Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 15:41

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της Καλαματιανής Χριστίνας Τζιάλλα

Γράφτηκε από την
Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της Καλαματιανής Χριστίνας ΤζιάλλαΤην πρώτη της δουλειά ως βοηθός σκηνοθέτη υπογράφει η Καλαματιανή Χριστίνα Τζιάλλα, στην παράσταση με τίτλο «Φύλλα της» σε κείμενο Ανδρέα Φλουράκη και σκηνοθεσία του καθηγητή της Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου και συνεχίζει κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή, στο Black Box του θεάτρου "Επί Κολωνώ" ενώ το κείμενο ερμηνεύει η Λίλα Καφαντάρη.
Το έργο μας παρουσιάζει μία γυναίκα με κανονική ζωή, κανονικές αποτυχίες και τον τελευταίο της δεσμό μόλις διαλυμένο, να αναγνωρίζει ότι η συνειδητοποίηση της μοναξιάς είναι μάλλον η αναπόφευκτη μοίρα όλων των συνηθισμένων (ακόμα και των ασυνήθιστων) ανθρώπων. Τουλάχιστον της έχουν μείνει τα φυτά της στο μπαλκόνι που την καλύπτουν με τα πυκνά τους φύλλα. Τοποθετημένη σε μία τυπικά ηδονοβλεπτική θέση, αντιστρέφει τη δυνατότητα παρατήρησης των άλλων. Με ένα ρυθμό αριθμητικής κατάβασης επιστρέφει στις δικές της εμπειρίες που είναι περιχαρακωμένες σε έναν κόσμο αντικειμένων μαζικής παραγωγής, σκέψεων για το θάνατο και την υπέρβασή του, διαχείρισης του φαντασιακού της κόσμου, της απώλειας της μητέρας και της δύσκολης σχέσης με τον πατέρα της. Μόνοι μας σκεφτόμαστε συνειρμικά και λέμε ιστορίες για να καλύψουμε την ίδια πάντα αλήθεια που κρύβεται κάτω από ένα κενό.
Στιγμιότυπα ερωτικής πίστης, απιστίας, βίας και δυσπιστίας, ολοκλήρωσης και αναβολής ρυθμίζουν συσσωρευτικά τη σχέση μας με τη μοναξιά. Οι ιστορίες μας για τη ζωή μας, πάντοτε κατασκευασμένες, για να αποκτήσουν σημασία παλεύουν να ενταχθούν σε μία κανονικότητα, σε ένα σύστημα. Βέβαια αυτή είναι μία από τις εξυπνότερες στρατηγικές επιβίωσης. Η τυχαιότητα και το χάος, όμως, υπερβαίνουν τις πεπερασμένες μας συνθέσεις. Μία χαμένη βέρα, ένας θάλαμος περικυκλωμένος από φτερά γαλοπούλας, ένα γέλιο που καλύπτει την πόλη, ακόμη και η απόλυτη ηρεμία προκαλούν το παράδοξο που μόνιμα μας διασώζει. Μία γυναίκα που κρύβεται και αποκαλύπτεται μέσα από τα φύλλα της, τρομαγμένη αλλά και θελκτική, αντιμετωπίζει μία από τις κρισιμότερες στιγμές της ζωής της; Ποιος αποφασίζει για αυτή;
Ο μονόλογος "Φύλλα της" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2003 στο Θέατρο της Ανοιξης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με την Λυδία Φωτοπούλου (παραγωγή του Θεάτρου του Νότου). Εφτά χρόνια μετά τα "Φύλλα της" ξαναπαρουσιάζονται στο θέατρο "Επί Κολωνώ" με την Λίλα Καφαντάρη. Το έργο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και στα τουρκικά. Στην Ελλάδα το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Αιγόκερως".
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και τα σκηνικά ο Γιώργος Χατζηνικολάου.
Θέατρο "Επί Κολωνώ", Ναυπλίου 12, Κολωνός (από Λένορμαν 94). Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ. και Κυριακή 7 μ.μ. και Παρασκευή μεταμεσονύκτια στις 12. Διάρκεια 60'.
Η παράσταση θα παίζεται μέχρι Κυριακή 26 Δεκεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό. Πληροφορίες: 210 5138067, 210 5143073.

 

Επιμέλεια Μαρία Τομαρά


NEWSLETTER