Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 08:09

Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας για το νέο του βιβλίο: «Ηταν εκπλήρωση χρέους μου προς τα θύματα, στη μνήμη των οποίων αφιερώνεται»

Γράφτηκε από την
Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας για το νέο του βιβλίο: «Ηταν εκπλήρωση χρέους μου προς τα θύματα, στη μνήμη των οποίων αφιερώνεται»

 

Ο Μεσσήνιος συγγραφέας Παναγιώτης Γιαννουλέας με αφορμή το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα "Τετράκις εις θάνατον - Η δηλητηριάστρια της Μάνης” ξετυλίγει στην “Ε” τους λόγους που συνέγραψε αυτό το βιβλίο.

Ηταν εκπλήρωση χρέους προς τα θύματα της δηλητηριάστριας στη μνήμη των οποίων αφιερώνεται, λέει ο ίδιος.

Η Αικατερίνη Δημητρέα, η πρώτη Ελληνίδα «κατά συρροή δολοφόνος»,  είναι η  τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 δολοφόνησε τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων ένα πεντάχρονο αγόρι, ενώ αποπειράθηκε να δολοφονήσει ένα ακόμη παιδί. Αυτή η υπόθεση, το 1962, μονοπωλούσε το ενδιαφέρον όχι μόνο του τοπικού αλλά και του αθηναϊκού Τύπου. Ακόμη και σήμερα εφημερίδες, sites και τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται με τη δηλητηριάστρια της Μάνης.

Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας έχει συνδυάσει αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα - που μπορεί κάλλιστα να γίνει ταινία ή τηλεοπτική σειρά.

Το βιβλίο του Παναγιώτη Γιαννουλέα, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα τέχνης “Ακρίτας” Αιπύτου 11, στην Καλαμάτα. 

Την εκδήλωση  διοργανώνουν, ο “Πολιτιστικός Αντίλογος”, οι εκδόσεις “Κύφαντα” και το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις”, υπό την αιγίδα της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Κώστας Δεληγιάννης, ο εικαστικός Δημήτρης Ηλιόπουλος και ο Γιάννης Θεοδωρακέας αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Ανδρέας Ζαγάκος ως μέλος του “Πολιτιστικού Αντίλογου”.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου 

 

Η Αικατερίνη Δημητρέα, είναι η πρώτη Ελληνίδα κατά συρροή δολοφόνος και η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Πότε προέκυψε η ιδέα να γράψετε για τη ζωή και τον χαρακτήρα της;

Η σκέψη της συγγραφής της ιστορίας της Αικατερίνης Δημητρέα υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Θεωρούσα χρέος μου απέναντι στα θύματά της, τα οποία γνώριζα καλά, να γράψω αυτή την ιστορία που έζησα στα εφηβικά μου χρόνια. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την απόφασή μου έπαιξε και η ώθηση των συγγενών των θυμάτων. Ακόμη, κάποιοι συγχωριανοί μου που είχαν ζήσει τη δράση της δηλητηριάστριας, με προέτρεπαν, κατά καιρούς, να γράψω αυτή την τραγική ιστορία. Το βιβλίο είναι σε μυθιστορηματική μορφή με την πραγματικότητα να πρωταγωνιστεί, ενώ η μυθοπλασία έχει βοηθητικό ρόλο. Τέλος, ο αναγνώστης, μέσα από την ιστορία της δηλητηριάστριας, παρακολουθεί τη ζωή των κατοίκων της Μάνης εκείνης της εποχής, τις αντιδράσεις τους, αλλά και λαμβάνει γνώση για ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 δολοφόνησε τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένα πεντάχρονο αγόρι, ενώ αποπειράθηκε να δολοφονήσει ένα ακόμη παιδί. Τελευταία, τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών έχουν εκτιναχθεί. Σας τρομάζει αυτή η έξαρση περιστατικών κακοποίησης και το μίσος που επικρατεί;

Και βέβαια με τρομάζει η κακοποίηση των παιδιών. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς όσα τρομερά και αποτροπιαστικά συμβαίνουν σε κάποια παιδιά, τραυματίζοντας τα σώματα και τις ψυχές των αθώων αυτών πλασμάτων. Κάποιες φορές, μάλιστα, οι κακοποιήσεις γίνονται από στενούς συγγενείς τους. Αδιανόητα πράγματα. Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου…

 

Μερικά από τα καλύτερα σημεία του βιβλίου είναι οι ανακρίσεις. Μόλις αρχίσατε να γράφετε ποιες σκηνές σας ήρθαν στο μυαλό;

Σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής κυριαρχούσε στη σκέψη μου η δηλητηριάστρια και τα αθώα θύματά της. Την έφερνα στο νου μου να κλαίει και να οδύρεται, υποκριτικά, στις κηδείες των ανθρώπων που είχε δολοφονήσει. 

Η απόπειρα συγγραφής αυτού του βιβλίου αποδείχτηκε πολύ δύσκολο εγχείρημα για μένα. Παρ’ όλα αυτά προσπάθησα να αποστασιοποιηθώ, καταπνίγοντας τα πραγματικά συναισθήματά μου, και να αφηγηθώ τα γεγονότα ως θεατής. Και νομίζω ότι τα κατάφερα, όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης. Πολλές φορές σταμάτησα τη συγγραφή του βιβλίου για αρκετό καιρό. Όμως τελικά το ολοκλήρωσα, γιατί όπως ήδη σας είπα, ήταν εκπλήρωση χρέους μου προς τα θύματα της δηλητηριάστριας, στη μνήμη των οποίων αφιερώνεται.

 

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της συγγραφής του βιβλίου;

Όλη η συγγραφή του βιβλίου ήταν για μένα μια ψυχολογική περιπέτεια, γιατί ζωντάνεψαν στη μνήμη μου εκείνα τα τραγικά γεγονότα.  Όμως, μερικά σημεία με επηρέασαν περισσότερο. Όπως ήταν η περιγραφή των δολοφονιών, ο τρόπος που έφευγαν από τη ζωή τα θύματα της δηλητηριάστριας, ο θρήνος, ο πόνος και ο σπαραγμός των συγγενών των θυμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα υπόλοιπα σημεία η συγγραφή ήταν εύκολη. Μια τρομερή ‘‘εμπειρία’’ ήταν όταν ‘‘έζησα’’ τη σκηνή που η μητέρα μου σφάδαζε από τους πόνους, και  η οποία παραλίγο να ήταν μια ‘‘παράπλευρη απώλεια’’ των δολοφονιών.

 

Εχετε συνδυάσει αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα. Έχετε σκεφτεί η ιστορία της Αικατερίνης Δημητρέα να μεταφερθεί στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση; Θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα μια ωραία ταινία…

Φίλοι συγγραφείς, αλλά και απλοί αναγνώστες, μου έχουν πει ότι η ιστορία της δηλητηριάστριας της Μάνης μπορεί κάλλιστα να γίνει ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Κάποιοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Το ίδιο θέλω κι εγώ και ελπίζω να πραγματοποιηθεί αυτή η επιθυμία μου.

 

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας στην Καλαμάτα; Μπορεί να το παραγγείλει και διαδικτυακά;

Αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα υπάρχει στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». Όμως μπορεί κάποιος να το παραγγείλει σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μπορεί ακόμα κάποιος να το παραγγείλει στις εκδόσεις «Πολύτροπον» που έχουν την διακίνηση των βιβλίων των εκδόσεων Κύφαντα, τηλ: 210 363 4780, polytroponbooks@gmail.com.

Στέλνοντας μήνυμα στις εκδόσεις Κύφαντα στο FB ή στο προφίλ Yiannis Houtopoulos ή στο kyfantabooks@gmail.com.

Αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα υπάρχει στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». Όμως μπορεί κάποιος να το παραγγείλει σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μπορεί ακόμα κάποιος να το παραγγείλει στις εκδόσεις «Πολύτροπον» που έχουν την διακίνηση των βιβλίων των εκδόσεων Κύφαντα, τηλ: 210 363 4780, polytroponbooks@gmail.com.

Στέλνοντας μήνυμα στις εκδόσεις Κύφαντα στο FB ή στο προφίλ Yiannis Houtopoulos ή στο kyfantabooks@gmail.com.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας στην «Ε»: Στη Στούπα και την ευρύτερη Εξω Μάνη οι 15 ιστορίες μυστηρίου

Μεσσήνιοι στη συλλογή διηγημάτων “Μάνη Νουάρ”


NEWSLETTER