Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 12:30

Το γερμανικό πολυβολείο που μοιάζει με «κόκαλο» και η εκτέλεση 118 Σπαρτιατών (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Το γερμανικό πολυβολείο που μοιάζει με «κόκαλο» και η εκτέλεση 118 Σπαρτιατών (Βίντεο)

Οδηγώντας κανείς στο δρόμο της Εθνικής Οδού Τριπόλεως-Σπάρτης, ένα ιδιαίτερο πολυβολείο κεντρίζει το ενδιαφέρον, το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, αν συγκριθεί με άλλα οχυρωματικά έργα.

Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για γερμανικό οχυρό από ιταλική κατασκευή το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρατηρώντας τα πλάνα του youtuber haanity από ψηλά, το πολυβολείο μοιάζει με «κόκαλο», ενώ αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο.

Η εξωτερική του όψη είναι δημιουργημένη με την τεχνική της πετρόχτιστης λιθοδομής, ενώ εσωτερικά δεν έχει χτιστά σημεία, παρά μόνο μασίφ μπετό.

Αυτό, ωστόσο, που εντυπωσιάζει περισσότερο και αξίζει κανείς να γνωρίζει για το συγκεκριμένο πολυβολείο είναι η ιστορία πόνου που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 1943.

Σύμφωνα με τον κύριο Λευτέρη Μανωλάκο, κάτοικο Σπάρτης ετών 87, εκείνο το βράδυ μια ομάδα 58 ανταρτών οργάνωσαν καταδρομική έφοδο στο οχυρό, κατακτώντας το και σκοτώνοντας περίπου 18 Γερμανούς.

Την επομένη, οι Γερμανοί μάζεψαν 118 (10 Έλληνες για κάθε Γερμανό που σκοτώθηκε) επιφανείς άντρες της εποχής (τραπεζικούς, δικηγόρους, γιατρούς), καθώς και οικογένειες με πολλά παιδιά (μόνο αγόρια) –μια οικογένεια, συγκεκριμένα, έχασε και τα τέσσερα αγόρια της– με σκοπό να τους εκτελέσουν ως αντίποινα γι αυτό που είχε συμβεί στους Γερμανούς το προηγούμενο βράδυ.

Η εκτέλεση είχε σκοπό να πλήξει όχι μόνο το φρόνημα της αντίστασης αλλά και να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον λειτουργικό κοινωνικό ιστό της πόλης της Σπάρτης.


NEWSLETTER