Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 08:16

Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας ταξιδεύει στη Χίο με την παράσταση "Πατέρας και γιός στην Οδύσσεια"

Γράφτηκε από την

Ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριες θα ταξιδέψουν στη Χίο 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συμμετέχουν -κατόπιν πρόκρισής τους- στο τριήμερο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας  Χίου «Νέοι Ομηρίδες».

Οι 9 μαθητές της Γ΄ γυμνασίου εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μαζί με τους καθηγητές τους παρήγαγαν μία παράσταση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αλλά και μία ταινία η οποία βραβεύτηκε με πανελλήνιο βραβείο για τη μουσική της στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου διαγωνισμού μαθητικών ταινιών.

Μιλήσαμε με την κ. Εύη Ντινοπούλου, την μία από τις δύο υπεύθυνες καθηγήτριες:

 Τι ακριβώς είναι οι «Νέοι Ομηρίδες»;

Το 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής ΄Εκφρασης «Νέοι Ομηρίδες» βασίστηκε σε μία ιδέα της υπεύθυνης του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κ. Στέλλας Τσιροπινά και βρήκε θερμή ανταπόκριση από  πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δούλεψαν με κέφι και παρά τις αντίξοες συνθήκες των προηγούμενων χρόνων λόγω πανδημίας και καραντίνας παρήγαγαν ενδιαφέρον υλικό, πάντα με πηγή έμπνευσης τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η Χίος διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του μεγαλύτερου ποιητή όλων των εποχών, του Ομήρου. Στη Χίο επίσης εκτός από την «πέτρα του Ομήρου», υπήρχαν οι Ομηρίδες, μια συντεχνία ραψωδών, που τραγουδούσαν τα ποιήματά του. ΄Οσον αφορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ πραγματικά μας έχει ενθουσιάσει καθώς είναι ποικίλο και πλούσιο!

Με ποια εργασία συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο;

Το Σχολείο μας θα  συμμετέχει με μία παράσταση με τον τίτλο «Πατέρας και γιος στην Οδύσσεια». Πιο συγκεκριμένα   επιχειρήσαμε, μέσα από εργασίες που βασίστηκαν σε συγκεκριμένες ραψωδίες της Οδύσσειας αλλά και σε άλλα λογοτεχνικά έργα, μία διερεύνηση της σχέσης πατέρα - γιου (Οδυσσέα-Τηλέμαχου) μέσα από την αναζήτηση της ταυτότητας, την απουσία, τη νοσταλγία και το ταξίδι. Το ταξίδι του Τηλέμαχου από την παιδικότητα στην ενηλικίωση.

Στόχος -με αφορμή πάντα αντίστοιχα αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου- να «φωτιστούν» θέματα που απασχολούν και τον σύγχρονο έφηβο (όπως και τον Τηλέμαχο στην Οδύσσεια) όταν είναι έτοιμος να ξεκινήσει  μέσα από διάφορες (ανάλογα με την εποχή) δυσκολίες όπως η απουσία του πατέρα (εδώ: Οδυσσέας) ο σχολικός εκφοβισμός και η υποτίμηση (εδώ: οι αναίσχυντοι μνηστήρες) αλλά και μέσα από την στήριξη κάποιων σημαντικών προσώπων (εδώ: Πηνελόπη, Αθηνά-Μέντης) το ταξίδι της ενηλικίωσής του. Καταφέρνει τελικά «να ανοίξει φτερά, να πετάξει στο αύριο» όπως λέμε και σε ένα τραγούδι της παράστασης;

Τι άλλο περιλαμβάνει η παράστασή σας;

Η παράσταση διάρκειας 25΄ βασίζεται σε ηχογραφημένες αφηγήσεις από τα παιδιά, στη χρήση διαφόρων ήχων που συνέλεξαν τα ίδια ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο ηχητικό περιβάλλον, στην κίνηση επάνω στη σκηνή και φυσικά στη μουσική. ΄Οσον αφορά τη σκηνοθεσία και την κινησιολογία,  πιστεύουμε πως πετύχαμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα με την σημαντική συμβολή της εξαιρετικής συναδέλφου και μουσικού του σχολείου μας κ. Κατερίνας Τσίτσα.

Πώς ανταποκρίθηκαν τα παιδιά που συμμετείχαν;

Τα παιδιά είναι πραγματικά ενθουσιασμένα γιατί θα παρουσιάσουν επιτέλους τη δουλειά τους και φυσικά για το ταξίδι! Όλα τους  μας συγκίνησαν γιατί δούλεψαν σκληρά αλλά και με πολύ κέφι για την παράσταση θυσιάζοντας και μέρος των διακοπών τους για τις πρόβες. Πιστεύω πως θα είναι μία μοναδική εμπειρία γι’ αυτά καθώς θα γνωρίσουν συνομηλίκους τους μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα μάθουν πολλά καινούργια πράγματα μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις που θα παρακολουθήσουν.

Μας είπατε πως από την παράσταση έχετε κάνει και την παραγωγή μίας μικρής ταινίας. Μιλήστε μας γι’  αυτό.

Πράγματι, με την σημαντική βοήθεια του συναδέλφου μας και μουσικού Δημήτρη Βαχαβιώλου που ήταν στο σχολείο μας την περυσινή χρονιά και ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία την μαγνητοσκόπηση των σκηνών, δημιουργήθηκε και μία ταινία με το ίδιο θέμα η οποία συμμετείχε και βραβεύτηκε για τα τραγούδια της στο 12ο  Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας «cinema-διάβασες;» στην κατηγορία της μουσικής.. ΄Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την παρακολουθήσει στο YouTube  πληκτρολογώντας «Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας  Πατέρας και γιος στην Οδύσσεια». H τελετή βράβευσης για όλα τα σχολεία που διακρίθηκαν πανελλήνια θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ΄Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, οπότε θα συμμετέχουμε κι εκεί με ζωντανή παρουσίαση των βραβευμένων τραγουδιών!

Τα ονόματα των μαθητών και των καθηγητών της ομάδας του ΜΣΚ: Ανδριανοπούλου Ελεάννα, Γιαννακέας Αλέξανδρος, Καμπούκου Εφη, Μέγγου Μελίνα, Παπαδοπούλου Αφροδίτη, Πετροπούλου Ερη, Σπηλιάδη Θεοδώρα, Σωφρονά Ναταλί, Τιόπουλος Κωνσταντής.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ντινοπούλου Εύη, Τσίτσα Κατερίνα

Στα τρία πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης («είναι ένας έφηβος», «η επίσκεψη», «η δόξα του πατρός» έπαιξαν οι καθηγητές του ΜΣΚ: κιθάρες: Κουφουδάκης Αντώνης, φλάουτο: Παδοβά Παναγιώτα Τραγούδησαν οι μαθήτριες Καμπούκου ΄Εφη. Σπηλιάδη Θεοδώρα και Σωφρονά Ναταλί..

(Στις φωτογραφίες σκηνές από την ομώνυμη με την παράσταση ταινία του ΜΣΚ «Πατέρας και γιος στην Οδύσσεια»)