Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 08:43

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στην "Ε": “Οσο και να το σκεφτώ, βασικά είμαι ένας λαϊκός συνθέτης”

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στην "Ε": “Οσο και να το σκεφτώ, βασικά είμαι ένας λαϊκός συνθέτης”

 

Συναυλία με τίτλο “Πιάνει ο έρωτας δουλειά” θα δώσει απόψε στις 8.30 ο Σταμάτης Κραουνάκης, στο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας.

Με νοσταλγία και ανυπομονησία, αναζητά την επαφή με τους φίλους του στην πόλη, στην οποία επιστρέφει μετά από 8 χρόνια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τους περιμένω και με περιμένουν. Είμαι γεμάτος χαρά που θα κλείσουμε την φετινή μας περιοδεία σε αυτή την όμορφη ελληνική πόλη».

Στη συνέντευξή του, αναφέρεται επίσης στις νέες του συνεργασίες: «Μόλις τελείωσα τη μουσική και τα τραγούδια για τη νέα ταινία του Αγγελου Φραντζή, που έχει τίτλο "Ο νόμος του Μέρφυ" και θα βγει στους κινηματογράφους στις 21 Νοεμβρίου. Ελπίζω να αρέσει και η ταινία και η μουσική μου για αυτήν».

Με την εξαιρετική του μπάντα, θα μας ταξιδέψει μέσα από λαϊκά τραγούδια, όμορφες διασκευές και ενθουσιώδεις ενορχηστρώσεις, προσκαλώντας το κοινό να ζήσει μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα και συγκίνηση.

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Πώς νιώθετε που επιστρέφετε στην Καλαμάτα μετά από 8 χρόνια;

Την βόλτα της αγάπης, αυτό νιώθω. Τις φορτωμένες μου αναμνήσεις από τις πρόβες του "Δον Ζουάν" με τον Αντρέα Βουτσινά τότε στο ΔΗΠΕΘΕ. Τους φίλους μου και τις φίλες μου που έχω εκεί και που τους περιμένω και με περιμένουν και μια χαρά που σ' αυτή την ωραία ελληνική πόλη θα κλείσουμε την φετινή μας περιοδεία. Μαζί με τους υπέροχους συνεργάτες μου.

 

Πείτε μας για τη συναυλία σας στο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας. Τι να περιμένει το κοινό;

Αυτή πάντα είναι πιο δύσκολη ερώτηση. Πρέπει να περιγράψεις κάτι που είναι γεμάτο αισθήματα, τα οποία γεννιούνται την ώρα της παράστασης. Πολύ Σταμάτη, πολλά ωραία λαϊκά τραγούδια, όμορφες διασκευές, όμορφες ενορχηστρώσεις, εξαιρετική μπάντα: Χρήστος Γεροντίδης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Πένυ Ξενάκη! Κουρδισμένοι στη χαρά, στο κέφι και στη συγκίνηση.

 

Η λαϊκή μουσική έχει πάντα έναν ξεχωριστό ρόλο στο έργο σας. Πώς επιλέξατε να την αναδείξετε στις πρόσφατες δημιουργίες σας και τι νέο σας προσέφερε αυτή η προσέγγιση;

Οσο και να το σκεφτώ, βασικά είμαι ένας λαϊκός συνθέτης. Αυτή είναι η ρίζα μου, από κει αντλώ! Αυτή είναι η διαδρομή μου. Από την άλλη, το θέατρο πολλές φορές με στέλνει να δοκιμάσω κι άλλες ατμόσφαιρες, αλλά η βάση μου είναι το λαϊκό τραγούδι.

 

Εχετε συνεργαστεί με πολλά ταλέντα της ελληνικής σκηνής, από την Αλκηστη Πρωτοψάλτη έως νέους καλλιτέχνες. Τι ψάχνετε σε έναν συνεργάτη στη μουσική δημιουργία;

Να έχει ωραία φωνή, ωραία άρθρωση και ψυχή!

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τον Χρήστο Γεροντίδη. Πώς ήρθε αυτή η συνεργασία και πώς σας επηρεάζει μουσικά;

Είμαστε φίλοι πολύ καιρό. Υπηρετεί την ομάδα πολλά χρόνια. Και ήρθε η ώρα του. Ημασταν τυχεροί, η μπάντα είχε τρομερό κέφι και τα τραγούδια του κάθισαν γάντι!

 

Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για τις αλλαγές που έχουν έρθει στη μουσική και τον πολιτισμό την τελευταία δεκαετία, με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων και της ψηφιακής τεχνολογίας;

Ακούστε, όλα είναι θεμιτά, όλα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Αυτό που δεν αλλάζει είναι το καλό τραγούδι. Επειδή ενημερώνομαι και ακούω μουσική όλη την ημέρα, όλο το εικοσιτετράωρο, από το 1600 μέχρι σήμερα τα καλά τραγούδια επιζούν! Ολα τα άλλα είναι εφήμερα περιστατικά.

 

Εχετε αναφέρει την αξία της "ζωντανής ηχογράφησης" με όλη την ορχήστρα παρούσα στο στούντιο. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα συναισθήματα που φέρνει αυτή η μέθοδος ηχογράφησης;

Εχουμε πολύ πιο άμεσο, πολύ πιο γρήγορο και πολύ εύκολα διορθώσιμο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με τραγούδια λαϊκά που απαιτούν αυτήν την ομοψυχία από την μπάντα.

 

Οι έντονες τοποθετήσεις σας για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή συχνά προκαλούν συζητήσεις. Πώς βλέπετε τη σχέση τέχνης και πολιτικής στη σημερινή Ελλάδα;

Δε βαριέστε, ότι και να πούμε τώρα, η τέχνη μένει και η πολιτική περνάει! Ένας πολιτικός για να μείνει στην ιστορία πρέπει να είναι μεγάλη φυσιογνωμία, μεγάλος ηγέτης. Από αυτό πάσχει πάρα πολύ η τελευταία παραγωγή πολιτικών προσώπων.

 

Στην πορεία σας έχετε αγγίξει πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη. Υπάρχει κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα αλλά θα θέλατε να εξερευνήσετε μουσικά;

Αν πρέπει να πω κάτι, θα ήθελα να δοκιμάσω movie μουσική για το διάστημα.

 

Υπάρχουν σχέδια για νέα έργα ή δίσκους στο μέλλον;

Μόλις τελείωσα τη μουσική και τα τραγούδια για τη νέα ταινία του Αγγελου Φραντζή με την Κάτια Γουλιώνη πρωταγωνίστρια, που έχει τίτλο "Ο νόμος του Μέρφυ" και θα βγει στους κινηματογράφους στις 21 Νοεμβρίου. Είμαι ενθουσιασμένος από την υπέροχη συνεργασία που είχα με αυτόν τον σκηνοθέτη! Ελπίζω να αρέσει και η ταινία και η μουσική μου για την ταινία!

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την φιλοξενία, σε μια ιστορική εφημερίδα της Καλαμάτας. Σας περιμένω το Σάββατο στις 8:30 μ.μ. στο ανοιχτό σας θέατρο!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δημήτριος Ανδρεάδης – πιάνο, Χρήστος Γεροντίδης – τραγούδι, Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι ισπανικό λαούτο, Κοσμάς Κοκόλης – μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι, Κώστας Μπουγιώτης – τραγούδι, Πένυ Ξενάκη – τραγούδι, Θεολόγος Παπανικολάου – βιολί, τραγούδι, Λάμπρος Παπανικολάου – κοντραμπάσο, Γιώργος Στιβανάκης – τραγούδι, Γιώργος Ταμιωλάκης – βιολοντσέλο. Ηχος: Γιώργος Τσατσούλης, Φώτα: Δημήτρης Τζιμ Λάιος, Φωτογραφία αφίσας: Θάνος Λαϊνάς, Artwork: Δημήτρης Μακαρατζής, Επικοινωνία Σταμάτη Κραουνάκη: Δέσποινα Κραουνάκη. Προπώληση σε φυσικά σημεία γίνεται στην Αφράλατο (Πάρκο Λιμενικού), στο Tobacco Road (Φραντζή 13) και ηλεκτρονικά στο more.com.