Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 08:21

Ευτύχης Μπλέτσας: "Στην αρχαία Ελλάδα το σύκο είχε σημαντική θέση στην διατροφή των Ελλήνων"

Ευτύχης Μπλέτσας: "Στην αρχαία Ελλάδα το σύκο είχε σημαντική θέση στην διατροφή των Ελλήνων"

Μουσικομαγειρέματα με σύκο … θα απολαύσουν όσοι φέτος, βρεθούν στην 12η Γιορτή του Σύκου στον Πολύλοφο. Εκεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο θα παρουσιάσει την εκδήλωση και θα δώσει συνταγές για τη χρήση του σύκου στη μαγειρική, ο Ευτύχης Μπλέτσας!

Μας μίλησε για την συμμετοχή του στην εκδήλωση και για το σύκο ως υλικό στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική αλλά και για τα σχέδιά του για την προβολή της γιορτής.

- Πως προέκυψε η συμμετοχή σου στη Γιορτή του Σύκου;

"Πέρσι το καλοκαίρι έκανα ένα μεγάλο γύρο Πελοποννήσου και έτυχε να είμαι στην Μεσσηνία τις μέρες που έγινε το φεστιβάλ. Βρέθηκα λοιπόν στην περσινή γιορτή του Σύκου όπου είχα μία μικρή συμμετοχή. Τότε ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την φετινή γιορτή σύκου όπου είπαμε να κάνουμε κάτι ακόμα καλύτερο, ακόμα μεγαλύτερο και ακόμα πιο ψυχαγωγικό για τον κόσμο που θα έρθει. Bίντεο από την περσινή γιορτή μπορείτε να δείτε στο κανάλι FTBLETSAS στο YouTube."

- Τι θα μας παρουσιάσεις εκεί;

"Θα κάνω Μουσικομαγειρέματα με Σύκο. Θα παρουσιάσουμε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με Σύκα, θα τραγουδήσω και θα μιλήσω για την διατροφική αξία του σύκου και την χρήση του στην κουζίνα. Το πρόγραμμα έχει πολλά ακόμα πράγματα όπως ζωντανή μουσική και κεράσματα σύκου. Στην μεγάλη γιορτή στις 18/8 θα είμαι εκεί όλη την ώρα και εκτός των παραπάνω θα αφιερώσω και χρόνο για να μιλήσω με τον κόσμο και να κάνουμε ένα βίντεο με σκοπό την προβολή της εκδήλωσης!"

- Είναι εύκολο υλικό το σύκο στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική;

"Εξαρτάται πώς θα το χρησιμοποιήσεις. Στην μαγειρική θέλει λίγο προσοχή στο πως θα το συνδυάσεις με άλλα πράγματα. Πρακτικά η χρήση του είναι πολύ απλή, αφού το προσθέτεις εύκολα και απλά σε φαγητά και σαλάτες. Στην ζαχαροπλαστική τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και εύκολα. Όλες οι κλασικές συνταγές για κέικ, μπισκότα ή κουλουράκια μπορούν να νοστιμίσουν και να γλυκίσουν με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας σύκα."

- Γιατί στην Ελλάδα μας "τρομάζουν" τα φρούτα στη μαγειρική ή στις σαλάτες;

"Ο μόνος λόγος είναι ότι δεν το συνηθίζουμε. Αν και στην αρχαία Ελλάδα το σύκο είχε σημαντική θέση στην διατροφή των Ελλήνων, στις μέρες μας οι γλυκόξινοι συνδυασμοί με φρούτα σε φαγητά και γλυκά έχουν κάπως ξεχαστεί. Τελευταία πάντως υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον για τέτοιες συνταγές και πιστεύω πως ο κόσμος αρχίζει να χρησιμοποιεί τα σύκα όλο και περισσότερο. Το σύκο συγκεκριμένα έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία που δεν βρίσκω τον παραμικρό λόγο για να μην το βάζουμε με κάθε ευκαιρία στην διατροφή μας, ολόκληρο τον χρόνο. Σας περιμένουμε στην γιορτή του Σύκου!!"

 


* Μινι ΒιογραφικόΟ Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της "Μαγειρικής Οικονομίας", και της "Θετικής Ενέργειας" παρουσιαστής στην "Κουζίνα της Μαμάς" και στο "Food IQ", και δημιουργός της παράστασης "Μουσικομαγειρέματα" που προάγει την Υγεία με Εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr και στο youTube.com/FTBLETSAS όπου ανεβάζει βίντεo καθημερινά.