Σάββατο, 02 Μαϊος 2015 08:33

Ο Παντελής Θαλασσινός στην "Ε": "Η δισκογραφία πλέον δεν έχει καμία πόρτα"

Γράφτηκε από την

Είναι ο δημιουργός πολλών τραγουδιών που τα έχουμε αγαπήσει: Ο Παντελής Θαλασσινός το Σάββατο 9 Μαΐου θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9 μ.μ., μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του

κάποια καινούργια τραγούδια, αλλά και μερικά άλλα που ο ίδιος αγαπάει πολύ και τα προτείνει στον κόσμο, όπως είπε μιλώντας στην "Ε".

- Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα λοιπόν!

«Ναι, όπου προλαβαίνουμε δηλαδή. Μετά τις τέσσερις εμφανίσεις στο "Σταυρό του Νότου", είπαμε να το συνεχίσουμε στην επαρχία. Μέχρι τον άλλο μήνα θα συνεχίσουμε μ' αυτό το πρόγραμμα και μετά θα το ανανεώσουμε για ν' αρχίσουμε τις καλοκαιρινές συναυλίες».

- Προτιμάτε τους χειμερινούς χώρους ή τις καλοκαιρινές συναυλίες;

«Τους κλειστούς χώρους εννοείται, γιατί είναι πιο λίγος ο κόσμος και είναι πιο παρεΐστικο το πράγμα. Η μουσική παίζεται καλύτερα σ' αυτούς τους χώρους, γιατί στις συναυλίες είσαι πάνω στη σκηνή που είναι σε απόσταση από τον κόσμο. Αλλωστε στα χειμερινά τα μαγαζιά έρχεσαι αντιμέτωπος με την αλήθεια του κόσμου, τον έχεις γύρω σου, κοντά σου, τον ακούς, τον κοιτάς από πολύ κοντά».

- Το πρόγραμμα τι περιλαμβάνει;

«Είναι ένα πρόγραμμα απ' όλη μου τη δισκογραφία, παίζω και κάποια τραγούδια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά και κάποια τραγούδια άλλων που μ' αρέσουν πολύ να τα λέω, με συγκινούν και βέβαια να τα προτείνω στο κοινό. Είμαστε μια πολυμελής ορχήστρα και ο κόσμος θα ακούσει τα τραγούδια όπως είναι πραγματικά και όχι αφαιρετικά... με τα μισά όργανα».

- Ποια τραγούδια άλλων αγαπάτε και τα προτείνετε στο κοινό;

«Το "Βραδιάζει" του Μίκη Θεοδωράκη, ο "Τσάμικος" του Μάνου Χατζιδάκι, "Τα λόγια και τα χρόνια" του Γιάννη Μαρκόπουλου και αρκετά ακόμα».

- Είστε στη δισκογραφία από το '87 και έχετε πολύ δισκογραφημένο υλικό!

«Ε… δεν είναι ούτε πολλά ούτε λίγα. Είναι 15 δίσκοι προσωπικοί, άλλοι τόσοι που είναι σε σύνθεση δική μου και είναι περίπου 120 οι συμμετοχές μου σε δίσκους άλλων».

- Αγαπάτε πιο πολύ τα τραγούδια που είναι δικά σας και τα ερμηνεύετε κιόλας;

«Σαφέστατα! Χωρίς να κάνω διακρίσεις όμως, θα σας πω ότι υπάρχουν δουλειές άλλων συναδέλφων στις οποίες συμμετέχω και τις έχω πολύ ψηλά, μ' αρέσουν και με συγκινούν. Οι πιο πολλοί άλλωστε που συμμετέχω σε δουλειές τους είναι και φίλοι».

- Είναι καλύτερα ο δημιουργός να ερμηνεύει ο ίδιος τα τραγούδια του;

«Ναι. Ο ένας λόγος είναι γιατί ο δημιουργός ξέρει τα τραγούδια του, πώς τα έφτιαξε, πώς τα ένιωσε, πώς θέλει να φτάσουν στον κόσμο. Ο άλλος λόγος είναι για να μην στα κακοποιούν άλλοι... Οταν είσαι δημιουργός ποτέ δεν ακούς το κομμάτι σου έτσι όπως το έχεις μέσα σου εσύ, όπως έχει καταγραφεί σε σένα. Το τραγούδι και το πώς παίρνει την τελευταία του μορφή έχει να κάνει με το ιδεατό, το πώς το έχεις φανταστεί. Ποτέ μα ποτέ δεν μπορείς να πλησιάσεις αυτό το ιδεατό, ακόμα κι αν το πεις εσύ που το 'φτιαξες. Οταν πάρει σάρκα και οστά, πάντα κάτι θα του λείπει από το ιδεατό».

- Δεν συμβαίνει το τραγούδι να παίρνει στοιχεία από τον ερμηνευτή που δεν τα έχει καν φανταστεί ο δημιουργός;

«Φυσικά, πολλές φορές! Είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές τα τραγούδια γίνονται πολύ καλύτερα κι άλλες πάλι χειρότερα. Εχει να κάνει καθαρά με το αν του πηγαίνει του τραγουδιστή το κάθε τραγούδι, με το πόσο θα το αγαπήσει, αν θα του δώσει σημασία. Υπάρχουν τραγουδιστές που τα τραγούδια τα λένε διεκπεραιωτικά».

- Εντοπίζετε αλλαγές μέσα στην καλλιτεχνική σας διαδρομή, στο δικό σας τρόπο δημιουργίας;

«Πάρα πολλές! Και μάλιστα σε διαστήματα έτους, όχι μόνο δεκαετιών. Υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές και εντοπίζονται ανάλογα με την εποχή, από το τι ακούς κείνον τον καιρό, πώς σκέφτεσαι το τραγούδι και πώς θα το ενορχηστρώσεις. Γι' αυτό και υπάρχουν πολλά χρώματα στα τραγούδια μου. Αλλα είναι παραδοσιακά, άλλα μπαλάντες, πιο μοντέρνα με ηλεκτρικό ύφος».

- Είναι όμως πιο οικεία τα παραδοσιακά ακούσματα;

«Νομίζω ναι και είναι η βάση της λαϊκής μουσικής, γιατί η μπαλάντα είναι πιο δυτικό άκουσμα... Βέβαια εν μέρει και αυτά δικά μας είναι, γιατί στην Πόλη και στη Σμύρνη έπαιζαν πολύ κλασικά πράγματα».

- Κάνετε πολλές συμμετοχές σε νέους καλλιτέχνες. Δύσκολη η δισκογραφία γι' αυτούς;

«Η δισκογραφία πλέον δεν έχει καμία πόρτα. Οποιος θέλει μπορεί να φτιάξει τραγούδια, να τα περάσει στο Διαδίκτυο και να τα ακούει ο κόσμος. Κανένας πια δεν πουλάει cd, ακόμα και ο πιο διάσημος. Στο εξωτερικό πουλάνε, στην Ελλάδα όχι. Ακόμα ένα κακό, αλλά έχουμε εξοικειωθεί με... τα κακά».

- Πωλούνται στις εφημερίδες...

«Το κατάπιαμε κι αυτό…».

- Ασχολείστε με την πολιτική και τα κοινά. Τι έχει αλλάξει με την αλλαγή της κυβέρνησης;

«Νομίζω ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου και η πολιτική δεν ευδοκιμεί κι ας είσαι ο πιο λαοφιλής πολιτικός του κόσμου! Ο κόσμος είναι καχύποπτος γιατί έχει περάσει από πολύ κακούς πολιτικούς που τον κορόιδευαν για πολλά χρόνια. Ετσι λοιπόν ακόμα και τον πιο ειλικρινή πολιτικό θα τον αμφισβητήσουν. Αυτό δεν το λέω για τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικά μιλώντας. Μετά απ' όλα όσα έγιναν στη χώρα κι εγώ είμαι καχύποπτος».

- Καχύποπτος ή επιφυλακτικός;

«Επιφυλακτικός είσαι μέχρι να την πάθεις, μετά την παθαίνεις και γίνεσαι καχύποπτος».

- Εχετε φόβους για το αύριο;

«Εχω φόβους με το δικό μου το μυαλό, τη δική μου τη ζωή, τους δικούς μου κώδικες. Πιστεύω όμως στους νέους που έχουν δικούς τους κώδικες, αντοχές και αντισώματα να αντιμετωπίσουν αυτά που γίνονται. Εμείς είμαστε που μας φαίνεται η ζωή λίγο σκληρή, ειδικά όταν μεγαλώνουμε και έχουμε και παιδιά. Οι νέοι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν και να τ' αλλάξουν».

* Μαζί του θα είναι οι μουσικοί: Γιάννης Βιλιώτης λαούτο - μπουζούκι, Δημήτρης Γάσιας βιολί, Φίλιππος Λευκαδίτης κρουστά, Γιώργος Μακρής πνευστά - γκάιντες - τσαμπούνες, Πέτρος Βαρθακούρης μπάσο. Στον ήχο θα βρίσκονται οι: Γιώργος Καρυώτης, Ευτύχης Γιαννακούρας.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: κάτω διάζωμα 18 ευρώ, πάνω διάζωμα 13 ευρώ. Τα σημεία προπώλησης είναι: www.viva.gr, 1876, "Public" Αριστομένους 16, 27210 80921, 9 π.μ. - 9 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο, Αριστομένους 33, 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ., 27210 87902.