Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 18:41

“Μελίφωνο», αρμονικό και προσανατολισμένο στην τέχνη

 

Εύηχο και μόνο από το όνομά του … «Μελίφωνο», αρμονικό και προσανατολισμένο στην τέχνη, όπως και τα μέλη του! 

 

Είναι το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το οποίο βλέπουμε συχνά σε σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης. Περισσότερα για αυτό το σχήμα εξήγησε στην "Ε" η μουσικός Κατερίνα Παλαιολόγου.

- Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας ενός γυναικείου φωνητικού  συνόλου και ποιο είναι το πορτρέτο του «Μελίφωνου»; «Το "Μελίφωνο" έγινε μέσα από μια ανάγκη δημιουργικής έκφρασης και μουσικής αναζήτησης. Αρχικά σχηματίστηκε ένας πυρήνας 12 γυναικών, ενώ σήμερα το σύνολό μας αριθμεί 26 μέλη, πολλά από τα οποία ασχολούνται ιδιαίτερα με το τραγούδι, καθώς σπουδάζουν  φωνητική τέχνη. Μας συνοδεύει στο πιάνο ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Λουκάς Γεώργας ή τραγουδάμε a capella. Συμπράττουμε, επιπλέον, με το σύνολο εγχόρδων «Flex» του Δημοτικού Ωδείου, την επιμέλεια του οποίου έχει η καθηγήτρια Ηλέκτρα Βεζύρογλου. Τέλος, στενή και εποικοδομητική συνεργασία έχουμε με το συνθέτη και καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Στάθη Γυφτάκη, έργα του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο ρεπερτόριό μας». 

- Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στις πρώτες εμφανίσεις σας; «Συστηθήκαμε στο φιλόμουσο κοινό της Καλαμάτας με τη συμμετοχή μας στην 19η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής τον Απρίλιο του 2013. Ακολούθησαν και άλλες συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη μας. Ο κόσμος μας έχει υποδεχτεί με μεγάλο ενδιαφέρον και επαινετικά σχόλια και έχει χειροκροτήσει θερμά τις εμφανίσεις μας, γεγονός που μας δίνει μεγάλη χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε με συνέπεια την πορεία μας. Είναι πολύ σημαντικό για μας να επικοινωνούμε με το κοινό, να κεντρίζουμε σκέψεις και αισθήματα. Γιατί έτσι γινόμαστε όλοι μαζί κοινωνοί της μουσικής και συν-δημιουργοί».

- Τι χρειάζεται για να βελτιώνεται και να εξελίσσεται καλλιτεχνικά ένα φωνητικό σύνολο; «Για ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα χρειάζονται καλοδουλεμένες, εύρωστες και ομοιογενείς φωνές. Είναι απαραίτητο να ταιριάξουν τα ηχοχρώματα, ειδικά των γυναικείων φωνών, και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτείται συστηματική και συνεπής δουλειά σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι συνειδητή η επιλογή της συμμετοχής σ’ ένα τέτοιο σύνολο».

- Ποιο είναι το ρεπερτόριό σας; «Το ρεπερτόριό μας περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και καλύπτει ένα ευρύ ιστορικό φάσμα. Πειραματιζόμαστε με διαφορετικά μουσικά είδη όλων των περιόδων και προσεγγίζουμε τα κομμάτια δημιουργικά, χωρίς να προδίδουμε το πνεύμα και το ύφος της εποχής τους. Ως τώρα, έχουμε διδαχθεί και ερμηνεύσει έργα κλασικά, παραδοσιακά, τζαζ, θρησκευτικούς ύμνους, spirituals, musical, τραγούδια για μουσικό παραμύθι, ακόμα και έργα σύγχρονης μουσικής φιλοσοφίας. Οι μουσικές διαδρομές μας είναι συναρπαστικές και το  ρεπερτόριό μας συνεχώς εμπλουτίζεται».

- Πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχυ των προσδοκιών σας; «Προτεραιότητά μας είναι να επιτυγχάνουμε έναν ομοιογενή, ομαδικό ήχο, μέσα από την επικοινωνία μεταξύ μας. Ασκούμαστε, ακόμα, στην a capella φωνητική μουσική, ένα δύσκολο κομμάτι της μουσικής εκπαίδευσης. Βήμα - βήμα, κατακτώντας επιμέρους στόχους, επιδιώκουμε να πλησιάσουμε ένα υψηλό καλλιτεχνικό  επίπεδο σε απαιτητικό ρεπερτόριο. Φιλοδοξία του συνόλου μας, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου υπογράφει ο Ιβάν Μάτζαρης, είναι να αποτελέσει μια νέα, πρωτοποριακή παρουσία στο μουσικό φωνητικό τοπίο της πόλης μας αλλά και έξω από αυτό. Στα σχέδιά μας, λοιπόν, είναι η πραγματοποίηση συναυλιών και η συμμετοχή σε διαγωνιστικά χορωδιακά φεστιβάλ στη χώρα μας και στο εξωτερικό».

- Εχετε τραγουδήσει μέχρι τώρα σε άλλες πόλεις εκτός Καλαμάτας; «Παρουσιάσαμε στο 20ό Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2014 την ''Πετρόσουπα'', ένα μουσικό παραμύθι για ορχήστρα, χορωδία, αφηγητή και χορευτές, σε μουσική Στάθη Γυφτάκη και κείμενα Λίλλυς Τριαντάρη. Επίσης, πήραμε μέρος στο 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπλίου το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου».

- Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας; «Προγραμματίζουμε να λάβουμε μέρος στα σημαντικά μουσικά και πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στην περιοχή μας και προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τις συμμετοχές αυτές».

- Πώς μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας; «Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι: melifonon@gmail.com και μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα για μας στην ιστοσελίδα μας: http://melifonon.wix.com/choir καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook: Μελίφωνον - Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο - Melifono Vocal Ensemble».