Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 07:54

H Δήμητρα Κουτουμάνου στην «Ε» για το παιδικό βιβλίο «Η Λιν και το μυστικό του κύκλου»: «Όταν γνωρίζουμε το σώμα μας και τις λειτουργίες του μπορούμε να το αγαπήσουμε»

Γράφτηκε από την
H Δήμητρα Κουτουμάνου στην «Ε» για το παιδικό βιβλίο «Η Λιν και το μυστικό του κύκλου»: «Όταν γνωρίζουμε το σώμα μας και τις λειτουργίες του μπορούμε να το αγαπήσουμε»

 

Η Δήμητρα Κουτουμάνου, μαία με σπουδές στη Γερμανία και ρίζες από την Αλαγονία, μετέφρασε το παιδικό βιβλίο “Η Λιν και το μυστικό του κύκλου” (εκδόσεις oposito) από τα γερμανικά και ελπίζει να συμβάλλει έτσι σε μία νέα γενιά ενημερωμένων γυναικών που γνωρίζουν και αγαπούν το σώμα τους.

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο χώρο “Φτου και βγαίνω” στην Καλαμάτα και αύριο στις 5 μ.μ. στην Άνω Μεριά Αλαγονίας, η Δήμητρα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας, θα μας γνωρίσει τη Λιν. Ένα κορίτσι που μόλις μπαίνει στην εφηβεία και δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη της νεράιδας Μεταλίνα. Εκείνη έχει την αποστολή να τη μυήσει στη μυστική σοφία των γυναικών. Μαζί θα ανακαλύψουν τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, τη γυναικεία ανατομία και τον έμμηνο κύκλο.

 

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη  

 

- “Η Λιν και το μυστικό του κύκλου”. Ένας “μαγικός” κύκλος με νεράιδες, ξωτικά και “γιορτές του αίματος”. Τι θα μάθει η Λιν στο βιβλίο της Nina Hanefeld από τη νεράιδα Μεταλίνα για την πρώτη της περίοδο;  

Η θεία της προγιαγιάς της Λιν ήταν βασίλισσα στη χώρα των παραμυθιών. Χάρη σε αυτή της τη μαγική καταγωγή, η Λιν δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη της νεράιδας Μεταλίνα. Εκείνη έχει την αποστολή να τη μυήσει στη μυστική σοφία των γυναικών. Μαζί θα ανακαλύψουν τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, τη γυναικεία ανατομία και τον έμμηνο κύκλο. Η Λιν θα μάθει τις διαφορές και τη χρήση των προϊόντων περιόδου αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση των συναισθημάτων και του πόνου.

 

- Γιατί είναι σημαντικό για ένα κορίτσι να γνωρίζει την ανατομία του σώματός του και να ξέρει για τις λειτουργίες του;

Όταν γνωρίζουμε το σώμα μας και τις λειτουργίες του μπορούμε να το αγαπήσουμε, να το θαυμάσουμε και να το προσέξουμε περισσότερο. Θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε πιο άμεσα αν παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή. Η επιστημονική κοινότητα αναφέρει την περίοδο ως ένα επιπλέον ζωτικό σημείο, όπως είναι η αναπνοή, η αρτηριακή πίεση, οι σφίξεις και η θερμοκρασία του σώματος. Και αυτό γιατί μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την γενικότερη υγεία μας. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι πολύ ενδυναμωτικό να ξεκινάει η ενημέρωση για το ίδιο μας το σώμα και τις λειτουργίες του από πολύ νωρίς και έτσι να μπαίνουν τα θεμέλια για περισσότερη αυτοφροντίδα, σεβασμό στα όριά μας και υγιή αυτοδιάθεση. Ειδικά η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι πιο σημαντική και επίκαιρη από ποτέ.

 

- Εσείς, ως μαία, διαπιστώνετε έλλειμμα ενημέρωσης στα κορίτσια, αλλά και στις μεγαλύτερες γυναίκες για το πώς λειτουργεί ο έμμηνος κύκλος τους;

Συναντώ πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με τη γονιμότητα και δυστυχώς ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού βλέπει την περίοδο ως αναγκαίο κακό. Συχνά γίνεται χρόνια χρήση ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης από μικρή ηλικία και πριν ακόμα υπάρξει εξοικείωση με τον φυσιολογικό κύκλο. Παρατηρώ ότι η γνώση για τον έμμηνο κύκλο δεν είναι πολύ διαδεδομένη και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης.

 

- Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από μια Γερμανίδα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από αυτή της μέσης Ελληνίδας, που ακόμη αντιμετωπίζει ως θέμα ταμπού φυσικές λειτουργίες του σώματός της. Σας δυσκόλεψε κατά την μετάφρασή του σε σημεία που, ίσως, δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτά από την πιο κλειστή ελληνική κοινωνία;

Πράγματι ορισμένα σημεία του βιβλίου αποδείχθηκαν πρόκληση κατά τη μετάφραση. Αυτό περιγράφει χαρακτηριστικά και στον πρόλογο του βιβλίου η Σοφία Αθανασάκη, η οποία ανέλαβε την επιμέλεια της μετάφρασης. Η μεταφορά ευαίσθητων ζητημάτων σχετικά με τη γυναικεία φύση από την «ανοιχτή» γερμανική στην πιο «κλειστή» ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα χρειάσθηκε μεγάλη ευαισθησία και πολλή συζήτηση. Είμαστε όμως πολύ ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα και ελπίζουμε να είναι αντάξιο των προσδοκιών σας!

 

- Είναι θέμα ταμπού για τις Ελληνίδες μητέρες και του Έλληνες πατεράδες η πρώτη περίοδος της κόρης τους; Θα πάρουν το παιδί τους και θα πάνε μαζί σε μια μαία ή μια/έναν γυναικολόγο για να λύσουν τυχόν απορίες και φόβους;    

Θέλω να ελπίζω όχι έχουν περάσει τα χρόνια που η πρώτη περίοδος ήταν θέμα ταμπού και λόγος ντροπής για τα κορίτσια. Συχνά αντιμετωπίζεται όμως ως «γυναικεία υπόθεση», για την οποία καλούνται να ενημερώσουν τα παιδιά τους οι μαμάδες. Πολλοί μπαμπάδες σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στο άγνωστο του έμμηνου κύκλου, καθώς ούτε εκείνοι δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση πάνω στο θέμα. Λαμβάνω πολλά μηνύματα ανακούφισης από τις οικογένειες που γράφουν ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να πλαισιώσει αυτές τις συζητήσεις. Εύχομαι να συμβάλλει σε μια νέα κουλτούρα όπου οι φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος, όπως είναι και η περίοδος, θα αντιμετωπίζονται ως ένα χαρμόσυνο, φυσιολογικό γεγονός που καθρεφτίζει την αναπαραγωγική υγεία ενός ατόμου.

 

* Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για τη Δήμητρα Κουτουμάνου και το βιβλίο “Η Λιν και το μυστικό του κύκλου” στην ιστοσελίδα “dimitra.life”.   


NEWSLETTER