Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 08:11

Ο Νίκος Κυριακουλάκος στην «Ε» για την «Παγίδα»: «Νιώθω τυχερός για τη συνεύρεσή μου με αυτήν την παρέα»

Ο Νίκος Κυριακουλάκος στην «Ε» για την «Παγίδα»: «Νιώθω τυχερός για τη συνεύρεσή μου με αυτήν την παρέα»

 

Σήμερα και αύριο στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα δοθούν οι τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού σχήματος “Συν Ενα-Μιχάλης Τούμπουρος” με το έργο «Η Παγίδα», του γνωστού Γάλλου ηθοποιού, κινηματογραφικού σκηνοθέτη και συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών μυστηρίου Ρομπέρ Τομά, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Πάνου Ηλιόπουλου.

Πρόκειται για μια καλοστημένη και καλοκουρδισμένη παράσταση, με ένα όχι “βαρύ” για την εποχή έργο που μπορούν να παρακολουθήσουν ευχάριστα όλες οι ηλικίες.

Ο Νίκος Κυριακουλάκος, αντιπρόεδρος του θεατρικού σχήματος “Συν Ενα - Μιχάλης Τούμπουρος” μίλησε στην «Ε» για τη συμμετοχή του στο σχήμα, για το έργο, αλλά και για το πώς λειτούργησε για την ομάδα. Οπως λέει: «Η παρέα παραμένει δημιουργική, κεφάτη, συλλογική και πάντα διψασμένη για προσφορά μέσα από τη φλόγα του ερασιτέχνη».

«Eκείνο που επιθυμούσαμε και νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό, είναι, ο κόσμος που θα παρακολουθήσει την παράστασή μας να το ευχαριστηθεί και στο «βάθος-βάθος», να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε με τον τρόπο μας κι άλλους θεατές, ενισχύοντας έτσι το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας» συμπληρώνει.

 

Συνέντευξη – παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Ο Πάνος Ηλιόπουλος σκηνοθετεί μια ομάδα ηθοποιών στην περιπετειώδη «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. Μια καθαρόαιμη αστυνομική κωμωδία που παίζεται αυτή την περίοδο στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Πείτε μας περισσότερα για το έργο και για το πώς λειτούργησε για την ομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2008, στα 16 χρόνια ζωής του σχήματός μας, έχουμε ανεβάσει ισάριθμες παραστάσεις. Οι 15 από αυτές με το φίλο μας και εμπνευσμένο σκηνοθέτη Κώστα Κατσουλάκη. Φέτος δυστυχώς, για προσωπικούς του λόγους δεν μπόρεσε να βρεθεί κοντά μας για τη νέα μας παραγωγή.

Η ευτυχής συγκυρία όμως, είναι ότι ο Πάνος Ηλιόπουλος που σε τρεις από τις προηγούμενες παραγωγές μας είχε συμμετάσχει ως ηθοποιός και είναι πάντα κοντά μας, δέχτηκε να αναλάβει το εγχείρημα. Κι όχι τυχαία, καθώς έχει σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις στο παρελθόν. Mε τη θεατρική ομάδα «Οψις» της οποίας είναι ιδρυτής και με το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ταλαντούχο νέο σκηνοθέτη, με πολύ φρέσκια ματιά, που σημειωτέον βρίσκεται στο δεύτερο έτος σπουδών της Σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου. Τα πιο παλιά μέλη του σχήματος που παίρνουν μέρος στη φετινή παραγωγή μας, ήρθαν σε επαφή με μια εμπνευσμένη προσέγγιση τόσο σκηνοθετικά  όσο και ερμηνευτικά, ενώ τα νεώτερα, γνώρισαν πραγματικά από την αρχή, την ορθή διαδικασία προσέγγισης ενός έργου και την ολοκλήρωσής της. Πάνω από όλα όμως, όλες και όλοι  καταευχαριστήθηκαν το διάστημα της προετοιμασίας, όσο πιεστικό κι απαιτητικό κι αν ήταν.

 

Είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι άνετα, όλες οι ηλικίες μπορούν να την παρακολουθήσουν ευχάριστα.

 

Έχετε τέσσερις παραστάσεις μέσα στην εβδομάδα και το θέατρο είναι κατάμεστο. Περιμένατε τέτοια ανταπόκριση από το κοινό;

Η αλήθεια είναι ότι το επιθυμούσαμε πάρα πολύ. Όσο και να το επιθυμείς όμως, ακόμα και γνωρίζοντας την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το εύρος της επιτυχίας. Εκ του αποτελέσματος όμως, μπορούμε να πούμε ότι δικαιώνονται ο κόπος και οι προσπάθειες όλων των συντελεστών, αφού μέχρι τώρα, κάθε βράδυ, παίζουμε πραγματικά σε κατάμεστη αίθουσα.

 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που το έργο άγγιξε περισσότερο κόσμο από το αναμενόμενο;

Είναι μια καλοστημένη και καλοκουρδισμένη παράσταση, με ένα όχι «βαρύ» για την εποχή έργο. Το χαρακτηριστικό της ως παράστασης ενός έργου αστυνομικού μυστηρίου, είναι ότι κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, μιας και από την πλοκή του, οι ανατροπές που σημειώνονται προοδευτικά βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς τη μαεστρία του Ρομπέρ Τομά σε αυτό το είδος, το εύπεπτο κείμενο από τη μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, τη σκηνοθετική προσέγγιση του Πάνου Ηλιόπουλου, την προσεγμένη ενδυματολογία, τη μαγευτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί με το ιδιαίτερο σκηνικό και τους πραγματικά εξαιρετικούς φωτισμούς, τις πραγματικά πολύ καλές ερμηνείες όλων των ερασιτεχνών ηθοποιών και το χιούμορ που είναι διάχυτο μέσα στην παράσταση, τότε έχετε τη συνταγή που είναι ικανή να αγγίξει σε πολύ μεγάλο εύρος το θεατρόφιλο κοινό. Πραγματικά τους ευχαριστούμε για την εντυπωσιακή αποδοχή.

 

Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στο θεατρικό σχήμα «Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος». Πότε ξεκίνησε και πώς νιώθετε που είστε μέρος του;

Η ενασχόλησή μου με τα θεατρικά πράγματα ξεκινά το 1994, μέσω της  μελλοντικής μου τότε συζύγου Έφης Μπετιχαβά, η οποία ήδη έπαιζε ερασιτεχνικά θέατρο στο ΕΘΕΚ. Ακολούθησε το 1995 η δημιουργία μαζί της και με το Δημήτρη Καββαδία του θεατρικού σχήματος των «Φίλων του Θεάτρου» της Αρμονίας που κράτησε μέχρι το 2001. Η επαφή μου με αυτήν τη θεατρική παρέα ξεκινά αρκετά πίσω, στις αρχές του μιλένιουμ. Η επαφή μου με το Σχήμα, καταγράφεται από την ίδρυσή του, το 2008. Αρχικά, ως Θεατρικό Σχήμα Συν Ένα και κατόπι δυστυχώς… ως «Συν Ένα-Μιχάλης Τούμπουρος». Από τότε έχει κυλήσει «πολύ νερό στο αυλάκι». Το σχήμα έχει πραγματοποιήσει προσεγμένες κι επιτυχημένες παραγωγές, με ευρεία αποδοχή από το κοινό. Νιώθω τυχερός για την ευτυχή συνεύρεσή μου με αυτήν την παρέα (γιατί παραμένει ακόμα παρέα που διαρκώς διευρύνεται και ανανεώνεται), η οποία από τότε μέχρι σήμερα, παραμένει δημιουργική, κεφάτη, συλλογική και πάντα διψασμένη για προσφορά μέσα από τη φλόγα του ερασιτέχνη.

 

Τι είναι εκείνο που θέλετε να περάσετε στον θεατή;

Η αλήθεια είναι ότι το έργο είναι ένας ύμνος πλοκής μυστηρίου και στρατηγικής, χωρίς πολλά «βαθειά» νοήματα. Εκείνο λοιπόν που επιθυμούσαμε και νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό, είναι, ο κόσμος που θα παρακολουθήσει την παράστασή μας να περάσει δύο ξέγνοιαστες, ευχάριστες ώρες. Να ξεφύγει λίγο από τις σκοτούρες της καθημερινότητας, να το ευχαριστηθεί και στο «βάθος-βάθος», να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε με τον τρόπο μας κι άλλον κόσμο, που με αφορμή την παράστασή μας θα ξαναπάει θέατρο, ενισχύοντας έτσι όσο μπορούμε το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας.

 

Ο προγραμματισμός της παράστασης μέχρι στιγμής είναι η Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Τι έχουμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Επειδή μιλάμε για ερασιτέχνες ηθοποιούς των οποίων οι κύριες δραστηριότητές είναι άλλες κι επειδή ήδη έχουμε μπει σε ελαιοκομική περίοδο που αγγίζει πολλούς από εμάς, στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει κάτι σε επίπεδο παραγωγής. Δεν παύουν να υπάρχουν όμως οι παράλληλες δραστηριότητες του σχήματος που είναι είτε εσωτερικά θεατρικά σεμινάρια, είτε εκδρομές για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή ακόμα και παρουσιάσεις βιβλίων.

Στα πλάνα μας πάντα είναι και οι καλοκαιρινές παραστάσεις που μέχρι πρότινος δίνονταν στο Κάστρο. Είναι ένα γεγονός όμως που έχει καταντήσει απαγορευτικό για τα ερασιτεχνικά σχήματα, λόγω των όρων και των χρεώσεων που έχει επιβάλει το Υπουργείο Πολιτισμού. Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, να ολοκληρωθεί άμεσα όπως έχει ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή το Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο βόρεια της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, για να μπορούμε να παρουσιάζουμε εκεί, τις δουλειές μας και το καλοκαίρι.

Τέλος, να πούμε ότι σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, είναι οι τελευταίες παραστάσεις και ήδη οι κρατήσεις είναι πολλές. Όσοι ενδιαφέρονται, για να αποφύγουν πιθανή ταλαιπωρία τους, καλό θα ήταν να πραγματοποιήσουν εγκαίρως κράτηση.

 

Για το
Θεατρικό Σχήμα
ΣΥΝ ΕΝΑ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ

Νίκος Κυριακουλάκος
Αντιπρόεδρος


Λίγα λόγια για την παράσταση…

Ένας απελπισμένος σύζυγος, μια μυστηριώδης γυναίκα, ένας επιθεωρητής, μια ρακένδυτη ζωγράφος και μια νοσοκόμα, πλέκουν το νήμα σε μια από τις πιο αινιγματικές και γεμάτες απρόοπτα, ανατροπές και χιούμορ ιστορίες του Ρομπέρ Τομά. Ένα καλοστημένο ταξίδι μυστηρίου πλούσιο σε ένταση, δράση, συναισθήματα και χιούμορ, που διακωμωδεί καταστάσεις. Σκληρό και ταυτοχρόνως τρυφερό, ακραίο και γοητευτικό, προκαλεί στο θεατή γέλιο και προβληματισμό, μπερδεύοντας τη λογική με τη φαντασία, την αλήθεια με το ψέμα, τον αθώο με τον ένοχο μέχρι στην κυριολεξία τις τελευταίες ατάκες, εξερευνώντας αριστοτεχνικά τις πλευρές της ανθρώπινης κοινωνίας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Καρασπήλιου, ενώ η μουσική επιμέλεια των Πάνου Ηλιόπουλου και Ανδρέα Καρσπήλιου, σε ενορχήστρωση και εκτέλεση του T.R.I.O. rock band. Οι χορογραφίες είναι της Μαρίας Λαδά και τα κοστούμια της Αγγελικής Σάμπαλη. Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ερασιτέχνες /ιδες ηθοποιοί: Μάρω Γιαμαρέλου, Δήμητρα Διακουμέα, Γιάννης Καλαντζής, Αρμάν Καραπετιάν, Λευτέρης Καρμοίρης, Μαρία Λαδά, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου, Ελπίδα Μελιγαλιώτη, Έφη Μπετιχαβά, Χαρούλα Νίκου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μιμίκα Τάσση, Λαμπρινή Τζουνίδου, Γιούλη Χρονοπούλου. Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 12 ευρώ, ενώ θα διατίθεται και μειωμένο εισιτήριο 10 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνους, με την επίδειξη σχετικού αποδεικτικού και ΑΜΕΑ. Για κρατήσεις καλέστε στα τηλέφωνα 6934009269 & 6948202516.