Κυριακή, 09 Απριλίου 2023 08:12

Ο τραγουδοποιός Γιάννης Ταυλάς στην «Ε»: «Ηθελα από πάντα να ασχολούμαι και να ζω με τη μουσική»

Γράφτηκε από την

 

«Τραγούδια μίας χρήσης» ή αν προτιμάτε «disposable songs», είναι η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Ταυλά και η πρώτη που εμφανίζεται ως τραγουδοποιός, που ερμηνεύει δηλαδή ο ίδιος τα τραγούδια του, σε αντίθεση με τον πρώτο του δίσκο, τις  «Τέσσερεις Τριλογίες», που συμμετείχαν 14 διαφορετικοί ερμηνευτές.

Στο νέο του άλμπουμ «Τραγούδια μίας χρήσης», συμμετέχουν φιλικά και μοιράζονται ντουέτα μαζί με τον Γιάννη Ταυλά, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Σπύρος Γραμμένος και η Μαρία Τζόγια.

Όσο για την ερώτηση "Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Τραγούδια μίας χρήσης»;" η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον δημιουργό: "Θεωρώ πως στην εποχή μας τα τραγούδια και γενικότερα η τέχνη έχει γίνει μιας χρήσης, εννοώντας με αυτό ότι στον καταιγισμό της πληροφορίας που ζούμε δεν δίνουμε και πολύ χρόνο στο να αλληλοεπιδράσουμε με την τέχνη, οπότε την καταναλώνουμε επιφανειακά και μετά ασχολούμαστε με κάτι άλλο, πάσχουμε όλοι από πολυδιάσπαση", τονίζει ο Γιάννης Ταυλάς στην "Ε".

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την καταγωγή σου και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Ζητούσα στους γονείς μου από την Α' Δημοτικού να μάθω κιθάρα, τελικά τους έπεισα όταν πήγα στην Γ' Δημοτικού, εξαρχής ένιωσα ότι μέσα στη μουσική βρήκα τον εαυτό μου και έκτοτε δεν την αποχωρίστηκαν ποτέ.

 

Έχεις κάνει επίσημη εκπαίδευση ή είσαι αυτοδίδακτος;

Κατά κύριο λόγο είμαι απόφοιτος λυκείου, αλλά εκτός από αυτό πιο επίσημη εκπαίδευση δεν θα μπορούσα να έχω καθώς έχω δίπλωμα κλασικής κιθάρας, πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και δίπλωμα σύνθεσης.

 

Ηθελες πάντα να κάνεις μουσική καριέρα;

Ήθελα από πάντα να ασχολούμαι και να ζω με την μουσική, η καριέρα είναι κάτι σχετικό, όσο μπορώ και κάνω αυτό που θέλω είμαι χαρούμενος με αυτό.

 

Ποιοι θα έλεγες ότι είναι μερικοί από τους αγαπημένους σου μουσικούς ή με τη μεγαλύτερη επιρροή;

Δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε μία τέτοια ερώτηση, πολλές φορές αυτό που δεν απαντάει κάποιος σε αντίστοιχη ερώτηση, είναι ότι οι μουσικοί που επηρεάζουν περισσότερο κάποιον είναι κυρίως αυτή που αλληλεπιδρά στην πραγματική ζωή μαζί τους, συνάδελφοι δηλαδή και δάσκαλοι μουσικής.

 

Μπορείς να μας περιγράψεις πώς δημιουργήθηκε αρχικά το άλμπουμ «Τέσσερεις Τριλογίες» και πόσοι ερμηνευτές συμμετείχαν;

Ανάμεσα στα έτη 2015 με 2019 έγραψα γύρω στα 40 με 50 τραγούδια, μέσα στην καραντίνα που βρέθηκα να έχω πολύ χρόνο, αποφάσισα επιτέλους να κάνω μία επίσημη καταγραφή, μία δισκογραφική δουλειά δηλαδή, ξεδιαλέγοντας τα τραγούδια είδα ότι στιχουργικά γυρνούσα ανάμεσα σε τέσσερις θεματικές, τότε μου ήρθε η ιδέα να διαλέξω τρία τραγούδια από κάθε θεματική και έφτιαξα τις τέσσερεις τριλογίες. Μαζί με εμένα οι φωνές του δίσκου είναι 15 (Κώστας Κωνσταντάτος, Ορέστης Μπελεβράτης, Γιώργος Γερόντης, Απόστολος Ρίζος, Νίκος Στρατάκης, Γεωργία Βακάλη, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Αργύρης Λούλατζης, Παντελής Κυραμαργιός, Σαββέρια Μαργιολά, Λάμπρος Βασιλείου, Μαρία Μιχαλάκα, Ευτυχία Μητρίτσα και Χαρούλα Τσαλπαρά).

 

Ποιο τραγούδι του δίσκου θα θεωρούσες το πιο προσωπικό και πιο αγαπητό για σένα, στιχουργικά;

Θα ξεχώριζα σίγουρα μία ολόκληρη τριλογία και αυτή είναι η τριλογία της σιωπής.

 

Τι υποδηλώνει ο τίτλος του νέου σου άλμπουμ «Τραγούδια μίας χρήσης»;

Θεωρώ πως στην εποχή μας τα τραγούδια και γενικότερα η τέχνη έχει γίνει μιας χρήσης, εννοώντας με αυτό ότι στον καταιγισμό της πληροφορίας που ζούμε δεν δίνουμε και πολύ χρόνο στο να αλληλοεπιδράσουμε με την τέχνη, οπότε την καταναλώνουμε επιφανειακά και μετά ασχολούμαστε με κάτι άλλο, πάσχουμε όλοι από πολυδιάσπαση.

 

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τα παρακάτω ονόματα: Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Γραμμένος και Μαρία Τζόγια;

Όταν ακούω το όνομα Φοίβος Δεληβοριάς μου έρχεται στο μυαλό το "Μετρόπολις" του Πειραιά το 2003 που από κει αγόρασα τον καθρέφτη, έναν δίσκο που πραγματικά έλιωσα.

Όταν ακούω το όνομα Σπύρος Γραμμένος σκέφτομαι απλά έναν υπέροχο συνεργάτη και έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τραγουδοποιό.

Και όταν ακούω το όνομα Μαρία τζόγια σκέφτομαι τη φίλη μου.

 

Θεωρείς ότι η μουσική των άλλων σε εμπνέει; Ποιον ακούς περισσότερο;

Σίγουρα με εμπνέει η μουσική των άλλων, έτσι ξεκινάμε όλοι ακούγοντας τη μουσική των άλλων και αλίμονο αν σταματήσουμε να το κάνουμε.

 

Κατά τη γνώμη σου, ποια θεωρείς τα ιδιαίτερα highlights που πρέπει να προσέξουν οι θαυμαστές στο άλμπουμ «Τραγούδια μίας χρήσης»;

Προσπάθησα όσο μπορούσα να κάνω τον δίσκο κάτι ενιαίο, κάτι που θα το ακούσει κάποιος στο σύνολό του οπότε δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια.

 

Εκτός από έκφραση τεχνικής τέχνης, προσωπικής αφήγησης και καθαρής ψυχαγωγίας, ποια είναι η άποψή σου για το ρόλο και τη λειτουργία της μουσικής ως πολιτικό, πολιτιστικό, πνευματικό ή κοινωνικό όχημα;

Η μουσική είναι ταυτόχρονα όλα αυτά τα πράγματα, είναι ένα από τα ελάχιστα ανθρώπινα δημιουργήματα που μπορούν να εκφράσουν το 100% της ανθρώπινης συναισθηματικότητας καθώς και όλης της δραστηριότητας του ανθρώπου, οπότε σίγουρα υπάρχει πολιτική μουσική, πνευματική μουσική, κοινωνική μουσική, προσωπική μουσική και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί.

 

Περίγραψέ μας την τελευταία χρονιά με 3 λέξεις.

Καταπίεση, αδικία, πολυδιάσπαση.

 

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Έχω προγραμματισμένες εμφανίσεις στην Αθήνα. Την Κυριακή 23 Απριλίου στο "Barraz", στον Νέο Κόσμο και σε πόλεις της επαρχίας τον Μάιο, παρέα με τον Παντελή Κυραμαργιό. Πιο συγκεκριμένα παίζουμε την Παρασκευή 12 Μαΐου στα Γιάννενα στο «Θυμωμένο πορτραίτο», το Σάββατο 13 Μαΐου στα Τρίκαλα στη «Σουίτα», την Κυριακή 14 Μαΐου στη Λάρισα στο «Vintage» και την Παρασκευή 26 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στον «Παπαγάλο». Ελπίζω να έχω ένα αρκετά γεμάτο καλοκαίρι και ταυτόχρονα επεξεργάζομαι την επόμενη μου δισκογραφική δουλειά που θα ξεκινήσει από φθινόπωρο.

 

Πού μπορούμε να σε βρούμε στα social media;

Μπορείτε να με βρείτε στη σελίδα μου στο facebook, στο instagram καθώς και σε youtube, spotify, apple music κ.ά.

● Instagram: https://www.instagram.com/yiannis_tavlas/

● Facebook:  https://www.facebook.com/yiannistavlas

● YouTube: https://www.youtube.com/user/yiannistavlas 

  

 

Λίγα λόγια για τον (απόφοιτο Λυκείου) Γιάννη Ταυλά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές  στην ηλικία των 8 χρόνων. Είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος, πολύ-οργανίστας, καθηγητής μουσικής και μουσικός παραγωγός. Έλαβε με άριστα πτυχία κλασικής αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας καθώς και δίπλωμα κλασικής κιθάρας και σύνθεσης. Έχει γράψει συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, έργα για κιθάρα, πιάνο και κύκλους τραγουδιών. Τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος ‘’Τέσσερεις Τριλογίες’’ στον οποίο συμμετέχουν 15 τραγουδιστές και 26 μουσικοί.
Έχει ενορχηστρώσει για την συμφωνική ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και την Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της Ε.Ρ.Τ.

Έχει παράλληλα ασχοληθεί με το θέατρο, γράφοντας μουσική για παραστάσεις, κάνοντας μουσική διδασκαλία, αλλά και συμμετέχοντας ως performer σε παραγωγές του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Θεάτρου κ.α. Ως μουσικός έχει ηχογραφήσει για τους Γιώργο Νταλάρα, Μπάμπη Στόκα, Γιάννη Κότσιρα, Σπύρο Γραμμένο, Λεωνίδα Μπαλάφα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Παντελή Κυραμαργιό κ.α.

Είναι ιδρυτικό μέλος των Alcedo folk band από το 2018, μαέστρος της Aνοιχτής Oρχήστρας από το 2021 και εργάζεται στην μουσική εκπαίδευση από το 2010. Αυτή την εποχή εμφανίζεται με τον Σπύρο Γραμμένο και τον Κωνσταντίνο Πουλή σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα.