Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 08:28

Η Αντιγόνη Δρακουλάκη στην “Ε”: “Η Καλαμάτα είναι πολύ ευχάριστη πόλη, γεμάτη τέχνη”

Γράφτηκε από τον

 

Συνέντευξη στον Τάσο Ανδρικόπουλο

Tο έργο "Λα Μοσκέτα" του Ρουτζάντε θα παρουσιάσει σήμερα στις 9.30 μ.μ. το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας στο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Επειτα από την περιοδεία στην Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη η παράσταση θα παρουσιαστεί για μια ακόμα φορά στη βάση της, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το καλοκαιρινό της “ταξίδι”. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του 16ου αιώνα, τότε που σημειώθηκε η άνοδος του δυτικού πολιτισμού. Η σκηνοθεσία και διασκευή του έργου είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας Γιάννη Μαργαρίτη.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Καρμεντσίτα Μπροσμογιού, η εξαιρετική μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιώρα και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια είναι του Δημήτρη Οικονομάκη. Το έργο μας μεταφέρει στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη. Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με την μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία κινείται η ζωή των ηρώων. Στην θεατρική παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Αντιγόνη Δρακουλάκη, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Χρίστος Νικολάου, Ζερόμ Καλούτα κ.α. Λίγο πριν τη σημερινή παράσταση, η γνωστή και αγαπημένη ηθοποιός Αντιγόνη Δρακουλάκη,  μίλησε στην “Ε” για την περιοδεία, τη συνεργασία της με το ΔΗΠΕΘΕΚ καθώς και για τις συνεχόμενες ανακοινώσεις των νέων ελληνικών σειρών.

 

- Επιστροφή στο κάστρο της Καλαμάτας για το φινάλε μιας περιοδείας που δέχτηκε πολύ καλές κριτικές. Πως βιώσατε αυτή τη διαδρομή το φετινό καλοκαίρι;

Ηταν μια ωραία περιοδεία, μέσα από μια ευχάριστη παράσταση όπου ο κόσμος την αγκάλιασε. Είναι ένα λαϊκό έργο και αυτό άγγιξε το κοινό, συμμετέχοντας σε αυτό, καθώς έγινε “ένα” με την παράσταση. Πλέον περιμένουμε να κάνουμε ένα καλό φινάλε, τόσο χαρούμενο και με την ίδια αποδοχή, όσο και στο ξεκίνημα μας.

 

- Ο ρόλος σας στο έργο για όσους θα σας δουν την Τετάρτη ποιος είναι ακριβώς;

Οντας η μοναδική γυναίκα του έργου, ο ρόλος μου έχει συνδιαλλαγή με τρεις άνδρες, δημιουργώντας ερωτικές υποσχέσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να κατοχυρωθεί η θέση της. Ο χαρακτήρας, παρότι το έργο αναφέρεται αρκετά χρόνια πριν, παρουσιάζεται δυναμικός χρησιμοποιώντας τη γυναικεία φύση, καθώς είναι τσαχπίνα, έξυπνη Ιταλίδα που προσπαθεί να επιβιώσει. Η συναλλαγή χρημάτων, ο έρωτας μέσα από μια προσπάθεια ανθρώπων να πιαστούν από κάτι και να επιβιώσουν, δημιουργούν διάφορα ευτράπελα στο τέλος.

 

- Πως θα κρίνατε τη συνεργασία σας με το ΔΗΠΕΘΕΚ; 

Ηταν μια ευχάριστη πρόταση και για μένα πολύ συγκινητική,  μιας και ο Γιάννης Μαργαρίτης ήταν δάσκαλος μου στη Δραματική σχολή, γνωρίζοντας τον έτσι στην αρχή της πορείας μου. Το γεγονός έτσι πως τον συνάντησα πάλι μετά από πολλά χρόνια με χαροποίησε, μέσα από μια υπέροχη συνεργασία, γεμάτη χιούμορ, ζωτικότητα και ευγένεια.

 

- Η εποχή που διαδραματίζεται η παράσταση θεωρείται πως έχει κοινά με την τωρινή; 

Κάποια στοιχεία της καθημερινότητας τα βλέπουμε ξανά και ξανά. Η συναλλαγή, η ανταλλαγή,  η επιβίωση του ανθρώπου και ο νεοφασισμός από την εξουσία είναι στοιχεία που τα συναντούμε συχνά πυκνά. Η ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει σε κάτι και μετά η ματαίωση είναι κομμάτι της ζωής. Γι αυτό και ο κόσμος νομίζω πλησίασε με τόση άνεση το έργο, διότι στην ουσία δεν του ήταν τίποτα ξένο, παρατηρώντας οικείες καταστάσεις, γεγονός που τον έκανε να χαρεί ιδιαίτερα.

 

- Η επαγγελματική σας γνωριμία με την Καλαμάτα ήταν η πρώτη; Τι εντυπώσεις σας άφησε; 

Ναι, ήταν η πρώτη μου επαγγελματική γνωριμία. Η Καλαμάτα είναι πολύ ευχάριστη πόλη, γεμάτη τέχνη ολόγυρα. Απ΄ την άλλη και η δική μας διάθεση ήταν τέτοια που μας έκανε να αγκαλιάσουμε την πόλη και κατ’ επέκταση το ΔΗΠΕΘΕΚ. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δω περαιτέρω πράγματα, καθώς η καλοκαιρινή περιοδεία είναι ένας περίεργος συνδυασμός, με τις μετακινήσεις να είναι συνεχόμενες. Κατά τη διάρκεια αυτής, γνώρισα καλύτερα την Πελοπόννησο που δεν είχε τύχει να την ανακαλύψω εκτενέστερα παλιότερα, όπως παραδοσιακά χωριά.

 

- Θα αφήνατε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕΚ;

Βεβαίως. Αν οι συνθήκες είναι καλές όπως τώρα, γιατί όχι να συμμετάσχω σε μια καινούργια δουλειά του  Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Καλαμάτας.

 

- Παρατηρούμε συνεχόμενες ανακοινώσεις νέων σειρών, θυμίζοντας σε αριθμό παλιότερα χρόνια. Σας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη; 

Σαφώς η εξέλιξη αυτή είναι ευχάριστη, καθώς η μυθοπλασία ξαναπαίρνει τη θέση της. Είναι θετικό πως τα κανάλια μπορούν να δώσουν πάλι χώρο στις ελληνικές σειρές και στους ηθοποιούς και όχι σε ριάλιτι και άλλες εύκολες λύσεις. Εχω διαβάσει και έχω ακούσει πως ετοιμάζονται σπουδαίες δουλειές και γα τη πρώτη σεζόν αλλά και για τη δεύτερη, γεγονός ελπιδοφόρο για το χώρο της τέχνης, ο οποίος τα περασμένα χρόνια λόγω της πανδημίας ήταν παγωμένος.

ΔΗΠΕΘΕΚ - “Λα Μοσκέτα”: Ακυρώνεται η αποψινή παράσταση