Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 14:39

"Θα τραγουδήσω αγαληνά" από την ορχήστρα Smyrna

"Θα τραγουδήσω αγαληνά" από την ορχήστρα Smyrna

 

Παραδοσιακή μουσική με ακούσματα του σήμερα! Αυτό ακριβώς έχει καταφέρει η ορχήστρα Smyrna που κυκλοφόρησε τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά». Παραδοσιακή μουσική, ερμηνευμένη με σεβασμό, ενθουσιασμό και μεράκι από πέντε νέα κορίτσια. Η Κάλη Καμπούρη (κανονάκι,τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), η Ειρήνη Συσκάκη (βιολί, τραγούδι) και η Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι), ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο μουσική που μας μεταφέρει πίσω στις ρίζες μας και μας τη συστήνουν εκ νέου με την δική τους νεανική ματιά και μας μιλούν για την αγάπη τους στη μουσική και τον σεβασμό στην παράδοση.

 

- Εχετε ήδη συμπληρώσει μια τετραετία παρουσίας ως ορχήστρα στα μουσικά πράγματα. Είστε ικανοποιημένες από την πορεία αυτή;

«H επιλογή μας από την αρχή ήταν να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα. Εχουμε συμμετάσχει σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, έχουμε συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες και έχουμε δύο δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό μας. Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε όσον αφορά το μουσικό μας ύφος και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Το γεγονός ότι κατά καιρούς άλλαζε η σύσταση της ορχήστρας είχε μεν πισωγυρίσματα, αλλά στηνόταν πάντα με διάθεση για καλύτερα αποτελέσματα».

 

- Εχει πλεονεκτήματα ένα συγκρότημα όταν είναι αμιγώς γυναικείο; (π.χ. στο ύφος, στη συνέπεια, την συνεννόηση μεταξύ σας) 

«Η ιδέα του να είναι η ορχήστρα αμιγώς γυναικεία βασίστηκε αρχικά στο να κάνει την διαφορά, καθώς γενικότερα παρατηρείται ένας αποκλεισμός στην γυναίκα από την παράδοση ως μουσικό, εκτός αν είναι βέβαια τραγουδίστρια. Αρα, το πρώτο πλεονέκτημα που αποκομίζουμε είναι η θετική εντύπωση που δημιουργείται από το εγχείρημα. Οσον αφορά την συνεργασία καθεαυτή, προσπαθούμε όλες να είμαστε όσο πιο επαγγελματίες γίνεται, οπότε δεν υπάρχει κάποια διαφορά λόγω του γεγονότος ότι είμαστε γυναίκες. Ισως όμως να επηρεάζεται το ύφος της μουσικής μας, κάτι όμως που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε οι ίδιες».

 

- Πέντε νέα κορίτσια. Τι άλλα κοινά έχετε εκτός από την μουσική και την αγάπη σας για την παράδοση; 

«Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι προβληματισμοί που απασχολούν τους περισσότερους νέους ανθρώπους είναι κοινοί. Ετσι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κι εμείς στην καθημερινότητά μας, μας φέρνουν πιο κοντά, κάτι που βοηθάει στην συνεργασία μας. Είμαστε πέντε διαφορετικά άτομα, που προερχόμαστε από διαφορετικούς κόσμους, δίνοντας η καθεμιά στην άλλη μια νέα οπτική, εμπλουτίζοντας εντέλει το μουσικό μας αποτέλεσμα με νέα στοιχεία».

 

- Πόσο δύσκολο είναι να διασκευάζεις την παράδοση χωρίς να την αλλοιώνεις; 

«Το ν’ αποπειραθεί κάποιος να παίξει παραδοσιακή μουσική σήμερα με σεβασμό στο παρελθόν, είναι από μόνο του αρκετά δύσκολο εγχείρημα! Πόσω μάλλον όταν μπαίνει και ο πειραματισμός στη μέση! Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς από τη στιγμή που κάνεις μια διασκευή, μπαίνεις στη διαδικασία ν’ αλλάξεις κάποια από τα στοιχεία της υπάρχουσας μουσικής ή να προσθέσεις καινούργια τα οποία όμως είναι σημαντικό να αφομοιωθούν επιτυχημένα στην ήδη υπάρχουσα δομή. Σε πολλά τραγούδια που παίζουμε, χρησιμοποιούμε την πολυφωνία δίνοντας έτσι μια νέα μορφή στα κομμάτια αλλά και τη δική μας σφραγίδα καθώς το πολυφωνικό τραγούδι είναι ένα από τα έντονα χαρακτηριστικά της ορχήστρας».

 

- Η δεύτερη δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο "Θα τραγουδήσω αγαληνά" που μόλις κυκλοφόρησε, τι χαρακτηριστικά έχει; 

«Στην ουσία είναι ένα ταξίδι από την Μικρά Ασία, στον Πόντο, τη Θράκη, την Μακεδονία και την Ηπειρο. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε διασκευές παραδοσιακών κομματιών μέσα από τη δική μας ματιά χρησιμοποιώντας είτε την πολυφωνία είτε μπλέκοντας τραγούδια και ρυθμούς μεταξύ τους. Ευχαριστούμε πολύ τη Σοφία Μάνου που συμμετέχει και σύντομα θα κυκλοφορήσει το promo κομμάτι που έχουμε ερμηνεύσει μαζί της. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία από τη "Final Touch" σε διανομή της "Cobalt", καθώς επίσης και στα ιντερνετικά δισκοπωλεία».

 

- Προσωπικά η καθεμιά σας κάνει κι άλλα πράγματα στη μουσική, ή η ορχήστρα είναι η αποκλειστική σας ενασχόληση; 

«Εκτός από τις πρωινές δουλειές που έχουμε, οι περισσότερες ασχολούμαστε εκτός ορχήστρας και ατομικά με τη μουσική. Η Πένυ (πολίτικο λαούτο-κρουστά) έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα προσωπικό δίσκο με τίτλο “Folk this way” που περιλαμβάνει παραδοσιακά κομμάτια με αρκετά τολμηρή διασκευαστική διάθεση. Η Ελευθερία (κιθάρα) εργάζεται ως κιθαρίστρια και τραγουδίστρια του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Η Χαρά (ακορντεόν) ως μουσικός (ακορντεόν και πιάνο) και τραγουδίστρια του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Η Ειρήνη (βιολί) αποτελεί ταυτόχρονα και μέλος της μπάντας "Μητέρα φάλαινα τυφλή". Η πιο πιστή αποκλειστικά στην ορχήστρα -προς το παρόν τουλάχιστον- είναι η Κάλη, το κανονάκι μας!».

 

- Οι εμφανίσεις - συνεργασίες του χειμώνα έχουν κλειστεί;

«Προς το παρόν συνεχίζουμε τις εμφανίσεις του καλοκαιριού…  Στις 17/09 θα εμφανιστούμε στον πολυχώρο πολιτισμού "Χυτήριο" στην Αθήνα και στις 25/09 θα κάνουμε συναυλία στα πλαίσια φεστιβάλ που διοργανώνεται από τους Δήμους Δάφνης-Υμηττού στην Αθήνα.

Η παρουσίαση του δίσκου μας θα γίνει στις 6/11 στην Αθήνα στη μουσική σκηνή "Ρυθμός" με προσκεκλημένη τη Σοφία Μάνου που συμμετέχει στο δίσκο, ενώ στη δεύτερη εμφάνισή μας στις 13/11 θα έχουμε προσκεκλημένους έκπληξη. 

Είμαστε σε συζητήσεις αυτό τον καιρό για πιθανές συνεργασίες. Περισσότερα όμως θα ξέρουμε μέσα στο Σεπτέμβριο».