Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 09:04

Ο Κώστας Κωνσταντάτος των “Εncardia” στην “Ε”: “Τραγουδάμε σε Grico γιατί ταιριάζει στη μουσική μας”

Γράφτηκε από την
Ο Κώστας Κωνσταντάτος των “Εncardia” στην “Ε”: “Τραγουδάμε σε Grico γιατί  ταιριάζει στη μουσική μας”

“Τραγουδάμε και σε γλώσσα Grico γιατί ταιριάζει στην έκφραση της μουσικής μας, όχι επειδή έχουμε αναλάβει κάποια αποστολή διάσωσης ή διάδοσης οποιασδήποτε παράδοσης, γλώσσας... Αν κάτι συντελείται επ’ αυτού, γίνεται από μόνο του”, εξηγεί ο Κώστας Κωνσταντάτος των “Εncardia”, μιλώντας στην “Ε” με αφορμή την αυριανή τους συναυλία στο Art Farm, στη Μεγάλη Μαντίνεια Αβίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην “Ε”:

- Οι “Εncardia” είναι μια δεμένη παρέα (μια "κολεκτίβα" όπως δηλώνετε οι ίδιοι) που όμως ανοίγει κάθε τόσο την καρδιά της και σε άλλες συμμετοχές, και σε άλλους φίλους... Τι αποκομίζετε κάθε αφορά από τις μουσικές συνεργασίες σας;

“Το να συνυπάρχεις στη σκηνή με άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες γενικότερα, πέρα από την ανταλλαγή της μουσικής-καλλιτεχνικής εμπειρίας και τον πλουτισμό σε γνώσεις, σε συναισθήματα και ιδέες, κρύβει κι ένα ακόμα βαθύτερο νόημα. Αυτό του μοιράσματος. Μοιράζεσαι τη σκηνή όπως μοιράζεσαι το φαγητό, το κρασί και μια ωραία βραδιά. Γιατί ό,τι μοιράζεσαι όταν και όσο μπορείς παίρνει άλλο νόημα. Ετσι δεν είναι;”.

- Εχετε περιγράψει αρκετές φορές πώς ωρίμασε η κοινή σας αγάπη για τη μουσική της Κάτω Ιταλίας· όμως δεν γνωρίζουμε ποια ακούσματα, πότε, από πού, με ποιες αφορμές άναψαν αρχικά τη σπίθα αυτής της αγάπης. Πώς έγινε λοιπόν και πρωτομαγευτήκατε;

“Αρχικά τα πρώτα ακούσματα σε μας τους δυο μεγαλύτερους (Κώστας  - Βαγγέλης) είχαν έρθει από το δίσκο του Λαογραφικού Πελοπονησιακού Ιδρύματος “Η Ελληνόφωνη παράδοση της Νότιας Ιταλίας”, που είχε εκδοθεί το 1982 με την επιμέλεια των Λάμπρου Λιάβα και Νίκου Διονυσόπουλου. Στη συνέχεια εγώ προσωπικά ταξίδευα στις περιοχές της Νότιας Ιταλίας ως αγιογράφος (η άλλη μου καλλιτεχνική πλευρά) από το 1992 έως το 2004 που δημιουργήθηκαν οι “Εncardia”, συνεχώς και αδιαλείπτως”.

Ετσι αγάπησα από κοντά όλον αυτό τον πολιτιστικό θησαυρό, ο οποίος γέννησε αργότερα κι ενέπνευσε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Φυσικά μετά τα πολλά ταξίδια που όλοι μαζί πλέον έχουμε κάνει σε εκείνα τα μέρη, οι σπίθες γίναν φλόγες κι οι φλόγες πυρκαγιές, απ’ αυτές όμως που δεν καίνε αλλά δροσίζουν - κι εμάς κι όσους μας ακούν… θέλω να ελπίζω!”.

- Τι ξεκλειδώνουν μέσα σας οι λέξεις των διαλέκτων στις οποίες τραγουδάτε; Στη δική μας χώρα οι ντοπιολαλιές πολεμήθηκαν συστηματικά κατά τα νεότερα χρόνια...

“Αυτό συνέβη και στην Ιταλία σχετικά με τις ντοπιολαλιές, αλλά στην περίπτωση των Grico, δηλαδή της γλώσσας των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, χάνεται σιγά σιγά μια πλούσια και τόσο όμορφη ελληνική γλώσσα, με διαμαντένια ομηρικά στοιχεία, που από μόνη της ακούγεται σαν μουσική...

Εμείς βέβαια τραγουδάμε και σε αυτήν τη γλώσσα γιατί μας ταιριάζει στην έκφραση της μουσικής μας, όχι επειδή έχουμε αναλάβει κάποια αποστολή διάσωσης ή διάδοσης οποιασδήποτε παράδοσης, γλώσσας κ.λπ. Αν κάτι συντελείται επ’ αυτού, γίνεται από μόνο του και με φυσικό τρόπο, χωρίς εμείς να έχουμε καμία ανάλογη πρόθεση. Αλλωστε οι “Εncardia” δεν παίζουν «παραδοσιακή» μουσική ούτε αυθεντικά τραγούδια των Ελληνόφωνων (καμιά φορά μπορεί να γίνει κι αυτό), αλλά παίζουν τη μουσική και τα τραγούδια τους εμπνεόμενοι βαθιά και αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία τους από τις περιοχές αυτές”.

- Ως σχήμα έχετε ήδη ένα αξιόλογο παρελθόν. Τι προβλέπεται για το μέλλον; Τι τροφοδοτεί την έμπνευσή σας, την αφοσίωση στη μουσική σας;

“Ας ευχηθούμε να είμαστε όλοι μαζί: εσείς να έρχεστε να μας βλέπετε και να μας ακούτε, να μοιραζόμαστε όλοι ό,τι έχουμε και δεν έχουμε - άλλωστε την ιστορία τη γράφουν οι παρέες... Και νομίζω πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό για να τροφοδοτεί, όχι μόνο τη μουσική και την έμπνευσή μας, αλλά ολόκληρη τη ζωή μας”.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “ENCARDIA”

Οι "Encardia" δημιουργήθηκαν το 2004. Είναι ένα ελληνικό σχήμα επηρεασμένο από τη μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Μέλη του είναι οι Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά - μαντολίνο - βιολί - τραγούδι. Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν - φυσαρμόνικα - τραγούδι. Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα - τραγούδι. Αναστασία Δουλφή: τραγούδι - καστανιέτες. Ναταλία Κοτσάνη: τραγούδι - κιθάρα. Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο - τραγούδι. Κωνσταντίνα Καλκάνη - Γιάννα Χαμαλέλη: χορός.

Στις εκατοντάδες εμφανίσεις τους οι "Encardia" έχουν συνεργαστεί με γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες όπως, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Ξυδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Θωμαϊδης, Βασίλης Λέκκας, Κλαούντια Ντέλμερ κ.ά. Τη μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος κατέγραψε ο σκηνοθέτης Αγγελος Κοβότσος στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Εncardia, η πέτρα που χορεύει”.

Oι “Encardia” τραγουδούν στα γκρεκάνικα και σε άλλες 5 γλώσσες-διαλέκτους. Ανήσυχα και unplugged, χωρίς μικρόφωνα και έντονα φώτα, τραγουδούν με κιθάρες,  βιολιά και κύμβαλα κάθε λογής, ενώ χορεύουν αδιάκοπα κι εκστατικά φέρνοντας τον κόσμο... άνω κάτω. Τους αρέσει να ζωντανεύουν παραμύθια, προτιμούν να παίζουν μουσική στις πλατείες και στους δρόμους... και χαίρονται όταν βλέπουν τους ανθρώπους να χορεύουν και να τραγουδούν. Η αλήθεια είναι ότι πραγματοποιούν μάλλον “συναντήσεις”, παρά συναυλίες!

               

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ... ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Οι “Encardia" αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου και ώρα τις 9 μ.μ. θα κουβαλήσουν τις μελωδίες, τα τραγούδια και τους χορούς τους στο Πολιτιστικό Αγρόκτημα (Art Farm) στη Μεγάλη Μαντίνεια της Αβίας - το οποίο με αυτό τον μαγευτικό τρόπο ξεκινά τις δραστηριότητές του.

Η πρόσβαση εκεί γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Μάνης: Στον οικισμό Κρίσκιος (Κουρή), πριν τα Σωτηριάνικα, παίρνετε τον δρόμο για Μεγάλη Μαντίνεια στρίβοντας δεξιά. Στα 500 μέτρα θα σας περιμένει η... παράσταση).

Για πληροφορίες καλέστε τα 6932-483630 και 6936-518550.

Εισιτήρια -τα οποία κοστίζουν 10 ευρώ- προπωλούνται στο “Blue note” (Aριστομένους 34) και “Στο Κύμα” (Ναυαρίνου 167) στην Καλαμάτα.

  


NEWSLETTER