Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 22:07

Η Εφη Αργυροπούλου στην "Ε" για το βιβλίο "Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά"

Η Εφη Αργυροπούλου στην "Ε" για το βιβλίο "Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά"

 

«Μαμά δε γεννιέσαι, γίνεσαι και είναι ο πιο σημαντικός και πολύτιμος ρόλος. Μαζί με τα παιδιά μας μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και κάθε μέρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», λέει μιλώντας στην «Ε» η συγγραφέας και εμπνεύστρια του "Working Moms", ενός από τα μεγαλύτερα portal μαμάδων στο Διαδίκτυο.

Το νέο  βιβλίο της Εφης Αργυροπούλου "Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά" μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Ιβίσκος».

Είναι ένα βιωματικό παραμύθι που πραγματεύεται την συγκοίμηση. Το παραμύθι αυτό γεννήθηκε με αφετηρία το δικό της βίωμα, για να βοηθήσει και άλλες μαμάδες να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κοιμούνται στο κρεβάτι τους αλλά και να κατανοήσουν γιατί το να κοιμούνται μόνα τους θα τους βοηθήσει ώστε να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, να είναι πιο ανεξάρτητα και να διατηρούνται οι ισορροπίες στην οικογένεια.

«Είχα την τύχη να περάσω όμορφα παιδικά χρόνια και αυτό επιδιώκω και για τα δικά μου παιδιά. Ξέρω ότι η παιδική ηλικία μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό των παιδιών, γι’ αυτό και εγώ προσπαθώ να βιώνουμε με τα παιδιά μου όμορφες στιγμές», σημειώνει.

Η Κυπαρισσία για εκείνη είναι ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής της ηλικίας. Έχει ζήσει τις πιο ανέμελες στιγμές της και τις αναπολεί με νοσταλγία.

«Ποτέ δεν την ξεχνώ και συχνά πυκνά τη φέρνω στο μυαλό μου με τις πιο όμορφες αναμνήσεις»,  λέει στην «Ε».

 

 

 

O Ορφέας είναι ένα γλυκό παιδάκι που θέλει να κοιμάται με τους γονείς του, δε θέλει να τους αποχωρίζεται ποτέ.

Σας θυμίζει κάτι παιδάκια μου όμορφα;

Μήπως και εσείς θέλετε να κοιμάστε με τη μαμά και τον μπαμπά το βράδυ;

Το παραμύθι «Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά» έχει σκοπό να σας μάθει γιατί ο βραδινός ύπνος είναι πολύτιμος για όλη την οικογένεια και γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο κρεβατάκι σας!

Το παραμύθι συνοδεύουν επίσης: ένα υπέροχο μελωδικό νανούρισμα, συμβουλές ψυχολόγου, χρήσιμες πληροφορίες από εξειδικευμένο σύμβουλο ύπνου και βιωματικά tips για τον παιδικό ύπνο.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Είστε συγγραφέας και δημιουργός του site "Working Moms", ενός από τα μεγαλύτερα portal μαμάδων στο Διαδίκτυο. Αν μπορούσατε να πείτε κάτι σε μια «για πρώτη φορά μαμά», ποιο θα ήταν αυτό;

Αυτό που θα ήθελα και μένα να μου είχαν πει όταν έγινα πρώτη φορά μαμά, είναι να μην αγχώνομαι, να είμαι χαλαρή και να μην επιζητώ την τελειότητα. Μαμά δε γεννιέσαι, γίνεσαι και είναι ο πιο σημαντικός και πολύτιμος ρόλος. Μαζί με τα παιδιά μας μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και κάθε μέρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οι μαμάδες είμαστε από τη φύση μας ενοχικές, πιστεύουμε δηλαδή ότι δεν κάνουμε τίποτα καλά, αλλά μέσα από τα μάτια των παιδιών μας είμαστε οι καλύτερες μαμάδες του κόσμου!

Πείτε μου για τυχόν εμπειρίες/ευκαιρίες που έχετε μετανιώσει που δεν μπορέσατε να συνεχίσετε επειδή έπρεπε να τα παρατήσετε λόγω των παιδιών;

Πάντα έπαιρνα ρίσκα και διεκδικούσα ό,τι ήθελα να καταφέρω στη ζωή μου. Στη δική μου περίπτωση τα παιδιά μου όχι μόνο δεν ήταν «εμπόδιο», αλλά εφαλτήριο να εξελιχθώ, να δημιουργώ, να γίνομαι καλύτερη. Ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα επιτεύχθηκαν μετά τη γέννηση των παιδιών μου. Τα παιδιά μου ήταν έμπνευση και κινητήριος δύναμη κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερη και να είμαι ένας υγιές πρότυπο για εκείνα.

Για τι είστε πιο περήφανη στο ταξίδι της μητρότητας;

Είμαι περήφανη για όλο το ταξίδι, για όλη τη διαδρομή. Θεωρώ ευλογία το να είσαι μητέρα. Η μητρότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής. Νιώθω ευγνωμοσύνη για την κάθε μέρα που ξυπνάω και αντικρίζω τα αγγελούδια μου, για όλα αυτά που βιώνουμε, κάθε πολύτιμη στιγμή μαζί τους. Αυτό που λέω συχνά είναι ότι το δικό μου βίωμα όσον αφορά τη μητρότητα είναι ότι τα παιδιά μου κάθε μέρα με κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Έχουμε συνηθίζει να πιστεύουμε ότι εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά μας, εγώ θεωρώ ακριβώς το αντίθετο, ότι με έναν μαγικό τρόπο, αυτά μας μαθαίνουν. Μεγαλώνουμε μαζί και κάθε μέρα μου μαθαίνουν κάτι καινούργιο. Είναι τόσο έξυπνα που ακολουθούν τόσο ερασιτεχνικά και μαγικά τη ροή της ζωής.

Τι ηλικιακές ομάδες καλύπτουν τα βιβλία σας;

Τα βιβλία μου απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Η «Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα» απευθύνεται σε παιδιά 2 έως 8 ετών και το νέο μου παραμύθι «Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά» που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιβίσκος, για παιδιά 2 έως 6 ετών.

"Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά". Τι σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Το «Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά» είναι ένα βιωματικό παραμύθι που περιγράφει την εμπειρία μου με τον μεγάλο μου γιο, τον Κωνσταντίνο, και πραγματεύεται την συγκοίμηση. Το παραμύθι αυτό γεννήθηκε, με αφετηρία το δικό μου βίωμα, για να βοηθήσω και άλλες μαμάδες να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κοιμούνται στο κρεβάτι τους αλλά και να κατανοήσουν γιατί το να κοιμούνται μόνα τους θα τους βοηθήσει ώστε να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, να είναι πιο ανεξάρτητα και να διατηρούνται οι ισορροπίες στην οικογένεια.

Γιατί ήταν σημαντικό αυτό το θέμα για εσάς;

Ήταν πολύ σημαντικό θέμα για μένα γιατί τα τέσσερα χρόνια που κοιμόμουν με τον Κωνσταντίνο ένιωθα συνέχεια κουρασμένη, ότι το παιδί έβγαζε ανασφάλειες και ήθελε να με ακουμπάει αλλιώς δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Είχαμε αποξενωθεί με τον μπαμπά του και με την πάροδο των χρόνων συνειδητοποίησα ότι μπορεί φαινομενικά να ήταν η εύκολη λύση το να κοιμόμαστε μαζί, αλλά δεν ήταν ωφέλιμο για κανέναν μας και είχαν ταραχθεί οι ισορροπίες της οικογένειάς μας.

«Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα», είναι ένα παραμύθι που έχει σκοπό να μάθουν τα παιδιά να μην πλεονεκτούν;

«Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα» είναι και αυτό ένα βιωματικό παραμύθι που αναφέρεται στην πλεονεξία και την υπερβολή με την οποία πολλές φορές μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Ένα παραμύθι που διαβάζοντάς το μαζί με τα παιδιά μας, θα μάθουν να μην υπερβάλουν με τα υλικά αγαθά, να μην πλεονεκτούν και να νιώθουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα απλόχερα τους προσφέρονται.

Σε μια εποχή όπου η κατανάλωση μεταφράζεται σε αγάπη, καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία, ξεχνάμε πως τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο την αγάπη μας, τον χρόνο και την προσοχή μας. Για αυτόν τον λόγο, μέσα από την ιστορία του Οδυσσέα, τονίζω πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες «αλληλεγγύη» και «προσφορά» και υπενθυμίζω πως η ευτυχία τελικά κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να γράψετε βιβλία για ενήλικες;

Το έχω σκεφτεί και ίσως είναι στα επόμενα μελλοντικά μου συγγραφικά πλάνα. Ονειρεύομαι να γράψω έναν «Οδηγό επιβίωσης για μαμάδες» όπως χιουμοριστικά τον έχω πλάσει στο μυαλό μου. Μέσα από τις εμπειρίες μου, τα βιώματά μου, τα λάθη μου, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες μου θα ήθελα να μοιραστώ με τις υπόλοιπες μαμάδες το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας και να απομυθοποιήσω την ταμπέλα της τέλειας μαμάς, που δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;

Έχω την ευλογία και την τύχη να έχω καταφέρει πολλά από όσα ονειρευόμουν και ακόμα περισσότερα από αυτά που δεν είχα καν ονειρευτεί μέχρι σήμερα στη ζωή μου. Το πρώτο και μεγαλύτερο επίτευγμα, τα βραβεία της ζωής μου είναι οι δυο μου γιοι, ο Κωνσταντίνος και ο Δημήτρης, που ήρθαν στη ζωή μου το Σεπτέμβριο του 2010 και τον Δεκέμβριο του 2014 αντίστοιχα και μου την άλλαξαν ολοκληρωτικά και για πάντα. Ακόμα σπουδαία επιτεύγματα είναι το site μου www.workingmoms.gr, τα δύο μου παραμύθια και η ενασχόλησή μου με το life coaching.

Έχετε ένα portal εφ’ όλης της ύλης για τη σύγχρονη μαμά και την οικογένεια.

Ναι σωστά, το www.workingmoms.gr δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αισίως σε λίγους μήνες κλείνει 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας. Ήταν μια καθαρά δική μου επινόηση, στην αρχή σαν μια ανάγκη επικοινωνίας με άλλες μαμάδες και εν συνεχεία εξελίχθηκε σε ένα portal εφ’ όλης της ύλης για τη σύγχρονη οικογένεια. Με τους συνεργάτες μου ενημερώνουμε για θέματα που αφορούν τους γονείς και τα παιδιά, αλλά και μέσα από τα βιωματικά μου κείμενα οι μαμάδες ταυτίζονται, γιατί μέσα από τα δικά μου βιώματα αντικατοπτρίζουν τα δικά τους. Όπως χαρακτηριστικά μου λένε είμαι η φωνή τους, σε σκέψεις που έχουν και οι ίδιες αλλά δεν μπορούν να τις εκφράσουν.

Τι ακριβώς είναι το life coaching και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό;

Το coaching είναι μια πρακτική που ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια στην Αμερική. Απευθύνεται σε ψυχικά υγιείς ανθρώπους που θέλουν να οργανώσουν και αλλάξουν κάποια πράγματα στη ζωή τους, στην επαγγελματική τους εξέλιξη, στη σχέση τους. Δεν κάνει ταξίδι στο παρελθόν, δεν ασχολείται με παιδικά τραύματα, ούτε με τις αιτίες και την επούλωση τους. Εστιάζει στο παρόν και το μέλλον. Ο coach είναι προπονητής ζωής, δεν πρέπει να συγχέεται με τον ψυχολόγο, δε δίνει συμβουλές καθώς αυτό είναι απαγορευτικό. Αυτό που κάνει ο coach είναι να βοηθήσει τον πελάτη να ανακαλύψει μόνος του τις απαντήσεις που χρειάζεται και που βρίσκονται μέσα του, ώστε να διευκολύνει τη ζωή του, επενδύοντας στον ίδιο του τον εαυτό, στην ευτυχία του, στην ψυχική του υγεία και ηρεμία και τελικά στην προσωπική του εξέλιξη.

Η απόφαση της ενασχόλησής μου με το life coaching, όσο περίεργο και αν ακούγεται, ήρθε ορμώμενη από τις αναγνώστριές μου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που χώρισα, άλλαξα επαγγελματική σταδιοδρομία, προσωπική πορεία και γενικά εξελίχθηκα σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Δεχόμουν κάθε μέρα μηνύματα από εκείνες, μιλούσαμε ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο εξιστορώντας μου τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς του. Συνεχώς με ρωτούσαν πώς τα κατάφερα και μου έλεγαν ότι ήμουν πηγή έμπνευσης γι’ αυτές. Γι’ αυτό σε μια φάση της ζωής μου που ήθελα να εξελιχθώ και άλλο, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που δεν εφησυχάζομαι και δε θέλω να μένω στάσιμη. Σπούδασα life coaching, ώστε να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να φτάσουν τη ζωή τους στο καλύτερο δυνατό σημείο.

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή σας για τις μαμάδες στα δύσκολα εφηβικά χρόνια;

Εγώ δεν έχω ακόμα βιώσει την εφηβεία των παιδιών μου, ο μεγάλος μου γιος είναι δώδεκα χρονών, διανύει την προεφηβεία. Αλλά θυμούμενη τα δικά μου εφηβικά χρόνια, έχω να πω πως αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι μαμάδες είναι να έχουν πολλή υπομονή, να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους, να είναι υποχωρητικές και να μην έχουν τρομερές απαιτήσεις από αυτά. Η εφηβεία είναι μια καίρια μετάβαση του παιδιού σε έφηβο και είναι θεμιτό να ταράσσονται όλες οι ισορροπίες. Όμως με συζήτηση, κατανόηση και αποδοχή, αν το παιδί μάς νιώθει σαν φίλους και όχι σαν εχθρούς, όλα θα κυλήσουν όμορφα.

 

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησε πριν λίγες μέρες αλλά τα παιδιά είναι ακόμα σε διακοπές. Πώς θα τα επαναφέρουμε σε «σχολικούς» ρυθμούς;

Το καλοκαιράκι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών γιατί έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινή σχολική ρουτίνα τους για τρεις ολόκληρους μήνες, να χαλαρώσουν, να κάνουν τα μπάνια τους, να πάνε διακοπές και να απαλλαγούν από τα μη και τα πρέπει του χειμωνιάτικου προγράμματος. Όμως το κουδούνι του σχολείου ξαναχτύπησε και πρέπει να επανέλθουμε μικροί μεγάλοι στη σχολική πραγματικότητα. Κάποια βήματα για την επαναφορά των παιδιών σε σχολικούς ρυθμούς είναι η αλλαγή ώρας του βραδινού ύπνου, ο περιορισμός της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των εξόδων, μια ωραία ανακαίνιση του δωματίου τους και η επαναφορά του υγιεινού προγράμματος διατροφής.

 

Νοσταλγείτε τα παιδικά σας χρόνια; 

Ποιος ενήλικας δε νοσταλγεί την παιδική του ηλικία, την ξενοιασιά, την ελευθερία… τις στιγμές της απόλυτης ανεμελιάς; Είχα την τύχη να περάσω όμορφα παιδικά χρόνια και αυτό επιδιώκω και για τα δικά μου παιδιά. Ξέρω ότι η παιδική ηλικία μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό των παιδιών, γι’ αυτό και εγώ προσπαθώ να βιώνουμε με τα παιδιά μου όμορφες στιγμές.

 

Τι είναι αυτό που σας δένει με τον τόπο καταγωγής; Τι είναι η Κυπαρισσία για την Έφη Αργυροπούλου;

Η Κυπαρισσία για μένα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας, μέχρι και την εφηβεία. Κάθε Πάσχα και όλα τα καλοκαίρια τα περνούσα εκεί με τη συνονόματη γιαγιά μου, τη Σταθίτσα. Θυμάμαι να παίζουμε όλη μέρα με τους φίλους μου στο γυμναστήριο της εκκλησίας «Τα εισόδια της Θεοτόκου», στην πάνω πόλη της Κυπαρισσίας. Έχω ζήσει τις πιο ανέμελες στιγμές μου και τις αναπολώ με νοσταλγία. Πια δεν πηγαίνω όσο θα επιθυμούσα λόγω πολλών υποχρεώσεων και παιδιών, αλλά ποτέ δεν την ξεχνώ και συχνά πυκνά τη φέρνω στο μυαλό μου με τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

 


Η Έφη Αργυροπούλου κατάγεται από την Κυπαρισσία και την Κεφαλονιά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική. Εργαζόταν για περίπου 16 χρόνια σε εταιρείες logistics. Τον Ιανουάριο του 2013 δημιούργησε την ψυχαγωγική ιστοσελίδα www.workingmoms.gr που απευθύνεται σε μαμάδες. Με τα βιωματικά της κείμενα έχουν ταυτιστεί και εμπνευστεί χιλιάδες μαμάδες που την ακολουθούν πλέον φανατικά για χρόνια!
Το «Θέλω να Κοιμόμαστε για Πάντα Αγκαλιά» είναι το δεύτερο παραμύθι της. Στο πρώτο, «Η Οδύσσεια του Μικρού Οδυσσέα», έμαθε στα παιδιά ότι ο αληθινός πλούτος είναι η αγάπη και η ευτυχία, όχι τα παιχνίδια και τα λεφτά.

Είναι single mom και έχει δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη, τα βραβεία της ζωής της.