Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 09:30

Η Ολγα Αλεξανδροπούλου στην "Ε": "Ονειρο του καθενός να επιστρέφει καλλιτεχνικά στην πατρίδα του"

Γράφτηκε από την
Η Ολγα Αλεξανδροπούλου στην "Ε": "Ονειρο του καθενός να επιστρέφει καλλιτεχνικά στην πατρίδα του"

Αν το όνειρο κάθε καλλιτέχνη είναι να επιστρέφει στον τόπο της καταγωγής αλλά και της καλλιτεχνικής αφετηρίας του, τότε η Ολγα Αλεξανδροπούλου έχει εκπληρώσει το όνειρό της.

Τη θυμόμαστε από το ξεκίνημά της στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, την παρακολουθήσαμε στην εξέλιξη της καριέρας της στο Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, και τώρα στη συνεργασία της με τη "Θεατρική Διαδρομή" στην παράσταση "Μαρά - Σαντ" που επαναλαμβάνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

- Ποια αφορμή σάς έφερε ξανά στην Καλαμάτα;

«Το να επιστρέφει κανείς καλλιτεχνικά εκεί απ' όπου ξεκίνησε, και μάλιστα στην πατρίδα του, είναι όνειρο του καθενός. Για μένα αφορμή στάθηκε η παράσταση "Μαρά - Σαντ" του Πέτερ Βάις από τη "Θεατρική Διαδρομή", που τη σκηνοθέτησε ο Κώστας Χαλκιάς».

- Ποιος είναι ο ρόλος σας στην παράσταση αυτή;

«Με τον Κώστα Χαλκιά συνεργαζόμαστε καλλιτεχνικά εδώ και πολλά χρόνια. Πριν από 15 χρόνια ιδρύσαμε τη Θεατρική Ομάδα Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη. Εχουμε έναν κοινό θεατρικό κώδικα επικοινωνίας. Ετσι ήταν αυτονόητο ότι θα κατέβαινα και στην Καλαμάτα για να βοηθήσω στην προετοιμασία της παράστασης "Μαρά - Σαντ", στους τομείς της καλλιτεχνικής επιμέλειας, της χορογραφίας-κίνησης και των κοστουμιών».

- Πώς βιώσατε τη θεατρική επιστροφή σας;

«Για μένα ήταν πολύ συγκινητικό, γιατί η πρώτη μου θεατρική επαφή με το κοινό εδώ ήταν όταν δημιουργήθηκε το "Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας" και μετά ένα χρόνο το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, του οποίου υπήρξα ιδρυτικό στέλεχος. Εμεινα τότε 4 χρόνια στην Καλαμάτα, τα οποία υπήρξαν τα πιο δημιουργικά της ζωής μου. Με το κοινό της Καλαμάτας έζησα καταπληκτικές σκηνές, καθώς μας περιέβαλλε με πολλή αγάπη. Φεύγοντας από την Καλαμάτα δούλεψα 10 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο και 7 χρόνια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τα  τελευταία 10 χρόνια σκηνοθετώ και διδάσκω Θέατρο στα τμήματα ενηλίκων και εφήβων στη Θεατρική Ομάδα Πυλαίας».

- Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη "Θεατρική Διαδρομή";

«Καταπληκτικές! Είναι μια θεατρική ομάδα πολύ καλά δομημένη διοικητικά, και πάνω απ' όλα εκπαιδευμένη θεατρικά. Αυτό εξ άλλου αποδείχθηκε και με το αποτέλεσμα της παράστασης "Μαρά - Σαντ", όπου ο συντελεστής δυσκολίας ήταν υψηλός. Κάτι που υπογραμμίστηκε από την αποδοχή του κοινού κι από τις διθυραμβικές κριτικές του Τύπου της Καλαμάτας».

- Ποια αναγκαιότητα υπαγόρευσε το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου του Πέτερ Βάις;

«Το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στην πατρίδα μας τα τελευταία 5 χρόνια. Η διαχρονικότητα των μηνυμάτων του έργου με τον τρόπο που που τα προβάλλει η παράστασή μας, κατά τη γνώμη μου, είναι συγκλονιστική».

- Τι θα μας λέγατε για την υπόθεση του έργου;

«Είκοσι χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, ο μαρκήσιος Ντε Σαντ, τρόφιμος του ψυχιατρείου του Σαραντόν, πείθει τον διευθυντή να ανεβάσει ένα επετειακό έργο για την επανάσταση, με ηθοποιούς τους τρόφιμους του ασύλου. Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι ο μαρκήσιος Ντε Σάντ και ο μεγάλος επαναστάτης Ζαν Πολ Μαρά. Η υπόθεση εξελίσσεται με βάση πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα. Ο συγγραφέας Πέτερ Βάις θέλει τους ηθοποιούς να υποδύονται τους ψυχασθενείς που άλλος πάσχει από παράνοια, άλλος από ερωτομανία, άλλος από σχιζοφρένεια, άλλος από μανία καταδίωξης κ.λπ., και ως ψυχασθενείς να υποδύονται τους ρόλους του έργου με κορυφαίους τον Ζαν Πολ Μαρά και τον μαρκήσιο Ντε Σάντ, σε μια ανελέητη μεταξύ τους σύγκρουση. Σκηνές και εικόνες διαδέχονται καταιγιστικά η μια την άλλη με εξάρσεις, υφέσεις, ανατροπές και εντάσεις, αλλά και με χιούμορ και γλαφυρότητα, με τη συνοδεία καταπληκτικής μουσικής και τραγουδιών. Κι όλα αυτά διαδραματίζονται μέσα από τα κάγκελα που περικλείουν το σκηνικό της παράστασης».

- Πέρα από τη συνολική και τη δεδομένη επιτυχία της παράστασης, έτσι τουλάχιστον όπως την υποδέχθηκε το κοινό της Καλαμάτας, πώς εισέπραξαν το θετικό αποτέλεσμα οι ηθοποιοί και η διοίκηση της "Θεατρικής Διαδρομής";

«Η "Θεατρική Διαδρομή", ως ένας ανιδιοτελής ακτιβιστικός οργανισμός, πιστεύω ότι αισθάνθηκε υπερήφανη για τη φετινή προσφορά της στα θεατρικά πράγματα και στο κοινό της Καλαμάτας. Απόδειξη ότι επαναλαμβάνει την παράσταση στο υπαίθριο θέατρο του Κάστρου, σήμερα και αύριο στις 9.30 μ.μ., με μια υπερπροσφορά στο νεανικό κοινό της πόλης, που μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση δωρεάν μέχρι την ηλικία των 18 ετών».


NEWSLETTER