Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 15:44

"Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
"Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ ΚαλαμάταςΤα μωρά... ετοιμάζονται για την άφιξή τους στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ στις 20 Νοεμβρίου, ενώ χθες δόθηκε η πρώτη συνέντευξη Τύπου των συντελεστών της παράστασης.
Πρόκειται βέβαια για το πασίγνωστο έργου του συγγραφικού διδύμου Ρέππα- Παπαθανασίου "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Κλεώνη Φλέσσα.
Οπως είπε στη συνέντευξη Τύπου χθες ο Πανάγος Φουρναράκος, διευθυντής της "Φάρις" «σε δύσκολες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες πολλοί πιστεύουν ότι ο πολιτισμός πρέπει να έρθει σε δεύτερη μοίρα αλλά ο Δήμος Καλαμάτας έχει αντίθετη άποψη και πιστεύει ότι ο πολιτισμός είναι εργαλείο ανάπτυξης και άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία της χώρας μας».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκος Κολλιόπουλος αναφερόμενος στο έργο των Ρέππα - Παπαθανασίου "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" που ανεβάζει το δημοτικό θέατρο, είπε ότι πρόκειται για μια κωμωδία που έχει βασιστεί στην τσέχικη ταινία "Παιχνίδια διχασμού και εγκυμοσύνης" του Γιαν Χέσμπεγκ.
Το ότι προηγήθηκε η ταινία, έπαιξε ρόλο στην επιλογή της Καλαματιανής σκηνοθέτιδας Κλεώνης Φλέσσα που έχει μεγάλη εμπειρία στον κινηματογράφο να σκηνοθετήσει την παράταση, με σκοπό να βάλει και τη ματιά του σινεμά και να αναδείξει τα ιδιαίτερα σημεία του έργου.
Να προσεγγίσει δηλαδή το έργο με πιο κινηματογραφικό τρόπο.
Πάντως, το ότι η Κλεώνη Φλέσσα είναι κυρίως γνωστή για τις κινηματογραφικές της δουλειές και τα βραβευμένα της ντοκιμαντέρ
δεν σημαίνει ότι δεν έχει και θεατρική εμπειρία, αφού μετράει πολλές συνεργασίες και μελέτες στο χώρο του θεάτρου.
Αλλωστε όπως τόνισε και η ίδια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το κοινό χαρακτηριστικό τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση είναι ότι ο σκηνοθέτης αναζητά από τον ηθοποιό του να παίζει αληθινά.
Η διαφορά είναι πως στο θέατρο καλείται ο ηθοποιός να έχει ένταση, την οποία πρέπει να χαμηλώνει στον κινηματογράφο.
Επίσης, η Κλεώνη Φλέσσα είπε ότι είναι πολύ χαρούμενη που σκηνοθετεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της και ευχαρίστησε για την επιλογή της, τόσο το διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ όσο και τη διοίκηση της "Φάρις".
Τόνισε τέλος, ότι επιθυμία της είναι οι πρόβες να είναι ανοιχτές και κατόπιν συνεννοήσεως με τη γραμματεία του θεάτρου να μπορούν να τις παρακολουθούν και πολίτες που έχουν ίσως κι ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τέχνη του θεάτρου.
Για τους ρόλους τους στο έργο μίλησαν οι ηθοποιοί Μαρίνα Ταβουλάρη, Γιώργος Τσαπόγας και Εύη Γαννακοπούλου που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη. Τον θίασο συμπληρώνουν ο Περικλής Αλμπάνης, η Μαρία Γουλά, ο Χρήστος Νικηταίδης, ενώ θα παίξουν και κάποια μέλη της Πειραματικής Σκηνής.
Τα σκηνικά υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τη μουσική ο Ηρακλής Πασχαλίδης και τους φωτισμούς ο Αντρέας Μπέλλης, οι οποίοι όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μαζί με τη σκηνοθέτιδα δέχτηκαν να προσφέρουν στην Καλαμάτα με αμοιβές αρκετά χαμηλές.

 

Ρεπορτάζ
Μαρία Τομαρά


NEWSLETTER