Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 15:04

Κραουνάκης, "Σπείρα - Σπείρα" και «... ναι ρεεε, να γίνουν όλα Μπεεε»

Γράφτηκε από την

Το να παρακολουθώ τις παραστάσεις της «Σπείρα - Σπείρα» του (αγαπημένου μου) Σταμάτη Κραουνάκη, είναι συνήθεια ετών… σχεδόν από το ξεκίνημα αυτής της τόσο ξεχωριστής καλλιτεχνικής παρέας. Η… ετήσια συνάντησή μας λοιπόν, έγινε και φέτος. Βγαίνοντας από το Ιδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" (όπου παίζεται η παράσταση) ήθελα να φωνάξω μέσα στην Πειραιώς «… ναι ρεεεε, να γίνουν όλα Μπεεε».

Το ομότιτλο τραγούδι της παράστασης δίνει την κεντρική ιδέα του θεάματος που έχει ετοιμάσει ο Σταμάτης Κραουνάκης, ένα θέαμα ποικιλιών όπως το έχει ονομάσει. Και πράγματι η ποικιλία είναι χαρακτηριστικό κι αυτής της παράστασης. «Οταν ήμουν προβατάκι, δεν μου είχε πει κανείς, πως όταν μεγαλώσω θα με σφάξουν γηγενείς. Τώρα βγήκαν τα μαχαίρια κι έχω κλάσει μέντες, κυβερνήσεις, κόμματα, χωρίς πολλές κουβέντες». Κι απ’ αυτά τα δύο πρώτα κουπλέ αντιλαμβάνεσαι τα πάντα, μπαίνεις προ των ευθυνών σου, εσύ, ο θεατής, ο πολίτης, ο άνθρωπος που τραβάει τα ζόρια μιας νοσηρής καθημερινότητας, εσύ ο ψηφοφόρος! Είναι μια δουλειά που μέσα από την πρόζα (θα ήθελα περισσότερη πρόζα η αλήθεια), μέσα από τα τραγούδια (που ναι, λένε πάντα την αλήθεια) σου δείχνουν ότι μπορείς βρε άνθρωπε να βάλεις κραυγή! Μια κραυγή που θα λέει «φτάνει, ως εδώ, πάμε παρακάτω, τα έχω παίξει, μπεεεεε ρεεεεεε».
Είναι αυτό το «Μπεεεε που μας ενώνει» όπως γράφει στο σημείωμά του για την παράσταση, ο ένας εκ των συγγραφέων των κειμένων Δημήτρης Μανιάτης. «Το Μπεεεε γράφτηκε σε συνθήκες κρίσης, στο άγριο φόντο μιας γονατισμένης χώρας», στόχος και ελπίδα να σταθούν ιαματικοί οι συντελεστές της παράστασης και ναι, το καταφέρνουν!
Στο σύνολό τους τα παιδιά της «Σπείρα - Σπείρα» και φυσικά ο Κραουνάκης, καταφέρνουν να σε πάρουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και μετά το τέλος της. Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τον (αγαπημένο μου) Χρήστο Μουστάκα που τα σπάει ως Βούλτε(ξ)ι αλλά και ως Λακωστάκος (Μανιάτης από το Γερολιμένα) αλλά και τον Χρήστο Γεροντίδη για το νούμερό του ως άστεγου… πίσω από το ATM. 
Ο Σταμάτης Κραουνάκης στο δικό του σημείωμα, γράφει: «Ηθελα λίγο να κάνουμε ένα βήμα σ’ έναν ισχυρό σουρεαλισμό κόμικ χαρακτήρα, που να μυθοποιεί τα πρόσωπα της καθημερινότητας και να τα εκτινάσσει σε ένα σύμπαν ανάμεσα σε αυτό που φεύγει και σε αυτό που έρχεται. Τώρα είμαστε σε ένα βαλτόνερο, κάτι φεύγει, κάτι έρχεται, ξέρουμε πολύ καλά τι είναι αυτό που φεύγει και πόσο οδυνηρό είναι καθώς φεύγει και τι παίρνει μαζί του, αλλά δεν ξέρουμε καθόλου τι θα είναι αυτό το μωρό που θα έρθει. Θα είναι καλό; Θα είναι τέρας; Ηθελα φέτος οι ήρωές μου να έχουν την αίσθηση του συμπαντικού, να μην είναι καθημερινοί, αλλά πρόσωπα του μύθου. Ολοι οι συνεργάτες έχουν ασκηθεί με μια ευχάριστη αναίδεια, πάντα μπαίνουμε στο καινούργιο παιχνίδι χωρίς να το πολυσκεφτούμε».
Η ιδέα και η διδασκαλία του θεάματος είναι του Σταμάτη Κραουνάκη, τη μουσική έγραψαν ο ίδιος και ο Αρης Βλάχος, τα κείμενα ο Κραουνάκης, ο Δημήτρης Μανιάτης και ο Φώτης Μιχαλόπουλος, το σκηνικό είναι το Μανόλη Παντελιδάκη, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, το video art του Νίκου Γιαβρόπουλου, τα κοστούμια της Αρλήν Ντέιβις και του οίκου «Βεστιάριο», παπούτσια του Γιώργου Παπαδόπουλου που τα σχεδίασε ειδικά για την παράσταση, μακιγιάζ του Γιάννη Παμούκη, φωτισμοί του Δημήτρη και Μάνου Τσολάκη, το πρόβατο σχεδίασε η Βάσια Θανοπούλου από το "La stampa", γελοιογραφίες του κομίστα Νικόλα Στεφαδούρου, art work/πρόγραμμα (που εμπεριέχει cd με όλα τα τραγούδια της παράστασης και στοιχίζει συνολικά μόνο 6 ευρώ) Χρήστος Μουστάκας.
Την «Σπείρα - Σπείρα» αποτελούν οι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Εδεν, Τζερόμ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Μαρία Κοσκινά, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης. Το γκρουπ που συνοδεύει τη δράση με ροκιές και λαϊκά είναι οι σολίστες: Αρης Βλάχος πιάνο - πλήκτρα - διεύθυνση ορχήστρας - μουσική διδασκαλία, Παντελής Τζιάλας κιθάρα, Αλέξανδρος Γκινάλας ντραμς - κρουστά, Πέτρος Σταμμέλος μπάσο.
Το «Μπεεεε» θα παίζεται έως 4 Απριλίου κάθε Πέμπτη στις 8 μ.μ. και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και σας το συνιστώ!