Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 03:27

Τσέλιου - Μουρούφα Ελένη: Η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στην ιστορία του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

Η Ελένη Τσέλιου - Μουρούφα είναι η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στην ιστορία του Δήμου Μεσσήνης και -όπως δηλώνει στην «Ε»- έχει απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μιας τέτοιας πρωτιάς.
«Δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να δικαιώσω και να δικαιωθώ» τονίζει, αντιλαμβανόμενη ότι οι τομείς της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού κάθε άλλο παρά απλοί είναι, σε συνθήκες οικονομικές μάλιστα που αφήνουν λίγα περιθώρια για ουσιαστική προσφορά.
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής απαιτεί κατά κύριο λόγο ευαισθησία» παρατηρεί η Ελένη Τσέλιου - Μουρούφα, χωρίς να παραβλέπει ότι απαιτείται και η απαραίτητη οικονομική στήριξη.
Οσον αφορά στον πολιτισμό, η αντιδήμαρχος εστιάζει στην Αρχαία Μεσσήνη -κορωνίδα, όπως τη χαρακτηρίζει, των μνημείων του δήμου- επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο δήμος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μνημειακό πλούτο. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι θα επιδιώξει να διαφυλάξει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
Η πρόκληση του πανηγυριού της Μεσσήνη δεν τη φοβίζει, εκτιμά ότι οι εκδηλώσεις του μπορεί να λειτουργήσουν συνεκτικά για το νέο καλλικρατικό δήμο, ωστόσο προσθέτει ότι η δημοτική αρχή θα επιδιώξει να αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε περιοχής.
Δεν παραβλέπει το ζήτημα των τσιγγάνων, τονίζει ότι υπάρχει διάθεση της δημοτικής αρχής για υποστηρικτικές δράσεις, παρατηρεί ωστόσο ότι χρειάζεται συνεργασία και από την πλευρά τους.

- Είσαστε η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στη Μεσσήνη, αν δεν κάνω λάθος. Αισθάνεστε ότι έχετε να αποδείξετε κάτι;
«Πράγματι η θέση που μου ανατέθηκε είναι τιμητική και σίγουρα αισθάνομαι επιπλέον ευθύνη, καθότι καλούμαι να αποδείξω ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου αφ’ ενός μεν προσωπικά, αφ’ ετέρου δε ως γυναίκα.
Σε κάθε δε περίπτωση, εγώ δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να δικαιώσω και να δικαιωθώ».

- Δύσκολα τα αντικείμενα που αναλαμβάνετε, καθώς η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί “ανοίγματα” τόσο στην κοινωνική πολιτική, όσο και στον πολιτισμό -δύο τομείς που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανταποδοτικοί. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας;
«Το κοινωνικό προφίλ του προγράμματός μας ήταν προεκλογική δέσμευση. Επίκεντρο λέγαμε και λέμε είναι ο δημότης, ιδιαίτερα αυτός που χρειάζεται περισσότερη στήριξη και μέριμνα. Σαφώς βιώνουμε οικονομικά δύσκολες μέρες, ωστόσο ο σχεδιασμός και η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής απαιτεί κατά κύριο λόγο ευαισθησία και ήδη εμείς βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.
Οσον αφορά το κεφάλαιο πολιτισμός είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Αμεσος σκοπός είναι η με σεβασμό προβολή των πολιτιστικών μας μνημείων, με κορωνίδα την Αρχαία Μεσσήνη, η διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών μας στοιχείων και βεβαίως ο σχεδιασμός ανάπτυξης πολιτισμικής δράσης σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας».

- Η πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι φυσικά το Καρναβάλι της Μεσσήνης, τον ερχόμενο Μάρτιο. Αν και είναι νωρίς για να μιλήσει κανείς για λεπτομέρειες, πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε το θεσμό, χωρίς ταυτόχρονα να στερηθούν οι περιφερειακοί τέως δήμοι τις δικές τους αποκριάτικες εκδηλώσεις;
«Το Καρναβάλι της Μεσσήνης μετράει 151 χρόνια φέτος, συνεπώς αποτελεί έθιμο για την περιοχή μας. Στο μεταξύ, σεβόμαστε τις τοπικές συνήθειες, ήθη και έθιμα διατηρώντας έτσι την πολιτιστική αυτοτέλεια κάθε τέως καποδιστριακού δήμου, ενώ παράλληλα προωθούμε την συνοχή του νέου καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης και καλούμε όλους τους δημότες μας να συμμετέχουν στο Καρναβάλι Μεσσήνης την Καθαρά Δευτέρα.
Συμμετέχω ενεργά στο Καρναβάλι της Μεσσήνης και... σας περιμένουμε όλους».

- Αν δεν κάνω λάθος, ο “Καλλικράτης” αναφέρει ότι πλέον οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν τα προγράμματα “διά βίου μάθησης”. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, στα στενά οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν;
«Τα προγράμματα “διά βίου μάθησης” έχουν καθιερωθεί πλέον ως εκπαιδευτικός θεσμός.
Εμείς αυτό τον θεσμό τον προωθούμε και θα τον εφαρμόσουμε, σε συνάρτηση πάντα με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα».

- Μία από τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Μεσσήνης είναι οι τσιγγάνοι, ένα ζήτημα σύνθετο και δύσκολο. Θα επεξεργαστείτε μέσα από την κοινωνική πολιτική ένα σχέδιο ώστε να δοθούν στους ανθρώπους αυτούς οι ευκαιρίες που τους αναλογούν;
«Αναμφισβήτητα οι τσιγγάνοι είναι μέρος της κοινωνίας μας και δικαιούνται ανάλογες ευκαιρίες. Η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία και σειρά άλλων κοινωνικών αγαθών αφορά οπωσδήποτε και τους τσιγγάνους.
Η διάθεση υποστηρικτικής δράσης υφίσταται, ώστε και με τη δική τους συμβολή και συνεργασία να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας».

 

Συνέντευξη στο
Βασίλη Μπακόπουλο


NEWSLETTER