Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 08:45

Τζίνα Πετροπούλου - σκηνοθέτις: Πανόραμα ντοκιμαντέρ σε περιφερειακή βάση

Γράφτηκε από την
Τζίνα Πετροπούλου - σκηνοθέτις: Πανόραμα ντοκιμαντέρ σε περιφερειακή βάση

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η Πελοπόννησος θα απολαύσει την τέχνη του ντοκιμαντέρ! Το Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας γίνεται πλέον περιφερειακό, μετονομάζεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και θα εξελίσσεται σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Σπάρτη αλλά και Αμαλιάδα! Για τον θεσμό και τις αλλαγές του από την περσινή χρονιά μας μίλησε η καλλιτεχνική του διευθύντρια - σκηνοθέτις Τζίνα Πετροπούλου.


- Τι είναι το Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας;
«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω και να ενημερώσω ότι η φετινή διοργάνωση ως συνέχεια του 1ου Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας του 2014, αναβαθμίζεται και πλέον μετονομάζεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Θέλοντας να δώσουμε μία ευρύτερη διάσταση στο φεστιβάλ προτείναμε την παράλληλη διοργάνωσή του σε περισσότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Και η ανταπόκριση βέβαια ήταν άμεση. Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και 4 Δήμων, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Σπάρτης και Αμαλιάδας».

- Πότε θα διεξαχθεί και πού; Εξ ολοκλήρου στην Καλαμάτα;
«Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 31 Ιανουαρίου, ξεκινώντας από την Τρίπολη (22-25 Ιανουαρίου). Στην Καλαμάτα το κυρίως πρόγραμμα θα διεξαχθεί από τις 26 έως και τις 29 Ιανουαρίου, ενώ η εκπαιδευτική ζώνη, που γίνεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 29 Ιανουαρίου. Στην Σπάρτη 30 και 31 Ιανουαρίου, στην Αμαλιάδα 24 - 27 Ιανουαρίου και Μεγαλόπολη 24 και 25 Ιανουαρίου».

- Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του;
«Πρόκειται για ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ της τελευταίας 5ετίας, τα περισσότερα βραβευμένα, χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα. Επιγραμματικά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου  περιλαμβάνει 29 ελληνικά ντοκιμαντέρ, 28 ξένα από 14 χώρες, 20 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ -αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού χαρακτήρα για την εκπαιδευτική ζώνη-, 7 διαφορετικά σεμινάρια από Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, έκθεση κόμικς και επίσημους προσκεκλημένους τους σκηνοθέτες Simone Bitton από την Γαλλία, Christian Rathner από την Αυστρία, την Ελληνοαμερικανή Alexandra Anthony, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση μέσω Skype με τον σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας "The Act of killing", Joshua Oppenheimer. Επίσης από ελληνικής πλευράς έχουν προσκληθεί στα πλαίσια σεμιναρίων και αφιερωμάτων οι σκηνοθέτες Μάνος Παπαδάκης από την Θεσσαλονίκη που θα δώσει διάλεξη με θέμα «Το ανεξάρτητο πολιτικοκοινωνικό ντοκιμαντέρ και η επίδρασή του στην κοινωνία», ο Δ. Μπαβέλλας με θέμα «Γυρίζοντας ταινίες στην Ελλάδα σήμερα», ο Αντώνης Μποσκοΐτης και ο Λευτέρης Ξανθόπουλος που θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο, ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος πρόεδρος της εταιρείας «Των Ανωνύμων - Αρχείο Ερασιτεχνικού Οπτικοακουστικού Υλικού» με θέμα «Ερασιτεχνικά κινηματογραφικά αρχεία και η χρήση τους στην έρευνα και παραγωγή ντοκιμαντέρ» και τέλος η Λήδα Τσενέ, διδάκτωρ του Τμήματος  Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου θα δώσει ένα 6ωρο εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: "Στο σχολείο με τα κόμικς!". Εδώ θα ήθελα να πω και λίγα λόγια για τους επίσημους ξένους προσκεκλημένους μας. Η Simone Bitton είναι Ισραηλινή και Γαλλίδα πολίτης και επίσης θεωρεί τον εαυτό της ως μια Μαροκινή ημεδαπή, Εβραία και Αραβας. Ολες της οι ταινίες μαρτυρούν μια βαθιά προσωπική και επαγγελματική δέσμευση στο να παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις πολύπλοκες ιστορίες και τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ο Κρίστιαν Ράτνερ είναι συγγραφέας και διευθυντής της Δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης ORF. Φιλέλληνας, έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή μας να παρευρεθεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Πρόσφατα εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο “Durch die Krise kommt keiner allein. Was Griechenland Europa lehrt” (Κανείς δεν ξεπερνάει την κρίση μόνος του. H Ελλάδα διδάσκει την Ευρώπη), για την συγγραφή του οποίου έκανε επιτόπια έρευνα σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Η Alexandra Anthony, Αμερικανή ελληνικής καταγωγής, έχει ασχοληθεί πολύ με ντοκιμαντέρ που βασίζονται σε προσωπικά κινηματογραφικά αρχεία και έχει βραβευθεί πολλές φορές ιδίως στην Αμερική».

- Οι συμμετοχές έχουν ήδη κατατεθεί;
«Ναι, το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να σας πω ότι εργαζόμαστε για την φετινή διοργάνωση από τον περασμένο Μάρτιο και έτσι μπορέσαμε  να αντεπεξέλθουμε σε αντιξοότητες που προέκυψαν την τελευταία στιγμή και να είμαστε συνεπείς στο "ραντεβού" μας».

- Ποιος σας στηρίζει οικονομικά;
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε οικονομική ενίσχυση με την έννοια του ρευστού. Εχουμε την συμμετοχή των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ως προς παροχές που βέβαια και αυτά μετρώνται σε χρήματα. Για να καλύψουμε τις λοιπές ανάγκες, όπως έξοδα φιλοξενίας, μεταφορές, εκτυπώσεις κ.ά., βασιζόμαστε πολύ σε χορηγίες και στην οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε κυκλοφορήσει κάρτες φίλων του φεστιβάλ. Και βέβαια να συμπληρώσω ότι είναι ανεκτίμητη η εθελοντική εργασία που γίνεται από όλους τους συνεργάτες».    

- Είστε στη φάση της προετοιμασίας. Συναντάτε δυσκολίες και αν ναι, πού εντοπίζονται;
«Δυσκολίες υπάρχουν αρκετές γιατί πλέον η διοργάνωση κινείται σε 5 επίπεδα και αυτό κάνει το έργο μας πιο δύσκολο. Ομως ευτυχώς υπάρχουν συνεργάτες στις άλλες πόλεις που βοηθούν πολύ στην οργάνωση. Στην Καλαμάτα είναι πιο εύκολα τα πράγματα μιας και υπάρχει ήδη ομάδα εθελοντών που βοηθά και μας γνωρίζει από πέρυσι. Εδώ θα ήθελα να πω ότι στην Καλαμάτα συνεργαζόμενοι φορείς είναι ο Μορφωτικός Σύλλογος και το Καλλιτεχνικό Στέκι. Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας ελπίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου να καθιερωθεί σαν θεσμός ευρύτερου πελοποννησιακού χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εκτός του ρόλου που παίζει στην πολιτιστική ανάπτυξη (όλες οι προβολές και εκδηλώσεις στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι ελεύθερες στο κοινό), συντελεί με τον τρόπο του στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ακριβώς γιατί διεξάγεται σε μία περίοδο που δεν είναι τουριστική».


NEWSLETTER