Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 14:22

Εκθεση του Κώστα Λούζη στο Καλλιτεχνικό Στέκι: "Η τέχνη του δρόμου"

Γράφτηκε από την

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζει από σήμερα ο νέος Μεσσήνιος καλλιτέχνης Κώστας Λούζης, γνωστός ήδη από τις δουλειές του στο γκράφιτι (ως Skitsofrenis). Η έκθεση πραγματοποιείται στο Καλλιτεχνικό Στέκι (Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας) και έχει τον τίτλο "Η τέχνη του δρόμου". Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 το βράδυ και η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 7 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ, μέχρι τις 13 Μαρτίου. Οπως λέει στην "Ε" ο Κώστας, μέσα από τα έργα του αυτά αποτυπώνει τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς των καθημερινών ανθρώπων, απέναντι στον τρόπο που ζουν σήμερα.

 

- Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεις ζωγραφικά έργα σου. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η έκθεση;

"Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει και γκράφιτι όπως τα ξέρουμε αλλά και σκίτσα. Ολα είναι επηρεασμένα απο την αισθητική που διέπει ό,τι βλέπουμε στο δρόμο, όπως γερασμένα και ταλαιπωρημένα πρόσωπα, συνδυασμούς προσώπων αλλά και γραμμάτων, συμβολισμούς μέσα από συνθέσεις. Γι΄αυτό και ο τίτλος. Τεχνικά έχω χρησιμοποιήσει καμβάδες με σπρέι, μαρκαδόρους, μολύβι, κάρβουνο, ξυλομπογιά, ακρυλικό αλλά και πλαστικό χρώμα. Ο,τι θα χρησιμοποιούσε και κάποιος δηλαδή έξω στο δρόμο, για να περάσει ένα μήνυμα".

 

- Γιατί επέλεξες τον τίτλο "Η τέχνη του δρόμου" για την έκθεσή σου;

"Το θέμα της έκθεσης είναι κυρίως η αποδοχή για το πώς καταντήσαμε σήμερα, Η οργή και το κουράγιο που πρέπει να βρούμε για να βγούμε από την κρίση. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε κάθε σχέδιο. Η έμπνευση για τα σχέδια ήρθε από άγνωστα πρόσωπα που κατά καιρούς βλέπω στο δρόμο. Πολλά τα γέννησε η φαντασία μου, σκεπτόμενος όλα αυτά που ζούμε και φυσικά το ταξίδι που κάνω στον κόσμο του γκράφιτι και της τέχνης του δρόμου εδώ και χρόνια. Θα ήθελα όμως να σταθώ όχι στα σχέδια, αλλά στα μηνύματα που κρύβονται από πίσω και στους συμβολισμούς που για τον καθένα θα είναι και διαφορετικοί".

 

- Τι διαφορές έχει για σένα να δουλεύεις σε... έναν τοίχο, από ό,τι σε ένα καμβά και ποια από τις δύο δραστηριότητες προτιμάς;

"Η διαφορά έγκειται σε τεχνικές λεπτομέρειες. Υπάρχουν διάφορα υπέρ και κατά, π.χ. στον τοίχο δουλεύεις μόνο με σπρέι, αλλά η λεπτομέρεια είναι πιο εύκολο να αποτυπωθεί, λόγω μεγάλης επιφάνειας. Στον καμβά ή στο χαρτί, έχεις περισσότερα εργαλεία και εφόδια, αλλά σε περιορίζει η επιφάνεια στην οποία θέλεις να αφήσεις το μήνυμά σου. Μου αρέσουν το ίδιο και οι δύο δραστηριότητες, εφόσον μου δίνεται πάντα η δυνατότητα να επικοινωνώ με τον άλλο και να λαμβάνει από μένα το εκατό τις εκατό αυτού που θέλω να πω".