Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022 08:49

Ο ιστορικός Θ. Λάμπρος στην "Ε": Γυρίσματα της ταινίας "Γεωργάκης Ολύμπιος – Ο Δαυλός της Ελευθερίας" σε Ηλεία και Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Επιστήμονας, ιστορικός, συγγραφέας δημοσιογράφος και ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα πολιτισμού και τοπικής ιστορίας. O Ηλείος Θεόδωρος Λάμπρος ασχολείται με την ιστορική αναβίωση και ειδικά το κομμάτι που αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το πρώτο του βιβλίο «Γεγονότα και Αγνωστες Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» αγκαλιάστηκε τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

"Τόσο οι Ηλείοι όσο και οι υπόλοιποι Ελληνες δυστυχώς δεν γνωρίζουν στον βαθμό που θα έπρεπε για τα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης", λέει ο Θεόδωρος Λάμπρος στην "Ε" με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας "Γεωργάκης Ολύμπιος – Ο Δαυλός της Ελευθερίας" που πραγματοποιούνται εδώ και λίγο καιρό σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Σκοπός της δραματοποιημένης ταινίας, όπως αναφέρει, είναι να αναδειχθεί ο αγνός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργάκης Ολύμπιος του οποίου η συνεισφορά στην έκρηξη της πρώτης Επανάστασης που έλαβε χώρα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες υπήρξε τεράστια παρόλο που δεν είχε επιτυχή έκβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία συμμετέχουν οι Μεσσήνιοι αναβιωτές Ανδρέας Βρυώνης ο οποίος ενσαρκώνει τον Γεωργάκη Ολύμπιο, ο Γιώργος Κορμάς συνεργάτης του MessiniaView, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας «Παράδεισος» και αναβιώτρια Σοφία Δούση, η ερασιτέχνης ηθοποιός Πέγκυ Θεοδουλίδη,  o Γεώργιος Αποστολόπουλος καθώς και άλλοι αναβιωτές από την Καλαμάτα. Την σκηνοθεσία της ταινίας και το μοντάζ υπογράφει ο Μεσσήνιος κινηματογραφιστής Ιωάννης Κ. Μουτσούλας.

Τα γυρίσματα της ταινίας -που την ιστορία και το σενάριο υπογράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος- πρόκειται να συνεχιστούν και το 2023 με την προσθήκη και άλλων αναβιωτών και εθελοντών από Ηλεία, Μεσσηνία και άλλες περιοχές.

Ο κύριος Λάμπρος συνεχίζει να γράφει Ιστορία. «Ολοκληρώνεται η τέταρτη συγγραφική μου προσπάθεια που αφορά το Βυζάντιο και την Φραγκοκρατία στην Ηλεία – ένα βιβλίο με γνωστές και άγνωστες πτυχές για την Βυζαντινή περίοδο και την Φραγκοκρατία. Παράλληλα συγγράφω ένα ιστορικό μυθιστόρημα – το πρώτο μου - το οποίο αφορά την Ελληνική Επανάσταση», συμπληρώνει.

 

Στην φωτογραφία εικονίζονται ο Ανδρέας Βρυώνης (Γεωργάκης Ολύμπιος) και ο Θεόδωρος Λάμπρος (Θεόδωρος Κίσσας) σε σκηνή από την ταινία.

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε το ρόλο της Ιστορίας, τι σημασία έχει η συνέχιση της μελέτης της και γιατί είναι σημαντική για την κοινωνία;

«Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά λέγοντας ότι η ιστορία είναι η εξερεύνηση του παρελθόντος και η μαγεία του μέλλοντος. Εξερεύνηση του παρελθόντος γιατί αφενός η ιστορία εξετάζει και καταγράφει μέσα από μια διαδικασία εξερεύνησης τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους αιώνες και αφετέρου η μαγεία του μέλλοντος καθότι είναι μια επιστήμη που δεν τελειώνει ποτέ – είναι ανεξάντλητη αφού κάθε μέρα κάθε μήνα, κάθε χρόνο, καινούργια ιστορικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα τα οποία καλείται να καταγράψει και να αναλύσει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Ο ρόλος λοιπόν της ιστορίας είναι να καταγράφει τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν, να κάνει όσο το δυνατόν αντικειμενική κριτική,  και όχι κακοπροαίρετη και με εμπάθεια.

Η ιστορία είναι σημαντική για μια κοινωνία, γιατί μας δείχνει ποιοι είμαστε, από που προερχόμαστε και δίνει υπόσταση τόσο στη χώρα μας αλλά και σε εμάς στους ίδιους ως μονάδες. Η ιστορία μας κρατά ζωντανούς όπως και η Ορθόδοξη πίστη μας ως Ελληνες. Εάν χαθούν αυτά, δεν έχουμε μέλλον ως χώρα, ως Ελληνες και είμαστε καταδικασμένοι σε μαρασμό και απαξίωση».

 

Η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή συνδέεται κατά κύριο λόγο με την έρευνα και τις σπουδές σας ή πηγάζει από κάποια άλλη εσωτερική ανάγκη;

 «Η ενασχόλησή μου με την συγγραφή συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις σπουδές μου πάνω στην ιστορία και την έρευνα. Βεβαίως όμως πηγάζει και από την ανάγκη να καταγράψω στην έρευνά μου ή την συγγραφή κάποιου βιβλίου την τοπική μου ιστορία, να την αναδείξω και να την προβάλλω. Ξέρετε, ο τόπος μου η Ηλεία αλλά και γενικότερα η Ελλάδα κρύβουν τεράστιο πλούτο ιστορίας που πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί και να προβληθεί. Το έχουμε χρέος απέναντι στις νέες γενιές και ειδικά τα μικρά παιδιά. Να μάθουν την ιστορία τους και να την αγαπήσουν».

 

Εχετε διατελέσει διευθυντής σύνταξης, αρχισυντάκτης και συντάκτης εφημερίδων και περιοδικών. Το "skalistiri.news" ήταν κάτι που αντιληφθήκατε ότι έλειπε από τον χώρο της ενημέρωσης;

«Μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια στην τοπική εφημερίδα «Πρώτη» του Πύργου με την οποία έχω και συναισθηματικό δέσιμο αποφάσισα να κάνω κάτι δικό μου.

Έτσι λοιπόν τον Μάιο του 2019 δημιούργησα με πολύ αγώνα και προσπάθεια το ηλεκτρονικό πόρταλ skalistiri.news. Ενα πόρταλ το οποίο όμως δεν περιορίζεται στα καθημερινά θέματα της επικαιρότητας αλλά απεναντίας έχει και έναν ιστορικό – πολιτιστικό προσανατολισμό.  Αλλωστε μέσα στο skalistiri.news έχω δημιουργήσει και ένα ιστορικό πόρταλ για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 «Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821» και ειδικές κατηγορίες για τον πολιτισμό αλλά και το Θέατρο Σκιών που τόσο αγαπάω όντας και ο ίδιος Καραγκιοζοπαίχτης στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Πιστεύω ότι το skalistiri.news έχει να δώσει το κάτι διαφορετικό στην τοπική ειδησεογραφία της Ηλείας και γενικότερα  και αυτό φαίνεται στον ιστορικό – πολιτιστικό προσανατολισμό που του έχω δώσει».

 

Είναι ένα portal με το ενδιαφέρον του επικεντρωμένο στην ιστορία. Μπορεί κάποιος να ενημερώνεται και για θέματα επικαιρότητας;

«Η προηγούμενη ερώτηση έρχεται να συμπληρώσει την συγκεκριμένη. Το skalistiri.news ασχολείται με όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, τόσο τα τοπικά όσο και τα γενικότερα. Δεν είναι αποκομμένο από την καθημερινότητα. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι εργάζομαι αρκετές ώρες την ημέρα ώστε να ενημερώνω με καθημερινές ειδήσεις το πόρταλ μου – στο μέτρο του δυνατού».

 

Οι Ηλείοι γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νομό την περίοδο της Επανάστασης;

«Τόσο οι Ηλείοι όσο και οι υπόλοιποι Ελληνες της χώρας μας δυστυχώς δεν γνωρίζουν στον βαθμό που θα έπρεπε για τα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτό βέβαια έχει εξήγηση. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ιστορίας που έχει τις αιτίες του στην οικογένεια, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας αλλά και στη νέα τάση των αποδομητών του 1821. Ολοι μας έχουμε ευθύνη για αυτό το έλλειμμα ιστορίας και αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε άμεσα ώστε η νέα τάση των αποδομητών να αρχίσει να μειώνεται αντί να αυξάνεται. Γιατί όμως αυξάνεται; Γιατί πολύ απλά εμείς ως Νεοέλληνες δεν αγαπάμε και δεν μαθαίνουμε ιστορία. Το χειρότερο όμως στοιχείο είναι ότι δεν θέλουμε να μάθουμε ιστορία».

Πως πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία και τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν μαθητή που είναι επίδοξος ιστορικός;»

«Η ιστορία δεν είναι μαθηματικά, φυσική ή χημεία που είναι τυποποιημένες επιστήμες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υποτιμώ. Η ιστορία όμως είναι μια εντελώς διαφορετική επιστήμη που δεν μπαίνει σε καλούπια και κανόνες. Η ιστορία δεν είναι απαρίθμηση ιστορικών γεγονότων, ημερομηνιών και μαχών. Δεν είναι η στείρα αποστήθιση και παπαγαλία που λαμβάνει χώρα από μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας.

Η ιστορία πρέπει να διδάσκεται με αγάπη στα παιδιά. Ο επιστήμονας ιστορικός θα πρέπει να έχει το χάρισμα και την αγάπη να μεταδίδει την ιστορία με τρόπο ώστε τα παιδιά να την αγαπήσουν και να την βλέπουν σαν ένα μάθημα εμπλουτισμού γνώσεων και διδαγμάτων και όχι σαν αγγαρεία ή σαν ένα μάθημα με πλήθος ημερομηνίες και στείρα αποστήθιση που στο τέλος δεν θα θυμούνται απολύτως τίποτα.

Αν και δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γιατί απλά και εγώ ως επιστήμονας μαθαίνω ιστορία κάθε μέρα, έχω να πω στους μαθητές – μαθήτριες που είναι επίδοξοι ιστορικοί,  να κάνουν έρευνα, να αναλύουν τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα της ιστορίας και να την έχουν πάντα μέσα στην καρδιά τους. Ανθρωπος που θέλει να σπουδάσει ιστορία, αν δεν την αγαπά και δεν την έχει μέσα στη καρδιά του είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι δεν θα γίνει ποτέ ιστορικός».

 

Τι θα λέγατε σε έναν σπουδαστή μαθηματικών ή σε έναν φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που πιστεύει ότι η Ιστορία μπορεί να είναι βαρετή και να μην έχει σχέση με αυτούς;

«Ανθρωπος είτε λέγεται σπουδαστής μαθηματικών, είτε μηχανολόγος είτε με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα που πιστεύει ότι η ιστορία είναι μια βαρετή υπόθεση ολισθαίνει ως προσωπικότητα γιατί πολύ απλά εάν δεν γνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να πορευθεί στο μέλλον. Είναι δηλαδή άτομο χωρίς ιστορική ταυτότητα, ένα άτομο κενό που δεν έχει επίγνωση των ιστορικών συνθηκών που έζησαν οι πρόγονοί του αλλά και που πορεύεται αυτός και η χώρα στην οποία ζει και δραστηριοποιείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε ως χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς και να απειλούμαστε από εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους που είναι διαχρονικοί στην χώρα μας».

 

Συλλέγετε αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία;

«Εχω στη κατοχή μου πλήθος ιστορικών βιβλίων πολλά εκ των οποίων συλλεκτικά. Επίσης ασχολούμαι με την ιστορική αναβίωση και ειδικά στο κομμάτι που αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εχω δε συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ – ταινίες που αφορούν το 1821 και μέσα από αυτή την διαδικασία έχω γνωρίσει καλούς και αγαπημένους φίλους».

 

Ετοιμάζετε κάτι νέο που αφορά τη συγγραφή;

«Αυτή την στιγμή ολοκληρώνω την τέταρτη συγγραφική μου προσπάθεια για τον Δήμο Πύργου. Είχαν προηγηθεί το μαθητικό τετράδιο – ημερολόγιο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση για τα παιδιά των Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων του Δήμου Πύργου, το Βιβλίο «Γεγονότα και Αγνωστες Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» - ένα βιβλίο που αγκαλιάστηκε τόσο από την Τοπική κοινωνία όσο και από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, και το βιβλίο για την Αρχαία Φειά και το Ποντικόκαστρο στο Δήμο Πύργου.

Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται η τέταρτη συγγραφική μου προσπάθεια που αφορά το Βυζάντιο και την Φραγκοκρατία στην Ηλεία – ένα βιβλίο με γνωστές και άγνωστες πτυχές για την Βυζαντινή περίοδο και την Φραγκοκρατία

Πιστεύω πως και αυτό το βιβλίο θα αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία αφού προβάλλεται η τοπική μας ιστορία.

Παράλληλα συγγράφω και ένα ιστορικό μυθιστόρημα – το πρώτο μου το οποίο αφορά την Ελληνική Επανάσταση».

 

Ποιος ο σκοπός της ταινίας που ετοιμάζετε; Πότε θα προβληθεί και ποιοι συμμετέχουν;

«Με τις δικές μας μικρές δυνάμεις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα της νέας δραματοποιημένης ταινίας – ντοκιμαντέρ για την δράση και τον ηρωικό θάνατο του Λεωνίδα της Μολδοβλαχίας Γεωργάκη Ολύμπιου. Ενός αγωνιστή που δεν είναι ευρέως γνωστός όπως οι άλλοι αλλά που η συμβολή του στην πρώτη Επανάσταση που ξεκίνησε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες τον Φεβρουάριο του 1821 υπήρξε σημαντική.

Συνεχίζουμε με σταθερούς ρυθμούς τα γυρίσματα της ταινίας σε Ηλεία και Μεσσηνία με καλούς και αγαπημένους φίλους – αναβιωτές και με τον στυλοβάτη της όλης προσπάθειας – Μεσσήνιο Κινηματογραφιστή Ιωάννη Κ. Μουτσούλα που αν δεν ήταν αυτός, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την όμορφη προσπάθεια.

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες μεγάλο ρόλο κατ΄ εμέ παίζουν οι ανθρώπινες σχέσεις και οι συμπεριφορές. Είμαστε μια όμορφη ομάδα φίλων που μας ενώνουν εκτός από την αγάπη μας για την ιστορία και η δυνατή φιλία που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας.

Οι δυνατές φιλίες λοιπόν γράφουν την δική τους μικρή ιστορία και αυτό φαίνεται μέσα από αυτή τη νέα δραματοποιημένη ταινία για τον αγνό αγωνιστή του 1821 Γεωργάκη Ολύμπιο.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία συμμετέχουν οι Μεσσήνιοι αναβιωτές Ανδρέας Βρυώνης ο οποίος ενσαρκώνει τον Γεωργάκη Ολύμπιο, ο συνεργάτης του MessiniaView Γιώργος Κορμάς, εγώ που έχω γράψει και την ιστορία - σενάριο της ταινίας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας «Παράδεισος» και αναβιώτρια Σοφία Δούση, η ερασιτέχνης ηθοποιός Πέγκυ Θεοδουλίδη,  o Γεώργιος Αποστολόπουλος καθώς και άλλοι αναβιωτές από την Καλαμάτα ενώ την σκηνοθεσία της ταινίας και το μοντάζ υπογράφει ο Ιωάννης Κωνσταντίνος Μουτσούλας.

Τα γυρίσματα της ταινίας θα συνεχιστούν και το 2023 με την προσθήκη και άλλων αναβιωτών και εθελοντών από Ηλεία, Μεσσηνία και άλλες περιοχές».