Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 20:58

New Yorker: "Ο πολεμιστής Βαρουφάκης που τα έβαλε με την Ευρώπη και απέτυχε"

Γράφτηκε από την
New Yorker: "Ο πολεμιστής Βαρουφάκης που τα έβαλε με την Ευρώπη και απέτυχε"

Το προφίλ του Γιάνη Βαρουφάκη, «του ριζοσπάστη (πρώην) υπουργού Οικονομικών που τα έβαλε με την Ευρώπη - και απέτυχε» κάνει στο τελευταίο του τεύχος ο New Yorker.

Μέσα από ένα εκτενές αφήγημα, με λεπτομέρειες από τις μέρες και τις νύχτες του δημοψηφίσματος, και όχι μόνο, το αμερικανικό περιοδικό σκιαγραφεί τον «έλληνα πολεμιστή» (όπως είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος). Ισως όμως η πιο συγκλονιστική «λεπτομέρεια» είναι ο «τραγικός μηχανισμός» - κατά τα λεγόμενα του» - που ενεργοποίησε, προκειμένου να περιορίσει τις αναλήψεις. Επιστρέφοντας από τη δουλειά στις 29 Ιουνίου, ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τη γυναίκα του Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες». 

Το «στόρι» ξεκινά στις 4 Ιουλίου, το Σάββατο πριν από το δημοψήφισμα στο οποίο ο ελληνικός λαός κλήθηκε να πει «ναι» ή «όχι» στα μέτρα που πρότειναν οι δανειστές. Σύμφωνα πάντα με τον New Yorker, ο πρώην υπουργός - κατάκοπος σε γενικές γραμμές από μία περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων - είχε κοιμηθεί αρκετές ώρες και ήταν σε καλή διάθεση. Μαζί με τη γυναίκα του, και τον αμερικανό οικονομολόγο και συνεργάτη του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, πήγαν σε ένα εστιατόριο. Ο Γ. Βαρουφάκης είχε την ηρεμία εκείνου που γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και ήδη απολάμβανε την ικανοποίηση. Το «ναι», έλεγε, ήταν αναπόφευκτο. 

Παρά τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο - τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls, τις απλήρωτες δόσεις στο ΔΝΤ, τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα - ο Βαρουφάκης «φερόταν ακόμη σαν αουτσάιντερ: ανεπίσημος, ειρωνικός, κάπως μόνος στη σκηνή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες φορές έμοιαζε να το διασκεδάζει κιόλας. Εκείνο το βράδυ, στο εστιατόριο, περιέγραφε χαρακτηριστικά πως τον επισκέφτηκε στο διαμέρισμά του ένας χριστιανοδημοκράτης, μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου, και του είπε ότι ούτε εκείνος δεν πίστευε αυτά που έκαναν στους Ελληνες. «Αν και ξέρω πως είσαι άθεος, θα προσεύχομαι για εσένα», του είπε φεύγοντας. 

Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στον «σύντροφο», όπως τον αποκάλεσε Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο λίγο-πολύ ανέλυσε τι θα κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός μετά το «ναι» του δημοψηφίσματος. «Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου κάθονται καλά στις κυβερνητικές θέσεις τους και δεν πρόκειται να τις αφήσουν», του είπε υποθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραιτούνταν. Απεναντίας, θα προχωρούσε σε μία «στρατηγική αναδόμηση» και στις συνέχεια θα πήγαινε σε εκλογές. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης ήταν βέβαιος ότι από την επομένη θα καβαλούσε το ηλιοβασίλεμα… 

Ο Γκαλμπρέιθ θεωρούσε ότι το ένστικτο του Βαρουφάκη για τον δημοψήφισμα θα τον πρόδιδε. Το «όχι» θα επικρατούσε παρά τις κλειστές τράπεζες, διότι κατά την άποψή του οι Ελληνες δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Η σύζύγος του πρώην υπουργού συμφωνούσε. Μία δημοσκόπηση, για την οποία διάβαζε από το smartphone της, έδειχνε προβάδισμα του «όχι». 

Κι έπειτα ήρθε η νύχτα του δημοψηφίσματος. Ο Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ενεργοποίησέ με ξανά πλήρως ή αντικατέστησε με», του είπε. Ο Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομίας. Εκείνος το αρνήθηκε την επομένη υπέβαλε την παραίτησή του. Επέστρεψε στο γραφείο του για να μαζέψει τα πράγματά του. Παρατήρησε ότι η παραίτησή του ανέβασε την αξία του ευρώ. «Είμαι πρότυπο σταθερότητας», είπε και κοιτάζοντας το κινητό του σκέφτηκε δυνατά ότι τώρα πια θα μπορούσε να σβήσει το νούμερο του Σόιμπλε. 

Παραδόξως όμως παραδέχθηκε ότι θα του λείψει ο βασικός του αντίπαλος. «Σε προσωπικό» επίπεδο τον συμπαθεί, υποστηρίζειι: «Εχει ένα όραμα, ένα λάθος όραμα, αλλά το πιστεύει. Είναι ένας άνθρωπος με αρχές. Μου αρέσουν μου αρέσουν οι πολιτικοί που έχουν μία ιδέα και την υπηρετούν».

ΠΗΓΗ: in.gr


NEWSLETTER