Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 07:37

Νίκος Αντώνακας: Τραγική η εικόνα στην αγορά της Μεγαλόπολης

Η εικόνα στην αγορά της Μεγαλόπολης είναι τραγική, σημειώνει στην "Ε" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Νίκος Αντώνακας. Και καλεί τους κυβερνώντες να δουν αυτή την εικόνα, αλλά και τον κόσμο που δεν έχει χρήματα και να λάβουν μέτρα άμεσα. Ζητεί να μην πουληθεί η ΔΕΗ, να παραμείνουν οι υπηρεσίες στη Μεγαλόπολη και να φτιαχτεί η παράκαμψη της πόλης, προειδοποιώντας με κλείσιμο καταστημάτων και δρόμων.

Στη συνέντευξή του ο κ. Αντώνακας εκφράζει την ανησυχία του ότι θα κλείσουν κι άλλα καταστήματα, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Για την εικόνα στην αγορά της Μεγαλόπολης σημείωσε: "Η εικόνα στην αγορά της Μεγαλόπολης είναι τραγική, όπως είναι σε όλες τις πόλεις. Κλείνουν μαγαζιά. Και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα κλείσουν και άλλα, κυρίως ένδυσης και υπόδησης και άλλα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Κόπηκαν δώρα, μειώθηκαν συντάξεις και μισθοί. Και η Μεγαλόπολη δεν έχει άλλους πόρους πέρα από τη ΔΕΗ. Και από τη στιγμή που κόπηκαν δώρα και συντάξεις, η κατάσταση  είναι τραγική. Αυτά πρέπει να τα βλέπουν οι κύριοι που μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν".

Για να αλλάξει η κατάσταση ζήτησε να ληφθούν μέτρα: "Να ανοίξουν οι τράπεζες, να δώσουν χρήματα στα μαγαζιά. Να μειώσουν τα φορολογία, να καταργήσουν τα χαράτσια. Γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Τι να πληρώσει, τη ΔΕΗ, το χαράτσι, το ενοίκιο;".

Παρατήρησε ότι οι εκπτώσεις δεν άλλαξαν την εικόνα: "Οι εκπτώσεις δεν πήγαν καθόλου καλά. Ηταν 40% με 50% κάτω σε σχέση με πέρσι. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα".

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις σχέσεις με το δήμο επεσήμανε: "Ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε πάρει απόφαση: Είμαστε υπέρ της ΔΕΗ, να μην πουληθεί. Είμαστε υπέρ των εργαζομένων. Αν πουληθεί η ΔΕΗ, τελείωσε και η Μεγαλόπολη. Δεν έχει άλλους πόρους η πόλη. Μόνο τη ΔΕΗ έχει. Η σχέση μας με το δήμο είναι καλή. Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη".

Για τη συμμετοχή του στην Ομοσπονδία και τη Συνομοσπονδία ανέφερε: "Είμαι αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, όπου πρόεδρος είναι ο κ. Παγώνης και παλιότερα ήταν ο κ. Λαγανάκος, με τον οποίο είχαμε άψογη συνεργασία. Είμαι αντιπρόσωπος -μαζί με τον Παναγιώτη Πασωμένο- και στην ΕΣΕΕ, τη Συνομοσπονδία, όπου πρόεδρος είναι ο κ. Κορκίδης. Ολα τα προβλήματα της περιοχής τα έχουμε προωθήσει με κάθε τρόπο και στην Ομοσπονδία και την ΕΣΕΕ".

Για τις υπηρεσίες που βρίσκονται στη Μεγαλόπολη και για το σοβαρό ζήτημα του κόμβου του αυτοκινητόδρομου σημείωσε: "Κάναμε αγώνα μη φύγει η ΔΟΥ. Ζητάμε να μη φύγει το ασφαλιστικό της ΔΕΗ και όλες οι άλλες υπηρεσίες. Αν φύγουν, τελείωσε, ερήμωσε η πόλη. Μεγάλο πρόβλημα είναι η παράκαμψη του αυτοκινητόδρομου. Πρέπει να ανοίξει και να λειτουργήσει. Είναι ανάσα για την πόλη μας και για τον εμπορικό κόσμο. Εχουμε στείλει έγγραφα στο Μορέα, στην Περιφέρεια, στο υπουργείο και στο Δήμο. Αν δεν ανοίξει σύντομα, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κλείσιμο καταστημάτων και δρόμων. Δεν πάει άλλο. Ταλαιπωρείται ο κόσμος. Για να έρθει στην πόλη από τον αυτοκινητόδρομο κάνει σήμερα 8 χιλιόμετρα".

Για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί ή διεκδικούνται για τη Μεγαλόπολη, παρατήρησε: "Είμαστε υπέρ της κατασκευής του ΒΙΟΠΑ, γιατί θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα είναι μαζεμένα τα καταστήματα που πρέπει να είναι εκεί, εξυπηρετώντας καλύτερα τον κόσμο. Το φωτοβολταϊκό πάρκο να γίνει σε συναίνεση με τη ΔΕΗ. Το που θα γίνει δε μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να γίνει στην περιοχή μας. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό. Να είναι από την περιοχή μας τα άτομα που εργάζονται στα 2μηνα και τα 8μηνα της ΔΕΗ, γιατί εμείς είμαστε που θιγόμαστε από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Είμαστε υπέρ των φυλακών. Δεν είναι αναπτυξιακό έργο, αλλά θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο μας".

Για την αδυναμία των επαγγελματιών να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ σημείωσε: "Με τον ΟΑΕΕ πρόκειται για μάστιγα. Το 70% των συναδέλφων δεν πληρώνει, γιατί δεν υπάρχει δουλειά, έχει πέσει τρομακτικά ο τζίρος. Κάθε χρόνο κρατάμε μια επιχείρηση με μειωμένο τζίρο. Μέχρι που θα πάει αυτό, δεν πάει άλλο. Με αποφάσεις του Συλλόγου, της Ομοσπονδίας και της Συνομοσπονδίας ζητάμε κι επιμένουμε να γίνει κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όχι στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις".

Για τη στήριξη του κόσμου εξέφρασε παράπονα και ζήτησε τη στήριξη της τοπικής οικονομίας: "Ο κόσμος της πόλης έφευγε και φεύγει, αλλά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις άλλες πόλεις. Γιατί η πόλη μας, η Μεγαλόπολη έχει και καλή ποιότητα και καλές τιμές και καλή εξυπηρέτηση και καλά μαγαζιά. Στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα και πρέπει να στηρίζουμε την τοπική οικονομία, την τοπική μας αγορά. Οταν δε στηρίζεις την τοπική αγορά, δε στηρίζεις το σπίτι σου".

Για την προβολή και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων παρατήρησε: "Ολα τα ζητήματα και τα προβλήματα τα προβάλλουμε σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στο επί, τη μηνιαία έκδοση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Εχουμε συνεργασία με τους προέδρους των Εμπορικών  Συλλόγων Καλαμάτας, Τρίπολης και Σπάρτης, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας".

Για τη συνέλευση και τις εκλογές του συλλόγου είπε: "Ετοιμαζόμαστε για τις εκλογές μας. Στις 4 Σεπτεμβρίου θα γίνει η γενική συνέλευση. Θα διατρανώσουμε ενωμένοι την αποφασιστικότητά μας για αγώνα και διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων μας.

Κλείνοντας, ο κ. Αντώνακας κάλεσε "τον κόσμο να στηρίξει τα μαγαζιά και την τοπική οικονομία και εύχομαι όλοι να έχουμε κουράγιο και υγεία. Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου και όλου του εμπορικού κόσμου για τον άδικο χαμό των 4 συμπολιτών μας και τα συλλυπητήριά μας στους δικούς τους ανθρώπους".