Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 14:16

Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας στην «Ε»: Στη Στούπα και την ευρύτερη Εξω Μάνη οι 15 ιστορίες μυστηρίου

Γράφτηκε από την
Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας στην «Ε»: Στη Στούπα και την ευρύτερη Εξω Μάνη οι 15 ιστορίες μυστηρίου

Η συλλογή διηγημάτων "Μάνη νουάρ" είναι ένα δημιούργημα 15 Ελλήνων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας. Ανάμεσά τους και ο Μεσσήνιος συγγραφέας Παναγιώτης Γιαννουλέας, που στη γενέτειρά του, τη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης και την ευρύτερη Έξω Μάνη διαδραματίζονται οι 15 ιστορίες μυστηρίου, μέσα από το πρίσμα μελών της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). 

Το συλλογικό έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων». Τα έσοδα του βιβλίου προσφέρονται για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δυτικής Μάνης, που εδρεύει στη Στούπα.

 

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Η συλλογή διηγημάτων "Μάνη νουάρ" είναι ένα δημιούργημα 15 συγγραφέων. Ανάμεσά τους είστε και δύο Μεσσήνιοι. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη συνεργασία και την παρουσία των Μεσσήνιων συγγραφέων στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Τον Νοέμβριο του 2018 στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα, τη Στούπα Μεσσηνιακής Μάνης, με δική μου πρωτοβουλία, είχε γίνει ένα Τριήμερο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα το οποίο διοργάνωσε το πολιτιστικό σωματείο «Ναρτούρα» σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Η δημιουργία αυτού του τόμου υπήρχε στη σκέψη μου αρκετά χρόνια πριν. Απηύθυνα, λοιπόν, πρόσκληση στα μέλη της Λέσχης να φτιάξουμε μια συλλογή διηγημάτων τα οποία θα διαδραματίζονται στην Στούπα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης. Έτσι προέκυψε αυτός ο τόμος, στον οποίο συμμετέχουμε, και δύο Μεσσήνιοι συγγραφείς: η Έρρικα Αθανασίου κι εγώ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

 

- Είστε ένας άνθρωπος που αγαπά να γράφει και γράφει για ό,τι αγαπά. Στα διαλείμματα της συγγραφής επισκέπτεστε τη Μάνη;

Επισκέπτομαι πολύ συχνά τη Μάνη και κυρίως την γενέτειρά μου τη Στούπα. Ακόμα και όταν εργαζόμουν μία με δύο φορές το μήνα ήμουν εκεί. Τώρα που έχω περισσότερο χρόνο βρίσκομαι αρκετούς μήνες το χρόνο στη Στούπα. Είναι σαν να μην έφυγα ποτέ από αυτήν.

 

- Ένα οικογενειακό μυστικό στη Μάνη πόσες γενιές μπορεί να ταλανίσει;

Πιστεύω ότι ένα οικογενειακό μυστικό μπορεί να ταλανίσει πολλές γενιές και όχι μόνο στη Μάνη. Εξαρτάται, βέβαια, και από τη βαρύτητα που έχει. Ίσως και να μην βγει ποτέ στην επιφάνεια.

 

- Οι δημιουργοί του τόμου σκεφτήκατε έναν τρόπο για να επιστρέψετε στη Μάνη και τους ανθρώπους της κάτι από τα κέρδη του βιβλίου. Θα μας μιλήσετε σχετικά, και γιατί κάνατε αυτή την επιλογή;

Από την αρχή συζητούσαμε οι συγγραφείς του τόμου να διαθέσουμε την αμοιβή μας για κάποιο κοινωφελή σκοπό στη Μάνη. Τους πρότεινα να την διαθέσουμε για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δυτικής Μάνης που εδρεύει στη Στούπα και επιτελεί αξιόλογο έργο. Ομόφωνα αποδέχτηκαν την πρότασή μου.

 

- Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας μυθιστόρημα «Τετράκις εις θάνατον». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της δηλητηριάστριας της Μάνης;”

Πράγματι, είναι η ιστορία της Αικατερίνης Δημητρέα, της πρώτης Ελληνίδας «κατά συρροή δολοφόνου», η οποία είναι και η  τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Αυτή η υπόθεση, το 1962, μονοπωλούσε το ενδιαφέρον όχι μόνο του τοπικού αλλά και του αθηναϊκού τύπου. Ακόμη και σήμερα εφημερίδες, sites και τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται με τη δηλητηριάστρια της Μάνης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κύφαντα» και η πρώτη παρουσίαση του θα γίνει την Τρίτη 31/05/2022, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στο Χολαργό.


NEWSLETTER