Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024 08:00

Μπάμπης Τσόκας: Η “Θυσία" έρχεται στην Καλαμάτα - Κινηματογραφικό φινάλε με ταινία για τον Πέτρο Θέμελη

Μπάμπης Τσόκας: Η “Θυσία" έρχεται στην Καλαμάτα - Κινηματογραφικό φινάλε με ταινία για τον Πέτρο Θέμελη

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου έπεσε την περασμένη εβδομάδα η αυλαία της παρουσίασης της ταινίας του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα με τίτλο “Θυσία".

Η νέα ταινία του πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη η οποία έκανε πρεμιέρα στην Πρέβεζα, περιλαμβάνει γυρίσματα από τη Μεσσηνία, βασιζόμενη στο βιβλίο του Απόστολου Τάσση «Το ρολόι μέσα στο σύννεφο», με τον οποίον συνεργάστηκε στο σενάριο.

Είναι ουσιαστικά η ιστορία της οικογένειας του σκηνοθέτη όπως τη διηγήθηκε στον συγγραφέα του βιβλίου. Γυρίστηκε κατά κύριο λόγο στο Σαϊτάν Παζάρ, στο κέντρο της Πρέβεζας, όπου μεγάλωσε, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία της Πρέβεζας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, μέσα από μια τραγωδία που έζησε η οικογένειά του, με την εξιστόρηση να αρχίζει το 1912. Είναι μια ιστορία την οποία ζούσε μέσα από τους γονείς του, κάθε χρόνο που πήγαινε στην Πρέβεζα. Οι γονείς του είχαν το τραύμα της τραγωδίας που έζησαν με την Κική, την ξαδέρφη της μητέρας του. Το μήνυμα που περνάει είναι «ποτέ πόλεμος», αφορώντας αληθινές ιστορίες επιφανών οικογενειών της Πρέβεζας και νέων που ονειρεύονται, ενώ ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Καλαματιανούς Χρήστο Ζερίτη και Μυρτώ Καμβυσίδη, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Μπάμπη Τσόκα στον “Ζορμπά” και στη “Δική μας Μαρία Κάλλας” αντίστοιχα. Παράλληλα, συμμετείχαν ακόμα εκατοντάδες ερασιτέχνες ηθοποιοί, εθελοντές από την Πρέβεζα και την Καλαμάτα, καθώς τον Φεβρουάριο του 2024 έγιναν γυρίσματα τόσο στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα όσο και στην Αλαγονία για σκηνές του πολέμου.

«ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ»

«Ηταν ένας θρίαμβος της Καλαμάτας στην Πρέβεζα, μιας και οι Καλαματιανοί έκλεψαν την παράσταση» ανέφερε στην “Ε” o Μπάμπης Τσόκας, αναφερόμενος στο Χρήστο Ζερίτη και στη Μυρτώ Καμβυσίδη. «Μέσα από τις βραδιές των προβολών οι οποίες συγκέντρωσαν περίπου 3.000 άτομα, δινόταν η εντύπωση πως ενώθηκαν δύο πόλεις» πρόσθεσε. Παράλληλα, στάθηκε στη νέα δημιουργία του Μεσσήνιου γλύπτη Γιάννη Γκούζου, μέσα από το γλυπτό του Θεόφιλου Παπαγεωργίου και της Αγγελικής (Κικής) Καστάνη στο Σειτάν Παζάρ, κάτω από την κατοικία στην οποία έζησε η Κική και στο στενό, όπου της έκαναν την καντάδα της ταινίας. Είχε προηγηθεί η «Άκτια Γοργόνα» του ταλαντούχου εικαστικού σε σχέδιο του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018, όντας δωρεά του Μπάμπη Τσόκα. «Ουσιαστικά, το έργο αυτό το δώρισε η Καλαμάτα στην Πρέβεζα, δια χειρός Γιάννη Γκούζου» πρόσθεσε.

«Είμαι συγκινημένος και χαρούμενος που κατάφερα και έφερα εις πέρας αυτή την ταινία, έχοντας περάσει ένα πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια των γυρισμάτων» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη μέσω της συνεργασίας στην ταινία. «Μια ταινία που στοιχίζει περίπου 4 εκατ. και εμείς την κάναμε δίχως προϋπολογισμό, κατάφερε να έχει επαγγελματικό χαρακτήρα, ο οποίος εκτιμήθηκε» παρατήρησε, γνωστοποιώντας πως επόμενη στάση της ταινίας θα είναι η Καλαμάτα, κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο. «Η ακριβής ημερομηνία θα προκύψει μετά από συνεννόηση με τον Θανάση Ψαρούλη και τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία» ενημέρωσε, κάνοντας λόγο για μια προσεγμένη δουλειά, με συμμετοχή ανθρώπων που ήταν η μεγαλύτερη στην καριέρα του. Ο ίδιος, στάθηκε στην προθυμία των Καλαματιανών να βοηθήσουν στην ταινία, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σοφία Δούση.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΖΟΡΜΠΑ» ΣΤΗ «ΘΥΣΙΑ»

«Συνολικά, χρειάστηκαν πάνω από 1000 άτομα για τα γυρίσματα, δεδομένου πως έχουμε μεγάλες ομαδικές σκηνές, όπως για παράδειγμα ο βομβαρδισμός στην Πρέβεζα» είχε πει στο πλαίσιο των γυρισμάτων στη Μεσσηνία o Μπάμπης Τσόκας, μιλώντας στην “Ε”. «Παρότι η ταινία κινείται σε μια τραγική ιστορία, σαν μια αρχαία τραγωδία, φθάνει σε ένα ευχάριστο φινάλε» είχε προσθέσει, τονίζοντας πως τα γεγονότα που παρουσιάζονται είναι αληθινά, με τον Θεόφιλο και την Κική να βλέπουν τη γενέθλια πόλη τους να αλλάζει, προσπαθώντας να κρατήσουν τους πόθους και τα όνειρά τους ζωντανά εν μέσω καταστροφών, με την επιστράτευση να προλαβαίνει έναν προγραμματισμένο γάμο, ακολουθώντας θλιβερές καταστάσεις. «Στο πρόσωπο του Χρήστου Ζερίτη που ενσαρκώνει τον Θεόφιλο βλέπουμε όλη την τραγωδία της Ελλάδας. Ο κινηματογράφος δεν είναι λόγια αλλά εικόνα, ατμόσφαιρα, σιωπή, με τα δάκρυα των πρωταγωνιστών να είναι πέρα για πέρα αληθινά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “Στανισλάφσκι”, ζώντας δηλαδή οι ηθοποιοί κάθε δευτερόλεπτο σε μια λήψη» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως όλοι οι συντελεστές της ταινίας δούλεψαν ανιδιοτελώς, δίχως κάποια οικονομική ενίσχυση. Σχετικά με το βιβλίο του Απόστολου Τάσση και το πώς προέκυψε η συνεργασία μαζί του, ο Μπάμπης Τσόκας είχε σημειώσει πως η κρούση έγινε από τον δικηγόρο και συγγραφέα, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη τα γυρίσματα της ταινίας “Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά”. Ο ίδιος, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να γράψει ένα βιβλίο για την επόμενη ταινία που σκεφτόταν τότε να υλοποιήσει ο σκηνοθέτης (Θυσία), διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του 2020, όταν έγινε η πρεμιέρα του “Ζορμπά” στην Καλαμάτα, κυκλοφορώντας εν τέλει το βιβλίο τον Ιούλιο του 2021 από τις εκδόσεις “Μελάνι”.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΦΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΘΕΜΕΛΗ

Για το αν επεξεργάζεται πλέον κάποια νέα δουλειά, ο Μπάμπης Τσόκας δήλωσε στην “Ε” πως θέλει να κάνει μια ταινία – αφιέρωμα στον Πέτρο Θέμελη, λέγοντας πως μπορεί να είναι η τελευταία του κινηματογραφική δουλειά. «Λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή μου έστειλε ένα υπέροχο ποίημα με τίτλο “Υμνος στη Μεσσάνα”. Από την πλευρά μου θα το δραματοποιήσω και θα το αφιερώσω στον αγαπημένο μας καθηγητή που μας χάρισε τόσα πολλά» ανέφερε, τονίζοντας πως θα γυριστεί στην Καλαμάτα και στην Αρχαία Μεσσήνη, σε συνεργασία με σχολεία και σχήματα της περιοχής. Ο ίδιος, έκανε λόγο για ένα ύμνο στο πρόσωπο του Πέτρου Θέμελη, για τον οποίο έχει γραφτεί ήδη η μουσική, αναμένοντας πλέον να ακολουθήσει το κινηματογραφικό μέρος. Παράλληλα, εστίασε στη φιλία που τον συνέδεε με τον εκλιπόντα και στις συνεργασίες τους, όπως στη “Δική μας Μαρία Κάλλας” που μιλάει κατά τη διάρκεια της ταινίας, κλείνοντας πως πρέπει να κάνει το καθήκον του απέναντί του.