττετε;

Πάντα υπήρχαν κάποιοι που έπρεπε να ηγηθούν της αγέλης των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είμαστε όντα αγέλης. Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία αν δεν έχει κάποιους ηγεμόνες. Οι ηγεμόνες αυτοί θα πράξουν με τον τρόπο που ο καθένας νομίζει, πολλές φορές εις βάρος των πολλών. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή διανύει μια περίοδο όπου οι λίγοι έχουν το 50% της περιουσίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έκδηλη, πασιφανής ανισότητα. Αυτό το μοντέλο δεν νομίζω πως θα αλλάξει. Αντίθετα χειροτερεύει και δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων. Μόνη αναλαμπή θα είναι αν κλείσει ένας κύκλος και μπει ένα νέο σύστημα -εύχομαι πιο ισότιμο-, όμως μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι λόγια ελπίδας παρά πράξης.

- Το δώρο του Προμηθέα εντέλει λειτούργησε ανασταλτικά για τους ανθρώπους;

Μεταφορικά ο Προμηθέας έδωσε τη φωτιά στον άνθρωπο, εν δυνάμει την τεχνολογία και κατ’ επέκταση την πρόοδο. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε πως η χρήση της φωτιάς από τους ανθρώπους δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ασελγώντας πάνω στη φύση, γιατί δυστυχώς η φύση του ανθρώπου είναι αυτή καθ’ αυτή. Ο άνθρωπος έχει την τάση να επικρατεί πάνω στον πλανήτη, με αποτέλεσμα αυτή η επικράτεια να μην έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

- Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας κρυφές αναφορές μέσα από το έργο του Αισχύλου;

Από τη μια ναι μεν μεταφορικά ο Αισχύλος μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να εξελιχθεί, αλλά πίσω από όλα κάνει μια βαθιά πολιτική αναφορά για την κατάχρηση της εξουσίας, από τους λίγους στους πολλούς. Έτσι αυτό που λέμε πρόοδος και δημοκρατία είναι αμφίβολο αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό υπάρχει, καθώς η έννοια της ισότητας δεν είναι ξεκάθαρη. Για εμένα, εκτός από την πολιτική αναφορά που γίνεται στο έργο, σε μια περίοδο άνθισης της δημοκρατίας, νομίζω πως κάνει μια ιστορική και θρησκευτική επίσης αναφορά. Στα μάτια τα δικά μου αναδεικνύεται μέσα από το έργο και η αλαζονεία του ανθρώπου θέλοντας να κατακτήσει την αθανασία και να ξεπεράσει τη θνητότητά του, ώστε να εξομοιωθεί με τους θεούς.

- Θα έλεγε κανείς πως ο αλυσοδεμένος Προμηθέας μοιάζει με τους νέους της τελευταίας δεκαπενταετίας, οι οποίοι χωρίς να ευθύνονται πρακτικά για κάτι, εντούτοις έχουν τα χέρια τους δεμένα. Η άδικη τιμωρία τείνει στους νέους;

Σίγουρα κάθε νέα γενιά έρχεται με τα χέρια δεμένα πάνω σε ένα παρελθόν το οποίο την επιβαρύνει, αναγκαζόμενη να το βιώσει, να συνυπάρξει με αυτό στο παρόν και να πλάσει ένα οποιοδήποτε μέλλον. Η νεολαία δεν νομίζω πως είναι άβουλη και άμοιρη, όπως δεν ήταν και ποτέ. Ζούμε μια επανάσταση της τεχνολογίας, η οποία θα επιφέρει και αρνητικά αλλά και θετικά πράγματα. Ο άνθρωπος είναι ταγμένος να συνεχίσει να υπάρχει στο χρόνο και να μάχεται με τα μέσα και τα εργαλεία τα οποία έχει.

- Ως πρεσβύτερος Τιτάνας, ο Ωκεανός τον οποίο υποδύεστε, συμβουλεύει τον Προμηθέα να μετριάσει την οργή του. Ο ρόλος σας αφήνει στην άκρη το δίκιο για να επικρατήσει η νέα τάξη πραγμάτων;

Δεν θεωρώ πως αφήνει στην άκρη το δίκιο. Είναι συναινετικός και διπλωμάτης πληροφορώντας τον για μια αυθαίρετη εξουσία η οποία έρχεται επιβάλλοντας το δίκιο της. Ουσιαστικά προτείνει τη σωφροσύνη, για να μπορέσει να βρεθεί μια μέση λύση. Για μένα δεν νομίζω πως το δίκαιο στέκει από τη μεριά του Προμηθέα ή από την αντίστοιχη του Δία. Υπάρχει μια διαπλοκή και στη μυθολογία έχει τονιστεί γιατί και πώς αντιπαλεύονται. Το ότι ο Αισχύλος βάζει στο στόμα του Προμηθέα το λόγο του ανίσχυρου απέναντι στον ισχυρό είναι μια πραγματικότητα, ωστόσο στη μυθολογία διαφοροποιείται αυτή η κατάσταση.   

- Ύστερα από την αξιόλογη συμμετοχή σας στον “Πρίγκιπα της φωτιάς”, η τηλεοπτική σας επιστροφή είναι γεγονός μέσα από τη “Στοργή” του ΣΚΑΪ. Σε ποιο ρόλο θα σας δούμε ακριβώς;

H σειρά αυτή έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματική, την ψυχανάλυση. Οι Ελληνες τώρα τελευταία αρχίζουμε να δεχόμαστε τις συμβουλές της ψυχανάλυσης και των ψυχαναλυτών, καθώς παλιότερα δεν βρίσκονταν καν στην ατζέντα μας. Ομως πλέον, με όλα αυτά που περνάει η κοινωνία μας, νομίζω πως πολύς κόσμος χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και λόγω της κοινωνικοοικονομικοπολιτικής πίεσης και μέσα από την περίοδο του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη σειρά λοιπόν εξελίσσεται η ιστορία μιας ψυχιάτρου η οποία δέχεται τους ασθενείς, όπου έναν εξ αυτών παίζω εγώ. Έτσι μέσα από τις συνεδρίες μπορούν και αποδέχονται το παρελθόν τους, για να χτίσουν ένα πιο υγιές μέλλον. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο κάθε παθόντας αναλύει το παρελθόν από την παιδική ηλικία, όπου εκεί γίνονται ουσιαστικά οι μεγάλες καταβολές, μέχρι το σήμερα, διαδρομή που θα παρουσιάζεται σε φλας μπακ, καταλαβαίνοντας τι είναι αυτό που κουβαλάμε από τα παλιά και πώς μπορούμε να το αποδεχτούμε για να κοιτάξουμε μπροστά. Είμαι απόλυτα κάθετος πως η “Στοργή” θα βοηθήσει κόσμο, ο οποίος είναι επιφυλακτικός, για να καταλάβει πως πολλές φορές χρειαζόμαστε υποστήριξη και βοήθεια, συνειδητοποιώντας έτσι τι κατοικεί βαθιά μέσα μας.

- Το φετινό καλοκαίρι η τηλεόραση βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις επαναλήψεις, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν τον τρόπο τους να μην ξεθωριάζουν προσφέροντας γέλιο. Πώς αισθάνεστε που είστε βασικό μέρος μίας εξ αυτών, του “Είσαι το ταίρι μου”;

Όταν γυρίζουμε κάτι πραγματικά δεν ξέρουμε αν θα μείνει στην ιστορία. Η συγκεκριμένη σειρά ωστόσο μας εξέπληξε. Περιμέναμε πως θα αγαπηθεί, γιατί το σενάριο ήταν καλογραμμένο και γυρίστηκε με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους, από συντελεστές, παραγωγή και προβολή, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Χαίρομαι πάρα πολύ που όχι μόνο έχει αντέξει, αλλά που υπάρχει ακόμα κόσμος που την παρακολουθεί διακαώς και στο Διαδίκτυο, επιλέγοντάς την ανάμεσα από νέες σειρές. Οι κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις που υπάρχουν στο σενάριο βοηθούν την κάθε οικογένεια να έρθει κοντά και να αποδεχθεί ο ένας τον άλλον, να γελάσει και να σκεφτεί.

- Ολοένα και γίνεται λόγος για ριμέικ σειρών, για να αποκαλυφθεί η συνέχεια ενός σεναρίου. Είστε υπέρ αυτού;

Όχι πάντα. Για το “Είσαι το ταίρι μου” είχαμε ερωτηθεί αν επιθυμούμε να συνεχιστεί και για δεύτερο κύκλο, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος, όμως θεωρήσαμε όλοι οι συντελεστές πως έπρεπε να κλείσει τον κύκλο της εκεί. Μερικές φορές ξεφτίζει κάτι αν συνεχιστεί και γι’ αυτό ακολουθήσαμε αυτή την κατεύθυνση. “Στη δόξα αφήνεις κάτι, δεν το αφήνεις να παρακμάζει” λένε οι Αμερικανοί και μάλλον στην προκειμένη περίπτωση ακολουθήσαμε τη φιλοσοφία τους. Τώρα με το Netflix βλέπουμε πως αν καλογυριστούν κάποιες σειρές μπορούν να αντέξουν και έξι χρόνια. Το ζητούμενο είναι πόσο μπορεί η οικονομία μιας χώρας να στηρίξει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

- Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι ελληνικές παραγωγές στον κινηματογράφο; Θα σας δούμε σε κάποια νέα δουλειά;

Ο κινηματογράφος βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό πάνω σε μια υγιή οικονομία. Η χώρα μας είναι μικρή για να παράγει πολλά πράγματα. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις και δουλειές που με φτηνά μπάτζετ καταφέρνουν να κάνουν καλό σινεμά. Στην κατηγορία αυτή νομίζω πως στεκόμαστε σε ένα αρκετά συμπαθητικό βαθμό. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ελληνικό σινεμά δηλώνει μια παρουσία, όχι μεγάλη, αλλά ούτε και ευκαταφρόνητη για το μέγεθος και την οικονομία της. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα μας έρχεται από 15 χρόνια οικονομικής πίεσης, οπότε αν αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, έρθουν ξένα χρήματα και ξένοι συντελεστές θα μπούμε πιο εύκολα στον παγκόσμιο χάρτη της μεγάλης οθόνης. Τοπία έχουμε απίστευτα, θεματικές έχουμε φοβερές, η ιστορία μας είναι πλούσια, οπότε μπορούν να γίνουν πολύ ωραία πράγματα. Από τη δική μου πλευρά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα είμαι στην Κρήτη για τα γυρίσματα του «Καπετάν Μιχάλη» του Καζαντζάκη που θα γίνει ταινία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης. Μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας. Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα.Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου. Επιμέλεια κίνησης - χορογραφίες: Εύη Οικονόμου. Σύμβουλος δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου. Μετρική ανάλυση πρωτοτύπου: Καίτη Διαμαντάκου. Επιστημονική συνεργάτιδα: Κατερίνα Διακουμοπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη. Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Παπατριανταφύλλου. Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος. Bοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου. Ειδικές κατασκευές - γλυπτική: Eργαστήριο Δήμητρα Καίσαρη. Επιμέλεια μακιγιάζ: Eύη Ζαφειροπούλου. Διεύθυνση παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη. Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Βασιλεία Τάσκου, Άννα Πασπαράκη.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου. Κράτος: Άρης Μπινιάρης. Βία - Ακόλουθος Ωκεανού και Ερμή: Κωνσταντίνος Γεωργαλής. Ήφαιστος - Ακόλουθος Ωκεανού και Ερμή: Δαυίδ Μαλτέζε. Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης. Ιώ: Νάνσυ Μπούκλη. Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης. Ακόλουθοι Κράτους και Βίας: Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη. Χoρός (Αλφαβητικά): Δήμητρα Βήττα, Ελένη Βλάχου, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Δάφνη Νικητάκη, Γρηγορία Μεθενίτη, Αλεξία Σαπρανίδου, Θάλεια Σταματέλου. Μουσικός επί σκηνής: Σταμάτης Φουσέκης. Διάρκεια: 70’.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν οριστεί στα 20 ευρώ (κανονικό) και 15 ευρώ (άνω των 65, φοιτητικό, νεανικό {κάτω των 22}, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, ομαδικά {άνω των 10 ατόμων}).

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr, poreiatheatre.com, 11876, WIND, Public και Media Markt.