Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 08:41

Οι "Γιαγκίνηδες" στην "Ε": “Το ρεμπέτικο κεντρίζει γρήγορα το ενδιαφέρον της νέας γενιάς”

Οι "Γιαγκίνηδες" στην "Ε": “Το ρεμπέτικο κεντρίζει γρήγορα το ενδιαφέρον της νέας γενιάς”

 

Οι "Γιαγκίνηδες" συνεχίζουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και έρχονται στην Καλαμάτα στις 11 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Μεσσηνιακού Φεστιβάλ, υποσχόμενοι μια ξεχωριστή βραδιά.

Το νέο τους πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένα ρεμπέτικα και κλασικά λαϊκά τραγούδια με νέες ενορχηστρώσεις, καθώς και τραγούδια από το πρόσφατο άλμπουμ τους «Ανθρωποι του δρόμου». Μαζί τους θα εμφανιστούν οι μουσικοί Ερση Μεϊτανίδου (φλάουτο), Ελένη Φουρλάνου (βιολί, κανονάκι) και Μάνος Βλάχος (κοντραμπάσο).

Μιλώντας στην «Ε», είπαν για το πώς ξεκίνησαν, πώς κατάφεραν να κάνουν το ρεμπέτικο αγαπητό στον νεαρό κόσμο μέσα από τα social media, αλλά και για τις εμπειρίες τους από τις εμφανίσεις τους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Το ενθουσιώδες κοινό τους έχει ήδη αγαπήσει τη δημοφιλή πια «Καταφερτζού» και τον συγκινητικό «Αντάμη» και όλα δείχνουν ότι το κέφι θα ανέβει στα ύψη. Γιατί όπως χαρακτηριστικά λένε: «Θα περάσουμε τέλεια, σε μια βραδιά όπου θα γίνουμε όλοι μια τεράστια παρέα».



Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

- Πώς ξεκίνησε η μουσική σας καριέρα και ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα στον χώρο του ρεμπέτικου;

Τα πρώτα μας βήματα ως "Γιαγκίνηδες" έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκινήσαμε ως μουσικοί του δρόμου. Σιγά-σιγά, βρήκαμε την ταυτότητά μας.

- Πώς επιλέξατε το όνομα "Γιαγκίνηδες" και πώς αυτό αντικατοπτρίζει τη μουσική σας ταυτότητα;

Η λέξη "Γιαγκίνηδες" προέρχεται από τη μικρασιατική λέξη "γιαγκίνι", που σημαίνει "φλόγα" ή "πυρκαγιά". Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε σε ρεμπέτικα τραγούδια και ως ερωτική κάψα. Η σημασία του, οι ρίζες του και η σύνδεση του ονόματος με το ρεμπέτικο ήταν αρκετά για να το ξεχωρίσουν ως όνομα.

- Πώς καταφέρατε να κάνετε το ρεμπέτικο αγαπητό στον νεαρό κόσμο μέσα από τα social media;

Σταθερά και μεθοδικά ανεβάζαμε στο ίντερνετ τη μουσική μας όπως μας άρεσε. Σιγά-σιγά ήρθε και η ανταπόκριση του νέου κόσμου. Το ρεμπέτικο, λόγω της ανατρεπτικής του φύσης και της αμεσότητας των στίχων, κεντρίζει γρήγορα το ενδιαφέρον της νέας γενιάς.

- Ποια είναι η εμπειρία σας από το να παίζετε στον δρόμο σε σχέση με τα μαγαζιά;

Είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία, καθώς στον δρόμο παίζεις για όποιον τύχει να περάσει μπροστά σου, ενώ στο μαγαζί έρχονται άτομα επειδή τους αρέσει αυτό που κάνεις. Από τη μία είναι πιο δύσκολο να κερδίσεις την προσοχή τους, αλλά από την άλλη σου δίνει την ελευθερία να κάνεις ακριβώς αυτό που θέλεις.

- Ποιο τραγούδι από το νέο σας άλμπουμ θεωρείτε ότι έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό σας μέχρι στιγμής;

Η «Καταφερτζού» φαίνεται να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στην ανταπόκριση του κοινού.

- Ποια είναι η αγαπημένη σας ανάμνηση από τις μέχρι τώρα συναυλίες σας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια στιγμή ανάμεσα σε τόσες εμπειρίες, αλλά το ταξίδι στην Αυστραλία, η συναυλία που παίξαμε μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη και η πρώτη μας συναυλία στο Θέατρο Ρεματιάς είναι κάποιες στιγμές που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

- Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε τη νεανική ορμή και τον ξεχωριστό σας τρόπο στο παίξιμο των κλασικών λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών;

Αυτός ο ξεχωριστός τρόπος έχει πλέον γίνει η ταυτότητά μας και δημιουργήθηκε από όταν παίζαμε μουσική στον δρόμο. Επειδή έχουμε παίξει χιλιάδες live στον δρόμο με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, μπορώ να πω ότι έχει πλέον ριζωθεί μέσα μας.

- Πώς πιστεύετε ότι το επαναστατικό πνεύμα του ρεμπέτικου αντικατοπτρίζεται στη σημερινή κοινωνία;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να υπάρξει απόλυτη ταύτιση με τραγούδια που γράφτηκαν πριν από έναν αιώνα, αλλά οι βάσεις και τα διαχρονικά μηνύματα που υπάρχουν στα ρεμπέτικα τραγούδια μπορούν να εκφράσουν τα προβλήματα και τις αδικίες της εποχής μας. Η αλήθεια είναι ότι πολλά προβλήματα παραμένουν ίδια ακόμα και μετά από τόσα χρόνια.

- Ποια είναι η εμπειρία σας από τις συνεργασίες με τους νέους μουσικούς, την Ερση Μεϊτανίδου, την Ελένη Φουρλάνου και τον Μάνο Βλάχο;

Το γεγονός ότι έχουμε βρει παιδιά στην ηλικία μας που έχουν τόσο πολύ ταλέντο είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Εκτός από καταπληκτικοί μουσικοί, είναι όλοι και πολύ καλά παιδιά. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα που μας βοηθάει πάρα πολύ να βελτιωνόμαστε μουσικά αλλά και να κάνουμε καλύτερα σχέδια για το μέλλον.

- Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της περιοδείας και πώς το αντιμετωπίζετε;

Πρακτικά θέματα όπως οι πολλές ώρες ταξιδιού, τα συνεχόμενα live και οι καθημερινές "μετακομίσεις". Παρόλα αυτά, είναι ασήμαντα προβλήματα μπροστά στην αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο.

- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους θαυμαστές σας που θα παρακολουθήσουν τη συναυλία σας στην Καλαμάτα;

Ετοιμαστείτε για ένα μεγάλο γλέντι! Θα περάσουμε τέλεια, σε μια βραδιά όπου θα γίνουμε όλοι μια τεράστια παρέα!