Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 08:26

Φωτεινή Σαββατιανού: "Αυτό το μαγικό μαζί που κάνει θαύματα, θα μας σώσει"

Φωτεινή Σαββατιανού: "Αυτό το μαγικό μαζί που κάνει θαύματα, θα μας σώσει"

"Αυτό το μαγικό μαζί που κάνει θαύματα, θα μας σώσει" υποστηρίζει με πάθος η τραγουδίστρια Φωτεινή Σαββατιανού, που μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών -και όχι μόνο- έχουν δημιουργήσει στην Ηλιούπολη το "Κίνητρον", αναπτύσσοντας δράσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης.

Για το τι είναι το "Κίνητρον", ποιες οι δραστηριότητές του και πώς μπορεί να προσφέρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μας εξηγεί στην συνέντευξη που ακολουθεί.

- Τι είναι το "Κίνητρον";


«Είναι το καινούργιο πάθος στη ζωή μου και στη ζωή μιας ομάδας που μαζευτήκαμε και στήσαμε έναν χώρο για δράσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης. Είναι αυτό ακριβώς λοιπόν, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Βρίσκεται στην Ηλιούπολη όπου ζω και αποτελείται από μια παρέα θερμοκέφαλων ανθρώπων όσον αφορά την αλληλεγγύη και την φιλαλληλία, που δεν καταλαβαίνουμε τον όρο "φιλανθρωπία" γι' αυτό και δεν τον χρησιμοποιούμε ποτέ! Η πολιτιστική ομάδα "Κίνητρον" έχει βέβαια μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα με στόχο την προαγωγή του πολιτισμού, της παιδείας, του εθελοντισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικοπροστασίας. Είμαστε άνθρωποι με ανησυχίες και εκφραζόμαστε μέσα από τον πολιτισμό, γιατί όλα είναι πολιτισμός για εμάς».

- Και πώς ξεκίνησε το "Κίνητρον";

«Κάνοντας μια εκπομπή με τίτλο "Εμείς" στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Ilioupolisonline πριν 2 χρόνια περίπου, καταφέραμε μέσα από την εκπομπή να συγκεντρωθούν κάποια τρόφιμα για τις αρχικές ανάγκες κάποιων ανθρώπων της περιοχής μας, καθώς τότε ξεκινούσε όλο αυτό που σήμερα έχει διογκωθεί και όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν πια ανάγκη ακόμα και τα βασικά. Πέρα απ' αυτό, μια φίλη έγραψε για το "Κίνητρον" ένα θεατρικό έργο που το σκηνοθετώ εγώ και σκεφτήκαμε ότι όλο αυτό πρέπει να πάρει μια μορφή στη βάση της φιλαλληλίας και να μπορεί ακριβώς η τέχνη να παρέμβει κι εκεί. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να μην είναι σκόρπιο, αλλά να συσπειρωθούμε όλοι εμείς που έχουμε την φιλοσοφία τού... "εμείς" και να μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε έναν άνθρωπο σαν αυτόν που ήρθε πριν λίγο και μας είπε "δεν έχω ρεύμα, δεν έχω νερό, έχω ένα παιδί 9 ετών και είμαι άνεργος κι εγώ και η γυναίκα μου". Και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν πάρα πολλοί και μέχρι χθες είχαν τις δουλειές τους, ήταν σαν κι εμάς... κι εμείς αύριο μπορεί να γίνουμε σαν κι αυτούς. Και βέβαια οι άνθρωποι του "Κίνητρον" δεν μπορούμε να του συνδέσουμε το ρεύμα, αλλά είμαστε εκείνοι που μπορούμε να κάτσουμε έξω από τη ΔΕΗ όσο χρειαστεί και να απαιτούμε την επανασύνδεση. Είμαστε εκείνοι που προσπαθούμε να μαζέψουμε τρόφιμα για το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού (που είναι γειτονικός σε εμάς δήμος)».


- Το κομμάτι της καλλιτεχνικής δραστηριότητας πώς το έχετε εντάξει στο "Κίνητρον";

«Με πολλούς τρόπους. Θα κάνω μια συναυλία ως τραγουδίστρια, όπου θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ με φίλους καλλιτέχνες αγαπημένους και που θα την προσφέρουμε στο "Κίνητρον" αλλά που το αντίτιμο αντί για εισιτήριο θα είναι ένα κουτί γάλα! Θα συναντηθούμε μετά από πολλά σ' αυτή τη συναυλία στις 28 Δεκεμβρίου -για την οποία μας προσφέρει χώρο ο Δήμος Ηλιούπολης- με τον συνθέτη Γιώργο Θεοχαρόπουλο σε ποίηση Καββαδία μελοποιημένη από διάφορους συνθέτες. Το αντίτιμο της συναυλίας, αυτό το κουτί γάλα εμείς το δίνουμε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και όχι σε μεμονωμένους ανθρώπους μόνο, αλλά και σε φορείς όπως είναι η "Κιβωτός του Κόσμου". Ειδικά μάλιστα για την Κιβωτό του πατέρα Αντώνιου ετοιμάζουμε ένα cd με καινούργια τραγούδια των Θ. Ξυδιά, Β. Σταμάτη, Ειρ. Ντάκου που τραγουδάμε εγώ, η Κατερίνα Χατζηβασιλείου, ο Κων. Παλιατσάρας, η Σοφία Βόσσου, ο Βαγγέλης Ασημάκης, ο Γιώργος Τεντζεράκης, οι ηθοποιοί Δημήτρης Πετρόπουλος και Πέτρος Μπουσουλόπουλος, που με πολλή αγάπη ανταποκρίθηκαν αμέσως! Το cd θα λέγεται "Το αύριο δεν τελειώνει" και θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Εχουμε παραχωρήσει όλοι τα δικαιώματά μας, θα διατίθεται δωρεάν λοιπόν, αλλά για να το αποκτήσει κάποιος θα πρέπει να ρίχνει ό,τι μπορεί στον κουμπαρά της Κιβωτού που θα βρίσκεται δίπλα. Κι αυτό θα γίνει σε πολλές πόλεις! Θα επιλέξουμε κάποιους χώρους όπου ο κόσμος θα μπορεί να παίρνει το cd και να ρίχνει στον κουμπαρά τον οβολό του! Ελπίζω η Καλαμάτα να πρωτοστατήσει και σ' αυτό! Αλλη δράση, είναι ότι τα πρώτα τρόφιμα του "Κίνητρον" που μαζεύτηκαν τα πήγαμε στην κοινωνική ομάδα "Ο άλλος άνθρωπος" του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου που με πολύ πείσμα, μεράκι και αγάπη μαγειρεύει κάθε μέρα για τον διπλανό του και δίνει βέβαια από το υστέρημά του για τους άστεγους της Αθήνας. Αυτός είναι πολιτισμός! Να δίνεις όταν μπορείς στον διπλανό σου... όταν δεν μπορείς και πάλι δίνεις, τότε είναι ευλογία».

- Ετοιμάζετε και θεατρική παράσταση;

«Ναι, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του "Κίνητρον" πάντα και φυσικά προσφορά θα είναι κι αυτή η παράσταση. Είναι ένα εξαιρετικό έργο που έχω την τιμή να σκηνοθετώ και να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, όχι ηλικιακά, αλλά νέοι ως προς το θέατρο, με αγάπη και διάθεση. Οσο για τις ηλικίες είναι από 18 μέχρι 60. Το έργο λέγεται "Ευτυχώς δεν πάθαμε, δυστυχώς δεν μάθαμε και τίποτα", είναι σε κείμενα της Καίτης Γρύσπου, ο Δημήτρης ο Τζεβάς έχει κάνει τη σκηνογραφία. Στόχος είναι να ανέβει τον Μάρτιο και να παίξει σε όλη την Ελλάδα, όπου είναι δυνατόν, όπου μας καλούν. Εννοείται ότι την προσφέρουμε δωρεάν αυτή την παράσταση και τα έσοδα κάθε φορά μπορούν να πηγαίνουν σε έναν σκοπό. Για παράδειγμα, μας καλείτε στην Καλαμάτα, ερχόμαστε χωρίς να πληρωθούμε φυσικά εμείς και τα έσοδα από τα εισιτήρια (που μπορεί να μην είναι χρήματα, αλλά και διάφορα αναγκαία είδη) μπορείτε να τα διαθέσετε εσείς όπου θέλετε, σε έναν σύλλογο, σε μια ομάδα ατόμων. Ας αποφασίζει η τοπική κοινωνία κάθε φορά».


- Κάνετε ένα επάγγελμα όπου έρχεστε σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο και μάλιστα σε στιγμές που διασκεδάζει. Σας ξάφνιασε όλο αυτό που ζούμε σήμερα, ή το βλέπατε να έρχεται;

«Η οικονομική κρίση ήρθε μετά την κρίση αξιών. Μας βγήκε το κακό μας κομμάτι όχι ξαφνικά, φαινόταν στην καθημερινότητα! Ποιος μπορεί να πει ότι έπεσε από τα σύννεφα; Μόνο εκείνοι ίσως που κλείστηκαν πολύ στον εαυτό τους, δεν θέλησαν να δουν δίπλα τους. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι καλλιτέχνες δεν γνώριζαν τι έρχεται, από τη στιγμή που είχαν μια πραγματική επαφή με την κοινωνία μέσα από τη μουσική ή μέσα από το θέατρο. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος! Δεν μπορεί να μην έβλεπες ότι όλα τα παιδιά ονειρεύονταν να πάνε σε ένα ριάλιτι, να ανέβουν να χορεύουν σε ένα τραπέζι και να τα χειροκροτάς, να έχουν πολύ και εύκολο χρήμα. Δεν έχω μέσα μου καταλήξει στο τι έπρεπε να κάνουμε, αλλά ξέρω καλά τι δεν μπορούσαμε να κάνουμε... Δεν μπορούσαμε να ζούμε κι όλα να είναι τόσο εύπεπτα!».


- Και πιστεύετε ότι η κρίση θα μας βγάλει τον καλό μας εαυτό;

«Εύχομαι να οδηγήσει σε ωραιότερα πράγματα. Αυτό το καταλαβαίνεις όταν κάθεσαι απέναντι από έναν άνθρωπο που πεινάει και του σερβίρεις ένα πιάτο φαγητό».


- Το "Κίνητρον" έχει συντεταγμένη βοήθεια από κάπου;

«Οχι! Κι αυτό λίγο μας πελαγώνει. Μόνο φίλοι μας βοηθάνε. Οπως η Καίτη Γρύσπου που έγραψε το θεατρικό μας, η Ράνια Στέφου που είχε στο κέντρο της Ηλιούπολης ένα μαγαζί κλειστό λόγω κρίσης και μας παραχώρησε το χώρο ώστε να γίνει ο επίγειος σταθμός του "Κίνητρον" γιατί δεν φτάνει ο διαδικτυακός τόπος, πρέπει να συναντιόμαστε και να μαζεύουμε εκεί τα τρόφιμα, να μας βρίσκει ο κόσμος. Μεταξύ μας έχουμε βοήθεια λοιπόν. Και για να είμαι ακριβής δεν την έχουμε ζητήσει κιόλας».